Esbjerg nørkler med byggestenene til et nyt brandingeventyr: Det er ikke nok at fortælle en god historie
Hvad stiller vi op, når befolkningstilvæksten har været stagneret stort set siden 1985, og de tidligere forsøg på at skabe et nyt brand for byen er fejlet?
I Esbjerg er opskriften en fælles indsats, og alle kræfter skal sættes ind på at finde den strategi, der én gang for alle skal give byen et nyt og attraktivt image.
Men hvordan sikrer man sig, at den nye tilgang ikke ender som de forrige? Og hvordan skal et nyt Esbjerg-brand egentlig lyde?
BRANDING: Nær vandet ligger den vestjyske hovedstad, der emmer af nærvær, grøn energi og et erhvervsliv fyldt med potentialer. Men på den anden side af porten lurer virkeligheden, der fortæller historien om, hvordan udefrakommende ser Esbjerg.
Den historie er længe blevet fortalt lystigt omkring, men nu skal den en gang for alle manes i jorden. For den lave befolkningstilvækst har blandt andet den betydning for erhvervslivet, at rekrutteringen af arbejdskraft og nye talenter bliver vanskelig.
Derfor er Esbjerg er ved at gøre klar til kamp med en helt ny branding-strategi. Og mens nogle måske tænker, at det klinger hult og som noget, Esbjerg før har forsøgt sig med uden held, så er der blandt de deltagende parter stor tiltro til projektet.
Ifølge arrangørerne adskiller dette forsøg sig nemlig fra tidligere tiltag ved at være en fælles indsats på tværs af brancher, institutioner og organisationer. Det er Business Esbjerg, Education Esbjerg, Esbjerg Havn og Esbjerg Kommune, der er gået sammen om at skabe et nyt Esbjerg-brand.
- Vi er gået sammen, fordi Esbjerg på en eller anden måde ikke har noget valg. Det er jo helt tydeligt, at Esbjerg har nogle udfordringer og en platform, der brænder. Det er én ting. En anden er, at kendskabet rundt omkring i landet er ufatteligt begrænset, siger Birgit Bech Jensen, der er kommunikationschef hos Business Esbjerg, og fortsætter:
- Det har vi forsøgt at gøre noget ved i en række år, men vi kan se, at vi slet ikke kan slå stærkt nok helt alene. Vi er simpelthen nødt til at stå sammen i samlet flok og melde ind på en fælles dagsorden og slå et stort slag, så mindsettet omkring Esbjerg bliver slået mere fast.
Et åbent spillerum
Projektet er en udløber af arbejdet med vision 2025 og startede med en analyse af Esbjergs image, der blev offentliggjort i marts 2021. Det var brandingsekspert Nikolaj Stagis, der dengang blev hentet ind af firkløveret til at stå for analysen og de videre undersøgelser.
Tilbage i marts stod det klart, at netop kendskabet til byen udefra er begrænset, men det har ikke afholdt Business Esbjerg, Education Esbjerg, Esbjerg Havn og Esbjerg Kommune fra at få Nikolaj Stagis til at bore sig dybere ned i Esbjergs udfordringer - ligesom han gav sig i kast med at udforske kommunens styrker og potentialer.
Det resulterede i, at han 18. august præsenterede seks styrker og dertilhørende potentialer for Esbjerg - by såvel som kommune.
- Den rå og levende by
- Nærvær og nærhed
- Uddannelse
- Grøn energi
- Naturen tæt på byen
- Turisme i byen
Men blot fordi Nikolaj Stagis har konkluderet, at han har fundet seks styrker og potentialer i Esbjerg, så er det ikke ensbetydende med, at kommunen nu skal i gang med at brande sig på alle seks punkter.
Tværtimod er det potentielle materialer, som firkløveret samt blandt andet Esbjergs erhvervsliv skal være med til at vende og dreje til de finder den helt rette byggesten til Esbjergs nye brand.
- Lige nu har vi undersøgt, hvad Esbjerg er for et produkt. Hvad er det, Esbjerg kan, og hvordan er det, platformen brænder? Men spillet er relativt åbent endnu. Nu skal vi arbejde med de potentialer og så se, hvilke veje og hvilke scenarier man så kan se for sig, siger Birgit Bech Jensen og fortsætter:
- Der vil blive inviteret til flere workshops, hvor man med udgangspunkt i Nikolaj Stagis' styrker og potentialer vil snævre sig ind på nogle udvalgte styrker. Til sidst vil vi så ende ud med et scenarie, som man skal efterprøve og se, hvordan det kan fungere. Derfor træffer man så beslutningen, om det er den strategiske vej at gå.
Ny vin, gammel flaske?
Træder man et skridt tilbage og tænker over de tidligere projekter, der har været sat til søs i håb om at forbedre Esbjergs image i resten af landet, kan man undre sig over, hvad der får firkløveret til at vise så stor tiltro til projektet.
Men her er det ifølge dem selv sammenholdet og viljen til at investere, der er det afgørende element, som skal få netop dette projekt til at lykkes, hvor andre er fejlet.
Deltagere fra erhvervslivet i Nikolaj Stagis' undersøgelse
- Susanne Nordenbæk, Direktør, Business Esbjerg
- Henrik Uhd Christensen, Direktør, VIKING
- Lone Saabye, Direktør, Sikkerhedsstyrelsen
- Brian Elsted Hansen, direktør, Det Faglige Hus
- Mads Kirkegaard, direktør, Polytech
- Annette Nielsen, Founder, Kids World
- Steen Brødbæk, CEO, Semco
Læs Nikolaj Stagis' oplæg om undersøgelsen her.
- Det skal løses med massive investeringer og løsninger, men også med en fælles indsats. Det beror jo meget på, at vi har valgt noget, der giver mening, samt at dem, der inviteres, bidrager med alt, de har i sig.
- At de går ind i den her proces og siger, vi tror på det, og vi vil det, og det er vigtigt. Det handler om, at vi får sat en retning, der giver mening for folk, og bliver ved med at allokere ressourcer til, at vi kan arbejde med det, siger Birgit Bech Jensen og tilføjer:
- Man skal turde sige nej til noget, fordi det ikke passer ind i strategien. Man er nødt til at træffe nogle valg. Hvis ikke man vælger fra, så har man ikke sat en retning. Det er lidt, som borgmesteren afsluttede mødet med at sige, "der skal investeringer til i rigtig mange år for, at det her lykkes. Vi er nødt til at holde et strategisk fokus på det, vi har aftalt de næste 10-20 år, og det er sørme en øvelse for en by som Esbjerg.
Det var også den konklusion, der lød fra Nikolaj Stagis på mødet, da han blandet andet sagde:
- Jeg kan ikke se nogen vej frem for Esbjerg, hvor det bare kan løses ved at fortælle en god historie og markedsføre byen.
Men selvom Esbjerg står over for udfordringer, der skal løses, emmer der altså fra specielt firkløverets side en tiltro til og en optimisme om, at Esbjerg med lidt hårdt arbejde nok skal blive en attraktiv by og kommune for andre.