Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Esbjerg i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Lars Engbork er administrerende direktør i Visma Software & Visma e-conomic. Det er hans afdeling, Creditro er blevet en del af. Pressefoto

Norsk it-gigant er Creditros nye ejere

Softwarevirksomheden Creditro blev til over en kop kaffe mellem Mathias Kobberup og Ronni H. Baslund. I 2017 gik de i luften med et softwareprogram, der kan forebygge sager om hvidvask og svindel.

De to stiftere startede i sin tid uden investorer. I stedet gik de i banken efter en kassekredit og finansierede derved selv deres startup-eventyr. Det var den sværeste beslutning, de nogensinde havde taget, og selvom der har været mange op- og nedture, har virksomheden med esbjergensiske rødder været på lidt af en vækstrejse.

Det kulminerede i endnu en benhård beslutning for de to stiftere, da it-giganten Visma bankede på døren og tilbød at købe virksomheden.

Stik mod forventningen har Creditro derfor haft nye ejere siden medio marts.

I dagens nyhedsbrev kan du læse historien om, hvorfor Ronni H. Baslund og Mathias Kobberup besluttede at sælge hjertebarnet Creditro, selvom det aldrig havde været planen.

Du kan også læse mere om deres jagt på en ny CEO. Hvorfor er det nødvendigt med en ny direktør, og hvilken betydning får opkøbet for Creditros rekrutteringsmuligheder?

Her står døren som altid åben, og du er derfor meget velkommen til at række ud på mail, hvis du gerne vil mødes til en kop kaffe eller dele din historie.

Du må meget gerne dele nyhedsbrevet her med dem, du tænker, kunne få gavn af det. Nye læsere kan tilmelde sig her.

God læselyst - og tak fordi du læser med!

Billede af Ditte Irene Knudsen
Billede af skribentens underskrift Ditte Irene Knudsen Erhvervsjournalist
Mathias Kobberup er stifter af Creditro sammen med Ronni H. Baslund. Samarbejdet opstod i sin tid ved, at Mathias Kobberup fik idéen, hvorefter en fælles bekendt introducerede ham for Ronni H. Baslund. Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix

Visma har købt Creditro: Vil sætte europæisk standard for bekæmpelse af hvidvask

En fælles bekendt førte Mathias Kobberup og Ronni H. Baslund sammen. Mathias Kobberup hoppede på et tog til Esbjerg, og over en kop kaffe fortalte han om idéen, der i 2017 blev til softwarevirksomheden Creditro.

I dag bekæmper de organiseret kriminalitet ved at udvikle softwareprogrammer, der kan forebygge sager om hvidvask og svindel.

Det har været et eventyr uden lige for de to stiftere, men nu er rejsen nået en destination, hvor det kræver flere og større kræfter at nå næste etape. Derfor solgte Mathias Kobberup og Ronni H. Baslund i marts deres hjertebarn til it-giganten Visma.

Opkøbet skal virkeliggøre drømmen om at nå et bredere marked. I løbet af 2022/2023 er planen, at Creditro med Vismas hjælp skal brede deres softwareløsninger til de nordiske lande. Går alt efter planen, vil Creditro satse på resten af Europa.

Erhvervsliv Esbjerg giver dig med denne artikel indsigt i, hvorfor de to stiftere, Mathias Kobberup og Ronni H. Baslund, har valgt at sælge virksomheden Creditro til Visma. Creditro er en softwarevirksomhed, der leverer løsninger, der kan stoppe svindel og hvidvask.

OPKØB: Svindel og hvidvask bliver mere og bliver udbredt, ligesom begge dele er blevet mere komplekse i takt med den øgede digitalisering. Derfor satte Mathias Kobberup og Ronni H. Baslund sig for at udvikle en løsning, der kunne stoppe problemet.

Det betød, at virksomheden Creditro blev skabt i 2017, hvor de to iværksættere leverede en softwareløsning, der intelligent indsamler og analyserer kundedata. Det giver en større transparens og sikkerhed i transaktioner mellem parter.

Men nu err Mathias Kobberup og Ronni H. Baslund nået et punkt på rejsen, hvor de ikke kan løfte Creditro videre til næste skridt. Derfor har de to stiftere solgt virksomheden til Visma.

Det betyder, at Ronni H. Baslund har skiftet rollen som CEO ud med rollen som CTO, mens Mathias Kobberup fortsætter som CPO.

