Esbjerg Kommune vil hjælpe virksomhederne med den grønne omstilling
Et blomstrende erhvervsliv er afgørende for Esbjerg Kommune. På samme måde er virksomhederne en vigtig medspiller for at nå kommunens ambition om at blive CO2-neutral inden 2030.
Derfor har kommunen kort før jul lanceret et nyt tiltag, hvor virksomheder kan indgå et klimapartnerskab med Esbjerg Kommune.
Gennem klimapartnerskaberne hjælper kommunen virksomheder med at lave CO2-regnskab og identificere mulige klimaforbedringer. Ligesom det danner rammerne om et lokalt netværk, hvor virksomhederne kan dele succeser og fiaskoer i forhold til den grønne omstilling med hinanden.
Foreløbig har fem virksomheder indgået en partnerskabsaftale med Esbjerg Kommune.
Læs mere om klimapartnerskaberne i artiklen her, hvor borgmesteren fortæller om tankerne bag konceptet.
KLIMA: Esbjerg Kommune er en kommune med store grønne drømme. På den liste finder man blandt andet målet om at være CO2-neutral i 2030. Men hvordan skal kommunen nå i mål med den ambition?
Hos Esbjerg Kommune har man foretaget en undersøgelse af, hvordan Esbjerg Kommune som geografisk område kan blive CO2-neutral.
Selv står Esbjerg Kommune som institution kun for en procent af den udledte CO2, og derfor er det, som borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) påpeger, nødvendigt, at også virksomhederne tager del i ansvaret.
- Vi har jo en ambitiøs målsætning om at være CO2-neutrale i 2030, men det kan vi ikke indfri alene. Vi er nødt til at have andre med ombord, og derfor har vi startet projektet for at få virksomhederne til at få alle deres gode konkrete handlinger ned på papir og i en aftale med os, forklarer borgmesteren og tilføjer:
- Igennem partnerskabet kan virksomhederne tale med hinanden og inspirere hinanden. De sidder ofte i hver deres virksomhed og arbejder med løsninger, men her kan de dele løsningerne med hinanden. Så vi håber, vi er med til at lave en bevægelse, som virksomhederne i Esbjerg Kommune gerne vil være en del af. På den måde kan vi også sætte os selv på landkortet som en kommune, hvor man faktisk gør gode og konkrete tiltag for at løfte den grønne profil og nedbringe CO2-udledningen.
Et unikt tilbud
Idéen til klimapartnerskaberne opstod hos Esbjerg Kommune, men når Jesper Frost Rasmussen har været på virksomhedsbesøg, har han luftet idéen for flere af virksomhederne.
Han har ligeledes hørt fra flere virksomheder, at de har savnet et tættere samarbejde i processen mod at blive mere miljøvenlige og klimabevidste. Resultatet er de nyligt igangsatte klimapartnerskaber.
Selve strukturen af partnerskaberne står Esbjerg Kommune selv bag, mens ingeniør-virksomheden Niras har været koblet på processen med at hjælpe virksomhederne med at kortlægge deres baseline.
Esbjerg Kommunes tiltag
- Esbjerg Kommune har igangsat flere tiltag for at blive frontløbere i den grønne omstilling. Konkret lyder målsætningen således:
- - Frem til 2050 er visionen for Esbjerg Kommune, at vi indretter samfund og produktion efter bæredygtige principper. Det vil sige, at vi opnår, at vores CO2-udledning til atmosfæren kun er af ganske lille betydning. Det skal ske ved, at vi går over til rene og vedvarende energisystemer, og at vi omlægger til en langt mindre CO2 udledende fødevareproduktion.
- Strategien bygger på fire fokusområder: 1) Løsningerne skal være helhedsorienteret, 2) vind og biogas skal drive værket, 3) partnerskaber skal få det til at lykkes, og 4) Esbjerg går foran og tager initiativet.
- Er din virksomhed interesseret i at indgå et klimapartnerskab kan du kontakte kommunen her og læse mere på kommunens hjemmeside, hvor du også løbende kan følge med i hvilke virksomheder, der har indgået en partnerskabsaftale.
Det vil sige, at Niras har hjulpet nogle af virksomhederne med at kortlægge, hvor de er i dag i forhold til den grønne omstilling - for eksempel med at beregne CO2-aftrykket - samt hvor de gerne vil hen. Det har virksomheden Jutlandia Terminal blandt andet gjort brug af, da de ikke selv har ressourcerne til at løfte den opgave.
Konceptet har Jesper Frost Rasmussen ikke mødt andre steder, men han har derimod oplevet positive tilbagemeldinger fra andre danske kommuner.
- Jeg har ikke set nogen gøre noget lignende, så jeg tror, det er et unikt koncept. Det er i hvert fald ikke noget, vi har kopieret andre steder fra. Men når jeg fortæller om det rundt omkring, vil folk straks høre mere, og de vil implementere noget tilsvarende i deres kommune. Så jeg tror, vi har fundet noget her, som andre vil lade sig inspirere af, og det står dem frit for, lyder det fra borgmesteren.
Rum for store som små
Jutlandia Terminal er en af indtil videre fem virksomheder, der er en del af klimapartnerskaberne. De fire andre er Polytech, Logitrans, Vestfrost og Semco Maritime.
For at få en underskrevet den formelle aftale med Esbjerg Kommune, er det et krav, at virksomheden har fået kortlagt dens baseline. Det er nødvendigt for, at Esbjerg Kommune og virksomheden kan sætte konkrete mål, som virksomheden forpligter sig til at indfri. Målene er tilrettelagt efter den specifikke virksomhed, og de vil derfor have forskellig karakter.
- Der er flere virksomheder, der er i gang med processen med at få kortlagt deres baseline, og der er flere, der har givet udtryk for, at de gerne vil være med i partnerskabet. Lige inden jul skulle vi have skrevet under på flere aftaler, men på grund af coronarestriktionerne er de blevet udsat, men der er altså flere aftaler på vej, forklarer Jesper Frost Rasmussen.
Der er ikke sat et konkret mål for, hvor mange virksomheder der skal være en del af klimapartnerskaberne på længere sigt, men ifølge borgmesteren har omtalen af de første fem aftaler skabt mange henvendelser.
- Vi skal have et politisk fokus på, at vi også skal favne bredt, så vi får store som små virksomheder med. De er jo meget forskellige, og nogle af de store virksomheder - især i energisektoren - er langt med det her og har allerede mødt kravene fra deres kunder i lang tid. Andre står måske ved foden af bjerget og kæmper med, hvordan de kommer i gang. Jeg har et håb om, at vi får det udviklet hurtigt, så alle typer af virksomheder er med, siger Jesper Frost Rasmussen.
Et stærkere samarbejde
Netop at møde kravene fra kunderne er noget af det, Jesper Frost Rasmussen har forhåbninger om at se som resultat af klimapartnerskaberne.
- Jeg håber, de får et godt værktøj til også at være på forkant i forhold til deres kunders krav og ønsker. Og så håber jeg, de skaber endnu mere netværk med hinanden, så de kan udnytte hinandens kompetencer og lære hinanden at kende ved at arbejde sammen. Men jeg håber også, de kan bruge det i deres branding af virksomheden, at de faktisk er med og er frontløbere på den her rejse, siger han.
Derfor forsøger borgmesteren og kommunen også at sprede budskabet om klimapartnerskaberne. Ligesom Jesper Frost Rasmussen oplever, at de allerede deltagende virksomheder glædeligt fortæller om konceptet med deres kolleger.
- Det går glimrende med, at der lige så stille kommer nye henvendelser. Og det foregår i et tempo, så vi også kan følge med, afslutter han.