4 tendenser til fremtidens detailhandel
Onlinehandel og live-shopping. Det er to tendenser, der er blevet store spillere i den danske detailhandel under corona-nedlukningerne.
Men det er ikke de to områder, detailhandelsekspert og foredragsholder Stine Grubbe udpeger som nogle af de fire tendenser, der er lig med fremtidens detailhandel.
Tværtimod drejer det sig i stedet om butikkernes unikke værdi i lokalsamfundet, forbrugernes krav til bæredygtighed, butikkernes værdisæt og den passionsdrevne virksomhed.
Denne artikel giver dig indsigt i, hvordan man ifølge Stine Grubbe kan holde liv i den lokale detailhandel.
DETAILHANDEL: De seneste par år har givet detailhandlen en ny rolle i særligt lokalsamfundet. Ligesom corona-pandemien har tvunget butikkerne til at tænke i nye baner.
Derfor kommer detailhandelsekspert og foredragsholder Stine Grubbe her med i alt fire bud på, hvad der kommer til at præge fremtidens detailhandel. Mens nogle af tendenserne kan lyde som noget, der kun finder sted på Vesterbro eller i store udenlandske byer, så er der i Stine Grubbes optik ingen tvivl om, at alle tendenserne vil finde vej til Esbjerg.
Hun mener samtidig, at det i lige netop Esbjerg er endnu vigtigere, at detailhandlen overvejer sin rolle i byen og arbejder for at sprede det budskab med borgerne.
Hendes viden om detailhandlen stammer fra mere end 20 år i branchen, hvor hun selv har stået bag disken, ejet sin egen butik og arbejdet som rådgiver, foredragsholder og underviser. Stine Grubbes baggrund og erfaring kan du læse meget mere om på hendes hjemmeside.
1. En unik værdi
Under coronapandemien blev danskerne i høj grad bevidste om den rolle og den værdi, den lokale detailhandel spiller. Butikkerne var lukkede, og livet manglede i bybilledet. Ifølge Stine Grubbe er danskerne på grund af coronapandemien blevet mere bevidste om at købe danskproduceret og lokalt fremfor alt muligt andet - og det mere end nogensinde før.
- På mange måde har detailhandlen virkelig et momentum nu, som den ikke har haft i mange år, fordi den har sovet i timen.Der har tidligere fokus været på at køre tilbudsreklamer fokuseret på priser og kampagner, hvor prisen har været den eneste synliggjorte værdi for et produkt.
- Corona har været rigtig hård, og mange butikker har drejet nøglen om, men for dem, der stadig står her i dag, er der lige nu en kæmpe mulighed. Lige nu ved folk, hvor vigtigt det er, at vi har danske butikker, danske gågader og så videre.
- Det er det, detailhandlen skal fokusere på for at holde fast i det momentum. De skal synliggøre den værdi, det skaber, at de er til stede. De skaber lære- og praktikpladser, de skaber liv i byen, sikrer skattekroner i kommunekassen og så videre. Det skal de dyrke.
2. Bæredygtigt forbrugermønster
Det er efterhånden ikke nogen hemmelighed, at bæredygtighed og den grønne omstilling vægter tungt nu og i fremtiden. Det gælder også i detailhandlen, men her har bæredygtighed også betydning i form af, hvem der i sidste ende betaler prisen for, at vi som forbrugere kan købe billige produkter.
- Som forbrugere bliver vi mere og mere bevidste om den magt, vores penge har. Vi tager nogle valg om, hvad vi gerne vil støtte og ikke støtte. Vil vi for eksempel støtte børnearbejde i Kina og Indien, økologisk drevne virksomheder, bæredygtig produktion eller danske firmaer?
- Der er mange forskellige værdier, og det er klart, at bæredygtighed allerede fylder meget, fordi forbrugerne også bliver mere og mere bevidste om, hvilket fodaftryk de gerne vil sætte. Som forbruger kan vi i høj grad være med til at påvirke klimaudviklingen med vores pengepung.
3. En bevidsthed om værdisættet
Flere store spillere i detailhandlen på globalt plan er begyndt at trække sig fra de sociale medier, fordi det ikke passer ind i deres værdisæt. Det skyldes for mange af dem, at algoritmen hos sociale medier som Instagram og TikTok sørger for indhold, som flere store mærker ser som skadelige.
- Vi kan allerede nu se, at nogle af de helt store spillere som Chanel og Balenciaga er begyndt at tage stilling til deres værdisæt. Den slags begynder hos dem, og så risler det langsomt ned gennem fødekæden. Det at være bevidst om sit værdisæt og efterleve det kommer til at være altafgørende for detailhandlen fremadrettet.
- Det er en bi-effekt deraf, at man som forbruger ved, at hvis man går ind i den og den butik i gågaden, så handler man et sted, der lægger vægt på det samme, man selv gør. Derved ved man, at de gør livet nemmere for én i forhold til at efterleve ens eget værdisæt.
- De bæredygtige virksomheder kommer der flere og flere af, fordi forbrugerne efterspørger det mere og mere. Det kan være klimamæssigt men også i forhold til, hvem der producerer varerne. Det er helt klart et af mine bud på en vigtig trend, der kommer til at fylde mere. Folk er blevet så bevidste om det de seneste 1,5-2 år, og det kommer buldrende nu. Det kommer til at gå meget hurtigere, end det har gjort de første 10-15 år.
4. Den passionsdrevne virksomhed
De seneste par år er der kommet et større spænd mellem den forbrugsorienterede og den passionsdrevne detailhandel. I fremtiden kommer den første til at mærke konsekvenserne af den andens succes.
- Vi kan se, at de små webshops, startet af unge kvinder, bliver til gigantiske succeser. Hun har været drevet af nogle bestemte rammer for eksempelvis at købe mere bæredygtigt. Det har ikke handlet om at tjene en masse penge men blot om at kunne overleve på en passion.
- Den passionsdrevne detailhandel er vejen frem. Det ligegyldige hyldemeter, som vi i høj grad har været vant til, hvor vi bare har en masse liggende på hylden for at tjene penge, som vi lige så godt kunne købe på nettet, bliver mere og mere ligegyldigt. Det er virksomheder, som bare har fokuseret på forbrug, men de kommer til at skulle genopfinde sig selv, for det lokker ikke forbrugerne til i samme grad længere.