Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Esbjerg i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Christian Udby Olesen er direktør for Din Forsyning i Esbjerg, der netop har startet kampagnen 'Rent land, rent vand'. Foto: Arwos/Lene Esthave

Din Forsyning vil have virksomhederne med i kampen for drikkevandet

17 verdensmål. Og et ubeskriveligt antal af måder at arbejde med hvert enkelt på. Men uanset om man er privatperson, en forening, en uddannelsesinstitution eller virksomhed, er der grund til at kigge sine egne skridt efter, undersøge hvad man allerede gør for at passe på jorden, og hvad man i øvrigt kan gøre.

Hos Din Forsyning har man derfor for nylig kickstartet et nyt initiativ. Det skal invitere til samarbejde med blandt andre private og erhvervslivet, men vigtigst af alt skal det medvirke til at bevare vores rene drikkevand.

Initiativet sætter fokus på at undgå sprøjtemidler på udendørs-arealer til fordel for at beskytte vores grundvand, og som bonus for erhvervslivet taler initiativet lige ned i en CSR-strategi.

- Der, hvor det i høj grad kan gavne virksomhederne, er, at de kan synliggøre, at de rent faktisk gør noget for klima og miljø. Det går lige ned i deres CSR-strategi, og på den måde får de egentlig en gave, siger Julie Maj Bryderup Gaardsdal, kommunikationskonsulent og projektansvarlig hos Din Forsyning.

En af samarbejdspartnerne er CS electric, der sidste år blev sommerfuglepartner med Danmarks Naturfredningsforening.

- Vi ønsker at være en ansvarlig arbejdsplads og en bæredygtig virksomhed, og derfor gør vi også rigtig meget for at passe på vores vand. Vi bruger ingen sprøjtemidler og tillader en lidt vild natur med fokus på biodiversitet. Derfor vil vi meget gerne hejse et flag for, at rent grundvand er et fælles anliggende, siger Katrine Flink Isager Qvist, Head of HR & Marketing and PA i CS electric.

Jeg vil som altid gerne høre, hvis du har idéer til, hvad jeg skal dykke ned i næste gang. Det gør du nemmest ved at sende mig en mail.

Har du lyst, er du meget velkommen til at dele nyhedsbrevet med dit netværk, og er du ny læser, kan du tilmelde dig her.

God læselyst - og tak fordi du læser med!

Billede af Ditte Irene Knudsen
Billede af skribentens underskrift Ditte Irene Knudsen Erhvervsjournalist
Julie Maj Bryderup Gaardsdal er primus motor på kampagnen Rent land, rent vand, som Din Forsyning har skudt i gang i år. Konceptet er enkelt: Alle i Esbjerg og Varde kommuner - private såvel som virksomheder - kan hejse et flag for det rene vand, når blot man ikke bruger sprøjtemidler på sin grund. Privatfoto

Sådan vil Din Forsyning passe på klimaet og miljøet med virksomhederne

Hos Din Forsyning har man fokus på FN's 17 verdensmål. Et af dem, de fokuserer på, er mål nummer 17: Partnerskab for handling.

Derfor har de kickstartet et initiativ, der har til formål at bevare det rene danske drikkevand, der er udfordret på grund af pesticider.

Initiativet skal få virksomheder såvel som private til at droppe sprøjtemidlerne og i stedet vedligeholde deres udendørs-arealer på en mere miljøbevidst måde.

Som resultat kan din virksomhed være med til at beskytte drikkevandet, ligesom det kan tale lige ned i CSR-strategien. Ved at undgå brugen af sprøjtemidler gør man nemlig en stor forskel for miljøet, da man på den måde er med til at beskytte grundvandet mod pesticider.

Læs med her, hvor vi giver dig bedre indsigt i, hvorfor Din Forsyning har taget initiativet.

Erhvervsliv Esbjerg giver dig med denne artikel indsigt i, hvordan Din Forsyning forsøger at passe på klima og miljø i samarbejde med lokale virksomheder. Artiklen giver ligeledes indsigt i, hvordan et samarbejde kan passe ind i din virksomheds CSR-strategi.

