4 pointer fra North Sea Summit, der er relevante for Esbjergs virksomheder
Esbjerg - og særligt Esbjerg Havn - var omdrejningspunktet for en helt speciel aftale, der blev indgået mellem europæiske regeringsledere, energiministre og EU-Kommissionens formand 18. maj.
Esbjerg-erklæringen blev underskrevet, og det betyder, at der nu bliver sat endnu højere ambitioner for havvinden i Europa.
Her på Erhvervsliv Esbjerg har vi samlet fire punkter fra handleplanen/topmødet, som vi mener, du som erhvervsdrivende i Esbjerg bør vide:
1. Esbjerg-erklæringen skal sætte retningen for et grønt Europa: Esbjerg bliver en nøglespiller i den grønne omstilling, fordi byen har formået at vende energien fra sort til grøn.
2. En konkret handleplan om havvind er blevet fastlagt: Kapaciteten på havvind i Nordsøen skal øges med 150 GW ekstra senest i 2050.
3. Der skal mere fokus på energiøen - og flere øer: Det er ikke nok med den kommende Energiø i Nordsøen, derfor bliver der udarbejdet endnu en, ligesom man vil undersøge mulighederne for endnu flere.
4. Der skal fart på tilladelserne til grønne projekter: Det skal ikke længere tage op til 11 år at få godkendt et projekt. I udvalgte zoner skal det maksimalt tage et år.
GRØN OMSTILLING: Det er næppe gået nogens næse forbi, at Esbjerg husede europæiske regeringsledere, energiministre og EU-Kommissionens formand til Nordsø Topmødet 18. maj.
Det hele foregik i en Vestas-maskinhal på Esbjerg Havn, hvilket må siges at være passende, da temaet for topmødet var havvind.
På topmødet har der været mange vigtige pointer, og der er blevet skrevet om de vigtige beslutninger i mange medier. Esbjerg-erklæringen, der blev underskrevet på mødet 18. maj, kommer til at have stor betydning for de involverede lande, herunder Danmark.
Vi har set på handleplanen og de mange afdækkede vinkler af mødet for at finde fire pointer, vi mener, er særligt relevante for Esbjergs erhvervsliv.
1. Esbjerg-erklæringen skal sætte retningen for et grønt Europa
Det er ikke helt tilfældigt, at Esbjerg har lagt navn til den erklæring, som europæiske regeringsledere, energiministre og EU-Kommissionens formand underskrev ved klimatopmødet i Esbjerg den 18. maj.
Esbjerg er Danmarks energimetropol, og byen og erhvervslivet er lykkes med at omstille sig fra sort til grøn energi. Derfor kommer byen til at spille en nøglerolle i den europæiske grønne omstilling.
Den netop underskrevne Esbjerg-erklæring skruer markant op for de fælles ambitioner om at udbygge den grønne energi på havet. Derfor blev regeringslederne, energiministrene og EU-kommissionens formand inviteret indenfor hos Vestas, Siemens Gamesa og Ørsted på Esbjerg Havn for at blive præsenteret for den grønne energis betydning og perspektiver for Danmarks Energimetropol.
- Den her aftale putter os på verdenskortet, og det blåstempler Esbjerg havn som Danmarks suveræne havvindshavn og som en af Europas vigtigste havne. Den grønne omstilling kommer til at ske, og hvis man skal være med fra start i den grønne omstilling i Europa i dag, så skal du komme til Esbjerg, fortæller havnedirektør Dennis Jul Pedersen til Avisen Danmark.
2. En konkret handleplan om havvind er blevet fastlagt
Ved Nordsø Topmødet med Danmarks statsminister som vært skrev regeringsledere, energiministre fra Danmark, Tyskland, Belgien og Holland sammen med EU-Kommissionens formand onsdag aften under på Esbjerg-erklæringen og samlede sig i et grønt europæisk lederskab.
Konkret er det udmundet i en enighed om, at kapaciteten på havvind i Nordsøen skal øges med 150 GW ekstra senest i 2050. Det er mere end halvdelen af den målsætning, som EU satte tidligere på året, og det er også mere end halvdelen af, hvad der skal til for, at EU kan blive klimaneutral. Samtidig er det et vigtigt skridt på vejen mod at gøre Europa uafhængig af russisk energi.
Det kommer til at kræve handling fra de individuelle lande, hvorfor det blandt andet forventes, at landene løfter deres egen udbygning af både havvind og grøn brint.
3. Der skal mere fokus på energiøen - og flere øer
Som led i Esbjerg-erklæringen skal de involverede lande samtidig arbejde tæt sammen om forbindelserne til den kommende energiø. Planen er, at kapaciteten her skal øges fra tre til to GW senest i 2040.
Men skal Europa nå de nye mål, er det nødvendigt med flere energiøer. Derfor skal der udover den allerede planlagte ø i Nordsøen etableres endnu en energiø. Ligesom mulighederne for flere energiøer skal undersøges.
Den svenske energikæmpe Vattenfall, der har kontrolcenter i Esbjerg, udtalte i forbindelse med topmødet til Energiwatch, at de skuer efter, om der skulle vise sig en mulighed for at engagere sig i et kommende energiøprojekt.
Administrerende direktør, Anne Borg, mener dog, at deres primære bidrag bliver at være en af de førende udviklere af havvind i Europa.
- Jeg tror, at vi kommer til at få brug for forskellige former for innovation for at få hele systemet til at fungere. Energiøer kan være en brik i det puslespil, men der er også mange andre brikker, har administrerende direktør i Vattenfall, Anna Borg, udtalt til mediet og tilføjet:
- Havvind er der, vi først og fremmest vil kunne tilføre værdi. Derudover har vi valgt at fokusere vores innovation lidt mere på flydevind og brintintegration, altså produktion af brint direkte i møllerne. Lige nu fokuserer vi ikke på energiøerne, men selvfølgelig kunne vi komme til at spille en rolle der på den længere bane.
4. Der skal fart på tilladelserne til grønne projekter
Det kan lige nu tage op til 11 år at få godkendt en havvindpark ifølge organisationen Wind Europe. Men det skal der i forbindelse med Esbjerg-erklæringen sættes en stopper for.
Et centralt element i planen er langt hurtigere tilladelser til grønne energiprojekter. Landene skal ifølge forslaget kunne udpege særlige forhåndsgodkendte områder, hvor udviklere kan regne med tilladelser til nye grønne projekter inden for et år.
De hurtige tilladelser er nødvendige, for alene 2030-målet vil ifølge Finans kræve, at der opstilles 4.300 af markedets største havvindmøller i Nordsøen, og målet om 150 GW kræver, at der installeres 10.000 gigantiske havmøller – eller hvad der svarer til opsætning af én ny kæmpemølle hver eneste dag fra nu og frem til 2050.
Set i dansk perspektiv er det nu 31 år siden, Danmark etablerede verdens første havmøllepark, men der er kun opstillet godt 15 GW havvind i Nordsøen.
Ser vi planen i et esbjergensisk perspektiv, kan det komme til gavn for Esbjergs virksomheder, hvor havvind spiller en stor rolle for flere.