Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Esbjerg i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Planning Studio åbnede i Esbjerg 7. juli, hvor Ikea Danmarks administrerende direktør Johan Laurell (tv.) og Anders Nordtorp, expansion manager, var tilstede. Foto: Alex Tran

Ikea vil tage esbjergenserne med på oplevelse

I dagens nyhedsbrev har vi samlet tre forskellige historier til jer. En pose blandede bolsjer om man vil. Men alle tre artikler bærer positive og relevante fortællinger om Esbjergs erhvervsliv.

Derfor starter vi først i Planning Studio, som er Ikeas nyeste skud på stammen i Danmark. Butikken er landet i Esbjerg, og taler ind i en ny forbrugertendens, hvor Retail Institute Scandinavia peger på, at butiksoplevelsen skal centrere sig om den menneskelige interaktion, den rumlige forankring, sanseligheden, socialt samvær og oplevelsen.

Vi går derefter videre til Kids-world, der nu har Danmarks tredjestørste robotlager efter en ny udvidelse af deres autostoreanlæg. Det ruster dem til fremtiden og det internationale marked.

Du bliver ligeledes introduceret for OK Køkkenrenoveringer, der oplever stor fremgang på trods af, at køkkenbranchen generelt har været hårdt ramt af krigen i Ukraine. Og som altid slutter vi med ugens overblik.

Er du endnu ikke tilmeldt vores nyhedsbrev, kan du gøre det lige her.

God læselyst - og tak fordi du læser med!

Billede af Ditte Irene Knudsen
Billede af skribentens underskrift Ditte Irene Knudsen Erhvervsjournalist
Planning Studio i Esbjerg skal gøre de komplekse køb til en bedre og mere nærværende oplevelse. Det kan for eksempel være i form af hjælp til valg af køkken. Foto: Alex Tran

Planning Studio i Esbjerg skal være en oplevelsesrejse for kunden

- Detailhandlen har aldrig indfundet sig i en større transformationstid end nu, hvor vi ser et stort skifte indenfor forbrugeradfærd- og værdier, drevet af teknologi og nye, innovative aktører i branchen, der konstant disrupter og driver forbrugernes forventninger til retailere og brands opad samt en yngre forbrugergruppe, der er vokset op som midtpunkt for den digitale transformation og nu baner vejen for helt ny shoppeadfærd og værdigrundlag.

Sådan lyder det fra Retail Institute Scandinavia om de nye forbrugertendenser. I en tid, hvor onlinehandel gør shopping nemt og bekvemt for forbrugerne, mener de derfor, at butiksoplevelsen må centrere sig omkring det fysiske aspekt; den menneskelige interaktion, den rumlige forankring, sanseligheden, socialt samvær og oplevelsen.

Den funktion har Ikea forsøgt at ramme i deres nye Planning Studio, der åbnede i Esbjerg denne sommer. Tanken er netop, at det skal være en oplevelsesrejse for kunderne at foretage de mere komplekse køb som køkkener og badeværelser.

Læs med her, hvor Anders Lyhne Nordtorp, der er expansion manager i Ikea Danmark, fortæller om tankerne bag Planning Studio.

Erhvervsliv Esbjerg sætter i denne artikel fokus på den voksende tendens med oplevelsesbutikker, hvor kunden får en mere unik, nærværende eller inspirerende shoppingoplevelse, end de tidligere har været vant til.

Oplevelse: Hvordan sikrer man, at kunderne ser interiør-jagten til boligen som en oplevelse og ikke blot en sur pligt og et uoverskueligt projekt?

Ikea slog i sommers dørene op til det, de ser som løsningen på den opgave. Nemlig deres Planning Studio i Esbjerg. Planning Studio skal gøre plads til de mere komplekse køb, og samtidig skal det give kunderne en unik oplevelse.

