Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Esbjerg i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Foto: Morten Fog

Det er kun en konkurrence, hvis produktet ikke er i orden

Fremfor at se det som en konkurrence, så arbejder byens store kulturinstitutioner - Sydvestjyske Museer og Fiskeri- og Søfartsmuseet - hen mod en mulig fusion for at skabe en stærkere og større organisation.

Ikke fordi der er lavvande i pengekassen eller en krise på vej. Men fordi man ikke skal hvile på laurbærrene, bare fordi det går godt, som Merete Jankowski, der er direktør for Fiskeri- og Søfartsmuseer, siger.

Men hvad er fordelene ved sådan en fusion? Og hvordan håndterer man hverdagen, når medarbejderne venter på svar, og forhandlingerne foregår i lukkede lokaler? Det taler vi med Merete Jankowski om i denne uge.

Derudover får du det sædvanlige nyhedsoverblik, så du kan holde dig opdateret på de seneste erhvervsnyheder fra og om Esbjerg.

God fornøjelse! 

Billede af Caroline Kristensen
Billede af skribentens underskrift Caroline Kristensen Journalist
Merete Jankowski direktør på Fiskeri- og Søfartsmuseet er glad for de mange gæster, der er strømmet til museet det seneste år. Foto: Tue Sørensen

Der er en fusion på tegnebrættet mellem store Esbjerg-institutioner: Sådan skaber ledelsen tryghed hos medarbejderne i en usikker tid

En fusion er under opsejling i den esbjergensiske kulturverden, hvor Sydvestjyske Museer og Fiskeri- og Søfartsmuseet er i gang med at undersøge fordelene ved at sammenlægge de to organisationer.

Den endelige beslutning bliver først taget på den anden side af sommerferien. Men hvordan griber man for eksempl ledelsen af medarbejderne an, når der er usikkerhed om det fremtidige setup?

Det giver direktøren hos den ene part, Merete Jankowski fra Fiskeri- og Søfartsmuseet, et indblik i her.

- Vi prøver så godt, som vi kan at køre fuldstændig transparens omkring processen. Jeg skriver et nyhedsbrev ud til alle medarbejdere en gang om ugen, hvor jeg forklarer, hvad der er sket i løbet af ugen, hvilke møder har der været, hvad er blevet diskuteret, forklarer Merete Jankowski.

Sydvestjyske Museer og Fiskeri- og Søfartsmuseet arbejder mod en fusion. Her giver Merete Jankowski, direktør for Fiskeri- og Søfartsmuseet, en indflyvning på, hvad det kommer til at betyde, og hvordan hverdagen kører videre uden for forhandlingslokalerne.

For knap en måned siden meddelte Merete Jankowski, museumsdirektør for Fiskeri- og Søfartsmuseet, at der muligvis er store forandringer på vej blandt Esbjergs kulturinstitutioner. Ordet fusion blev nævnt. Et ord, der ofte kan give rystelser ned gennem en virksomheds organisation. Et ord, der kan emme af krise og fyringsrunder.

Men sådan er det ikke her.

For den mulige fusion mellem Fiskeri- og Søfartsmuseet og Sydvestjyske Museer, handler om at styrke allerede stærke og velfungerende institutioner. Det handler om at vækste og om store ambitioner.

-  Efter Flemming Just (direktør for Sydvestjyske Museer, red.) meddelte, at han fratræder sin stilling fra årsskiftet, så var det en naturlig anledning til at se nærmere på en fusion, og om det er muligt at samle Esbjerg Kommunes kultur- og naturhistoriske museumsvæsen under én hat, siger Merete Jankowski.

- For faktisk er denne fusion mere reglen end undtagelsen, hvis man ser rundt i landets andre kommuner. Det er ret usædvanligt, at man har kørt det som selvstændige museer, som man har her i Esbjerg. Ved en fusion får vi muligheden for at lave en endnu større og stærkere organisation.

Jeg tror, det er en misforstået opfattelse, at det er en konkurrence. Det er kun en konkurrence, hvis ens eget produkt ikke er i orden.

Merete Jankowski

For markedet her i området er slet ikke mættet endnu, mener Merete Jankowski. Og det er selvom Fiskeri- og Søfartsmuseet sidste år havde det største besøgstal i mere end 14 år.

For turisterne kommer stadig og søger i højere og højere grad flere og mere varierede kulturoplevelser.

- Men bare fordi det går godt, behøver man jo ikke hvile på laurbærrene, indskyder Merete Jankowski.

Stærkere sammen

For nu er begge bestyrelser ved Fiskeri- og Søfartsmuseet og Sydvestjyske Museer stadig ved at tage stilling til hvorvidt, der kan og skal fusioneres. Begge museer bliver undersøgt i bund, og man sammenligner deres økonomi. Det arbejde kommer til at fortsætte sommeren over, og i september bliver den endelige beslutning taget.