- Vi har ikke modtaget funding før og har på egen hånd bygget et værktøj, der intelligent indsamler og analyserer kundedata og dermed sætter en stopper for svindel og hvidvask. Men vi er klar over, at hvis vi skal skridtet videre og sætte en europæisk standard for en KYC/AML-løsning mod svindel og hvidvask, så kræver det større muskler og en stor organisation bag sig. Det får vi med Visma, og vi er sikre på, at vi er et match med mange synergier, siger Ronni H. Baslund.

Fra afvist tilbud til nordisk udvidelse

Det er Visma, der i sin tid har rakt ud til Creditro i håb om at opkøbe virksomheden. I første omgang sagde de to stiftere nej til tilbuddet, men da Visma bad dem om at genoverveje tilbuddet, tog de det til efterretning.

- Vi stod i en situation, hvor vi overvejede, om vi skulle tage kvantespringet og udbrede vores løsning til et større marked. Og det, kunne vi godt se, ikke var en opgave, vi selv kunne løfte. Så da vi genovervejede Vismas tilbud, kunne vi godt se, at de i virkeligheden var et rigtig godt match. Visma er en oplagt partner på distribution og for at opnå en større skala, siger Mathias Kobberup.

Om Creditro og Visma

  • Creditro blev stiftet i 2017 og laver softwareløsninger til revisions-, advokat-, og finansielle virksomheder indenfor bandt andet kreditvurderinger og forebyggelse af svindel.
  • Creditro er specialister i at udvikle intelligent software, der kan bremse finansiel kriminalitet og forudsige konkurser.
  • Creditro har i dag cirka 25 medarbejdere fordelt på kontorene i Esbjerg i Vallensbæk
  • Visma er en norsk koncern, der leverer produkter og ydelser inden for software, outsourcing og inkasso samt konsulent- og rådgivningsydelser. Visma står blandt andet bag løn- regnskabsprogrammer som DataLøn, E-conomic og Dinero.
  • I 2020 havde Visma en omsætning på 1.741 millioner euro og samlet cirka 14.000 medarbejdere.

- Vi får en organisation og mennesker ind, som har stået i vores situation flere gange før. Vi har indtil nu skulle lære det hele selv, men med et stærkt bagland som Visma, kan vi trække på deres erfaring og gå strategisk til værks på en helt ny måde, siger Ronni H. Baslund.

Creditro, der har esbjergensiske rødder, kommer til at bruge Vismas erfaring i jagten på at sætte en europæisk standard for, hvordan man modarbejder svindel og hvidvask.

I første omgang betyder det, at Creditro, der efter opkøbet er overgået til navnet Visma  Creditro, kommer til at udbrede deres softwareløsning til de nordiske lande i løbet af 2022/2023.

- Planen er derefter, at vi ser, om det er gangbart at rykke videre til resten af Europa. Men for at begge dele kan lykkes, har vi brug for et distributionsnetværk, og det kunne vi se, at Visma tillod, forklarer Mathias Kobberup.

Vismas ansvar i bekæmpelsen af svindel

Også hos Visma er man glade for det nye samarbejde, der ifølge Lars Engbork, adm. direktør i Visma e-conomic, sætter retningen for Vismas ansvar i bekæmpelsen af svindel.

- Hvis vi skal komme den stigende svindel til livs, skal vi være bedre til at bruge digitale systemer, der gør vores arbejde mere struktureret, og her forsøger vi i Visma at tage et førende skridt. Creditro har skabt en platform, der kan operere på tværs af finansielle tjenester, og jo mere en løsning går på tværs, jo nemmere er den at bruge samt udnytte til at stoppe svindel, siger Lars Engbork og stiller samtidig et spørgsmål:

- Hvordan stopper vi bedst svindel? Jo, det handler i bund og grund om, at bogholdere, revisorer osv. ved, hvem de handler med, og ved, man kan stole på personen på den anden side.

Opkøbet betyder for Visma, at Creditros løsning fremadrettet kan integreres direkte med Vismas produkter.

- Med opkøbet af Creditro kommer vi i Visma i fremtiden til at tilbyde kunder, bogholdere, revisorer og advokater en KYC/AML-løsning, der udover at gøre det nemmere at stoppe svindel og hvidvask også kan sikre, at virksomhederne lever op til dansk lovgivning, forklarer Lars Engbork.

Creditro er fortsat at finde på kontorerne i Esbjerg og Vallensbæk.