- Det skal være en oplevelsesrejse for kunden at tage i Planning Studio, fra de starter, til de får det installeret derhjemme. Det giver dem muligheden for at gå lidt mere i dybden, for det er ikke nemt at købe for eksempel et køkken eller designe et badeværelse. Det er et køb, der tager et par gange med både en konsulent og muligheden for at se og røre produkterne for at finde ud af, hvad det præcis er, man gerne vil have, siger Anders Lyhne Nordtorp, der er expansion manager i Ikea Danmark, og forklarer videre:

- Formålet er de lidt mere komplekse køb som køkken, soveværelsesmøbler, dagligstuemøbler og badeværelser. Det er områder, hvor det er sværere at tage beslutninger. Derfor er konceptet med Planning Studio anderledes end de normale varehuse, fordi vi her udelukkende fokuserer på de forskellige områder. Selvom du altid kan få hjælp til at købe hele Ikeas sortiment.

En nærværende og særegen oplevelse

Oplevelsen skal komme til udtryk i form af, at kunden skal føle, at butikken er nærværende og unik for Esbjerg. Ligesom de bliver mødt af ekspertise og imødekommende lokale medarbejdere.

Om Planning Studio

  • Adresse: Østre Gjesingvej 9E, 6715 Esbjerg
  • Størrelse: 888 m2
  • Fokus: Inspiration, rådgivning, planlægning og køb af køkken-, stue-, sove- og badeværelsesløsninger
  • Ikea oplever en kraftig stigning i bookinger til rådgivningsmøder i landets Ikea varehuse og i Ikea planning studio på Vesterbro, København. Derfor var der belæg for at åbne Planning Studio i Esbjerg.

- Man får en nærværende oplevelse på en lidt mere koncentreret område. Man vil opleve samspillet af forskellige produkter i den kontekst, man drømmer om det. Oplevelsen skal gerne afspejle sig i, hvordan en esbjergenser kunne bo. Planning Studio Esbjergs varer er derfor nøje udvalgte til, hvordan man bor i Esbjerg. De løsninger man ser i butikken her, ville man typisk ikke se i for eksempel Skagen. Og det er det, Ikea kan, forklarer Anders Lyhne Nordtorp og fortsætter:

- Det kan afspejle forskellige livssituationer og stilpræferencer, vi alle har. En meget stor del af det her er, at vi analyserer, hvordan folk bor i området. Hvilke løsninger er mest optimale for dem i forhold til køkkener? Vi har for eksempel forskellige affaldssorteringsmuligheder i de forskellige kommuner. Hvordan gør vi så det, så det er smartest i Esbjerg? Vi håber derfor, at folk går derfra med en oplevelse af, at de kunne genkende nogle af de ting, som er særegne for området.

Ikea-planer for fremtiden

Det er ingen hemmelighed, at Ikea længe har villet til Esbjerg. En plan der dog ikke er kommet meget længere end tegnebrættet. Senest har udmeldingen været, at de afventer at færdigbygge deres varehus i København for at kunne tage erfaringerne derfra med til Esbjerg.

- Ikea har længe gerne villet til Esbjerg, men det har ikke været muligt at finde det rigtige element i forhold til den store varehusoplevelse. Nu er vi ved at bygge i København, som bliver et mindre varehus. Vi vil derfor gerne have resultaterne derfra, før vi går videre med planerne i Esbjerg, forklarer Anders Lyhne Nordtorp.

De har derfor i denne omgang bygget Planning Studio, som i sig selv er et relativt nyt koncept i Ikea. Det er ligeledes et koncept, der taler ind i den voksende tendens med butikker, der tilbyder mere unikke oplevelser, end vi før har været vant til. Butikken i Esbjerg er det andet Planning Studio, Ikea har bygget i Danmark.

Indvielsen af det udvidede robotlager blev fejret med stor fest, hvor både Esbjerg Kommunes borgmester, Jesper Frost Rasmussen (V), og Business Esbjergs direktør, Karsten Rieder, deltog. Pressefoto

Kids-world satser på digitaliseringen med ny udvidelse af robotlageret

Hos den store børnetøjsforhandler Kids-world kender man kun én vej – og det er fremad. Derfor er det nu allerede tid til, at Kids-world udvider deres i forvejen store automatiserede robotlager, så det bliver Danmarks tredjestørste.