VERDENSMÅL: Der er mange måder, man kan arbejde med FN's 17 verdensmål. Hos Din Forsyning har man igangsat et nyt initiativ, der sætter fokus på mål 17:

- Partnerskaber for handling: Målet handler om at styrke nord-syd og syd-syd-samarbejde, fremme international handel og støtte øget eksport til udviklingslandene.

Fokusset ligger på rent vand. Et privilegium vi har i Danmark, hvor vi kan tappe rent drikkevand fra vandhanen. Noget de fleste andre lande ikke er privilegerede med, og som vi i Danmark skal værne om, hvis vi i fremtiden vil fortsatte med at kunne drikke vandet i hanen.

Derfor har Din Forsyning startet et initiativ, der går ud på, at man kan vise sin opbakning til grundvandet ved at hejse et flag for det rene vand. På den måde kan det bidrage til at synliggøre, at man som virksomhed gør en indsats for at tage hånd om klima og miljø.

Sådan kan du hejse flaget

Vil din virksomhed eller forening hejse et flag for det rene vand?

Din Forsyning giver jer et flag til flagstangen kvit og frit. Det eneste, det kræver af jer, er, at I ikke bruger sprøjtemidler til at bekæmpe ukrudt på jeres matrikel. Så er I med til at vise, at I bakker om vores rene vand. Desuden vil Din Forsyning meget gerne have lov at kontakte jer for at høre mere om, hvorfor og hvordan I bakker op om rent land og rent vand.

I tvivl om noget?

Vil I gerne deltage, men er i tvivl vedrørende den måde, I bekæmper ukrudt på, er I meget velkomne til at kontakte Din Forsyning. De er, som de selv siger, ikke selv eksperter i at bekæmpe ukrudt, men de har gode kræfter blandt andre virksomheder, der deltager, og som meget gerne deler ud af deres erfaringer med, hvordan de håndterer vedligehold af grønne områder.

Skriv dig op her.

Din Forsyning giver derfor et flag til flagstangen, hvis man ikke bruger sprøjtemidler til at vedligeholde virksomhedens udendørs arealer. På den måde får man et synligt bevis på, at man passer på klimaet og miljøet.

- Vi har startet det her initiativ, fordi det danske drikkevand jo er udfordret af forurening af pesticider. Hvis vi ikke gør noget for at passe på vores rene vand, har vi ikke rent vand i fremtiden. Det er begrundelsen for at starte det her projekt, siger Julie Maj Bryderup Gaardsdal, der er kommunikationskonsulent og projektansvarlig, og fortsætter:

- Vi har selvfølgelig en vigtig opgave med at kunne sørge for at levere rent drikkevand, men vi har brug for al den opbakning, vi kan få. Det er et fælles anlæggene at bevare det rene vand. Derfor opfordrer vi egentlig alle til at være med til at bakke op om det. Det er både virksomheder og private, foreninger og institutioner. Alle er velkomne til at tage del i initiativet.

Flag for vandet i jeres CSR-strategi

Julie Maj Bryderup Gaardsdal påpeger yderligere, at de i høj grad opfordrer til at tage ansvar lokalt, fordi man allerede i Esbjerg har oplevet, hvordan man kan forurene grundvandet.

- Din Forsyning leverer drikkevand til Esbjerg, Bramming og Varde. Alle tre steder har historisk været knyttet til forurening. Vi havde tidligere en vandforsyning i Esbjerg, men den dag i dag pumper vi vand fra Holsted og Brørup, fordi det rene vand er en mangelvare. Det vand, vi har her lokalt, er i dag forurenet af pesticider.

Derfor er der meget at hente for alle ved at tage del i initiativet. Men for de lokale virksomheder er der endnu mere at hente. Ved at deltage i partnerskabet kan man som virksomhed bruge det i sin CSR-strategi.

Din Forsyning tilbyder derfor hjælp til at formidle virksomhedens vinkel på, hvorfor rent vand er vigtigt for netop dem og deres forretning.

- Der, hvor det i høj grad kan gavne virksomhederne, er, at de kan synliggøre, at de rent faktisk gør noget for klima og miljø. Det går lige ned i deres CSR-strategi, og på den måde får de egentlig en gave. Hvis man i forvejen ikke bruger sprøjtemidler til at vedligeholde sine udendørsarealer, så er det meget nemt at vise, at man faktisk gør en stor forskel for miljøet, siger Julie Maj Bryderup Gaardsdal og tilføjer:

- Samtidig kan man hurtigt gøre en forskel her, selv hvis man på nuværende tidspunkt bruger sprøjtemidler. Vi hjælper gerne, hvis der er nogle, der gerne vil være med, men som gerne vil høre alternativer til sprøjtemidlerne. Vi har fået nogle rigtig gode partnere med, som sidder med en masse viden, som de gerne vil dele ud af.

