Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Esbjerg i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Bliv klogere på energiøer og infrastruktur- og forstærkning af elnettet, Danmarks hurtige grønne omstilling og “Not in my back yard” effekt, samt hvorvidt Danmark når i mål med 70 pct. CO2-reduktion i 2030 på topkonferencen på Energiens Folkemøde 2022. Pressefoto

Det skal du opleve til Energiens Folkemøde

Vi har alle hørt det, grøn energi er fremtiden. Regeringen har fundet ambitionernes pensel frem og malet et billede af et grønt og CO2-neutralt Danmark i 2050.

I Esbjerg Kommune sigter man efter at være CO2-neutral allerede i 2030. Men for at nå begge ambitioner kræver det en målrettet indsats, hvor grøn energi spiller en væsentlig rolle.

Derfor er temaet på Energiens Folkemøde 2022 'Den grønne omstilling - Fremtidens globale energilandskab'.

Erhvervsliv Esbjerg vil gerne give jer input til, hvad I udover Topkonferencen og det energipolitiske træf bør opleve på årets grønne folkemøde. Derfor har vi samlet en guide med fem punkter, som du kan læse meget mere om her i nyhedsbrevet.

Du får ligeledes ugens overblik med de seneste erhvervshistorier fra Esbjerg, så du nemt kan blive opdateret.

Du er som altid meget velkommen til at følge med på LinkedIn. Og nye abonnenter på Erhvervsliv Esbjerg kan tilmelde sig nyhedsbrevet her eller sende en mail til August for at få en løsning til flere medarbejdere.

God læselyst - og tak fordi du læser med!

Billede af Ditte Irene Knudsen
Billede af skribentens underskrift Ditte Irene Knudsen Erhvervsjournalist
Temaet for Energiens Folkemøde 2022 er 'Den grønne omstilling – Fremtidens globale energilandskab'. For de professionelle giver folkemødet mulighed for uformel snak med kolleger i andre brancher og måske inspiration til nye jobmæssige veje i fremtiden. Foto: Christer Holte/Business Esbjerg

Fremtidens grønne omstilling: 5 oplæg på Energiens Folkemøde du bør høre

Har du svært ved at udvælge, hvilke oplæg du skal prioritere at høre på Energiens Folkemøde?

Oftest prioriteres topkonferencen forståeligt nok blandt erhvervsfolk, men både Folkescenen og Ungescenen har mange spændende oplæg at byde på.

Erhvervsliv Esbjerg har sammen med arrangørerne udvalgt fem oplæg fra de to scener, som vi anbefaler det lokale erhvervsliv at høre. De fem oplæg omhandler:

1) Fremtidens atomkraftværk: Hvad taler for og imod brugen af atomkraft?

2) Hvordan ser dagligdagen og velfærden ud efter den grønne omstilling?

3) Hvordan skal vi sikre vedvarende energi nok til den grønne omstilling, og hvem skal gøre det?

4) Hvorfor er det nødvendigt også at arbejde på at lagre CO2 for at nå målene for den grønne omstilling?

5) Få de unges bud på hvordan et Power-to-X anlæg kan tænkes sammen med andre energi- og forsyningskredsløb, så alle ressourcer udnyttes optimalt.

Hvad skal man opleve på Energiens Folkemøde? Erhvervsliv Esbjerg giver her sammen med arrangørerne en guide til Energiens Folkemøde til erhvervslivet.

Folkemøde: Det er endnu engang blevet tid til at gøre energi og klima mere folkeligt. Derfor inviterer foreningen Energy Science World til Energiens Folkemøde torsdag den 15. og fredag den 16. september.

Temaet er 'Den grønne omstilling - Fremtidens globale energilandskab'. Det giver ifølge arrangørerne mulighed for både at debattere de nye teknologier, som for eksempel Power-to-X, som væsentlige forudsætninger for den grønne omstilling og at debattere en fremtid for dansk og europæisk energiforsyning, der er uafhængig af russisk energi.

Et vigtigt indspark heri er den nye Esbjerg-erklæring om yderligere 150GW vindmøllestrøm fra Nordsøen i samarbejde mellem Danmark, Tyskland, Holland, Belgien og EU.