Udvidelsen kommer allerede nu, selvom det ikke engang er et år siden, at det 62.000 kasser store robotlager blev indviet.

Det betyder, at børnetøjsgiganten nu kan håndtere flere end 26.000 ordrer i døgnet. Anlægget forventes at kunne rumme på den gode side af en million varer.

- Det gør en stor forskel for os. Vi kan både fastholde vores hurtige leveringstider, men det gør også en fysisk forskel for vores lagermedarbejdere, der ikke bliver slidt på samme måde, som hvis de skal gå rundt og manuelt plukke ordrer på lageret, fortæller Annette Lykke Nielsen.

Erhvervsliv Esbjerg fortæller her, hvilken betydning ekspansionen har for virksomheden og dens fremtid på det internationale marked.

Med en massiv udvidelse af robotlageret får Kids-world Danmarks tredjestørste robotlager. Udvidelsen skal støtte virksomhedens ekspansionsplaner og ønsker om en fortsat stærk kundeoplevelse.

Robotteknologi: Det går ikke stille for sig på Smedevej 6, hvor den store børnetøjsforhandler Kids-world har sine fysiske lokaler. For under et år siden indviede Kids-world deres robotlager, der kan rumme 62.000 kasser.

Det gjorde de for at kunne følge med den stigende efterspørgsel, og for at gøre hverdagen nemmere for lagermedarbejderne. De holdt dog stadig fast i det 6000 kvadratmeter store manuelle lager.

Men selvom der endnu ikke er gået et år siden indvielsen, er der så meget fart på virksomheden, at den nu har udvidet robotlageret med 41.000 kasser til det fuldt automatiserede autostoreanlæg, så den samlede kapacitet kommer op på 103.000 kasser i de to store robotlagerhaller, der til sammen tæller 4.000 kvadratmeter.

Det betyder helt konkret, at den esbjergensiske virksomhed nu har kapacitet til at håndtere flere end 26.000 ordrer i døgnet. Autostoreanlægget forventes ligeledes at kunne rumme på den gode side af en million varer.

Om Kids-world.dk

  • Virksomheden er i dag er en af Danmarks største online forhandlere af børnetøj, fodtøj, legetøj og interiør til børn.
  • Kids-World.dk er stiftet i 2006 af Annete Lykke Nielsen.
  • Kids-world fører op imod 500 brands i et stort udvalg af børnetøj, babytøj, børnesko, tøj og sko til teenagers og meget andet fra de bedste nationale og internationale brands.
  • I 2018 modtog Kids-world E-handelsprisen “Brugernes Favorit” og samme år fik virksomheden Børn i byen-prisen “Årets forretning”. Kids-world var forrige år nomineret som ”årets nye firmanavn” i Esbjerg Kommune.
  • De har netop udvidet deres autostoreanlæg, hvorfor de nu har Danmarks tredjestørste robotlager.

Autostoreanlægget hos Kids-world bliver derved det tredjestørste i Danmark, idet det kun er overgået af Proshops i Aarhus og T. Hansens i Middelfart.

- Vi er utroligt glade for, at vi med den teknologiske styrkelse, som et autostoreanlæg er, kan være med til at tage endnu et stort skridt fremad og viser fremtiden for, hvad man kan på børnetøjsmarkedet, siger indehaver af Kids-world Annette Lykke Nielsen.

Hurtige leveringstider og fysisk fordel

Udvidelsen af robotlageret er kommet som en naturlig udvikling hos Kids-world, idet det styrker virksomhedens konkurrenceevne på både det danske og internationale marked.

