Fremtidens grønne omstilling: 5 oplæg på Energiens Folkemøde du bør høre
Har du svært ved at udvælge, hvilke oplæg du skal prioritere at høre på Energiens Folkemøde?
Oftest prioriteres topkonferencen forståeligt nok blandt erhvervsfolk, men både Folkescenen og Ungescenen har mange spændende oplæg at byde på.
Erhvervsliv Esbjerg har sammen med arrangørerne udvalgt fem oplæg fra de to scener, som vi anbefaler det lokale erhvervsliv at høre. De fem oplæg omhandler:
1) Fremtidens atomkraftværk: Hvad taler for og imod brugen af atomkraft?
2) Hvordan ser dagligdagen og velfærden ud efter den grønne omstilling?
3) Hvordan skal vi sikre vedvarende energi nok til den grønne omstilling, og hvem skal gøre det?
4) Hvorfor er det nødvendigt også at arbejde på at lagre CO2 for at nå målene for den grønne omstilling?
5) Få de unges bud på hvordan et Power-to-X anlæg kan tænkes sammen med andre energi- og forsyningskredsløb, så alle ressourcer udnyttes optimalt.
Folkemøde: Det er endnu engang blevet tid til at gøre energi og klima mere folkeligt. Derfor inviterer foreningen Energy Science World til Energiens Folkemøde torsdag den 15. og fredag den 16. september.
Temaet er 'Den grønne omstilling - Fremtidens globale energilandskab'. Det giver ifølge arrangørerne mulighed for både at debattere de nye teknologier, som for eksempel Power-to-X, som væsentlige forudsætninger for den grønne omstilling og at debattere en fremtid for dansk og europæisk energiforsyning, der er uafhængig af russisk energi.
Et vigtigt indspark heri er den nye Esbjerg-erklæring om yderligere 150GW vindmøllestrøm fra Nordsøen i samarbejde mellem Danmark, Tyskland, Holland, Belgien og EU.
Programmet består derfor af mange forskellige oplæg, alt efter om man deltager på Folkescenen eller i topkonferencen. Det er typisk topkonferencen, erhvervslivet deltager i. I år foregår den i Musikhuset Esbjerg klokken 14.00 til cirka 18.00 med fem forskellige oplæg. Du kan se programme her.
Efter Topkonferencen afholdes et Energipolitisk træf med blandt andre politikere og deltagerne i Topkonferencen om fremtidens energipolitik. Det foregår blandt andet på baggrund af indlæggene på topkonference og afholdes fra klokken cirka 18.00 - 20.00.
Vi vil gerne opfordre til også at udvide horisonten med oplæg på Folkescenen og Ungescenen. Derfor har vi i samarbejde med Jan Christensen, en af arrangørerne, samlet fem ting, som han og Erhvervsliv Esbjerg mener, man som en del af det lokale erhvervsliv ikke bør gå glip af.
Under hvert punkt finder du oplysninger om, hvor og hvornår oplægget finder sted.
Om Energiens Folkemøde 2022
Energiens Folkemøde bliver afviklet på Torvet i Esbjerg torsdag 15. september og fredag 16. september.
Det er forenignen Energy Science World, der står bag folkemødet.
De får støtte fra: Esbjerg Kommune, Region Syddanmark, en række fonde, virksomheder og uddannelsesinstitutioner.
Samt hjælp fra: JydskeVestkysten, Dan El, Dronning Louise, Cafe Guldægget, Posthuset, Hotel Britannia, Hjortshøj Partyservice, ESTV, Jens Chr. Ehmsen, Inter Security, Ungdommens Naturvidenskabelige Forening og alle deltagende virksomheder og uddannelsesinstitutioner.
Du kan finde alle programmerne her.
1. Bliv klogere på fremtidens atomkraftværk
Atomkraft er fortsat meget omdiskuteret og et kontroversielt emne. Men ifølge Jan Christensen er det også et interessant emne at dykke ned i på Energiens Folkemøde, for er det reelt noget, vi skal forholde os til?
Virksomheden Seaborg fra København holder oplæg om og debatterer nye teknologiske muligheder på området. De taler ligeledes om, hvorvidt der er folkelig og samfundsmæssig accept af at bruge atomkraft i energiforsyningen, samt hvad der taler for, og hvad der taler imod.
Virksomheden har omkring 100 ansatte, og ejer og driver 'et par' laboratorier, hvor de er godt undervejs med den næste generation af atomkraftværk.
