Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Esbjerg i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Mathias Kobberup, CPO og Founder af Creditro, gav et pitch til regions-kåringen af EY Entrepreneur Of The Year hos Mercedes P. Christensen i Kolding 29. november 2021. Her var Creditro nomineret. Entrepreneur Of The Year er en konkurrence, som ønsker at fokusere på virksomheders evne til at skabe vækst. Konkurrencen finder sted på både regionalt, nationalt og internationalt plan og er arrangeret af Ernst & Young (EY). Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix

Mathias og Ronni vil løse et samfundsproblem med software

- Jeg har en plan.

Sådan lyder det i samtlige Olsenbanden-filmene fra manden med bowlerhatten. Hans følgesvend Benny følger altid trop med et "skidegodt, Egon!", og så bliver planen ellers ført ud i livet. Omend det aldrig ender lige så godt, som Egon Olsen havde tænkt.

Den første del minder lidt om, hvordan Creditro blev til. En fælles bekendt førte Mathias Kobberup og Ronni H. Baslund sammen. Mathias Kobberup hoppede på et tog til Esbjerg, og over en kop kaffe fortalte han om idéen, der i 2017 blev til softwarevirksomheden Creditro.

I dag bekæmper de organiseret kriminalitet ved at udvikle softwareprogrammer, der kan forebygge sager om hvidvask og svindel. Og de seneste to år har været et væksteventyr uden lige.

Derfor passer slutningen på Olsenbanden-filmene heller ikke på deres virkelighed. De to stiftere har store drømme, og der er udsigt til mere vækst og geografisk udvidelse, så de kan løse et internationalt samfundsproblem.

I dagens nyhedsbrev kan du læse meget mere om det eventyr, når vi går tæt på Creditros vækst, stifternes sværeste beslutning og største udfordringer.

Vi står klar til at lytte, og derfor er du altid velkommen til at sende os en mail, hvis du har forslag til, hvad vi skal dykke ned i.

Ligesom du meget gerne må dele nyhedsbrevet med dem, du kender. Nye læsere kan tilmelde sig vores nyhedsbreve her.

God læselyst - og tak fordi du læser med!

Billede af Ditte Irene Knudsen
Billede af skribentens underskrift Ditte Irene Knudsen Erhvervsjournalist
Morten Hesselager Pedersen, der har været ansvarlig for genopbygningen af Tyra for TotalEnergies, skifter til Copenhagen Infrastructure Partners (CIP). Pressefoto

Et overblik til dig, der følger med i Esbjergs erhvervsliv

Den esbjergensiske Morten Hesselager Pedersen er af Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) ansat til at stå i spidsen for etableringen af en energiø i Nordsøen til omkring 210 milliarder kroner.

André Sebastian Schou fra EASV har sammen med en gruppe studerende fremlagt en løsning for, hvordan man kan producere energi, når man går på fortovet. Det skete ved Global Entrepreneurship Week i Belgien.

En 37-årig ansat hos Blue Water Shipping har svindlet med en international forsvarskontrakt i flere år. Her har han franarret den egyptiske regering lidt over 3,6 millioner kroner.

Finanslovforhandlinger ligger fra Venstres side op til, at Aalborg Forsyning skal modtage støtte til at udfase kulforbrændingen. Men i Esbjerg har man selv skullet stå for regningen, og det er ikke retfærdigt, lyder det fra Esbjergs borgmester.

Her er fire udvalgte historier fra byens virksomheder i ugens løb.

ESBJERG RUNDT: Morten Hesselager Pedersen, som har været ansvarlig for den 21 milliarder kroner dyre retablering af Tyra-feltet, skal stå i spidsen for det største anlægsprojekt i danmarkshistorien. Det drejer sig om etableringen af en energiø i nordsøen til omkring 210 milliarder kroner.

Det skriver EnergiWatch. Morten Hesselager Pedersen er bosat i Esbjerg og ansat i TotalEnergies. Han er blandt de 300 højest rangerende ansatte og har næsten 25 års erfaring i olie- og gas-branchen.

Fremadrettet får han titel af senior vicepresident, energy island, hos Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), som er en del af Vindø-konsortiet. Du kan læse mere her.

Esbjergs unge brygger på innovative energiløsninger. André Sebastian Schou fra EASV i Esbjerg deltog for nyligt i Global Entrepreneurship Week i Gent i Belgien, hvor de studerende i grupper arbejdede med forslag til løsninger på nogle af verdens store udfordringer med udgangspunkt i FN’s 17 Verdensmål for Bæredygtig Udvikling.

