Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Esbjerg i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Mads Kirkegaard, CEO i Polytech, fortæller, at de kører et lignende program med GenIn i det nye år. Ligesom han håber, andre virksomheder vil påtage sig samme ansvar. Foto: Christer Holte/Polytech

Polytech inddrager unge som bæredygtige problem-løsere


Kan man lave bæredygtig emballage på svampe, halm og kornskaller? Eller på vand, eddike, majsstivelse og glycerin?

Det kan man, hvis man spørger en gruppe elever fra 2.g på Rybners HTX. Det er nemlig syv kloge unge hoveder, der er kommet på de to metoder til at lave bæredygtig emballage, og den er ikke tiltænkt madvarer.

Tværtimod er de to opskrifter mulige løsninger på problemer med overskydende plastikemballage hos Polytech og et led i virksomhedens samarbejde med verdensmålshuset GenIN, Rybners HTX og Hjerting Skole Aura.

Hos Polytech står den grønne omstilling og de 17 verdensmål højt på dagsordenen, og derfor er overskydende plastikemballage et af de områder, hvor de ser muligheder for forbedring. Det og samarbejdet med verdensmålshuset og ungdomsuddannelserne kan du læse mere om i dagens nyhedsbrev.

Vi genbringer også fem gode råd fra Jeanette Kristensen fra Erhvervshus Sydjylland om, hvordan din virksomhed eller arbejdsplads kan komme godt i gang med at implementere verdensmålene.

Har du gode idéer til, hvad vi skal dykke ned i næste gang, så er du altid velkommen til at sende os en mail. Ligesom du meget gerne må dele nyhedsbrevet med dem, du kender.

Nye læsere kan tilmelde sig vores nyhedsbreve her, og har du lyst, kan du også følge med på LinkedIn.

God læselyst - og tak fordi du læser med!

Billede af Ditte Irene Knudsen
Billede af skribentens underskrift Ditte Irene Knudsen Erhvervsjournalist
Adm. direktør Søren E. Nielsen (th.) og Business Program Manager Frederik Poulsen fra MiR har indgået samarbejde med CEO Gitte Kirkegaard og COO Dorte Pedersen fra Logitrans om at udvikle førerløse og selvkørende palleløftere. Foto: Logitrans

Det er også værd at vide om Esbjergs erhvervsliv

Der er opstået nyt samarbejde mellem Odense-virksomheden MiR - Mobile Industrial Robots - og lokale Logitrans. De to vil sammen udvikle en serie af autonome palleløftere.

Kapitalfonden 3i Infrastructure overtager det fulde ejerskab af rederiet Esvagt efter en ny investering på 268 millioner pund. Overtagelsen afventer dog endelig godkendelse.

Mikkel D. N. Andersen skal fra 1. januar stå i spidsen for både kommunikationsafdelingen og det internationale område på UC SYD.

Babcock & Wilcox Enterprises Inc., der ejer den store Esbjerg-virksomhed Babcock & Wilcox Renewable, udvider med Voda A/S i Vejen.

Her er fire udvalgte historier fra byens virksomheder.

ESBJERG RUNDT: To danske frontløbere på hvert sit felt går sammen om at udvikle en ny produktserie. Odense-virksomheden MiR - Mobile Industrial Robots - er international markedsleder inden for autonome, mobile robotter, mens Logitrans fra Farup ved Ribe har 80 års erfaring med teknologiudvikling inden for materialehåndtering, og har markedets største udvalg af produkter.

De to virksomheder går nu sammen om at udvikle en serie af autonome palleløftere, der skal supplere MiR’s nuværende mobile robotter, som kan transportere paller og varer smidigt og sikkert blandt mennesker og køretøjer i dynamiske omgivelser.

