Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Esbjerg i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Michael L. Madsen er dagens gæsteskribent i Erhvervsliv Esbjerg. Privatfoto

Sådan får du succes med medarbejderne

Har du nogensinde hørt medarbejdere sammenlignet med, hvordan mennesker reagerer forskelligt på, at en ny iPhone kommer på markedet?

Hvis ikke, så får du muligheden i dagens nyhedsbrev. Jeg har nemlig givet ordet til Michael L. Madsen, der er partner i Unchain, for, at han kan give dig indsigt i, hvorfor det har betydning for udvikling og forandringer at vide, hvilke typer medarbejdere du har i din virksomhed.

Jeg håber, at du - når du har læst dagens klumme - sidder tilbage med en følelse af, at du har fået en fordel i jagten på succes. Du får nemlig fire konkrete værktøjer, du skal have fokus på.

Og hvem er bedre til at give det end en person, der hver dag arbejder med at hjælpe andre med at konvertere potentiale til konkrete økonomiske, sociale og samfundsmæssige resultater.

Føler du dig inspireret til at gribe ordet, eller vil du blot snakke om muligheden for at blive den næste gæsteskribent i Erhvervsliv Esbjerg, må du meget gerne række ud via mail eller LinkedIn. Min indbakke og dør er altid åben.

Jeg vil som altid også gerne høre, hvis du har idéer til, hvad jeg skal dykke ned i næste gang. Det gør du nemmest ved at sende mig en mail.

Har du lyst, er du meget velkommen til at dele nyhedsbrevet med dit netværk, og er du ny læser, kan du tilmelde dig her.

God læselyst - og tak fordi du læser med!

Billede af Ditte Irene Knudsen
Billede af skribentens underskrift Ditte Irene Knudsen Erhvervsjournalist
Michael L. Madsen, partner i Unchain. Privatfoto

Medarbejdere er et aktiv, men også en barriere for succes!

Michael L. Madsen, partner i Unchain, tager her ordet og giver gode råd til, hvordan man som virksomhedsejer, leder eller direktør udnytter medarbejdernes potentiale på den rigtige måde til at skabe udvikling og forandringer.

Han peger samtidig på fire konkrete vinkler, der kan hjælpe dig med at sikre succesen:

1) Tænk forandring ind i organisationen og kulturen.

2) Skal man lykkes med de store forandringer, så skal man satse på de små.

3) Lyt til og forstå argumenterne for ikke at lykkes, men fjern dem fra bordet.

4) Det handler om vaner, adfærd, vedholdenhed og tålmodighed.

Lad mig først slå en ting helt fast: Medarbejderne er virksomhedens suverænt vigtigste aktiv! Det er medarbejderne, der dag ud og dag ind møder på arbejde og sikrer, at virksomheden skaber værdi for sine kunder, på såvel den korte som den lange bane. Uden medarbejdere ingen momentum og fremdrift.

Det er vel ret beset logisk for langt de fleste virksomhedsejere og ledere, så hvorfor dette statement?

Simpelthen fordi, at når man taler om den del af begrebet virksomhedsledelse, der handler om forretningsudvikling, så kan medarbejderne samtidig også være en af de største barrierer for succes. Og hvorfor så det? Jo simpelthen fordi, at medarbejdere er mennesker, og vi mennesker er som udgangspunkt vidt forskellige.

Det er langt fra alle mennesker, der elsker forandringer, og forretningsudvikling handler i udgangspunktet om forandringer, små som store. Skal man have succes med at udvikle en virksomhed og forløse dens potentiale, så er det en af de første erkendelser, man må komme til. Mennesker er forskellige, og når man smider mennesker ind i den ligning, der handler om at udvikle virksomheder og forløse deres potentiale, ja så er det, at det begynder at blive kompliceret. Specielt når det kommer til implementering.

Virksomheder agerer i dag i en kompleks, uforudsigelig og volatil verden, hvilket sætter store krav til virksomhedernes ledelse og deres organisationer. Skal virksomheder være konkurrencedygtige og følge med markedet, så kan de ikke vælge at "ikke udvikle".

Forretningsudvikling, og dermed forandringer, er og vil fremadrettet være en bestandig del af virksomhedernes agenda. Så spørgsmålet er: Hvordan får virksomheder succes med forretningsudvikling, når de skal tænke mennesker ind i ligningen?