Sparring partnerne imellem

En af de partnere er Aalborg Universitet Esbjerg, som Julie Maj Bryderup Gaardsdal har trukket på op til flere gange for at hjælpe virksomhederne godt i gang med initiativet.

- Ved at trække på den viden de andre partnere kommer med, kan vi prøve at spille virksomhederne gode mellem hinanden. De kan få sparring og erfaring fra andre, der måske har foretaget samme ændringer tidligere. Men det helt overordnede åbenlyse er, at det her er et lille rygstød til, at man kan gøre en forskel for klima og miljø, siger Julie Maj Bryderup Gaardsdal og påpeger afslutningsvist:

- Jeg tror lidt, det er en Esbjerg-ting, at man ikke skal prale for meget med, hvilke gode ting man gør, men her har man altså en mulighed for at flage en smule med, at man faktisk gør en forskel for miljøet og klimaet.

Din Forsyning har i år startet kampagnen "rent land, rent vand", som de håber flere virksomheder vil tage del i. Foto: Din Forsyning

Lokale virksomheder og institutioner hejser flaget for rent vand

Aalborg Universitet Esbjerg og CS electric er to af Din Forsynings samarbejdspartnere i 'rent land, rent vand'-kampagnen. De fortæller i denne artikel, hvorfor de sætter fokus på det rene vand i Danmark.

- Vi ønsker at være en ansvarlig arbejdsplads og en bæredygtig virksomhed, og derfor gør vi også rigtig meget for at passe på vores vand, lyder det fra Kathrine Flink Isager Qvist, Head of HR & Marketing and PA hos CS electric.

- Vores generelle strategi, som vi arbejder efter i hverdagen, er 100 procent kemikaliefri. Vi mener, at vi som universitet har et vigtigt ansvar, som vi skal løfte, og vi vil gerne være med til at påvirke vores samfund i en bæredygtighed retning, fortæller Anders Kristensen, campuschef på Aalborg Universitet Esbjerg.

Erhvervsliv Esbjerg giver dig her indsigt i, hvorfor en lokal virksomhed og en lokal uddannelsesinstitution har valgt at hejse flaget for rent vand, samt hvordan de arbejder for at passe på klima og miljø.

MILJØ/KLIMA: Din Forsyning samarbejder allerede med blandt andre Skovlund Varmeværk, Vadehavscenteret, Aalborg Universitet Esbjerg, CS electric og Social- og sundhedsskolen Esbjerg om deres initiativ for at passe på det rene drikkevand.

For at 'hejse flaget for rent vand' må man som virksomhed, privatperson, forening eller andet ikke bruge sprøjtemidler på sine udendørs arealer. Ved at undgå sprøjtemidler gør man en stor forskel på klima og miljø og er med til at beskytte det danske grundvand.

Din Forsyning har fortalt flere af deres samarbejdspartneres synspunkter på, hvorfor rent vand er vigtigt for dem. Erhvervsliv Esbjerg bringer derfor i samarbejde med Din Forsyning forklaringen fra Cs electric og Aalborg Universitet Esbjerg.

I CS electric tager de ansvar for et grønnere Danmark

Kathrine Flink Isager Qvist, Head of HR & Marketing and PA hos CS electric. Privatfoto

Hos CS electric værner de om miljø og natur, og de er generelt meget bevidste om at passe på omgivelserne. Kathrine Flink Isager Qvist, Head of HR & Marketing and PA i CS electric, fortæller:

– Vi er heldige, at vi kan tappe rent vand direkte fra hanen i Danmark. Det er fordi, vi er fælles om at passe på vores grundvand, og det skal vi blive ved med. Alt, hvad vi gør på landjorden, har konsekvenser for vandet. Vi ønsker at være en ansvarlig arbejdsplads og en bæredygtig virksomhed, og derfor gør vi også rigtig meget for at passe på vores vand. Vi bruger ingen sprøjtemidler og tillader en lidt vild natur med fokus på biodiversitet. Derfor vil vi meget gerne hejse et flag for, at rent grundvand er et fælles anliggende.