Det skriver de i en pressemeddelelse, og til JydskeVestkysten har administrerende direktør hos Logitrans, Gitte Kirkegaard, udtalt følgende:

- Samarbejdet går ud på at udvikle to selvkørende palleløftere. En der er fuld automatisk og en der er semi-automatisk. Vi er eksperter i at udvikle palleløftere og andet håndteringsudstyr til paller, og MiR er eksperter i robotteknologi . Vi "mangler" begge hinandens kompetencer for at være i stand til at udvikle selvkørende palleløftere, og derfor giver samarbejdet rigtig god mening.

Kapitalfonden 3i Infrastructure overtager nu det fulde ejerskab af rederiet Esvagt. Det gør de, efter de har investeret yderligere 268 millioner pund i virksomheden, hvorved de har kunnet overtage den resterende aktiepost fra medinvestoren AMP Capital.

Overtagelsen er dog ifølge mediet Søfart betinget af visse tredjeparters samtykke og forventes at finde sted i første kvartal af 2022.

Efter en årrække i Region Syddanmark, senest som presseansvarlig hos Sygehus Sønderjylland, bliver Mikkel D-N Andersen fra årsskiftet ny kommunikationschef hos UC SYD. Han skal stå i spidsen for både Kommunikation og Internationalt Sekretariat.

Det skriver UC Syd i en pressemeddelelse.

- Jeg glæder mig rigtig meget til at blive en del af de to afdelinger og hele organisationen. UC SYD er en vigtig brik for hele det syd- og sønderjyske område, for her skal vores færdiguddannede studerende ud at gøre en forskel for mennesker i alle aldre. Og hvis det lykkes os at rekruttere de rette studerende og nok af dem, er vi blandt meget andet også med til at skabe gode dagtilbud, folkeskoler og et stærkt sundhedsvæsen. Det er utroligt meningsfuldt i mine øjne, udtaler han i pressemeddelelsen.

De amerikanske ejere af den store Esbjerg-virksomhed Babcock & Wilcox Renewable, tidligere B&W Vølund, styrker sin lokale tilstedeværelse i landsdelen. Det skriver Babcock & Wilcox Enterprises Inc. i en pressemeddelelse.

De har netop afsluttet et tidligere annonceret opkøb af Vejen-virksomheden Voda A/S, en førende multibrand-leverandør af reservedele og service til energianlæg i Skandinavien. Den nye serviceforretning, som vil bestå af Voda og B&W, bliver en del af virksomhedens Renewable-segment. Sammen vil de to firmaer skabe et fundament for vækst inden for vedvarende energi i Europa, oplyses det i pressemeddelelsen. Du kan læse mere her.

Mads Kirkegaard, CEO i Polytech, præsenterede dagens vindere. Både tredje- og andenpladsen fik biografbilletter, mens vindergruppen her på billedet fik både biografbilletter og et tre dages kursus med aktører, der kan hjælpe med at undersøge, hvorvidt deres løsning kan blive til virkelighed. Foto: Ditte Irene Knudsen

80 HTX-elever fremlagde løsninger på seks af Polytechs grønne problemer

Der er 17 verdensmål, 169 delmål og alligevel er der kun ét mål, der virkelig tæller - at redde kloden.

Det lokale verdensmålshus GenIn samarbejder med Polytech, Rybners HTX og Hjerting Skole Aura om at rykke bæredygtigheden ud på skolerne. Derfor har i alt 175 elever de sidste tre måneder arbejdet med seks cases, der er virkelige problemstillinger i Polytech, for at lade dem komme med deres perspektiver og løsninger på udfordringerne.

Tirsdag sluttede projektet med en fremlæggelse fra eleverne, hvor et kompetent dommerpanel fra erhvervslivet vurderede deres løsninger.

Mads Kirkegaard, CEO i Polytech, mener, at denne type samarbejde mellem lokale virksomheder og ungdomsuddannelser burde være en del af hverdagen. Ikke nok med at Polytech får friske øjne på deres problemstillinger, kan samarbejdet motivere de unge til at tænke bæredygtigt og måske uddanne sig efter et job i virksomheden senere.

Med denne artikel giver Erhvervsliv Esbjerg dig inspiration til, hvordan din virksomhed både kan tænke bæredygtighed og de 17 verdensmål på nye måder samtidig med, at I kan skabe en kontakt til de unge allerede under uddannelsen.