Programmet består derfor af mange forskellige oplæg, alt efter om man deltager på Folkescenen eller i topkonferencen. Det er typisk topkonferencen, erhvervslivet deltager i. I år foregår den i Musikhuset Esbjerg klokken 14.00 til cirka 18.00 med fem forskellige oplæg. Du kan se programme her.

Efter Topkonferencen afholdes et Energipolitisk træf med blandt andre politikere og deltagerne i Topkonferencen om fremtidens energipolitik. Det foregår blandt andet på baggrund af indlæggene på topkonference og afholdes fra klokken cirka 18.00 - 20.00.

Vi vil gerne opfordre til også at udvide horisonten med oplæg på Folkescenen og Ungescenen. Derfor har vi i samarbejde med Jan Christensen, en af arrangørerne, samlet fem ting, som han og Erhvervsliv Esbjerg mener, man som en del af det lokale erhvervsliv ikke bør gå glip af.

Under hvert punkt finder du oplysninger om, hvor og hvornår oplægget finder sted.

Om Energiens Folkemøde 2022

Energiens Folkemøde bliver afviklet på Torvet i Esbjerg torsdag 15. september og fredag 16. september.

Det er forenignen Energy Science World, der står bag folkemødet.

De får støtte fra: Esbjerg Kommune, Region Syddanmark, en række fonde, virksomheder og uddannelsesinstitutioner.

​Samt hjælp fra: JydskeVestkysten, Dan El, Dronning Louise, Cafe Guldægget, Posthuset, Hotel Britannia, Hjortshøj Partyservice, ESTV, Jens Chr. Ehmsen, Inter Security, Ungdommens Naturvidenskabelige Forening og alle deltagende virksomheder og uddannelsesinstitutioner.

Du kan finde alle programmerne her.

1. Bliv klogere på fremtidens atomkraftværk

Atomkraft er fortsat meget omdiskuteret og et kontroversielt emne. Men ifølge Jan Christensen er det også et interessant emne at dykke ned i på Energiens Folkemøde, for er det reelt noget, vi skal forholde os til?

Virksomheden Seaborg fra København holder oplæg om og debatterer nye teknologiske muligheder på området. De taler ligeledes om, hvorvidt der er folkelig og samfundsmæssig accept af at bruge atomkraft i energiforsyningen, samt hvad der taler for, og hvad der taler imod.

Virksomheden har omkring 100 ansatte, og ejer og driver 'et par' laboratorier, hvor de er godt undervejs med den næste generation af atomkraftværk.

De vil producere såkaldte 'power barges', om kan producere energi, hvor og hvornår der er brug for det som et supplement til den genanvendelige energi på vindstille og overskyede dage.

Du kan læse mere om Seaborg her.

Hvem: Per Michael Jensen, kommunikationsansvarlig, Seaborg Technologies og Mads Brunch Larsen, Bestyrelsesmedlem, Foreningen Atomkraft Ja Tak

Hvor: Folkescenen

Hvornår: Torsdag 15. sepetember klokken 15.30 - 16.20

2. Hvordan ser livet efter den grønne omstilling ud?

- Vi har en opfattelse af, at vi bare skal genneføre den grønne omstiling, og så fortsætter livet stort set, som det er i dag, men det er ikke sikkert. Der kan være geopolitiske forandringer, prisstigninger og andet spændende at forhole sig til, siger Jan Christensen.

Derfor har arrangørerne inviteret fremtidsforsker Jesper Bo Jensen fra Fremforsk til at give en kultur- og samfundsanalyse af konsekvenserne af den grønne omstilling for vores liv, dagligdag, velfærd og udfoldelsesmuligheder, når vi ser 10 til 20 år frem.

Hvem: Fremtidsforsker, Jesper Bo Jensen, Fremforsk

Hvor: Folkescenen

Hvornår: Torsdag 15. september klokken 13.30 - 14.20

3. Bliv klogere på Danmarks fremtidige energiforbrug

Hvordan ser udviklingen for Danmarks energiforbrug ud? og hvem og hvordan skal vi sikre vedvarende energi nok til den grønne omstilling?