Sidste år blev CS electric sommerfuglepartner med Danmarks Naturfredningsforening, hvilket passer meget fint sammen med at sikre rent land og vand:

– Vi værner om vores miljø og har stor respekt for naturen. Derfor blev vi i 2021 sommerfuglepartner med Danmarks Naturfredningsforening. Det betyder, at vi har forvandlet store dele af vores græsarealer til blomsterbånd med vilde danske blomster, hvor sommerfugle og andre insekter kan lægge æg. Som Sommerfuglepartner betyder det selvfølgelig også, at vi ikke bruger nogen sprøjtemidler, hvilket vi nu heller ikke gjorde inden. Men vi passer på vores landjord, for det er rigtig vigtigt at huske på, at alt hvad vi gør på landjorden har en konsekvens, siger Kathrine Flink Isager Qvist.

Sprøjtefrit universitet arbejder for bæredygtighed og rent vand

Aalborg Universitet Esbjerg campuschef Anders Kristensen. Foto: Aalborg Universitet

Aalborg Universitet Esbjerg er en del af Aalborg Universitet (AAU), og fra den øverste ledelse lyder en helt klar strategi: Det daglige vedligehold af universiteterne skal ske 100 procent kemikaliefrit. Det gælder naturligvis også afdelingen i Esbjerg, hvor campuschef Anders Kristensen fortæller:

– Her på AAU i Esbjerg bruger vi ikke sprøjtemidler til at bekæmpe ukrudt og vedligeholde vores arealer og bygninger. Vores generelle strategi, som vi arbejder efter i hverdagen, er 100 procent kemikaliefri. Vi mener, at vi som universitet har et vigtigt ansvar, som vi skal løfte, og vi vil gerne være med til at påvirke vores samfund i en bæredygtighed retning. Det betyder også, at vi arbejder for blandt andet for Vild med Vilje. Vi lader græsset gro, vi sprøjter ikke og gør desuden, hvad vi kan for at styrke biodiversiteten på vores arealer.

Ét af de 17 verdensmål fylder især meget i universitetets arbejde.

– Generelt har vi rigtig meget fokus på bæredygtighed i vores arbejde som universitet, og særligt fylder verdensmål nr. 6, som handler om rent vand og sanitet. Vi har både fokus på det i hverdagen på universitetet, i vores vedligehold af bygninger og inventar, men også gennem uddannelse og forskning. Vi prøver i det hele taget af gøre en stor indsats for at bevare det rene vand, fortæller Anders Kristensen og fortsætter:

– Vand er en vigtig ressource, som vi gerne vil tage vare på. Vi har kontakt med over 20.000 studerende, så vi har også mulighed for at være kulturbærere og påvirke deres holdninger og vaner. Arbejdet med bæredygtighed er en generel tendens på universiteterne, og vi er ikke de eneste, der prøver at være kulturbærere, for vi har store muligheder for at påvirke mange unge mennesker, fortæller Anders Kristensen.

Indehaver Claus Boel, O&J Gruppen, i midten flankeret af Bent Tønning (t.v.) og Lars Küster. Privatfoto

Værd at vide fra Esbjergs erhvervsliv

Norlys har solgt 35 procent af deres fiberselskab Norlys Tele til et konsortium bestående af den hollandske pensionsfond PGGM og den franske energikoncern EDF’s investeringsselskab EDF Invest. Nu afventer de blot en formel godkendelse fra Erhvervsstyrelsen.

O&J Gruppen samler ledelsen for specialerne CTS og Brand & Sikring. Direktør og medejer Lars Küster indtræder som direktør i O&J CTS sideløbende med O&J Brand & Sikring. Den nuværende direktør for O&J CTS, Bent Tønning, skifter til rollen som salgsdirektør.

I løbet af de næste otte år skal der etableres 30 GW havvind i USA. I Esbjerg har man været ansvarlig for at udskibe to ud af tre offshore vindmøller i verden, hvorfor de amerikanske udmeldinger ifølge erhvervschefen i Business Esbjerg er et markedspotentiale.

