Der er en fusion på tegnebrættet mellem store Esbjerg-institutioner: Sådan skaber ledelsen tryghed hos medarbejderne i en usikker tid
En fusion er under opsejling i den esbjergensiske kulturverden, hvor Sydvestjyske Museer og Fiskeri- og Søfartsmuseet er i gang med at undersøge fordelene ved at sammenlægge de to organisationer.
Den endelige beslutning bliver først taget på den anden side af sommerferien. Men hvordan griber man for eksempl ledelsen af medarbejderne an, når der er usikkerhed om det fremtidige setup?
Det giver direktøren hos den ene part, Merete Jankowski fra Fiskeri- og Søfartsmuseet, et indblik i her.
- Vi prøver så godt, som vi kan at køre fuldstændig transparens omkring processen. Jeg skriver et nyhedsbrev ud til alle medarbejdere en gang om ugen, hvor jeg forklarer, hvad der er sket i løbet af ugen, hvilke møder har der været, hvad er blevet diskuteret, forklarer Merete Jankowski.
For knap en måned siden meddelte Merete Jankowski, museumsdirektør for Fiskeri- og Søfartsmuseet, at der muligvis er store forandringer på vej blandt Esbjergs kulturinstitutioner. Ordet fusion blev nævnt. Et ord, der ofte kan give rystelser ned gennem en virksomheds organisation. Et ord, der kan emme af krise og fyringsrunder.
Men sådan er det ikke her.
For den mulige fusion mellem Fiskeri- og Søfartsmuseet og Sydvestjyske Museer, handler om at styrke allerede stærke og velfungerende institutioner. Det handler om at vækste og om store ambitioner.
- Efter Flemming Just (direktør for Sydvestjyske Museer, red.) meddelte, at han fratræder sin stilling fra årsskiftet, så var det en naturlig anledning til at se nærmere på en fusion, og om det er muligt at samle Esbjerg Kommunes kultur- og naturhistoriske museumsvæsen under én hat, siger Merete Jankowski.
- For faktisk er denne fusion mere reglen end undtagelsen, hvis man ser rundt i landets andre kommuner. Det er ret usædvanligt, at man har kørt det som selvstændige museer, som man har her i Esbjerg. Ved en fusion får vi muligheden for at lave en endnu større og stærkere organisation.
Merete JankowskiJeg tror, det er en misforstået opfattelse, at det er en konkurrence. Det er kun en konkurrence, hvis ens eget produkt ikke er i orden.
For markedet her i området er slet ikke mættet endnu, mener Merete Jankowski. Og det er selvom Fiskeri- og Søfartsmuseet sidste år havde det største besøgstal i mere end 14 år.
For turisterne kommer stadig og søger i højere og højere grad flere og mere varierede kulturoplevelser.
- Men bare fordi det går godt, behøver man jo ikke hvile på laurbærrene, indskyder Merete Jankowski.
Stærkere sammen
For nu er begge bestyrelser ved Fiskeri- og Søfartsmuseet og Sydvestjyske Museer stadig ved at tage stilling til hvorvidt, der kan og skal fusioneres. Begge museer bliver undersøgt i bund, og man sammenligner deres økonomi. Det arbejde kommer til at fortsætte sommeren over, og i september bliver den endelige beslutning taget.
- Udefra set vil der stadig være de velkendte museer, der er en del af Esbjergs kulturarv, men hvis fusionen bliver til noget, vil der blive lavet en hel ny organisation med et nyt navn og nye vedtægter. Men der vil stadig være mulighed for at besøge os, som man plejer.
- Og så kan man sige, at vi som museer har gode supplerende kompetencer, der kun vil komme publikum til gode. Vi har et stærkt publikumsfokus, vi er gode til børnefamilier og hele den kommercielle del af at drive en forretning. Hos Sydvestjyske Museer har de en særlig forskningstung og akademisk profil, som vi godt kunne tåle at blive stærke på, siger Merete Jankowski.
Trivsel frem for alt
Men lad os vende tilbage til, hvor vi startede. Ordet fusion. Og den frygt, det kan sætte i medarbejderne.
- Vi havde stået i en helt anden position, hvis vi fusionerede fra en underskudsposition. Det, tror jeg, er en noget hårdere proces både ressourcemæssigt, mentalt og energimæssigt. Jeg har egentlig - og det samme gælder for resten af ledelsen - været positivt overrasket over, hvordan medarbejderne har taget imod det, siger Merete Jankowski.
- Vi har her to stærke museer, der måske skal blive til ét. Udgangspunktet er derfor heller ikke fyringer eller besparelser. Men det er klart, at de første par år, hvis fusion kommer til at ske, så kommer der til at være stort fokus på at integrere medarbejdere, skabe nye arbejdsgange og skabe en organisation, hvor trivsel virkelig også betyder noget. Fordi det er jo en stor omvæltning af ens arbejdsplads, når den bliver fusioneret.
Der har også været et fokus på at kommunikere de muligheder, fusionen kan give. Der vil eksempelvis være bedre plads til større bygge- og udviklingsprojekter og samarbejde på tværs af organisationen.
- Vi prøver så godt, som vi kan at køre fuldstændig transparens omkring processen. Jeg skriver et nyhedsbrev ud til alle medarbejdere en gang om ugen, hvor jeg forklarer, hvad der er sket i løbet af ugen, hvilke møder har der været, hvad er blevet diskuteret. Så har vi, hvis bestyrelsen vælger at gå videre med fusionen, også tænkt os at få hjælp af en rigtig dygtig proceskonsulent, der skal sikre medarbejdernes tryghed.
Tyskerne er vild med det
Den mulige fusion kommer også med en særlig god timing, nu hvor sand, vand og land er i særlig høj kurs, når der skal vælges feriedestination. Totalt set var 17 procent af det samlede antal gæster på destinationerne langs Vesterhavet førstegangsbesøgende i 2021.
Året forinden var det tal 13 procent, ifølge analyse-virksomheden Wilke. Og det er særligt de tyske gæster, der er vilde med kystferien.
- Vi ved, at tyskerne særligt efterspørger flere, større og bedre kulturattraktioner.
Men foruden jer er der vel kommet flere store kulturattraktioner til området såsom Tirpitz og Flugt? Er der blevet større konkurrence om gæsterne?
- Jeg tror, det er en misforstået opfattelse, at det er en konkurrence. Det er kun en konkurrence, hvis ens eget produkt ikke er i orden.
- Jeg blev faktisk noget overrasket, da jeg flyttede herover til Esbjerg. For jeg blev gentagne gange spurgt: 'Er de konkurrenter? Og hvad med dem, er de konkurrenter?' Og svaret er simpelthen nej. Vi er medspillere. Jo flere og bedre kulturtilbud, der kommer til vores område, jo federe bliver det at være gæst her.