Bygge-virksomhed styrker den bæredygtige profil: Charlotte skal gøre ingeniører klar til nye klimakrav
Nye klimakrav og fokus på bæredygtighed stiller øgede krav til byggebranchen. Derfor har Ingeniør'ne sat øget fokus på at styrke kompetencer og opbygning af specialistviden på området.
Det betød, at de 1. september bød Charlotte Lykke Pedersen velkommen som virksomhedens nye bæredygtighedsspecialist. Konkret betyder det, at hun skal stå i spidsen for et allerede etableret team af medarbejdere, der arbejder med Ingeniør'nes bæredygtighedsprofil.
- Charlotte skal sikre, at vi har de rigtige færdigheder, at folk er klar over de gældende regler, at vi får solgt os på bæredygtighed på den rigtige måde og bedst muligt til kunder og samarbejdspartnere, samt at vi er foran vores kolleger i markedet, når det kommer til bæredygtighed, lyder det fra administrerende direktør John Andresen.
Indsigt: Bæredygtighed gør som i så mange andre brancher også sit indtog i byggebranchen. En af de helt store forskelle i forhold til bæredygtigt byggeri bliver allerede at se fra årsskiftet.
Efter massivt pres fra byggebranchen og regeringens støttepartier bliver der nemlig fra 2023 sat et lovbestemt maksimum for, hvor meget CO2 nye bygninger må udlede, når man både indregner klimapåvirkningen fra produktionen af byggematerialerne, transporten, selve byggeprocessen, energiforbruget samt vedligehold og udskiftninger over en 50-årig periode.
I første omgang drejer det sig om nybyggeri, der er større end 1000 kvadratmeter. Fra 2025 bliver der stillet CO2-krav til nybyggeri generelt.
Det lægger et øget pres på virksomhederne indenfor byggebranchen og herunder Ingeniør'ne, der har hovedkontor i Esbjerg.
De har derfor fra 1. september styrket deres bæredygtige profil med Charlotte Lykke Pedersen som bæredygtighedsspecialist og fagansvarlig for bæredygtighed.
- Vi har jo i forvejen rigtig mange folk, som kan arbejde med bæredygtighed, men for at vi skal blive bedre og skarpere til, at de nye krav træder i kraft løbende, har vi været nødsaget til at få en tovholder på vores bæredygtighedsområde, som bliver større og større, så vi er skarpere i dagligdagen og i vores møde med kunder og samarbejdspartnere, forklarer John Andresen, der er administrerende direktør i Ingeniør'ne.
Ny viden, bedre salg og de bedste på markedet
Med Charlotte Lykke Pedersen som tovholder får virksomheden ifølge John Andersen en profil med solid erfaring indenfor bæredygtighedsledelse, DGNB, LCA- og LCC, Den frivillige Bæredygtighedsklasse, ressourceoptimering samt implementering af biogene byggematerialer, som kan blive en forudsætning for at imødekomme fremtidige klimakrav.
Hvad betyder de forskellige bæredygtighedscertificeringer?
- DGNB står for Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen og er en frivillig certificeringsordning inden for bæredygtigt byggeri. DGNB bygger på en helhedsorienteret forståelse af bæredygtighed. Det betyder, at man med DGNB ikke blot evaluerer et byggeri eller et byområde ud fra, hvor miljømæssigt bæredygtigt det er, men også ud fra, hvor socialt og økonomisk bæredygtigt det er.
- En livscyklusvurdering (på engelsk Life Cycle Assessment, LCA) sammenstiller og evaluerer alle input og output samt potentielle miljøpåvirkninger for et produkt eller system (for eksempel en bygning) i hele dets livscyklus, det vil sige fra udvinding af råmaterialer til endelig bortskaffelse. For en byggevare eller bygning kan det betyde produktion, byggeproces, driftsfase, endt levetid (nedrivning eller renovering), genbrug/genanvendelse/endelig bortskaffelse.
- LCC er en analyse af totaløkonomiske levetidsomkostninger. LCC-analyser kan laves på mange forskellige tidspunkter i en byggesag, med meget forskellig detaljeringsgrad og med fokus på forskellige skalatrin (for eksempel hele bygningen kontra en konkret bygningsdel). Metodikken er den samme uanset hvor eller hvornår, analysen skal udføres, men vil selvfølgelig kræve forskellig indsats afhængig af, hvor langt man er i byggesagen. LCC kan med fordel udføres parallelt med de første økonomiske overslag.
- Den frivillige bæredygtighedsklasse har i et bredt perspektiv fokus på bæredygtighed, både på byggematerialer, opførelse, vedligeholdelse, drift og indeklima samt potentialet for genbrug og genanvendelse ud fra et livscyklusperspektiv. Der ses således på alle faser i byggeriets livscyklus ud fra et samlet hensyn til både de miljø- og klimamæssige, sociale og økonomiske forhold.
Derudover har hun erfaring fra både arkitekt- og ingeniørsiden og har mange års erfaring fra uddannelsesverdenen, hvilket den administrerende direktør ser som endnu en styrke.
- Vi er enormt glade for, at Charlotte er kommet ombord hos os. Hun kan med sin tyngde fra både teori og praksis tilføje viden til Ingeniør'ne og vise vejen for fremtidige indsatsområder, siger John Andresen og uddyber rollen:
- Hun er fagleder hos os på bæredygtighed, og det betyder, at hun skal sikre, at vi har de rigtige færdigheder, at folk er klar over de gældende regler, at vi får solgt os på bæredygtighed på den rigtige måde og bedst muligt til kunder og samarbejdspartnere, samt at vi er foran vores kolleger i markedet, når det kommer til bæredygtighed.
Håber på masser af mersalg
For John Andresen har der dog ikke været et specifikt område eller byggeri, han har ønsket, at Charlotte Lykke Pedersen skulle starte med at give sig i kast med.
- Det drejer sig både om den almennyttige sektor, offentlige byggerier og private bygherrer, for alle steder ser vi en større og større tendens til, at de ønsker LCA, LCC og at få svanemærket deres bygninger.
- Det er hele området inden for bæredygtighed, der skal udvikles. Jeg tror på, at der er rigtig meget mersalg i det her, hvis vi får gjort det på den rigtige måde, slutter John Andresen.