Erhvervsliv Esbjerg tager dig i denne artikel med ind i et alternativt bæredygtighedsarbejde og viser, hvordan virksomheder og ungdomsuddannelserne kan være gode samarbejdspartnere på området.

BÆREDYGTIGHED: Tirsdag 7. december ringede skoleklokken ind på en anderledes måde end normalt for 80 elever fra Rybners HTX. Ligesom de for tre måneder siden på sin vis stemplede ind som nye medarbejdere hos Polytech i Bramming.

Begge dele skete som led i et dengang nyt samarbejde mellem Polytech, verdensmålshuset GenIN, Rybners HTX og Hjerting Skole Aura.

For meningen med samarbejdet var, at eleverne - både fra Rybners HTX og 7. årgang på Hjerting Skole Aura - i tre måneder skulle arbejde med konkrete cases og komme med deres bud på løsninger.

I den forbindelse havde Polytech på baggrund af verdensmål 12 udarbejdet seks cases, der blandt andet handlede om, hvordan de sikrer bæredygtig vedligeholdelse af vindmøller, cirkulationen i vandforbruget i forbindelse med produktionen, bæredygtig emballering, tracking af udstyr for at minimere spild og genanvendelse.

De seks cases er virkelige problemstillinger for Polytech, og tirsdag den 7. december løb timeglasset ud. De 80 elever, der har arbejdet i grupper, skulle derfor fremlægge deres løsninger for et dommerpanel bestående af Mads Kirkegaard, CEO i Polytech, Dennis Jul Pedersen, havnedirektør Esbjerg Havn, Anders Aalund Olsen, VP Logistics, Energy Solutions & Marketing, NorSea Denmark, Olaf Rye, administrerende direktør Rybners og Gert Barslund, grundlægger og leder Verdensmålshuset GenIN.

Og der var god grund til at være glad, stolt og positivt overrasket for elever såvel som virksomheder.

- Vi har fået friske øjne på nogle problemstillinger, vi har gået og bøvlet med, og som vi måske har kigget på med et mere konventionelt blik tidligere. Og så er det inspirerende at være i kontakt med så mange unge mennesker på en gang, lyder det fra Mads Kirkegaard.

En svampebaseret emballage

En af problemstillingerne, de unge har arbejdet med, er bæredygtig emballage. Polytech producerer mange produkter, der bliver sendt vidt omkring i verden, og som ofte bliver sendt direkte ud til vindmøllerne til havs, når der skal foretages reparationer.

Som Mads Kirkegaard sagde, da han introducerede dommerpanelets udvalgte vindere 7. december, så kan meget plastik havne i havet i de situationer. Det strider mod Polytechs grønne dagsorden, og derfor står bæredygtig emballage højt på dagsordenen.

De fire unge, der fik første præmien, var blandt de grupper, der havde arbejdet med den problemstilling. De havde udarbejdet en prototype på en emballage, der var dyrket af svampe, halm og kornskaller. Derved løser de både et affaldsproblem og hjælper landbruget af med et restprodukt.

En del af deres førstepræmie er derfor også, at de vinder et tredages kursus, hvor de vil blive sat sammen med nogle aktører, der kan hjælpe dem med at undersøge, hvorvidt deres produkt kan blive til virkelighed.

Sebastian Bunkeborgs gruppe havde udover bio-plastikken også lavet en spiselig version, som deres medstuderende spiste rub og stub af. Foto: Ditte Irene Knudsen

En anden gruppe arbejdede med samme problemstilling. De havde på de tre måneder udarbejdet en bioplast produceret af majsstivelse, eddike, vand og glycerin. Det betyder, at den kan blive nedbrudt i naturen uden restprodukt. Ligesom det er ufarligt for dyr at indtage det, da også deres fordøjelsessystem kan nedbryde det og derved agere som ekstra næring.

Gruppen, der bestod af Sebastian Bunkenborg, Cemil Celik og Jasmina Jacobsen, har alle haft stor gavn af projektet.