Strategien bag udvidelsen er, at autostoreanlægget skal sikre, at Kids-world kan blive ved med at levere det store og voksende ordreantal med kort leveringstid. Den korte leveringstid vægter den esbjergensiske børnetøjsforretning højt, hvilket blandt andet kommer til udtryk i dag, hvor leveringstiden i Danmark blot er en dag i langt de fleste tilfælde.

På billedet ses kasserne, der nævnes i artiklen, under gitteret. De røde og sorte bokse, der er nummereret, er højhastighedsrobotter, der bevæger sig oven på gitteret, løfter kasser op, stabler dem igen og leverer varerne til plukkestationerne. Pressefoto

- Det gør en stor forskel for os. Vi kan både fastholde vores hurtige leveringstider, men det gør også en fysisk forskel for vores lagermedarbejdere, der ikke bliver slidt på samme måde, som hvis de skal gå rundt og manuelt plukke ordrer på lageret, fortæller Annette Lykke Nielsen.

Fremgang på de internationale markeder

Kids-world har senest udvidet til Sverige og Tyskland, men den esbjergensiske virksomhed har planer om, at Holland og flere andre europæiske destinationer også skal tilføjes til listen.

Derfor taler autostoreudvidelsen direkte ind i virksomhedens strategi for international ekspansion.

Her styrker autostoreanlægget, at børnetøjsgiganten lettere kan tage konkurrencen op på de nye markeder.

- Vi ønsker at tilbyde alle vores kunder samme gode service, uanset hvor de handler fra. Samtidig kan vi også se, at vi er nødt til at øge vores kapacitet, idet vi oplever løbende vækst på det internationale marked. Vi ser allerede nu frem til at løfte sløret for den hollandske udgave af Kids-world og i de lande, som følger derefter, fortæller Annette Nielsen.

Kids-world har i forbindelse med autostoreudvidelsen sikret, at der er plads til flere udvidelser i fremtiden. De kan i alt udvide med 70.000 kasser i denne udvidelse, men i denne omgang nøjes de med de 41.000. Ved senere lejlighed har de derfor mulighed for at øge lagerkapaciteten, så den samlede kapacitet kan blive på 132.000 kasser.

Siden krigen i Ukraine brød ud, har køkkenbranchen været under pres. I krisetider køber vi mindre nyt, og det får kunderne til at strømme til hos forhandler i Esbjerg, der renoverer eksisterende køkkener. Foto: PR

OK Køkkenrenoveringer: Krisetid får kunderne til at søge klimavenlige løsninger

Siden krigen i Ukraine brød ud, har køkkenbranchen været under pres. I krisetider køber vi nemlig mindre nyt. Men for en lokal forhandler i Esbjerg har man ikke mærket til presset. Tværtimod er kunderne strømmet til for at få renoveret deres eksisterende køkkener.

Det har resulteret i, at OK Køkkenrenoveringer har oplevet en fordobling i antallet af kundehenvendelser i forhold til samme periode sidste år.

Lone Eriksen, der er økonomisk rådgiver, forklarer, at det ikke er en usandsynlig tendens i en krisetid, at køkkenbranchen generelt er hårdt presset, men at OK Køkkenrenoveringer oplever fremgang.

- I krisetider værner vi om os selv og vores værdier, ikke mindst vores penge, og et nyt køkken er meget konjunkturfølsomt og kan relativt nemt udsættes. For dem, der ikke kan vente, er køkkenrenovering et økonomisk fordelagtigt alternativ, forklarer hun.

Læs med her hvor vi giver dig mere indsigt i OK Køkkenrenoveringers fremgang, samt hvilken betydning råvaremanglen har haft på den tendens.

Erhvervsliv Esbjerg sætter her fokus på, hvordan krigen i Ukraine har skabt fremgang hos OK Køkkenrenoveringer i Esbjerg i en krisetid, hvor køkkenbranchen generelt har været under et hårdt pres.

Økonomi: Hos Erhvervsliv Esbjerg har vi tidligere fremhævet, hvordan krigen i Ukraine har påvirket det lokale erhvervsliv Esbjerg.

