Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Esbjerg i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Kathrine Bruun og resten af holdet bag Ost gør alt, hvad de kan, for at deres kunder har en god oplevelse.

Hvor godt kender du dine kunder?

Jeg er selv en af dem, der elsker en god sludder. Om så jeg er ved frisøren, står i kø ved slagteren fredag eftermiddag eller skal finde et nyt sæt tøj weekendens fest.

Den personlige kontakt betyder alverden for mig.

Det er en af de gamle dyder, der flere steder er forsvundet til fordel for billigere priser. Men i Esbjerg hos specialforretningen Ost har Kathrine Bruun formået at finde den helt rigtige dosering. Godt nok kender hun ikke alle kundernes fødselsdag, men hun kan ofte huske dem på osten.

I denne uge fortæller ejeren af Ost, Kathrine Bruun, om vigtigheden af den personlige relation til sine kunder.

Derudover får du også vores nyhedsoverblik, der blandt andet rummer vinderen af Level-Up! iværksætterprisen, Max Rengøring der er konkurs og offshorerederiet MHO-Co der udvider deres flåde.

Billede af Caroline Kristensen
Billede af skribentens underskrift Caroline Kristensen Journalist
Kathrine Bruun fra specialforretningen Ost har formået at skabe en helt særlig relation til sine kunder. Privatfoto

Kathrine Bruun: - Man skal ikke underkende vigtigheden af den gode relation

Den gode relation kan betyde alverden. 

For Kathrine Bruun, der ejer specialforretningen Ost, har det været med til at cementere hendes plads i Esbjergs bybillede. 
 
For nylig vandt hun også Soroptimistklub Kvindeprisen 2023 efter en kunde af butikken indstillede hende, og hun har været nomineret til en særlig Level Up-pris for hendes iværksætteri.

Selvom butikken Ost ikke har mere end to år på bagen, så har ejer Kathrine Bruun formået at skabe en relation til sine kunder, der minder om tiden før supermarkederne slog sig ned på hvert gadehjørne.

Nogle butikker er mere end et sted, man bare handler.

Andre gange er det dér, man vender tilbage hver fredag klokken 14. Eller dér, hvor man får en hjælpende hånd, når indkøbsvarerne er blevet for tunge, og altid kan få et godt råd til at ligne en køkkenhelt, inden daten banker på døren.

På mange måder indkapsler det alt, hvad jeg har hørt om delikatesseforretningen Ost, der ligger i hjertet af Esbjerg. For her kommer kunderne ikke kun for ost.

- Jeg tror på, at esbjergenserne sætter pris på den gode relation og gerne vil betale for ekspertisen, vi kan give dem. Hvis ikke jeg havde troet på det, så skulle jeg aldrig have åbnet Ost, for det er det, min forretning bygger på, siger Kathrine Bruun, der i 2020 overtog det, der engang var kendt som ’Osteklokken’.

Tre gode råd fra Kathrine Bruun

Hold fast i dine egne visioner

-  Det handler om at være autentisk og tro på det, man sælger. 

Den personlige relation er vigtigere, end du tror 

- Det handler i høj grad om, at jeg godt er klar over, at jeg skal passe på mine kunder, hvis jeg gerne vil se dem igen og igen. 

Gå det lille ekstra stykke for at gøre kunden glad 

-  Jeg siger sjældent nej til en bestilling, og jeg tror mange gange, at det betaler sig at gøre det ekstra for, at kunden er glad. 

Lige siden da har Ost opbygget en fast kundebase med et stort aldersspænd. Dem, der altid har kendt til, at der ligger en ostebutik i Torvegade 38, skulle måske lige vænne sig til den nye stil med surdejsbrød og håndlavet keramik på siden, mens den selvsamme omlægning af stilen har lokket den yngre kundegruppe til.

- Vi skal kunne tilbyde vores kunde noget andet end supermarkedet. Det er derfor, jeg gør så stor en dyd ud af at pleje relationerne til vores kunder. Nogle dage betyder det, at jeg bærer deres varer hjem for dem, eller jeg bliver efter lukketid for at lave en ekstra bestilling til en kunde, der er kommet i en kattepine, fortsætter Kathrine Bruun.