Her præsenterede han sammen med sin gruppe en idé for, hvordan man producerer energi, når man går.

- Vi konstruerede en prototype og lavede beregninger på en ny slags belægning, som genererer energi, når man træder på den. Sekskantede fliser, der ligger på en membran, og som derfor giver sig en lille smule, når man træder på dem. Trykket er nok til at presse en magnet ned gennem en spole, der sidder under flisen, og det genererer strøm, forklarer André Sebastian Schou, der er i gang med 1. semester på uddannelsen til markedsføringsøkonom på EASV.

Du kan læse mere her.

En 37-årig dansker har i flere år svindlet med en international forsvarskontrakt, mens han var ansat i Blue Water Shipping. Det skriver finans.dk.

Ved hjælp af falske fakturaer lykkedes det for den 37-årige dansker at franarre den egyptiske regering lidt over 3,6 millioner kroner. Pengene blev betalt til et fiktivt firma i USA, som medarbejderen i al hemmelighed stod bag. Den ansatte har for to uger siden tilstået og risikerer ifølge netmediet en lang straf i USA.

Hvis Aalborg Forsyning i de igangværende finanslovsforhandlinger ender med at få en statslig håndsrækning i den trecifrede millionklasse til at udfase kulfyring på Nordjyllandsværket, så er Din Forsyning i Esbjerg klar med hånden fremme og en forventning om, at staten også er klar til at betale en del af regningen for Esbjerg og Vardes varmekunder.

Sådan lyder det fra borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), efter at det er kommet frem, at Venstre på Christiansborg i partiets finanslovsforslag vil afsætte penge til at fremrykke kulstoppet i Nordjylland med tre år - fra 2028 til 2025.

Den socialdemokratiske regering og klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) afviste pure i et samråd forleden at levere statsstøtte med henvisning til, at det vil være "unfair" over for blandt andet Esbjerg og Din Forsyning at medfinansiere en kuludfasning i Nordjylland, når Esbjerg selv har skullet stå med regningen. Det skriver JydskeVestkysten.

Ronni H. Baslund (tv.) og Mathias Kobberup var for Creditro en af tre nominerede i region Syd- og Sønderjylland i startup-konkurrencen ved årets udgave af EY Entrepreneur of the Year, der er en konkurrence, som fokuserer på virksomheders evne til at skabe vækst. Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix

Mathias og Ronni står bag den unikke startup Creditro: Vil skabe en bedre verden gennem forebyggende software

I 2017 mødte Mathias Kobberup og Ronni H. Baslund hinanden for første gang over en kop kaffe. Det møde blev starten på softwarevirksomheden Creditro, der bekæmper organisatorisk kriminalitet som svindel og hvidvask gennem forebyggelse.

Men de to stiftere startede i sin tid uden investorer. I stedet gik de i banken efter en kassekredit og finansierede derved selv deres startup-eventyr.

Det har været den sværeste beslutning, de nogensinde har taget. Men på trods af mange dage, hvor de har kigget på hinanden og tænkt, at nu drejer de nøglen om, består virksomheden i dag af 25 medarbejdere og 300 kunder.

- Vi har lagt et urimeligt pres på vores salgsafdeling for at performe. Så vi har kun vores A-klasse hold at takke for, at vi er nået dertil, hvor vi er i dag, siger stifterne.

I dag kæmper de med de samme udfordringer, som mange andre virksomheder i Esbjerg - rekrutteringen af kompetent arbejdskraft. Det kræver et politisk fokus med henblik på tech-virksomhederne, lyder det fra Creditro-stifterne.

Med denne artikel får du den inspirerende fortælling om starten på Creditros vækstrejse og fremtidens drømme.

Erhvervsliv Esbjerg giver dig med denne artikel indsigt i den rejse, Creditro har været på siden 2017, og vi giver kommende iværksættere gode råd med på vejen.

PORTRÆT: Tilbage i 2017 satte Mathias Kobberup og Ronni H. Baslund sig sammen for første gang. Over en dampende kop kaffe fortalte Mathias Kobberup om en idé, han skulle bruge Ronni H. Baslunds hjælp til at føre ud i livet.

Idéen var grundstenene til Creditro - en softwarevirksomhed, der forsøger at bekæmpe organiseret kriminalitet såsom hvidvaskning ved forebyggende softwareprogrammer.