En ny undersøgelse fra Dansk Industri viser nu, at Ruslands invasion af Ukraine også har betydelige konsekvenser for den danske køkkenbranche. Ifølge undersøgelsen er branchen hårdt påvirket af stigende priser, lange leveringstider og mangel på råvarer som træ og stål.

Men mens træ- og møbel-virksomhederne generelt har skruet ned for vækstudsigterne, har OK Køkkenrenovering vækstet markant siden krigens udbrud. I første halvår af 2022 er kædens antal af kundehenvendelser i Esbjerg mere end fordoblet sammenlignet med samme periode sidste år.

- Vi får markant flere henvendelser i krisetider fra kunder, der ønsker renovering af det gamle køkken. Det så vi under finanskrisen, og vi ser det her i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine, fortæller Kaj Poulsen, der er forhandler hos OK Køkkenrenovering i Esbjerg.

Spørger man økonomisk rådgiver Lone Eriksen, er det ikke en helt skæv tendens i en krigstid.

- I krisetider værner vi om os selv og vores værdier, ikke mindst vores penge, og et nyt køkken er meget konjunkturfølsomt og kan relativt nemt udsættes. For dem, der ikke kan vente, er køkkenrenovering et økonomisk fordelagtigt alternativ, forklarer hun.

Krisetid får hver femte til at ville genbruge mere

Den påstand bakkes op af en ny befolkningsundersøgelse, der er foretaget af Nordstat for Landbrug og Fødevarer. Her har 65 procent af danskerne angivet krigen i Ukraine som en bekymring.

Bekymringerne skyldes primært stigende priser på fødevarer, energi og brændstof. Det har forårsaget et behov blandt danskerne for at at spare penge, og det har fået hver femte til at ville genbruge mere.

- ­ Den ukrainske krig fylder meget i vores mentalitet, fordi den påvirker vores liv på rigtig mange punkter. Når vi handler, er priserne på især mejerivarer steget markant, benzinpriserne stiger med historisk fart og inflation og stigende renter berører boligmarkedet. Det resulterer i et mindre rådighedsbeløb og en større økonomisk bevidsthed, som blandt andet får os til at skære det dyre nye køkken fra i budgettet, fortæller Lone Eriksen.

Ifølge Kaj Poulsen kan det da også betale sig at renovere frem for at købe nyt, og det er blandt andet derfor, OK Køkkenrenovering i Esbjerg har oplevet den fremgang, de har.

­- Det er typisk stærke elementer som sokkel og korpus, som vores kunder prioriterer at bevare, når køkkenet skal have en overhaling, og det vil ofte føre til en besparelse på godt 25.000 kroner, forklarer Kaj Poulsen blandt andet.

Råvaremangel skaber perspektiv

I krisetiden - såvel til dagligt - har Kaj Poulsen ligeledes oplevet, at der blandt kunderne har været en større interesse for at tænke klima og miljø ind i deres køkkenprojekter. Også den tendens har medvirket til, at de har oplevet en fordobling i kundehenvendelser.

- Der er ingen tvivl om, at det miljømæssige aspekt bliver vægtet af mange af vores kunder, når de vælger renovering frem for nedrivning af det eksisterende køkken, siger Kaj Poulsen.

Manglen på råvarer som træ og stål i Danmark skaber da også øget opmærksomhed på at værne om ressourcerne. Sådan lyder det fra fremtidsforsker Kirsten Østergaard Poulsen.

- I mange år har vi smidt væk og købt nyt uden videre omtanke for materialespild, men renovering og genbrug vinder i stigende grad frem. I krisetider, hvor materialer er en mangelvare, ser vi vores forbrug i et større perspektiv, og det styrker værdien ved at leve bæredygtigt, forklarer Kirsten Østergaard Poulsen afslutningsvist.

