Polytech inddrager de unge i grønne problemstillinger: Det er vigtigt at bringe bæredygtigheden ud på skolerne
Det lokale verdensmålshus GenIn samarbejder med Polytech, Rybners HTX og Hjerting Skole Aura om at rykke bæredygtigheden ud på skolerne.
Polytech har givet eleverne seks cases, der er virkelige problemstillinger, for at lade dem komme med deres perspektiver og løsninger på udfordringerne.
Om to måneder skal de fremlægge deres resultater, hvor Polytech håber, at de kan implementere nogle af dem i deres arbejde.
VERDENSMÅL: - Vi synes jo, det er rigtig vigtigt at være med til at tage ansvar og bringe bæredygtighed ud til skolerne og gøre det mere konkret for de unge.
Sådan lyder det fra Jesper Sloth, der er Chief Marketing Officer i Polytech. Kommentaren falder i forbindelse med det samarbejde, de har startet med verdensmålshuset GenIn, Rybners HTX og Hjerting Skole Aura.
Det samarbejde har betydet, at 80 elever fra Rybners HTX var på et anderledes virksomhedsbesøg hos Polytech 7. september, efter Polytech havde været på besøg på skolen.
Besøget skulle give eleverne indsigt i, hvad Polytech er for en virksomhed, samt hvilke problemstillinger de arbejder med i forhold til bæredygtighed. For meningen med samarbejdet er, at eleverne - både fra Rybners HTX og 7. årgang på Hjerting Skole Aura - skal arbejde med konkrete cases og komme med deres bud på løsninger.
Seks virkelighedsnære cases
- Vi har sat seks cases fra den virkelige verden, der omhandler verdensmål 12 (ansvarligt forbrug og produktion, red.), så de unge kan være med til at fremme den bæredygtige agenda. Det er alle problemstillinger, vi har i dagligdagen, som vi gerne vil blive bedre til at løse. Og så synes vi generelt, at det er vigtigt, at lokale virksomheder tager ansvar for at supplere skolerne med forskellige uddannelsesforløb, siger Jesper Sloth.
Verdensmål 12 er altså blevet til seks cases i Polytech, der blandt andet handler om, hvordan de sikrer bæredygtig vedligeholdelse af deres vindmøller, cirkulationen i vandforbruget i forbindelse med produktionen, bæredygtig emballering, tracking af udstyr for at minimere spild og genanvendelse
Forløbet er altså lige startet, og de næste tre måneder skal elverne derfor samarbejde på tværs af institutionerne om de udvalgte cases. I december skal de møde på Polytech, hvor de skal fremlægge deres løsninger og perspektiver på de seks cases. Det hele foregår i tæt samarbejde med Polytech, der løbende sparrer med eleverne for at hjælpe dem godt på vej.
Men selvom de ikke har været i gang længe, er de hos Polytech allerede imponeret over det engangement, de unge mennesker mødte dem med.
Inspirerende at møde de unge
- Det var ret inspirerende på Rybners HTX at se det engangement og den viden, vi blev mødt af. De gange, vi har set dem, har de stillet mange engagerede spørgsmål, og de kontakter os efterfølgende for at spørge ind til problemstillingerne. Også mere end vi havde turde håbe på, og det er sådan noget, der gør, det så sjovt at lave den her type programmer. Altså det at blive mødt af nogle, der gerne vil det, siger Jesper Sloth.
Men det er ikke kun eleverne, der får noget ud af samarbejdet. Fordi Polytech har gjort casene virkelighedstro, får de som virksomhed meget igen.
- Det er inspirerende som virksomhed at få nogle andre perspektiver på tingene. Vi får nogle løsninger, hvor der måske er mulighed for at implementere nogle af perspektiverne bagefter. Og så er vi ikke blege for at sige, at det er fremtidens arbejdskraft, vi har gang i. Vi vil som virksomhed gerne lære dem at kende og udvikle dem i vores industri og den tankegang, de kommer til at have, når de er færdiguddannede, siger Jesper Sloth.
Et lokalt ansvar for fremtiden
For GenIn, der er afsender på samarbejdet, er det også tanken, at både de unge og virksomhederne skal få noget ud af samarbejdet. Det skal ifølge Gert Barslund, der er direktør i GenIn, skabe en rød tråd mellem parterne og den grønne omstilling.
- Vi forsøger at skaffe fremtidens iværksættere og arbejdskraft på den her måde. Vi har også lokalt meget brug for, at nogle fokuserer på andre fag end dem, man plejer at fokusere på.
- Der er mange muligheder for at arbejde med den grønne omstilling, og det her er en måde at få de unge, som tænker anderledes, forbundet med virksomhederne og omvendt, siger han og tilføjer:
- Den primære gevinst er forbindelsen til de unge. Den anden værdi er, at man får styrket sit grønne produkt, og man kan konkret vise, at man arbejder med den grønne omstilling og verdensmålene. Jeg tænker, flere og flere virksomheder ved, at det ikke længere går bare at sige, man gør noget. Man skal også kunne vise, hvad man gør i praksis.
Opfordrer flere til at melde sig
Derfor lyder der også en klar opfordring fra både Polytech og GenIn om, at flere virksomheder i Esbjerg Kommune skal tilmelde sig et sådant samarbejde.
- Det, at man har en tredje part til at drive det, gør, at vi som virksomhed kan bruge tid på de relevante ting for os, men stadig have en aktiv rolle i programmet. Det er et setup, der fungerer rigtig godt.
- Derfor er vores tanke også at køre et lignende program næste år, og vi vil gerne opfordre andre virksomheder til at gøre det samme. Som virksomhed kan vi godt tage ansvar for at være part i sådan et samarbejde, afslutter Jesper Sloth.