Virksomhedsledelse har igennem de seneste +15 år været en stor personlig passion, og specielt den del af håndværket, der handler om at udvikle virksomheder. Jeg har været involveret i et utal af udviklingsprojekter, små som store, og jeg vil gerne bidrage med fire konkrete vinkler til det spørgsmål.

Der er selvfølgelig meget mere til emnet forandringsledelse end som så, men måske disse kan inspirere til at sætte udvikling på agendaen og få succes.

#1 - Tænk forandring ind i organisationen og kulturen!

Vi kender alle det fænomen, der indtræffer, når en virksomhed som Apple lancerer en ny teknologi eller et nyt produkt til markedet.

Der er den type af mennesker, der ligger i kø foran den lokale butik i timevis for at være first-mover på det nye og banebrydende. Så er der dem, der gerne vil være med på det nye, men de venter lige til dagen efter.

Den tredje gruppe består af dem, som godt lige vil se, hvordan det nye produkt nu engang leverer, inden de hopper på vognen. Den fjerde gruppe er dem, som bare elsker deres Nokia 3210 - men til sidst overgiver sig og konverterer til en iPhone. Og så er der den sidste gruppe, der bare aldrig bliver en del af bølgen.

Grunden til, at jeg bruger spalteplads på lige netop dette eksempel, er, at når man designer organisationen, kan man med fordel stille sig spørgsmålene. Har man alle typerne repræsenteret, og er man overrepræsenteret af enkelte typer?

Det handler om at skabe den rigtige sammensætning, der passer lige præcis til den enkelte virksomhed og den kultur, man ønsker. Hvem er det, man skal involvere i den tidlige fase, hvor man sætter retningen og rammerne for udviklingen?

Det er ofte dem, der i en eller anden udstrækning trives med udvikling og forandring, og dem som kan agere ambassadører og fyrtårne. De er væsentlige medspillere i forhold til at få de resterende med på rejsen.

Nøglen til at få succes med forretningsudvikling, den finder man hos de mennesker, man har ansat, og dem man skal have ansat. Og især hos de mennesker, der skal lede og motivere dem igennem processen. Så spørgsmålet er, har man det rigtige hold til at lykkedes med det, man vil fremadrettet?

#2 - Skal man lykkes med de store forandringer, så skal man satse på de små!

Der er større risici forbundet med store udviklingsprojekter, såsom implementering af nye strategier eller IT-systemer. Grunden hertil er, at disse tiltag griber ind i mange af de processer, som udgør medarbejdernes dagligdag.

Ønsker virksomheden en kultur, hvor forandringer over tid bliver en integreret del af dagligdagen, ligesom driften, så skal man starte med at træne organisationen i at få succes med de små.

#3 - Lyt til og forstå argumenterne for ikke at lykkes, men fjern dem fra bordet!

Det har vi prøvet, og det kan ikke lade sig gøre! Lyder det bekendt, og hvordan håndterer man sådan en udtalelse?

Min bedste anbefaling lyder; forstå hvorfor. Når man forstår hvorfor, så kan man stille og roligt begynde at gøre noget aktivt for at fjerne argumentet fra bordet.

Og når der ikke er flere argumenter tilbage på bordet for at bruge det nye tidsregistreringssystem, ja så er det jo, fordi medarbejderne føler, at det skaber værdi i deres dagligdag. Ergo er forandringen blevet en succes for alle parter, såvel virksomheden som medarbejderne.

#4 – Det handler om vaner, adfærd, vedholdenhed og tålmodighed!

Forandringer handler i stor stil om vedholdenhed og tålmodighed. Udvikling og forandring griber ind i vores vaner og adfærd, og det er i udgangspunktet ikke noget, der behager det menneskelige vanedyr. Det tager tid at ændre adfærd og vaner, og det værste, man kan gøre, er at presse forandringer igennem, for så opnår man ikke en blivende adfærds- og vaneændring.

Vi kender det måske alle fra nytårsforsættet. I det nye år vil jeg spise sundere, basta! Vi ved det er bedre for os at spise sundere, og vi har viljen til at gøre det.

På årets første dag går vi i gang med at ændre de usunde vaner, men alligevel falder vi i på et eller andet tidspunkt. Hvorfor formåede vi ikke at skabe en blivende adfærdsændring?