De vil producere såkaldte 'power barges', om kan producere energi, hvor og hvornår der er brug for det som et supplement til den genanvendelige energi på vindstille og overskyede dage.
Du kan læse mere om Seaborg her.
Hvem: Per Michael Jensen, kommunikationsansvarlig, Seaborg Technologies og Mads Brunch Larsen, Bestyrelsesmedlem, Foreningen Atomkraft Ja Tak
Hvor: Folkescenen
Hvornår: Torsdag 15. sepetember klokken 15.30 - 16.20
2. Hvordan ser livet efter den grønne omstilling ud?
- Vi har en opfattelse af, at vi bare skal genneføre den grønne omstiling, og så fortsætter livet stort set, som det er i dag, men det er ikke sikkert. Der kan være geopolitiske forandringer, prisstigninger og andet spændende at forhole sig til, siger Jan Christensen.
Derfor har arrangørerne inviteret fremtidsforsker Jesper Bo Jensen fra Fremforsk til at give en kultur- og samfundsanalyse af konsekvenserne af den grønne omstilling for vores liv, dagligdag, velfærd og udfoldelsesmuligheder, når vi ser 10 til 20 år frem.
Hvem: Fremtidsforsker, Jesper Bo Jensen, Fremforsk
Hvor: Folkescenen
Hvornår: Torsdag 15. september klokken 13.30 - 14.20
3. Bliv klogere på Danmarks fremtidige energiforbrug
Hvordan ser udviklingen for Danmarks energiforbrug ud? og hvem og hvordan skal vi sikre vedvarende energi nok til den grønne omstilling?
Adm. direktør i Green Power Denmark, Kristian Jensen, giver sit bud på fremtidens energi, hvilke investeringer vi har brug for, og hvordan vi får energipriserne bragt ned igen.
Green Power Denmark er en fusion mellem Dansk Energi, Wind Denmark og Dansk Solkraft og er Danmarks grønne erhvervsorganisation. De sætter den grønne omstilling i centrum og arbejder for en accelereret elektrificering af samfundet.
Du kan læse mere om Greenpower her.
Hvem: Adm. dir. Kristian Jensen, Green Power Denmark
Hvor: Folkescenen
Hvornår: Torsdag 15. september klokken 11.15 - 12.00
4. Hvorfor skal vi lagre CO2?
Klimaet er udfordret, og der skal gøres omfattende tiltag for at minimere konsekvenserne. Vi kan ikke kun løse problemerne ved reduktion i CO2-udledningen globalt, der skal også indføres yderligere teknologiske tiltag for at nå målene for begrænsning af den globale opvarmning.
En del af løsningen ligger i en velafprøvet teknologi, der har eksisteret i over 40 år: CO2-lagring i undergrunden i geologisk egnede lag. Fangst og lagring af CO2 kaldes CCS. Projekt Greensand arbejder netop med den teknologi. På Energiens Folkemøde kan man lære mere om projektet, samt hvorfor det er nødvendigt.
Hvem: Søren Reinhold Poulsen, Project Director, Ineos, Verner Andersen, Senior Advisor, Semco Maritime og Adm. dir. Martin Næsby, Offshore Denmark
Hvor: Folkescenen
Hvornår: Torsdag 15. september klokken 14.30 - 15.20
5. Få de unges syn på fremtidens energilandskab
Det er ikke nogen hemmelighed, at vi mangler hænder og hoveder til at sikre den grønne omstiling. Det er derfor også et af mange oplæg på Energiens Folkemøde, men anbefalingen her lyder på at slå et smut forbi ungescenen.
Folkeskolerne og ungdomsuddannelserne er nemlig også blevet inddraget i folkemødet, hvor særligt et punkt på programmet kan være interessant for erhvervslivet.
Ungdomsuddannelserne har nemlig været inviteret til at deltage i en konkurrence, hvor de unge skulle designe et innovativt, multifunktionelt Power-to-X anlæg til Esbjerg. De har taget udsgangspunkt i spørgsmålene:
Hvordan kan et anlæg tænkes sammen med andre energi- og forsyningskredsløb, så alle ressourcer udnyttes optimalt? Hvordan kan anlægget indgå kreativt i omgivelserne?
Op til Energiens Folkemøde er fire porjekter blevet udvalgt. På ungescenen kan man derfor høre finaledeltagerne fortælle om deres design, hvorefter en vinder kåres af et dommerpanel.
Hvor: Ungescenen
Hvornår: Fredag 16. september klokken 12.00 - 12.45