Esbjerg-erklæringen blev underskrevet tilbage i maj i forbindelse med klimatopmødet North Sea Summit. Foto: Jacob Schultz

Offshore-virksomheder kommer til at mangle 5000 ansatte, fart på erhvervslivet på Esbjerg Havn og ny milepæl for TS Tech

Her får du ugens overblik, der indeholder flere af de seneste erhvervsnyheder fra Esbjerg og omegn.

Esbjerg-erklæringen giver travlhed på Esbjerg Havn

På Esbjerg Havn underskrev europæiske regeringsledere, energiministre og EU-Kommissionens formand i slutning af maj Esbjerg-erklæringen, der sætter en sikker grøn retning for Europa. Foto: Jacob Schultz

Esbjergerklæringen og sikringen af to af Nordsøens største kontrakter nogensinde har givet travlhed på Esbjerg Havn.

Men den historiske erklæring, som indebærer, at kapaciteten af havvindmølleparker i Nordsøen skal øges med 150 GW ekstra inden 2050, medfører tilsyneladende allerede øget aktivitet på Esbjerg Havn.

Sammen med forsommerens tildelingen af væsentlige Nordsø-kontrakter i milliardklassen og generelt stigende aktiviteter i Nordsøen meldes der fra flere sider på havnen, at Esbjergerklæringen tynder gevaldigt ud på hylderne med ledige erhvervslejemål i Esbjerg. Det skriver JydskeVestkysten.

- Esbjergerklæringen og den fælles klimaambition giver travlhed, og når vi samtidig ser virksomheder på Esbjerg Havn indgå i partnerskaber om at sikre to af Nordsøens allerstørste offshorekontrakter, så bliver der ekstra travlhed. Og det er bare den aktivitet, vi kender til og ved bliver til noget. Hertil kommer alt det, der ulmer, siger Karsten Rieder, der er direktør i Business Esbjerg, til JydskeVestkysten.

Samarbejde skal løse Esbjergs rekrutteringsproblem

Få andre steder er udfordringerne med at skaffe den nødvendige arbejdskraft større end i offshorebranchen, og behovet synes nærmest endeløst, når Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) i en pressemeddelelse estimerer, at der alene i Esbjerg-området i de kommende år er behov for omkring 5000 personer. Det skriver JydskeVestkysten.

Et samarbejde mellem Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR), AMU-Vest, jobcentrene, Dansk Offshore, virksomhederne Altrad og Semco Maritime og Q-Star har vist sig at være en del af løsningen på de rekrutteringsudfordringer, virksomhederne i offshore-industrien oplever lige nu.

Det har konkret vist sig til et informationsmøde i august, hvor 70 jobsøgende var mødt op på AMU-vest i Esbjerg for at blive informeret om job i offshore-branchen. Næsten 40 af de fremmødte gik derfra med en arbejdsgivererklæring, der sender dem videre til syv ugers kvalificerende kurser inden for henholdsvis stilladsbygning og overfladebehandling.

TS Tech vinder udbud med Esbjerg Havn

Lokale TS Tech har vundet endnu et udbud med Esbjerg Havn. Det er en milepæl for firmaet, siger direktøren. Pressefoto

I de seneste ti år har el-installationsvirksomheden TS Tech A/S fra Esbjerg ønsket et tættere samarbejde med Esbjerg Havn, og nu er det både lykkes og cementeret.

Derfor betegner direktør Thomas V. West det som lidt af en milepæl, at TS Tech nu i en pressemeddelelse kan offentliggøre, at virksomheden har vundet udbuddet af el-ydelser til Esbjerg Havn. Det skriver JydskeVestkysten.

TS Tech vandt udbuddet i konkurrence med flere nationale bydere, og vil i aftalens løbetid varetage alle service og vedligeholdelsesopgaver indenfor el-området - herunder blandt andet vedligeholdsopgaver på gadelys, tavler og forsyningsnet, ligesom aftalen også omfatter etablering af nye installationer rundt på havnen og i bygninger.

Tidligere i år blev TS Tech også valgt som totalleverandør til det nye såkaldte pre-assembly-anlæg til vindmølleindustrien på Esbjerg Havn.