Den gode relation kommer med et ansvar

Jeg må indrømme, at jeg var en af de skeptiske, der fnøs ”gad vide hvor længe de klarer dig”, da Ost åbnede i 2020. Personligt var jeg ovenud lykkelig for at se en ostebutik med fransk bistro-stil, der bød på et bredt udvalg af internationale oste, charcuteri, marmelader, surdej og pizza-kits to go. Men erfaringen sagde mig også, at sådanne specialforretninger er lidt ’make it or break it’ i Esbjerg.

De sidste år har vi måtte se flere special- og delikatesseforretninger, der ellers har været en fast del af bybilledet, dreje nøglen om – særligt under covid-19 og som følge af krigen i Ukraine.

Men hos Ost er fortællingen en anden.

Her er der positive tal på bundlinjen, og der meldes ofte udsolgt af de populære pizzaer. Og det er selvom prisen på ost er steget med mere end 20 procent de seneste år.

Men det har ikke altid været let, fortæller Kathrine Bruun:

- For mig komme den gode relation til kunderne også med et ansvar. Da vi så ind i de voldsomme prisstigninger i 2022, var jeg meget påpasselig med at hæve priserne. God ost er i forvejen en luksusvare, og vi kunne hurtigt ende med at blive en butik for de få. Så i stedet for at panikke og hæve priserne med det sammen, tog vi den med ro og gav os tid til at tale med vores kunder om deres bekymringer for økonomi, når de kom ind ad døren, siger Kathrine Bruun.

For som Kathrine gentager flere gange i løbet af vores snak, så har hun en stor tiltro til esbjergenserne og deres næse for god kvalitet og ekspertise. Derfor vender de også tilbage til butikken i Torvegade selvom pengene til tider er knappe.

Mellem generationer

Kathrine Bruun kan også noget særligt, når det kommer til at nå hendes kunder. Selvom blåskimmelost måske ikke lyder ungt og smart, så har hun formået at nå den yngre målgruppe særligt gennem Instagram, hvor Ost har over 2000 følgere.

- Jeg kan helt klart spore en del af vores salg til Instagram. Jeg kan nogle dage lægge et billede op af en særlig vare, og efter 30 minutter er den første inde for at spørge efter det, siger Kathrine.

Hun mener ikke, at man skal tage let på vigtigheden af æstetik, når man driver en forretning som hendes. Det lokker kunder til, når varerne er flot præsenteret og ser indbydende ud. Særligt den yngre kundebaser køber ind på det.

- Uden at have tal på det, så tror jeg også, at vi når en helt ny kundegruppe den vej igennem. De travle mødre og børnefamilier, der ellers ikke ville lægge deres vej forbi en ostebutik som vores, får en relation til os gennem Instagram. På den måde når vi kunderne, hvor de er, siger Kathrine.

Og for kort tid siden blev det også cementeret, hvor god Kathrine og holdet bag Ost er til at tage hånd om kunderne. Ejer af Ost, Kathrine Bruun, har netop vundet Esbjerg Soroptimistklub Kvindeprisen 2023 efter at være blevet nomineret af en fast kunde i butikken.

Erhvervsminister Morten Bødskov var med til at åbne den nye fragtrute fra Billund Lufthavn til Kina. Foto: Bo Amstrup

Offshorerederiet MHO-Co vokser, Max Rengøring går konkurs, og lufthavn åbner fragtrute til Kina

Vi har udvalgt tre store historier med relation til Esbjerg erhvervsliv, som du kan dykke længere ned i her.

ㅤㅤDu kan altid kaste dig over ugens regnskaber på erhvervslivesbjerg.dk

Max Rengøring Aps går konkurs og må sende 30 medarbejdere hjem

Max Rengøring har som følge af konkursen måtte sende 30 medarbejdere hjem. Foto: Johan Gadegaard.

Forleden måtte et af Esbjergs store rengøringsselskaber, Max Rengøring Aps, indlevere sin begæring om konkurs ved Skifteretten i Esbjerg. 

Ejer, Amela Emkic, har også måtte erklære sine afdelinger i Kolding og Odense konkurs. 

