Ditte Irene Knudsen diikn@erhvervslivesbjerg.dk
Mange virksomheder kender til opgaven at finde ud af, hvordan man differentierer sig, når man er på et marked med mange spillere, der kæmper om samme kundegruppe.
For Dahl Advokatpartnerselskab har den opgave spillet en stor rolle gennem mange år, og det er en opgave, der fortsat bliver prioriteret højt. Dahl er nemlig i Top-10 blandt Danmarks bedste advokatselskaber.
Der, hvor Dahl adskiller sig mest fra sine konkurrenter, er på deres geografiske placering. Udover kontorer i Aarhus og København er de også placeret i Viborg, Herning og Esbjerg.
Men Dahls strategi adskiller dem også fra en stor del af Danmarks andre fusionerede advokatselskaber. I stedet for et såkaldt brandsamarbejde er de nemlig lykkedes med ligedelings-modellen, der har medvirket til en stor vækst de seneste fem år.
fredag 15. okt. 2021 kl. 06:22
Ditte Irene Knudsen diikn@erhvervslivesbjerg.dk
Dahl Advokatpartnerselskab fusionerede senest i 2016, hvor omkring 30 partnere blev enige om en ny strategi. Fem år senere afføder det stadig en stor succes.
STRATEGI: I Danmark findes der mere end 1300 advokatfirmaer. I Top-10 ligger ni, der er placeret i Aarhus og/eller København, og et enkelt firma, der skiller sig ud fra resten af listen.
Det firma er Dahl Advokatpartnerselskab, der er det eneste firma i Top-10, der også har kontorer uden for Danmarks to største byer. Internt går de tre kontorer under navnet "boomerangen", fordi de ligger placeret i Esbjerg, Herning og Viborg.
Dahl har ligesom sine konkurrenter også kontorer i Aarhus og København, men placeringen af de tre andre kontorer er ikke tilfældig. Tværtimod spiller de ifølge Anders Madsen Pedersen, CCO, en nøglerolle i Dahls succes gennem specielt de seneste fem år.
- Vi har talt meget om, hvordan vi vil differentiere os. Det har været meget vigtigt for os at forstå, hvad der er vores særlige tilbud, når vi er en Top-10 spiller. Og rent objektivt set er det, der springer meget i øjnene, at vi er det eneste firma i Top-10, der har kontorer uden for Aarhus og København. Vi har valgt en anden tilgang ved at have aktivitet i Esbjerg, Herning og Viborg, siger Anders Madsen Pedersen og tilføjer:
- Vi har en privilegeret adgang til erhvervslivet i de tre byer. Og så er der noget arv, legacy og historie. Vi har altid været herude, og derfor er vi her fortsat. Vi tilbyder nogle superkompetencer for virksomheder helt fra grænsen til Aalborg i vores boomerang, og det er ret unikt.
Den lokale ekspertise
Det er særligt SMV-virksomheder, Dahl fokuserer på at yde rådgivning og juridisk assistance til. Det er ikke SMV i form af den klassiske EU-definition, men derimod virksomheder, der omsætter for 30 millioner til tre milliarder kroner.
- Hvis man driver en SMV-virksomhed og har brug for hjælp eller rådgivning til et komplekst emne som planret, en større ejendomstransaktion eller rettigheder i forhold til kunstig intelligens, så er vi det eneste lokale valg, man kan træffe. Medmindre man har lyst til at tage en af de ni andre, der ligger i Aarhus eller København, siger Anders Madsen Pedersen og fortsætter:
- Siden vores seneste fusion i 2016 har vi sagt os selv, at vi som minimum skal være lige så fagligt kompetente som de andre i Top-10. Til gengæld skal vi fastholde den geografiske eksponering ude i boomerangen, for det gør de andre ikke.
Dahls Advokatpartnerselskab
- Dahl er et af Danmarks ældste advokatfirmaer med tråde tilbage til 1852.
- Siden 2004 har ekspansion i både København og Aarhus været en afgørende del af Dahls udvidelse.
- Den seneste fusion fandt sted i 2016, hvor alle kontorene kom til at arbejde med samme strategi.
- Fra fem kontorer kan man få rådgivning af Dahls mere end 200 medarbejdere – heraf flere end 100 jurister.
- Dahl består af syv juridiske afdelinger og arbejder med fuld integration.
- Fuld integration betyder, at alle kontorerne arbejder som en afdeling. Det vil sige, at de alle har samme økonomi og strategi og hjælper klienter på tværs af kontorene.
Udover geografien er Dahl lykkedes med en strategisk fusion, som udefra kunne ligne en stor udfordring. For selvom Dahl har en professionel direktion, så er de stadig et advokatpartnerselskab, der i dag består af 40 partnere.
Da Dahl første gang fusionerede i 2001, var det et såkaldt brandsamarbejde. Det betød, at tre advokatselskaber dengang fusionerede og gik under samme navn, men hvert kontor havde fortsat sine egne økonomiske interesser.
- Når man ikke har fuld integration, så er der ikke nødvendigvis optimalt samarbejde om at servicere klienterne i koncernen. Hvis man ikke økonomisk har et incitament til at sende sagerne videre til de rigtige specialister på et af de andre kontorer og beholder sagerne selv, så får du ikke sagerne til at flyde i det nødvendige omfang. Altså var der større incitament til at beholde sagerne selv i for eksempel Esbjerg, fordi det var det kontor, man delte økonomi med, forklarer Anders Madsen Pedersen.