Det er der nok flere grunde til, men en af dem handler om vedholdenhed. Det samme gør sig gældende for virksomheder. Udvis vedholdenhed og tålmodighed, hvis I vil lykkes med at skabe succesfulde forandringer.

Hvis det er lykkedes at fastholde dig som læser helt hertil, så er der måske nogen, der vil opponere og sige, hvor finder vi tiden, når driften allerede tager alt vores tid? Det simple svar hertil er, at det kan man sagtens, for drift og udvikling går hånd i hånd. Men det er overskriften på et helt andet indlæg, som måske bliver aktuelt på et senere tidspunkt.

Men indtil da ønskes I held og lykke med at gøre medarbejderne til et endnu større aktiv for lige netop jeres virksomhed. Det handler om mennesker, mindset og adfærd, hvis man vil skabe den succesfulde virksomhed.

God fornøjelse.

Torben Seldrup har været direktør for Musikhuset Esbjerg i 17 ud af 25 år. Foto: Martin Ravn

9 hurtige til Torben Seldrup: Anden omgang med corona har været min hårdeste tid i Musikhuset

Vær altid tro mod dine værdier. Og vær dig selv, uanset om du er på arbejde eller derhjemme.

Sådan lyder nogle af de vigtigste karriereråd fra Torben Seldrup, direktør i Musikhuset Esbjerg. Det er samtidig svaret på ét af spørgsmålene i denne udgave af '9 hurtige til direktøren'.

Musikhuset kan netop i denne uge fejre sit 25 års-jubilæum. Direktøren har selv været med ombord i mere end 17 år. Og for ham har de seneste to sæsoner været de sværeste at komme igennem.

Heldigvis er både den gode stemning og gæsterne nu tilbage, og Musikhus-direktøren ser i øvrigt frem til at kunne bidrage til Esbjergs nye kultur- og oplevelsesstrategi.

I dag lyder det årlige besøgstal på 110.000-120.000 gæster, men det tal skal vokse til 150.000 inden for de kommende år.

Hvem er din vigtigste sparringspartner, hvad er det bedste ved at være direktør, og hvad er dit bedste karriereråd? Det er tre af ni spørgsmål, som vi stiller Musikhus-direktør Torben Seldrup her.

Q&A: Musikhuset Esbjerg blev indviet 14. marts 1997 - altså for præcis 25 år siden.

Det fejrer de selvfølgelig i disse dage i byens store kulturhus med Shu-bi-dua - The Musical på plakaten. Både forestillingen og jubilæet er samtidig med til for alvor at markere genåbningen oven på en hård corona-periode.

Ligesom mange andre har ikke mindst Musikhuset Esbjerg været hårdt påvirket af krisen og restriktionerne. Det fortæller Torben Seldrup, direktør gennem næsten hele musikhusets levetid mere om her i vores serie '9 hurtige til direktøren', hvor han heller ikke lægger skjul på, at han glæder sig over, at Esbjerg har valgt netop kulturen som et afgørende trækplaster for byens udvikling i fremtiden.

1. Hvad er den aktuelle status for Musikhuset Esbjerg?

- Vi har lige rundet vores 25 års jubilæum, og det sker med en høj aktivitet og fuld tryk på kedlerne. Det betyder samtidig, at vi igen omgiver os med masser af glade gæster med smil på læben.

- Vi har været igennem et par hårde år, men nu er vi heldigvis åbnet fuldt op. Der er dog stadig et par hængepartier i form af flyttede arrangementer, som endnu ikke er afviklet i kalenderen.

- Derudover mærker vi i vores branche også krigen i Ukraine og den usikkerhed, der følger med. De høje energipriser, som vi ser lige nu, oplever vi for eksempel som en lavere købevillighed hos publikum, så på den måde smitter krigen også af på os.

2. Hvem er din vigtigste sparringspartner?

- Min vigtigste sparringspartnere er min ledergruppe. Jeg har selv været direktør nu i mere end 17 år, og der er både nogle, som har været med lige så længe, og så er der selvfølgelig andre, der er kommet til senere.

- Jeg bruger dog alle medarbejdere - vi er 24 fastansatte - til at mærke efter i hverdagen, hvor vi står også med hensyn til forestillinger. Deres mavefornemmelse er også vigtig for mig.