- Idéen kom sig af en stigning i både svindel og hvidvask. Der kom flere og flere store sager frem, og de får bedre og bedre rådgivning indenfor organiseret kriminalitet. Der er et mismatch mellem myndighederne og efterforskningsafdelingerne, fordi de altid arbejder på bagkant. Der er ikke så stort fokus på at forebygge, som der er på det reaktive, siger Mathias Kobberup og fortsætter:

- Hvordan gør man egentlig det her? Hvordan hvidvasker man? Hvis man kan identificere de skridt, der ligger bag svindel og hvidvask, så kan du begynde at forebygge. Så jeg fandt Ronni, der kunne effektuere det, og i dag betragter vi os som en virksomhed, der prøver at skabe en bedre verden.

Mathias Kobberup var nemlig på det tidspunkt i gang med sin kandidat i økonomi og havde der igennem af flere omgange stiftet bekendtskab med efterforskning af organiseret kriminalitet i virksomheder. Han havde derfor brug for en med erfaring fra tech-branchen, der kunne identificere hvilke af hans idéer, der kunne blive til et konkret produkt.

Ronni H. Baslund kommer fra en baggrund som softwareudvikler og hoppede hurtigt med om bord på idéen.

Den sværeste beslutning

Men som enhver anden virksomhed skulle de to iværksættere finde finansiering, så Creditro kunne blive til virkelighed. De fleste iværksættere finder investorer eller business angels til at hjælpe med at få stablet virksomheden økonomisk på benene, men Ronnie H. Baslund og Mathias Kobberup valgte i stedet at bootstrappe Creditro.

Bootstrapping handler om at starte sin virksomhed helt uden kapital. Derfor er det kassekredit, de to stiftere har brugt til finansieringen. Og det har været det sværeste, de har gjort, i al den tid Creditro har eksisteret eller været under opbygning.

Mathias og Ronnies gode råd til andre iværksættere

  1. Lad være med at gøre som os og bootstrappe din virksomhed. Det er nok tre gange så hårdt, og du skal løbe ekstra stærkt. Du har heller ikke livlinen i form af investorerne, som kan komme med ekstra penge, hvis det går galt. Udover at du kan gå i banken og sætte flere penge på spil selv. En investor giver mere tryghed, men omvendt er det også ret spændende at finansiere, som vi har gjort.
  2. Vær forberedt på, at det kan gå galt og lev med det - for at sætte det lidt på spidsen. Vi tror, folk skal være bevidste om, at det kan være hårdt. Man skal være forberedte på det værste og så gange det med pi.
  3. Få et mentorship. Vi har været enormt heldige, at vi har haft en masse dygtige mennesker til at hjælpe os. Nogle der troede på idéen og på os. Nogle ildsjæle der kunne rådgive os. Det er godt at have til at få sparring på, hvor meget af dit liv, du skal sætte til side for at satse på det her. Man skal ikke underkende hvor meget den løbende sparring betyder. Den er altafgørende.
  4. Drop den politiske korrekthed hvis I er flere sammen. Man skal være indstillet på, at man skal kunne have det sjovt sammen, men man skal også kunne skændes og komme på arbejde næste dag og stå skulder ved skulder. Vi tror, at noget, der kan ødelægge en virksomhed, er, hvis foundingteamet bliver uvenner. Der er du nødt til at holde tingene adskilte, men du skal også kunne snakke om tingene ærligt og up front. Den politiske korrekthed er ikke altid det bedste her.

- Det har været det hårdeste nogensinde at gøre det på den måde. Du skal vende hver eneste krone i selskabet og virkelig overveje, 'bruger jeg den her krone, får jeg den så igen, eller har jeg tabt den?'. I den tidlige fase har vi derfor tit kigget på hinanden og sagt, 'er det nu, vi drejer nøglen om?', men vi har altid fundet en vej. Og det er også fascinerende på en måde at være presset til at tage nogle beslutninger, siger Ronni H. Baslund.

- Vi har lagt et urimeligt pres på vores salgsafdeling for at performe. Så vi har kun vores A-klasse hold at takke for, at vi er nået dertil, hvor vi er i dag. Men jeg ved egentlig ikke, om jeg ville have gjort noget anderledes, supplerer Mathias Kobberup.

Vejen mod det bedste produkt

Beslutningen om finansiering betød i sin tid også, at Creditro var en virksomhed på hobbyplan ved siden af deres andet arbejde. Mathias Kobberup og Ronni H. Baslund fik dog sammensat et såkaldt advisory board med specialister fra branchen, så de kunne bygge det bedst mulige produkt.