Her er tre udvalgte historier fra byens virksomheder.

Stor fiberhandel godkendt af Norlys’ repræsentantskab

For tre uger siden indgik Norlys en betinget aftale om at sælge en andel på 35% af sit fiberselskab Norlys Tele til et konsortium bestående af den hollandske pensionsfond PGGM og den franske energikoncern EDF’s investeringsselskab EDF Invest.

Om aftenen 22. marts blev aftalen godkendt af energi- og telekoncernens repræsentantskab med et overvældende flertal. Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Norlys.

- Jeg er utrolig glad for, at vores repræsentantskab bakker op om denne handel, som vil give os en unik mulighed for at kapitalisere på vores fiberinvestering og frigøre midler til andre strategisk vigtige projekter, samtidig med at vi fastholder kontrollen med Norlys Tele, siger Jens Erik Platz, bestyrelsesformand i Norlys.

Norlys repræsentantskab består af knap 700 medlemmer fordelt over det meste af Jylland. 90 procent stemte 22. marts for aftalen. Nu afventer Norlys en formel godkendelse fra Erhvervsstyrelsen efter reglerne om udenlandske investeringer. Den forventes at falde inden for et par måneder, hvorefter handlen vil være en realitet.

100 år gammel familiekoncern laver direktørrokade

Den mere end hundrede år gamle familievirksomhed O&J Gruppen med hovedsæde på Ørnevej i Esbjerg samler ledelsen for specialerne CTS, Brand & Sikring.

Det sker med et direktørskifte, hvor direktør og medejer Lars Küster indtræder som direktør i O&J CTS sideløbende med sit virke som direktør i O&J Brand & Sikring. Den nuværende direktør for O&J CTS, Bent Tønning, skifter til rollen som salgsdirektør og har afhændet sine ejerandele til Lars Küster.

Det skriver koncernen i en pressemeddelelse, hvor det ligeledes fremgår, at man frem mod regnskabsafslutningen 30. september 2022 vil fortsætte som to driftsselskaber – herefter samles selskaberne i et fælles driftsselskab under nyt navn. Den samlede forretning vil bestå af 85 medarbejdere fordelt på fire adresser i henholdsvis Esbjerg, Odense, Århus og Greve.

I det nye setup vil Bent Tønning stå for salgsaktiviteterne, konceptudvikling og salgsmæssig forretningsudvikling, mens Lars Küster vil stå for organisationsudvikling, struktur på forretningsprocesser og daglig drift. Forretningen vil bestå af to divisioner, men den vil have en tværgående ledelse.

Amerikanske vindplaner giver medvind i Esbjerg

I løbet af de næste otte år skal der etableres 30 GW havvind i USA; mere end de cirka 25 GW, der er installeret i Nordsøen og Østersøen gennem de seneste 20 år.

De amerikanske vindambitioner har potentiale til at give medvind i Danmark, hvor der er opbygget en stærk leverandørkæde målrettet offshore vind. Flere vestjyske virksomheder er på vej. Det skriver Business Esbjerg.

- For et område som Esbjerg, som har omstillet sig flere gange gennem historien og formået at skabe en ny industri hver gang, har det amerikanske marked bestemt potentiale, siger chargé d’affaires Stuart A. Dwyer hos den amerikanske ambassade i Danmark, som tirsdag var i Esbjerg for blandt andet at besøge energivirksomheder:

- Esbjerg har hele den infrastruktur, som er en forudsætning for at etablere offshore vindenergi. Jeg er overbevist om, at der er gensidige muligheder for samarbejde i USA.

I 2020 blev det amerikanske offshore vindmarked sat til en anslået værdi på svimlende 70 mia. amerikanske dollars; et tal, som kun er steget siden.

- Når man som Esbjerg har været ansvarlig for at udskibe to ud af tre offshore vindmøller i verden, er de amerikanske udmeldinger et markedspotentiale, som er utroligt interessant, siger Karsten Rieder, erhvervschef i Business Esbjerg:

- Amerikanerne er på jagt efter en veldrevet underleverandørkæde, som kan levere fra første dag. De store aktører er på plads, og de ved godt, hvor de skal hente kompetencen: Her i Esbjerg. Derfor er der også mange lokale virksomheder, som kigger grundigt på USA.