- Og så er min bestyrelse selvfølgelig også en meget vigtig sparringspartner, og endelig er jeg med i et godt netværk via Danske Koncert- og Kulturhuse, hvor vi sparrer om alt fra trends, bands og produktionen, som vi eventuelle skal købe. Det gælder hele den kulturelle flade, om vi tror på idéen eller ej?

3. Hvad er det bedste ved at være direktør?

- Det er simpelthen en aften som til turné-premieren på Shu-bi-dua musicalen tirsdag aften, hvor vi havde 1000 mennesker i Musikhuset, som alle gik glade hjem med smil om munden, for så ved vi, at vi er lykkedes.

- Derudover er det bedste ved at være direktør for mig ledelse generelt. At sætte en retning, at sørge for at medarbejdere trives, og at vi lykkes ved at løfte i fælles flok.

4. Hvad har været en afgørende ledelsesbeslutning for dig?

- Det falder mig meget naturligt at træffe beslutninger på godt og ondt.

- Og der har selvfølgelig været nogle beslutninger undervejs, som ikke har været sjove i forhold til driften, men sådan er det at være direktør.

- Men skal jeg pege på to afgørende og positive beslutninger for stedet her, så var det dengang for 12 år siden, at vi besluttede at bygge en ekstra sal til 40 mio. kroner, og da vi overtog restauranten i tilknytning til musikhuset i 2019, selv om vi blev ramt af coronaen umiddelbart derefter.

- Timingen kunne have været bedre, men det har siden vist sig at være den rigtige beslutning.

5. Hvor meget arbejder du?

- Det ved jeg ikke. For jeg har aldrig gjort det op, og ofte flyder arbejde og fritiden sammen for mig. Jeg ser jo mange af vores forestillinger om aftenen, men er det arbejde, hvis jeg har min hustru med?

- Det er meget svært at skille ad, og jeg er online altid, uanset om jeg står på ski i Italien eller sidder hjemme i sofaen, og det trives jeg fint i.

6. Hvad er det bedste ved dit job?

- Det er, når vi giver vores gæster en god oplevelse.

- Det er, når jeg har god og glade kolleger omkring mig.

- Og så er det friheden som direktør og det, at jeg selv bestemmer og styrer min arbejdsdag.

7. Hvad har været det sværeste i dit arbejdsliv?

- Det har uden sammenligning været corona-tiden. Det, at vi måtte låse dørene fysisk og sende vores medarbejdere hjem.

- I første omgang troede vi jo naivt på, at vi nok var i gang igen i løbet af 14 dage. Vi havde jo glædet os til 2020, hvor vi skulle have haft den bedste sæson nogensinde. Vi havde lige udvidet vores foyer og købt restauranten.

- Men det har faktisk været værst anden gang, fordi vi blev lukket ned igen, ligesom vi var kommet tilbage.

- Heldigvis har det ikke været nødvendigt for os at tilpasse organisationen, for det er altid svært at opsige gode folk, men til gengæld har vi oplevet, at nogle er rejst for os efterfølgende og søgt mod andre brancher.

8. Hvad er dit bedste karriereråd?

- Det er helt klart, at du altid skal være tro mod dig selv, dine værdier - i det hele taget at være sig selv.

- Du skal ikke indtage en anden rolle end den, du har derhjemme. Sådan har jeg det, og min lederrolle adskiller sig ikke fra, hvordan jeg er, når jeg ikke er på arbejde.

- Derudover skal du have lysten, energien og være forandringsparat.

9. Hvad er næste mål for dig?

- Nu har vi jo lige rundet de første 25 år, og her har vi udviklet os meget, men jeg har fortsat et ønske om, at vi skal have endnu flere kulturarrangementer. Lige nu har vi 110.000-120.000 gæster om året, men vi skal gerne op på 150.000 gæster årligt.

- Vi er dog stadig begrænset af vores kapacitet og udfordret på logistikken. Det kan derfor kræve, at vi kommer til at ændre lidt på, hvordan vi arbejder i dag og opbygningen af vores sale.

- Så generelt handler det om fortsat flere events, flere gæster til spisning og flere erhvervsarrangementer. Tidligere var vores lavsæson hele sommeren, men nu er det begrænset til juli, og huset er åbent stort set 365 dage om året.

- Og så glæder jeg mig selvfølgelig til, at Musikhuset skal bidrage til Esbjergs nye kultur- og oplevelsesstrategi, og vi er klar til at yde vores bidrag til det, der kommer til at ske, både i vores eget hus, men også i den bypark, hvor vi ligger, og som nu skal bygges ud.