Adm. direktør i Green Power Denmark, Kristian Jensen, giver sit bud på fremtidens energi, hvilke investeringer vi har brug for, og hvordan vi får energipriserne bragt ned igen.

Green Power Denmark er en fusion mellem Dansk Energi, Wind Denmark og Dansk Solkraft og er Danmarks grønne erhvervsorganisation. De sætter den grønne omstilling i centrum og arbejder for en accelereret elektrificering af samfundet.

Du kan læse mere om Greenpower her.

Hvem: Adm. dir. Kristian Jensen, Green Power Denmark

Hvor: Folkescenen

Hvornår: Torsdag 15. september klokken 11.15 - 12.00

4. Hvorfor skal vi lagre CO2?

Klimaet er udfordret, og der skal gøres omfattende tiltag for at minimere konsekvenserne. Vi kan ikke kun løse problemerne ved reduktion i CO2-udledningen globalt, der skal også indføres yderligere teknologiske tiltag for at nå målene for begrænsning af den globale opvarmning.

En del af løsningen ligger i en velafprøvet teknologi, der har eksisteret i over 40 år: CO2-lagring i undergrunden i geologisk egnede lag. Fangst og lagring af CO2 kaldes CCS. Projekt Greensand arbejder netop med den teknologi. På Energiens Folkemøde kan man lære mere om projektet, samt hvorfor det er nødvendigt.

Hvem: Søren Reinhold Poulsen, Project Director, Ineos, Verner Andersen, Senior Advisor, Semco Maritime og Adm. dir. Martin Næsby, Offshore Denmark

Hvor: Folkescenen

Hvornår: Torsdag 15. september klokken 14.30 - 15.20

5. Få de unges syn på fremtidens energilandskab

Det er ikke nogen hemmelighed, at vi mangler hænder og hoveder til at sikre den grønne omstiling. Det er derfor også et af mange oplæg på Energiens Folkemøde, men anbefalingen her lyder på at slå et smut forbi ungescenen.

Folkeskolerne og ungdomsuddannelserne er nemlig også blevet inddraget i  folkemødet, hvor særligt et punkt på programmet kan være interessant for erhvervslivet.

Ungdomsuddannelserne har nemlig været inviteret til at deltage i en konkurrence, hvor de unge skulle designe et innovativt, multifunktionelt Power-to-X anlæg til Esbjerg. De har taget udsgangspunkt i spørgsmålene:

Hvordan kan et anlæg tænkes sammen med andre energi- og forsyningskredsløb, så alle ressourcer udnyttes optimalt? Hvordan kan anlægget indgå kreativt i omgivelserne?

Op til Energiens Folkemøde er fire porjekter blevet udvalgt. På ungescenen kan man derfor høre finaledeltagerne fortælle om deres design, hvorefter en vinder kåres af et dommerpanel.

Hvor: Ungescenen

Hvornår: Fredag 16. september klokken 12.00 - 12.45

Baltic Power-vindmølleparken vil blive opført omkring 23 kilometer fra kysten nær Łeba og Choczewo. Når projektet står færdigt i 2026, vil Baltic Power-vindmølleparken kunne levere ren energi til flere end 1,5 millioner husstande. Pressefoto

Endnu en ny kontrakt til Semco Maritime, fremtidige økonomiske problemer for EfB og ny manden ved roret i Grantech

Her får du fire udvalgte erhvervshistorier fra Esbjerg Erhvervsliv.

Semco Maritime lander ny kontrakt på Baltic Power-projektet

- Baltic Power-projektet er endnu en milepæl i udviklingen af vedvarende energi i Polen, og vi er stolte over, at ORLEN Group og Northland Power har underskrevet kontrakten og valgt vores mangeårige strategiske partner Bladt Industries og Semco Maritime som foretrukne leverandører, siger Steen Brødbæk, CEO, Semco Maritime. Pressefoto: Semco Maritime/Shuttertsock

Et konsortium bestående af de strategiske partnere Bladt Industries og Semco Maritime er blevet udnævnt som foretrukken leverandør af to offshore substations til Baltic Power-projektet, der er et joint venture mellem ORLEN Group og Northland Power Inc. med et mål om at levere ren energi til flere end 1,5 millioner husstande i 2026.

Det skriver Semco Maritime i en pressemeddelelse.