- Det har både givet os ny viden og interesse for området. Men det har også været vildt fedt at få mulighed for at hjælpe Polytech med nogle problemstillinger. Det plejer man ikke at opleve på en ungdomsuddannelse. Og så er det spændende, at det netop er virkelige problemer og ikke bare noget opdigtet. Så vores løsninger kan måske blive en reel hjælp, lød det fra de tre 2.g-studerende på Rybners Tekniske Gymnasium.

En ærgerlig tendens

Netop den side af projektet mener Mads Kirkegaard også er vigtig at huske.

- Jeg ville ønske, at den her interaktion mellem unge og virksomheder var meget mere given. De skal ud at opleve virkeligheden i en virksomhed og opleve, hvor forskelligt det er fra sted til sted. Det skal både vi virksomheder og uddannelsesinstitutionerne være bedre til at arbejde med, siger han og tilføjer:

- Der er en tendens til, at de to verdener lever fuldstændig adskilt, indtil der er skabt nye talenter, som banker på døren. Så er de pludselig interessante. Det skal begge sider være meget bedre til at dyrke. Jeg kan selv huske tilbage på skolebænken, hvor man sagde, 'hvad skal jeg bruge det her til' om fysik, kemi, matematik og alle den slags fag. På den her måde får de unge mulighed for at blive inspireret og motiveret ved at opleve, hvorfor det rent faktisk er vigtigt at følge med i undervisningen - også i de fag.

Særligt i Esbjerg Kommune som geografisk område mener Mads Kirkegaard, at der er belæg for, at man bør begynde at samarbejde mere på tværs af erhvervslivet og uddannelsesinstitutionerne.

- Særligt her i Esbjerg Kommune er der så bredt et erhvervsliv, at der er mulighed for at parre de studerende med mange forskellige virksomhedsproblematikker, så de virkelig kan komme ud at opleve virkeligheden og kombinere teorien med praksis, siger han og opfordrer i den forbindelse til, at både det lokale erhvervsliv og uddannelsesinstitutionerne tager det ansvar til sig.

Afslutningen for denne gruppe af studerende er dog ikke det samme som afslutningen på projektet. Det fortsætter næste år, hvor nye studerende kommer til at arbejde med nye cases. Og måske nogle af dette års løsninger bliver implementeret i Polytech på sigt.

Jeanette Christensen er forretningsudvikler i Erhvervshus Sydjylland, som står klar med gratis og uvildig sparring til nye verdensmåls-virksomheder. Pressefoto

Her er 5 spørgsmål til at komme godt i gang med verdensmålene

Hvorfor vil virksomheden være bæredygtig?

Hvor vil virksomheden være bæredygtig?

Hvilke af FN's 17 verdensmål vil virksomheden arbejde med?

Hvilke aktiviteter skal understøtte de valgte verdensmål?

Og hvorfor skal virksomheden fortælle om sit arbejde med verdensmålene?

Jeanette Christensen, forretningsudvikler i Erhvervshus Sydjylland, opfordrer virksomheder, der gerne vil godt i gang med at implementere et eller flere af FN's verdensmål, til at svare på fem spørgsmål, inden de tager fat på arbejdet.

Til gengæld kan de herefter være godt på vej mod en mere bæredygtig udvikling med bæredygtige handlinger, der taler et fælles globalt sprog.

Fem spørgsmål kan være vejen til en mere bæredygtig virksomhed, der lever i tråd med FN's verdensmål. Jeanette Christensen, forretningsudvikler hos Erhvervshus Sydjylland, stiller spørgsmålene, men virksomhederne skal selv give svarene.

VEJLEDNING: For lokale virksomheder, der skal i gang med at arbejde med FN's verdensmålene, står Erhvervshus Sydjylland klar med gratis og uvildig sparring.

Det er en opgave, som forretningsudvikler Jeanette Christensen blandt andet tager sig af, og hun stiller gerne op med en række gode råd og afklarende spørgsmål til virksomhederne.