Fra brand til fællesskab
Da Dahl fusionerede igen i 2016, var det med beslutningen om at gøre op med den model, som mange fusionerede advokatselskaber er bygget op om. Dengang var de 30 partnere, hvilket i bund og grund betød, at der var 30 ejerledere, der skulle blive enige om en fælles strategi, der gavnede hele Dahl og ikke kun deres egen økonomi.
- Hvis man gerne vil have fuld transparens, samarbejde og tage incitamentet for at holde sagerne og klienterne på sit eget kontor ud af ligningen, så er man nødt til at smelte det sammen til én økonomisk model. Det, der kaldes ligedelingsmodellen, hvor alle kontorerne har samme ledelse og økonomi. Det, der var det primære drive bag fusionen i 2016, var, hvordan vi skabte allermest værdi for klienterne, og det var på den her måde, siger Anders Madsen Pedersen og tilføjer:
- Det har hele tiden været den potentielle svaghed, at vi har haft fem kontorer, der ikke har samarbejdet, men det valgte vi at vende til en styrke i 2016. I dag har vi mantraet, at vi vil være danmarksmester i samarbejde i vores branche. De andre advokatfirmaer, der kører efter samme model, som vi gjorde før, er måske ikke så gode til at samarbejde.
- Vores samarbejdsmodel er virkelig svær at eksekvere ledelsesmæssigt, så hvis vi vil lykkes med det, er vi nødt til at være virkelig dygtige til samarbejde. Men vi har haft ufattelig stor succes med den.
Det betyder, at Dahls medarbejdere og partnere i dag arbejder på tværs af de fem kontorer. Det vil sige, at selvom man er en virksomhed i Esbjerg, kan man få hjælp fra samtlige syv specialiserede afdelinger i Dahl, uanset om den dygtigste til jobbet normalt arbejder fra kontoret i Aarhus eller Viborg.
Helt konkret betyder det, at en sag altid vil havne hos den, der har den største viden om det konkrete område, så en virksomhed får den rette hjælp.
Vækster mere end markedet
Skiftet fra brandsamarbejde til fuld integration har haft en stor effekt på Dahls vækst og succes. Mange advokatselskaber vækster omkring 1,5-3 procent om året, da selskabet mere eller mindre vokser med markedet, og markedet følger udviklingen i BNP'et.
Men blandt andet på grund af Dahls strategi har de i løbet af de seneste fem år siden fusionen i 2016 vækstet med 8-10 procent årligt. Og den udvikling forventer Anders Madsen Pedersen, at Dahl kan fortsætte.
- Vi har vist de sidste fem år, at vi kan på ligge på kurven med en vækst på 8-10 procent. Vi synes, vi har fundet en formular for, hvordan vi skal vokse, og den behøver vi ikke ændre lige nu og her. Vi skal egentlig bare fortsætte med den formular, vi har nu, siger Anders Madsen Pedersen og uddyber deres mål:
- Vores forventning er, at vi fortsætter med samme vækst. Og så forventer vi, at vi skal være 250-300 medarbejdere i 2025. Generelt er vores mål at vokse mere end markedet. Det betyder også, at vi har et ønske om at optage nye partnere dér, hvor vi kan se, at der er nogle, der har evnerne til at løfte den rolle. Så vi vil også gerne vokse i forhold til indehaverne.
Barrieren for vækst
Lige nu kan de hos Dahl se en særlig vækst på deres kontorer i Aarhus og København i forhold til antallet af medarbejdere og sager. Men i boomerangen er Anders Madsen Pedersen ikke i tvivl om, at det er Esbjerg, der bærer på det største vækstpotentiale.
- Esbjerg er en større by, der har et meget interessant miljø omkring det maritime, transport, energi og lige om lidt PtX-løsninger. Der er gang i det lokale erhvervsliv, men der er også langt til de andre større byer fra Esbjerg. Så vi har en relevans og et kæmpe potentiale i Esbjerg, som vi er meget glade for at kunne arbejde på, siger Anders Madsen Pedersen.
Men som så mange andre af de lokale virksomheder oplever, så kæmper også Dahl med barrierer for deres vækst i Esbjerg.
- Den helt store udfordring for Esbjerg er at få folk til at flytte til byen. Vi har haft en drøm om at få superspecialiserede eksperter til at flytte til byen, men det kræver, at vi får de unge talenter eller seniorer med den rette viden til at flytte til byen eller nær byen, og det er en generel udfordring for specialiserede virksomheder i området, siger Anders Madsen Pedersen og fortsætter:
- Markedet er der, klienterne er der, sagerne er der. Vi arbejder solen sort, og vi kunne vokse så meget mere, hvis vi kunne få de rigtige personer til byen. Det er klart den største barriere for vores vækst lige nu, at vi har svært ved at få flere dygtige jurister og talenter til byen.
Derfor håber Anders Madsen Pedersen og resten af Dahl på, at Esbjergs nyeste brandingmål - som du kan læse mere om her - lykkes. Men uanset hvad har han tiltro til, at Dahl forsætter den udvikling, de har været i gang med, siden de gik den unikke vej med en fælles strategi.