Fra den seneste offentliggjorte årsrapport i Max Rengøring Aps fra 2022/2021 står det klart, at virksomheden ellers var i pæn vækst. Bruttofortjenesten steg på et år fra 5,7 millioner til 9,7 millioner kroner. Årsresultatet endte dog kun på 60.000 kroner, skriver JydskeVestkysten. 

Offshorerederiet MHO-Co vokser fra 5 til 12 fartøjer

MHO-Co opruster deres flåde. Pressefoto

MHO-Co har gang i en stor udvikling. Rederiet fordobler deres flåde og har nu 12 CTV-fartøjer, der sejler servicepersonale til havmølleparker, skriver JydskeVestkysten

- Vi arbejder i en meget dynamisk branche, hvor vi er vant til at reagere hurtigt på nye muligheder, og derfor kan vi nu tage et meget solidt vækstspring. Timingen passer os rigtigt godt, for vi kan se, at de næste fem-seks år bliver virkelig travle, forklarer stifter og administrerende direktør Mik Henriksen, MHO-Co, i en pressemeddelelse.

Ny flyrute fra Billund til Kina

Jan Hessellund, CEO Billund Airport, transportminister Thomas Danielsen, erhvervsminister Morten Bødskov og Aymeric Chandavoine, Executive Vice President and President Europe at Maersk - A.P. Møller Mærsk lancerer Maersk Air Cargo i Billund Lufthavn mandag den 20. marts 2023.

Mandag lettede det første fragtfly fra Billund Lufthavn med direkte kurs mod Kina. Det er A.P. Møller-Mærsk, der var med til at åbne flyruten, som vil have afgang tre gange om ugen fra Billund Lufthavn, skriver JydskeVestkysten. 

Derved bliver det langt nemmere for danske virksomheder at udveksle varer med Kina frem for at transportere godset i lastbiler til andre fragtlufthavne i Europa. 

Billund bliver derfor et europæisk hotspot og hjemsted for alle Mærsk-fragtfly ind og ud af Europa.

De seneste overskrifter fra erhvervslivet i Esbjerg. 

Byen rundt siden sidst

Vi ved, at du har travlt. Derfor får du et ultrakort indblik i de seneste nyheder fra Esbjerg og omegn.
  • Betina Voss, som har skabt Thermofloc DK ApS, pitchede sig til sejren i årets LevelUp! og 25.000 kroner, skriver Riggen på LinkedIn. Prisen blev uddelt i forbindelse med eventet 'Esbjergs Helte' arrangeret af Business Esbjerg.
  • Designvirksomheden Rackbuddy ApS har netop præsenteret deres regnskab for kalenderåret 2022. Trods en tilbagegang i forhold til sidste år, så er der stadig sorte tal på bundlinjen og et positivt årsresultat på 434.000 kroner, skriver 365Design.
  • Kvadratmeterprisen for en gennemsnitlig villa i Esbjerg er steget til 13.296 kroner, fortæller JydskeVestkysten.
  • Erhvervsakademi Sydvest er landets mest søgte erhvervsakademi. Det står klart, efter der i sidste uge blev lukket for årets kvote-2 ansøgninger, skriver jv.dk.
  • Bakke Auto A/S øger overskuddet og går ud af regnskabsåret 2022 med et overskud på 8,2 millioner, skriver erhvervplus.dk.
  • BL Rustfri Montage er solgt, efter Brian Lund har drevet virksomheden i 22 år. Køberen er VF Stålindustri A/S i Holstebro med 26 ansatte, skriver JydskeVestkysten.
  • Hjerting Laks - der for syv år siden blev opkøbt af Polar Seafood og senere blev til Polar Salmon Hjerting Laks - har haft et plus på 17 millioner kroner i 2022-regnskabet, skriver Food Supply.
  • Real Safety har modtaget en pris for deres skridsikre produkt, der øger sikkerheden på tankterminaler ved Global Tank Storage Awards i Rotterdam, skriver jv.dk.
  • Babcock & Wilcox A/S ser sig igen nødsaget til at afskedige 10 medarbejdere efter underskud i milliardklassen, skriver JydskeVestkysten.