- FN’s Verdensmål er en bæredygtig ramme for udvikling af virksomheder og samfund, som udgør 17 konkrete mål og 169 delmål. I alt har 193 medlemslande i FN tilsluttet sig målene og vil afskaffe fattigdom og sult i verden, reducere uligheder, sikre god uddannelse og bedre sundhed til alle, anstændige jobs og mere bæredygtig økonomisk vækst.

- Der er med andre ord tale om et fælles globalt sprog for bæredygtig handling, siger Jeanette Christensen.

Ifølge forretningsudvikleren er det nogenlunde fifty-fifty i forhold til de virksomheder, der er gået i gang med at arbejde med verdensmålene og de, der endnu ikke er kommet så langt.

- De, der er i gang, har taget ejerskab på et eller flere af målene, mens det for den anden halvdel typisk handler om at forstå verdensmålene og få øje på, hvordan de kan bruge dem, for det kan være svært at koble 'stop sult i verden' med en lokal smedevirksomhed, forklarer Jeanette Christensen og fortsætter:

- Verdensmålene skal give mening for den enkelte, og her gælder det om at bryde elefanten ned i nogle mindre bidder. Men så er der jo også nogle virksomheder, der gør noget mere ubevidst, og som bare ikke kobler det direkte til et verdensmål.

Jeanette Christensen opfordrer virksomhederne til at stille sig selv nedenstående fem spørgsmål, før de går i gang.

FN's 17 VERDENSMÅL

Verdensmålene udgør 17 konkrete mål og 169 delmål, som alle FN’s 193 medlemslande har forpligtet sig til.

 1. Afskaf fattigdom
 2. Stop sult
 3. Sundhed og trivsel
 4. Kvalitetsuddannelse
 5. Ligestilling mellem kønnene
 6. Rent vand og sanitet
 7. Bæredygtig energi
 8. Anstændige jobs og økonomisk vækst
 9. Industri, innovation og infrastruktur
 10. Mindre ulighed
 11. Bæredygtige byer og samfund
 12. Ansvarligt forbrug og produktion
 13. Klimaindsats
 14. Livet i havet
 15. Livet på land
 16. Fred, retfærdighed og stærke institutioner
 17. Partnerskaber for handling

Hvorfor vil du være bæredygtig?

Er det krav fra kunder, leverandører, investorer, medarbejdere eller andre?

Når du kender hvorfor, kan du rette fokus mod den interessent, der efterspørger aktivitet eller handling.

Hvor vil du være bæredygtig?

Handler det om et grønt produkt, eller er der tale om, at virksomheden ønsker at udvikle en bæredygtig strategi?

Det er vigtigt at skelne, hvor man vil sætte ind. Ellers kan det være svært at navigere i rigtig mange muligheder og gøremål.

Hvilke af FN's Verdensmål vil du arbejde med?

Der er som tidligere nævnt tale om 17 konkrete verdensmål med 169 undermål. Det siger sig selv, at en virksomhed ikke kan handle på det hele.

Derfor er det vigtig at udvælge få mål, som skaber værdi for interessenterne, og som er sammenhængende med et produkt/service, eller som giver mening for virksomhedens samlede vision.

Hvilke aktiviteter skal understøtte det valgte verdensmål?

Definer hvilke aktiviteter, der skal understøtte jeres indsats med verdensmålene.

Det er først gennem aktive handlinger, at en virksomhed skaber værdi.

Hvorfor skal du fortælle om dit arbejde med verdensmålene?

Alt for ofte glemmer virksomheder at fortælle om deres arbejde med verdensmålene, fordi man ikke vil prale eller være for vidtløftig.

Men det er vigtigt, fordi det også giver læring og inspiration til andre. Og en dygtig kommunikationsekspert vil kunne hjælpe med at pudse virksomhedens brandværdi af.

Ligeledes er det oplagt for internationale virksomheder at bruge verdensmålene som en fælles kommunikativ ramme, der målene jo er globale og taler et globalt sprog.