- Udefra set vil der stadig være de velkendte museer, der er en del af Esbjergs kulturarv, men hvis fusionen bliver til noget, vil der blive lavet en hel ny organisation med et nyt navn og nye vedtægter. Men der vil stadig være mulighed for at besøge os, som man plejer.

- Og så kan man sige, at vi som museer har gode supplerende kompetencer, der kun vil komme publikum til gode. Vi har et stærkt publikumsfokus, vi er gode til børnefamilier og hele den kommercielle del af at drive en forretning. Hos Sydvestjyske Museer har de en særlig forskningstung og akademisk profil, som vi godt kunne tåle at blive stærke på, siger Merete Jankowski.

Trivsel frem for alt

Men lad os vende tilbage til, hvor vi startede. Ordet fusion. Og den frygt, det kan sætte i medarbejderne.

- Vi havde stået i en helt anden position, hvis vi fusionerede fra en underskudsposition. Det, tror jeg, er en noget hårdere proces både ressourcemæssigt, mentalt og energimæssigt. Jeg har egentlig - og det samme gælder for resten af ledelsen - været positivt overrasket over, hvordan medarbejderne har taget imod det, siger Merete Jankowski.

Flemming Just, direktør for Sydvestjyske Museer. Han fratræder sin stilling ved udgangen af 2023, og derfor begyndte man at se på muligheden for en fusion mellem de to kulturorganisationer. Pressefoto

- Vi har her to stærke museer, der måske skal blive til ét. Udgangspunktet er derfor heller ikke fyringer eller besparelser. Men det er klart, at de første par år, hvis fusion kommer til at ske, så kommer der til at være stort fokus på at integrere medarbejdere, skabe nye arbejdsgange og skabe en organisation, hvor trivsel virkelig også betyder noget. Fordi det er jo en stor omvæltning af ens arbejdsplads, når den bliver fusioneret.

Der har også været et fokus på at kommunikere de muligheder, fusionen kan give.  Der vil eksempelvis være bedre plads til større bygge- og udviklingsprojekter og samarbejde på tværs af organisationen.

- Vi prøver så godt, som vi kan at køre fuldstændig transparens omkring processen. Jeg skriver et nyhedsbrev ud til alle medarbejdere en gang om ugen, hvor jeg forklarer, hvad der er sket i løbet af ugen, hvilke møder har der været, hvad er blevet diskuteret.  Så har vi, hvis bestyrelsen vælger at gå videre med fusionen, også tænkt os at få hjælp af en rigtig dygtig proceskonsulent, der skal sikre medarbejdernes tryghed.

Tyskerne er vild med det

Den mulige fusion kommer også med en særlig god timing, nu hvor sand, vand og land er i særlig høj kurs, når der skal vælges feriedestination. Totalt set var 17 procent af det samlede antal gæster på destinationerne langs Vesterhavet førstegangsbesøgende i 2021.

Året forinden var det tal 13 procent, ifølge analyse-virksomheden Wilke. Og det er særligt de tyske gæster, der er vilde med kystferien.

- Vi ved, at tyskerne særligt efterspørger flere, større og bedre kulturattraktioner.

Men foruden jer er der vel kommet flere store kulturattraktioner til området såsom Tirpitz og Flugt? Er der blevet større konkurrence om gæsterne? 

-  Jeg tror, det er en misforstået opfattelse, at det er en konkurrence. Det er kun en konkurrence, hvis ens eget produkt ikke er i orden.

- Jeg blev faktisk noget overrasket, da jeg flyttede herover til Esbjerg. For jeg blev gentagne gange spurgt: 'Er de konkurrenter? Og hvad med dem, er de konkurrenter?' Og svaret er simpelthen nej. Vi er medspillere. Jo flere og bedre kulturtilbud, der kommer til vores område, jo federe bliver det at være gæst her.

Esbjergbaseret fond er blandt verdens bedste og nye, store muligheder inden for havvind på vej

Vi har samlet nogle af de seneste nyheder fra Esbjergs erhvervsliv, som du kan dykke længere ned i her.

Du kan altid kaste dig over ugens regnskaber på erhvervslivesbjerg.dk

Horizon3 er blandt verdens bedste investeringsfonde

Horizon3 har store ambitioner for den lille virksomhed. Foto: Agnete Schlichtkrull

Den børsnoterede fond Horizon3 klarer sig så godt, at den efter få måneder mænger sig blandt verdens bedste med et afkast på små 11 procent. 

Det internationalt anerkendte og uafhængige investeringsanalysebureau Morningstar rangerer løbende alle verdens investeringsfonde på parametre som afkast og risiko. I målingen tre måneder efter Horizon3s lancering markerer fonden sig på en fjerdeplads og dermed i top 1 procent – et resultat, der overgår stifternes forventninger

- Vi er da sindssygt stolte over ikke bare at kunne måle os med de bedste, men at slå de fleste af dem målt på afkast. Det er jo fonde, som vi kigger på med ærefrygt. Så at vores lille ælling begynder at ligne en svane, gør da kun det hele meget sjovere, siger direktør i Horizon3, Henrik Karlsen, i en pressemeddelelse. 