De to substations vil blive fremstillet og etableret i 2022-2025 som væsentlige dele af den elektriske infrastruktur i vindmølleparken, der vil bestå af flere end 70 turbiner med en minimumskapacitet på 14 MW hver. Stålstrukturerne til hver substation vil veje 2,5 tons og placeres på fundamenter, så konstruktionen når en højde på omkring 20 meter over havoverfladen.

Konsortiet vil have ansvaret for ingeniørarbejde, indkøb, fremstilling og installation af de to offshore substations. I fællesskab er Bladt Industries og Semco Maritime blandt de mest erfarne leverandører i markedet efter at have fremstillet og idriftsat flere end 20 substations til offshore-vindmølleparker.

Gantech-direktør trækker sig fra driften

Hovedejer og grundlægger af Gantech A/S, Henrik Gantzel (tv), overlader ansvaret for den daglige drift til Thomas L. Frandsen, der kommer fra en direktørstilling i Certex A/S, Esbjerg. Foto: Jesper Steensbeck

Thomas Løvgren Frandsen er ny direktør i stålvirksomheden Gantech A/S i Ribe. Det er hovedejer og grundlægger Henrik Gantzel, der efter lang tids overvejelse sammen med ejerkredsen har besluttet at trække sig tilbage fra driften og overlade roret til en person, som også kan være med til at udvikle virksomheden.

- Jeg har længe vidst, at mine evner med tiden ville komme til kort, jo større virksomheden blev. I Gantech er vi alle håndværkere, og jeg har det også bedst i arbejdstøj selv, så der skal gerne nye øjne på driften nu, siger Henrik Gantzel.

Henrik Gantzel bliver i virksomheden med et produktionsteknisk ansvar med udvikling, projektering, indkøb og opstilling af produktionsteknisk udstyr og teknologi.

Du kan læse mere på jv.dk.

Claus Sørensen Gruppen er færdig i EfB

John Riis Andersen er direktør for Claus Sørensen Gruppen i Esbjerg. Han har stor veneration og kærlighed til EfB, men nu fortæller han officielt. at Claus Sørensen Gruppen ikke forlænger sit hovedsponsorat. Foto: Jacob Schultz

Administrerende direktør i Claus Sørensen Fond Holding A/S, John Riis Andersen, har til JydskeVestkysten fortalt, at når hovedsponsoratet udløber, er der ikke flere penge til EfB.

Claus Sørensen Gruppen har ellers igennem de seneste mange år ageret trofast redningskrans for klubben og har postet langt over 100 millioner kroner i EfB gennem årene. Men det er altså slut nu.

- Vi er langt fra enige i den tilgang og fremgangsmåde, som de amerikanske ejere har. Så når vores hovedsponsorat udløber næste sommer, må der andre til - det gør ondt, og det smerter mig, men sådan er det. Vi er færdige med EfB, har John Riis Andersen sagt til avisen.

Du kan læse mere her.

PtX-anlæg skal opvarme 200 husstande

- Vi har omregnet mængderne, så det svarer til det, en gennemsnitshusstand bruger. I praksis bliver det lokale virksomheder i Måde, der får glæde af varmen, har kommunikationskonsulent Maj Bryderup Gaardsdal svaret skriftligt til JydskeVestkysten. Pressefoto

Der er ikke længe til, at European Energy eftersigende står klar med det første Power-to-X anlæg i Esbjerg.

Anlægget - der er det mindste af dem, der skal opføres i Esbjerg i de kommende år - skal producere grøn brint til skibe, som ligger til kaj i Esbjerg Havn, samt til industrikunder i Danmark.

Ifølge en pressemeddelelse har Din Forsyning nu indgået en aftale med European Energy om at aftage overskudsvarmen fra produktionen, og den overskudsvarme kan opvarme, hvad der svarer til 200 gennemsnitshusstande i opstartsfasen.

- Når vi kan bruge ressourcer, der er til overs hos andre, i stedet for producere selv, så er det win-win hele vejen rundt. For klimaet, vores kunder, European Energy og for os selv, udtaler Claus A. Nielsen, forretningsudviklingschef i Din Forsyning.

Læs mere på jv.dk.