Administrerende direktør, Henrik Uhd Christensen, kan glæde sig over et historisk godt resultat for Viking Life-Saving Equipment A/S i 2021. Pressefoto

Her er tre regnskaber, du skal kende fra Esbjergs virksomheder

Den nye storaktionær Enemærke & Petersen kan glæde sig over et stort overskud i NemByg A/S. Resultatet før skat voksede med fem mio. kroner til 26,4 mio. kroner i 2021.

Hos Viking Life-Saving Equipment A/S nærmer overskuddet sig 300 mio. kroner. Det viser en historisk høj bundlinje i selskabets seneste regnskab.

A/S Vestfrost har vendt minus til plus i sit nye regnskab. Det viser et overskud før skat på 12,8 mio. kroner før skat.

NemByg A/S, Viking Life-Saving Equipment A/S og A/S Vestfrost har alle præsenteret positive 2021-regnskaber i løbet af den seneste uges tid.

Stor-entreprenør leverer nyt stærkt regnskab

NemByg A/S, som i sidste uge var nomineret til titlen som årets virksomheder i Esbjerg, kan glæde sig over endnu et stærkt regnskab i en efterhånden lang række.

Det netop offentliggjorte regnskab for 2021 viser en fremgang i omsætningen på 20 procent, mens overskuddet før skat er steget med fem millioner kroner til 26,4 mio. kroner.

- Vi havde forventet et godt resultat, for vi synes, vi ordremæssigt og i eksekveringen af byggesagerne er godt kørende. Vi har nået en størrelse, hvor det er vigtigt, at vi hele tiden opretholder en skarp styring af vore projekter, og det er også i det forløbne regnskabsår lykkedes, siger en tilfreds administrerende direktør Jesper Holm Nielsen til jv.dk.

NemByg fik ny ejer midt i regnskabsåret, da Enemærke & Petersen A/S overtog 60 procent af aktierne per 1. juli 2021, og fra 2024 vil storaktionæren være eneejer.

Den esbjergensiske entreprenør-virksomhed beskæftiger 100 ansatte og holder til i Tjæreborg. 1. april flytter NemByg dog ind i et nyt og moderne domicil på Øresundsvej i Esbjerg N.

Historisk overskud hos Viking Life-Saving

276,6 mio kroner.

Så stort blev overskuddet før skat hos Viking Life-Saving Equipment A/S i det nyligt offentliggjorte regnskab for 2021. Det er en klar forbedring fra 168,9 mio. kroner i 2020.

Omsætningen er steget med 6,1 procent fra 2,6 milliarder kroner til 2,7 milliarder kroner i regnskabet, mens bruttofortjeneste landede på 1,3 milliarder kroner mod 1,2 milliarder kroner året før.

Administrerende direktør, Henrik Uhd Christensen, angiver to afgørende faktorer for det historiske resultat.

- Vi har samlet set haft et fint produktsalg, men på serviceområdet har der været vækst i alle ydelsesområder, hvor både de traditionelle og tilkøbte serviceydelser har haft et højt aktivitetsniveau. Den anden årsag er sparede omkostninger, som vi dog ikke kan forvente at fastholde fuldt ud i 2022, da der vil være et efterslæb i forhold til rejser samt deltagelse i messer og udstillinger over hele verden, siger direktøren til jv.dk.

Viking Life-Saving Equipment A/S beskæftiger globalt 3000 ansatte. Hovedsædet ligger i Sædding, mens selskabet også har produktion i Norge, Bulgarien, Grækenland, Kina og Thailand.

Fra minus til plus: Vestfrost fortsætter fremgang

Efter to år med underskud er der nu atter plus på bundlinjen hos A/S Vestfrost. Overskuddet før skat blev på 12,8 mio. kroner i 2021 mod et underskud på 9 mio. kroner året før.

Værst så det ud for kølevirksomheden i 2019, hvor årets resultat før skat bonede negativt ud med -22,2 mio. kroner.

Omsætningen er i 2021 vokset fra 445,8 millioner kroner til 622,3 millioner kroner. Bruttofortjenesten er tilsvarende steget fra 135,6 millioner kroner til 187,3 millioner kroner.

Vestfrost beskæftiger tæt på 500 medarbejdere under direktør Lars Christensens ledelse.