Horizon3 blev lanceret på Nasdaq 21. februar. Fonden fokuserer på innovative vækstvirksomheder med strukturel medvind, positivt cash flow, solide finansielle balancer og ledelser, som også selv har hånden på kogepladen. Fonden henvender sig primært til investorer med en horisont på mindst fem år.

Danmarkshistoriens største aftale om havvind i havn

Jesper Frost Rasmussen er positivt stemt overfor en ny, massiv aftale om mere havvind-energi. 

Det er en tilfreds Esbjerg-borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), der ser tilbage på en nu fastsat aftale, der fastlægger rammerne for danmarkshistoriens største udbygning af havvind på 9 GW havvind - der potentielt kan blive til 14 GW. 

- Der har været rigtig meget snak siden Esbjerg-erklæringen, men der er brug for konkrete handlinger, for vi mangler al den strøm, som de vindmøller kan producere. Så det er da dejligt, at man på Christiansborg har indgået de konkrete aftaler, så vi kan få projekterne udbudt, siger Jesper Frost til JydskeVestkysten

Og en aftale af den størrelse kan ikke undgå at smitte af på Esbjerg. Mere end halvdelen af den nuværende havvind-kapacitet, der er installeret i Europa, stammer fra Esbjerg Havn. 

Zleep Hotels har øje på Esbjerg

Zleep Hotels blev skabt i 2003 med et konverteret plejehjem i Tårnby som første hotel. De 93 værelser ved Københavns Lufthavn blev hurtigt også en solid succes.

Eftersom turisterne i højere grad sætter kursen mod vestkysten, vil der også være et større behov for overnatningsmuligheder. Derfor har hotelkæden Zleep Hotels set sig lun på Esbjerg. 

Administrerende direktør Peter Haaber fortæller til JydskeVestkysten, at man allerede flere gange har været i Esbjerg og se på forskellige lokationer. 

- Der er dog ikke noget af det, der indtil videre har været det helt rette match. Vi har et ønske om en placering i den sydlige og centrale del af byen til et hotel med en kapacitet på omkring 120-130 værelser. Her har vi blandt andet udset os en konkret lokation nær banegården, som vi synes, ser spændende ud, siger Peter Haaber og tilføjer, at en ting er ønsker og drømme, noget andet er, hvad der er realiserbart.

Esvagt henter ny finansdirektør og fire andre 'hurtige' nyheder fra Esbjerg

Vi ved, at du har travlt. Derfor får du her et udvalg af de seneste nyheder om og fra Esbjergs erhvervsliv i kort form.
  • Kravene mod det konkursramte Esbjergbaserede rederi, World Marine Offshore, vokser og vokser. Kravene fra diverse kreditorer er nu oppe på 445 millioner kroner. Blandt kreditorerne finder man det hollandske offshore-rederi Vroon, Gulf Marine Services, og brændstof-leverandøren Dan-Bunkering, skriver ShippingWatch. 
  • 1. juni tiltræder Dennis Bjørn Krog-Meyer som ny finansdirektør for mere end 1100 ansatte i Esvagt. Dennis Bjørn Krog-Meyer har erfaring fra blandt andet SUN-AIR, DanCopter, NHV og M-I SWACO. - Jeg har gennem mange år fulgt Esvagts imponerende udvikling. Virksomheden er unik og har stærke værdier, især indenfor sikkerhed. Gør det sikkert eller slet ikke er et godt værdisæt og udtrykker en stærk kultur. Esvagt har udviklet sig til en central aktør i den grønne omstilling som markedsleder inden for havvind. Det er på alle måder en tiltalende opgave for mig og en udfordring, jeg går til med stor respekt og ydmyghed, siger Dennis Bjørn Krog-Meyer i en pressemeddelelse.
  • Tandreguleringshuset I/S gik ud af 2022 med et meget tilfredsstillende resultat. Det blev til 16,4 millioner kroner i overskud efter skat, viser det senest offentliggjorte regnskab.  Virksomheden beskæftiger omkring 30 ansatte og er ejet af Jens Kragskov. 
  • Ce-Tec gik også ud af 2022 med et særdeles flot regnskab. Deres bruttofortjenester er vokset fra 23 millioner kroner i 2021 til 73,5 millioner kroner. På bundlinjen giver det et overskud på 8,5 millioner kroner. 
  • DI Sydvestjylland har tildelt NemByg A/S prisen som Årets Læreplads. NemBygs tilbuds- og markedschef Karsten Larsen, der er ansvarlig for lærlingenes uddannelse, fortæller til JydskeVestkysten, at han glæder sig over anerkendelsen, som blandt andet begrundes i, at virksomheden tilbyder en række forskellige aktiviteter for lærlingene.