Medarbejdere er et aktiv, men også en barriere for succes!
Michael L. Madsen, partner i Unchain, tager her ordet og giver gode råd til, hvordan man som virksomhedsejer, leder eller direktør udnytter medarbejdernes potentiale på den rigtige måde til at skabe udvikling og forandringer.
Han peger samtidig på fire konkrete vinkler, der kan hjælpe dig med at sikre succesen:
1) Tænk forandring ind i organisationen og kulturen.
2) Skal man lykkes med de store forandringer, så skal man satse på de små.
3) Lyt til og forstå argumenterne for ikke at lykkes, men fjern dem fra bordet.
4) Det handler om vaner, adfærd, vedholdenhed og tålmodighed.
Lad mig først slå en ting helt fast: Medarbejderne er virksomhedens suverænt vigtigste aktiv! Det er medarbejderne, der dag ud og dag ind møder på arbejde og sikrer, at virksomheden skaber værdi for sine kunder, på såvel den korte som den lange bane. Uden medarbejdere ingen momentum og fremdrift.
Det er vel ret beset logisk for langt de fleste virksomhedsejere og ledere, så hvorfor dette statement?
Simpelthen fordi, at når man taler om den del af begrebet virksomhedsledelse, der handler om forretningsudvikling, så kan medarbejderne samtidig også være en af de største barrierer for succes. Og hvorfor så det? Jo simpelthen fordi, at medarbejdere er mennesker, og vi mennesker er som udgangspunkt vidt forskellige.
Det er langt fra alle mennesker, der elsker forandringer, og forretningsudvikling handler i udgangspunktet om forandringer, små som store. Skal man have succes med at udvikle en virksomhed og forløse dens potentiale, så er det en af de første erkendelser, man må komme til. Mennesker er forskellige, og når man smider mennesker ind i den ligning, der handler om at udvikle virksomheder og forløse deres potentiale, ja så er det, at det begynder at blive kompliceret. Specielt når det kommer til implementering.
Virksomheder agerer i dag i en kompleks, uforudsigelig og volatil verden, hvilket sætter store krav til virksomhedernes ledelse og deres organisationer. Skal virksomheder være konkurrencedygtige og følge med markedet, så kan de ikke vælge at "ikke udvikle".
Forretningsudvikling, og dermed forandringer, er og vil fremadrettet være en bestandig del af virksomhedernes agenda. Så spørgsmålet er: Hvordan får virksomheder succes med forretningsudvikling, når de skal tænke mennesker ind i ligningen?
Virksomhedsledelse har igennem de seneste +15 år været en stor personlig passion, og specielt den del af håndværket, der handler om at udvikle virksomheder. Jeg har været involveret i et utal af udviklingsprojekter, små som store, og jeg vil gerne bidrage med fire konkrete vinkler til det spørgsmål.
Der er selvfølgelig meget mere til emnet forandringsledelse end som så, men måske disse kan inspirere til at sætte udvikling på agendaen og få succes.
#1 - Tænk forandring ind i organisationen og kulturen!
Vi kender alle det fænomen, der indtræffer, når en virksomhed som Apple lancerer en ny teknologi eller et nyt produkt til markedet.
Der er den type af mennesker, der ligger i kø foran den lokale butik i timevis for at være first-mover på det nye og banebrydende. Så er der dem, der gerne vil være med på det nye, men de venter lige til dagen efter.
Den tredje gruppe består af dem, som godt lige vil se, hvordan det nye produkt nu engang leverer, inden de hopper på vognen. Den fjerde gruppe er dem, som bare elsker deres Nokia 3210 - men til sidst overgiver sig og konverterer til en iPhone. Og så er der den sidste gruppe, der bare aldrig bliver en del af bølgen.
Grunden til, at jeg bruger spalteplads på lige netop dette eksempel, er, at når man designer organisationen, kan man med fordel stille sig spørgsmålene. Har man alle typerne repræsenteret, og er man overrepræsenteret af enkelte typer?
Det handler om at skabe den rigtige sammensætning, der passer lige præcis til den enkelte virksomhed og den kultur, man ønsker. Hvem er det, man skal involvere i den tidlige fase, hvor man sætter retningen og rammerne for udviklingen?
Det er ofte dem, der i en eller anden udstrækning trives med udvikling og forandring, og dem som kan agere ambassadører og fyrtårne. De er væsentlige medspillere i forhold til at få de resterende med på rejsen.
Nøglen til at få succes med forretningsudvikling, den finder man hos de mennesker, man har ansat, og dem man skal have ansat. Og især hos de mennesker, der skal lede og motivere dem igennem processen. Så spørgsmålet er, har man det rigtige hold til at lykkedes med det, man vil fremadrettet?
#2 - Skal man lykkes med de store forandringer, så skal man satse på de små!
Der er større risici forbundet med store udviklingsprojekter, såsom implementering af nye strategier eller IT-systemer. Grunden hertil er, at disse tiltag griber ind i mange af de processer, som udgør medarbejdernes dagligdag.
Ønsker virksomheden en kultur, hvor forandringer over tid bliver en integreret del af dagligdagen, ligesom driften, så skal man starte med at træne organisationen i at få succes med de små.
#3 - Lyt til og forstå argumenterne for ikke at lykkes, men fjern dem fra bordet!
Det har vi prøvet, og det kan ikke lade sig gøre! Lyder det bekendt, og hvordan håndterer man sådan en udtalelse?
Min bedste anbefaling lyder; forstå hvorfor. Når man forstår hvorfor, så kan man stille og roligt begynde at gøre noget aktivt for at fjerne argumentet fra bordet.
Og når der ikke er flere argumenter tilbage på bordet for at bruge det nye tidsregistreringssystem, ja så er det jo, fordi medarbejderne føler, at det skaber værdi i deres dagligdag. Ergo er forandringen blevet en succes for alle parter, såvel virksomheden som medarbejderne.
#4 – Det handler om vaner, adfærd, vedholdenhed og tålmodighed!
Forandringer handler i stor stil om vedholdenhed og tålmodighed. Udvikling og forandring griber ind i vores vaner og adfærd, og det er i udgangspunktet ikke noget, der behager det menneskelige vanedyr. Det tager tid at ændre adfærd og vaner, og det værste, man kan gøre, er at presse forandringer igennem, for så opnår man ikke en blivende adfærds- og vaneændring.
Vi kender det måske alle fra nytårsforsættet. I det nye år vil jeg spise sundere, basta! Vi ved det er bedre for os at spise sundere, og vi har viljen til at gøre det.
På årets første dag går vi i gang med at ændre de usunde vaner, men alligevel falder vi i på et eller andet tidspunkt. Hvorfor formåede vi ikke at skabe en blivende adfærdsændring?
Det er der nok flere grunde til, men en af dem handler om vedholdenhed. Det samme gør sig gældende for virksomheder. Udvis vedholdenhed og tålmodighed, hvis I vil lykkes med at skabe succesfulde forandringer.
Hvis det er lykkedes at fastholde dig som læser helt hertil, så er der måske nogen, der vil opponere og sige, hvor finder vi tiden, når driften allerede tager alt vores tid? Det simple svar hertil er, at det kan man sagtens, for drift og udvikling går hånd i hånd. Men det er overskriften på et helt andet indlæg, som måske bliver aktuelt på et senere tidspunkt.
Men indtil da ønskes I held og lykke med at gøre medarbejderne til et endnu større aktiv for lige netop jeres virksomhed. Det handler om mennesker, mindset og adfærd, hvis man vil skabe den succesfulde virksomhed.
God fornøjelse.