- At alliere sig med specialisterne inden for et givent felt, tror jeg, er ekstremt vigtigt for iværksættere i bund og grund. Hvis du ikke har nogle, der er klar til at bruge produktet, så tror jeg, det er nemmere at fejle, siger Ronni H. Baslund og tilføjer:

- Du kan brainstorme med dem om, hvad der er det rigtige produkt, og hvad der er de rigtige features. Du skal have nogle, du hele tiden kan gå ud og lave mvp'er til. Jo bedre du mestrer at komme ud med små test af dit produkt, jo bedre går det.

I 2019 kunne de efter research i stor stil endelig gå fuldtid med projektet, og siden da er det gået stærkt for Creditro.

En vækstrate midt i corona

I januar 2020 ansatte de derfor deres første medarbejder i salg, da de havde omkring syv kunder. I dag har de 25 medarbejdere og omkring 300 kunder. Alt sammen under coronapandemien.

- Vi er vækstet gennem corona, og det er helt vildt. Men fordelen for os er, at vi er en tech-virksomhed. Vi er vant til at tale med folk online, så corona kom ikke som sådan som en omvæltning for os. Det har været ret naturligt. Vi har heller ikke set pandemien som en begrænsning eller udfordring, siger Ronni H. Baslund, inden han fortsætter:

- Vi har brugt de værktøjer, vi har haft til rådighed, og faktisk har det i mange tilfælde gjort det nemmere for os. Pludselig har vi kunnet holde tre eller fire møder på en dag i stedet for kun et, fordi virksomhederne har været tvunget til at holde online møder fremfor fysiske.

- Samtidig må vi virkelig rose vores folk. Foruden at løbe dobbelt så stærkt så har de også været omstillingsparate på en eller anden kant, og det afspejler virkelig vores virksomhedskultur. Vi er her, fordi vi tror på en mission, og det er der ikke en sygdom, der skal stå i vejen for, supplerer Mathias Kobberup.

Fremtidens rejse for Creditro

Men selvom Creditro er på en spændende vækstrejse med drømme om at nå ud over landets grænser, møder de i dag udfordringer forbundet med deres placering.

De har en afdeling i København, men hovedkontoret er i Esbjerg, og det er der en helt særlig grund til. Ronni H. Baslund er bosat i Esbjerg, men det er ikke mindst, fordi Esbjerg udbyder uddannelser, der passer ind i deres virksomhedsprofil.

- Vi mangler flere virkelig dygtige folk, da vi er på en super fed vækstrejse. Vores udfordring har hele tiden været at overbevise kunderne om, at vi også er her næste år. Men vi firedobler vores toplinje kvartal efter kvartal, og vi begynder at kigge ud over landets grænser, siger Mathias Kobberup.

- Jeg synes, vi har bevist vores eksistensgrundlag. Vi er rent faktisk startet med nul og har haft nogle kunder, der har troet på os, og derfor er vi der, hvor vi er i dag. Men rekrutteringen er virkelig svær.

Et politisk perspektiv

For de to stiftere at se kan problemerne med rekruttering blive et stort problem på den vækstrejse, deres unikke startup virksomhed er på. Derfor mener de, at man fra politisk side skal begynde at tænke mere på tech-branchen, når man udvikler det lokale erhvervsliv.

- Der skal mere fokus på tech-virksomhederne i Esbjerg, Vestjylland generelt. Der er rigtig meget fokus på industrien eller de klassiske PtX-løsninger, men i sidste ende er teknologi bare en vigtig faktor i alle de her forskellige virksomheder. Jeg savner lidt at se, at politikerne også tænker i de baner, siger Ronni H. Baslund og uddyber:

- Vi har behov for teknologi bagved for at understøtte de virksomheder, der kommer til Esbjerg eller regionen generelt. Jeg mangler, der bliver presset på på den front, og man får nogle højere uddannelser herned. Man skal ikke underkende, at Esbjerg har rigtig meget at byde på, bare fordi man tænker det mere som industri end som tech.

Nye dygtige medarbejdere er nødvendige for Creditro, for Mathias Kobberup og Ronni H. Baslund drømmer om, at de ikke er nødt til at sælge deres hjertebarn. Den store drøm bygger på at bruge Creditro til at bekæmpe et samfundsproblem med organisatorisk kriminalitet internationalt.