Ronni H. Baslund er tidligere CEO i Creditro og har været det siden virksomhedens start i 2017. Fremadrettet bliver det en anden i rollen. Det er dog endnu ukendt hvem. Foto. John Randeris

Ny CEO skal hjælpe Creditro med at indfri store ambitioner

Creditro har fået nye ejere i form af it-giganten Visma. Det betyder dog ikke, at hverken Ronni H. Baslund eller Mathias Kobberup forlader softwarevirksomheden.

Tværtimod fortsætter Mathias Kobberup i rollen som CPO, mens Ronni H. Baslund gør klar til at overlade rollen som CEO til en anden for at fortsætte som CTO.

Creditro, der har kontorer i både Esbjerg og Vallensbæk, er en lille startup virksomhed, men det har ikke betydet manglende interesse for rollen som CEO.

Ifølge Mathias Kobberup har omkring 70-80 kandidater søgt stillingen. Selvom de er langt i rekrutteringsprocessen, er det dog endnu ukendt, hvem der fremadrettet kommer til at sidde i spidsen for virksomheden.

Erhvervsliv Esbjerg giver dig med denne artikel indsigt i, hvorfor Creditro søger ny CEO, efter it-giganten Visma har opkøbt virksomheden.

LEDELSE: I marts kunne den norske it-gigant Visma tilføje endnu en virksomhed til familien. Der er tale om virksomheden Creditro, der hører hjemme i både Esbjerg og Vallensbæk, og som leverer softwareprogrammer, der kan forebygge sager om hvidvask og svindel.

Creditro kom til verden i 2017. Det var Mathias Kobberup, der fandt på idéen, og i Ronni H. Baslund fandt han en samarbejdspartner, der kunne hjælpe ham med at føre sin idé ud i livet.

Det har siden da været Ronni H. Baslund, der i Esbjerg har siddet i rollen som CEO, mens Mathias Kobberup har siddet på kontoret i Vallensbæk med titlen som Chief Product Officer. Med på ledelsesholdet er Jacob Tinsfeldt, der er Chief Revenue Officer.

Men i forbindelse med Vismas opkøb af Creditro, overgiver Ronni H. Baslund rollen som CEO til en endnu ukendt kandidat, i stedet fortsætter han i virksomheden som Chief Technology Officer.

- Ronni, jeg og Jacob er gode til hver vores ting, men vi mangler en, der kan bringe Creditro videre. Jeg tror, der findes typer, der kan lave noget fra 0-100, typer der kan bygge noget op, og så er der dem, der kan bringe en virksomhed fra 100-1000, siger Mathias Kobberup og uddyber:

- Jeg tror, vi mangler den, der har skaleret en virksomhed før. Vi har omkring 25 medarbejdere nu, men vi mangler en, der kan skalere en virksomhed op til 50-100, og der har vi måttet indrømme, at vi ikke er dygtige nok til at løfte den opgave. Det var derfor den bedste løsning at finde en, der har kompetencerne til det.

Flere ressourcer til at opnå ambitionerne

Stillingen blev slået op i slutningen af marts, en uge efter Visma havde købt Creditro. Der havde været en usikkerhed om, hvor vidt det ville lykkes at finde en dygtig kandidat, men den frygt blev hurtigt gjort til skamme.

I den tid stillingen var slået op, modtog Creditro og Visma omkring 70-80 ansøgere, og det ser stifterne som et stort klap på skulderen.

- Vi håber at finde den rette kandidat fra en af de brancher, vi gerne vil ind i, og lige nu er vi meget langt rekrutteringen, selvom det har været en lang proces at gennemgå de mange ansøgere. Men det tager vi som en stor cadeau, siger Mathias Kobberup.

Udover en ny CEO har opkøbet lukket op for flere stillinger hos Creditro i flere afdelinger. Blandt andet søger de lige nu en Account Manager / Account Executive.

- På grund af opkøbet er vi nu klar til at rekruttere endnu flere medarbejdere med et endnu mere attraktivt tilbud. Vismas opkøb af Creditro har betydet, at vi har flere ressourcer til at indhente flere medarbejdere, der kan hjælpe os videre på den næste rejse, men også ressourcer til at lønmatche med de store virksomheder, og det er en stor fordel for os og vores ambitioner, afslutter Mathias Kobberup.

Esbjerg får til maj besøg af Small Great Nation for at diskutere Esbjergs fremtid i forhold til både den grønne omstilling og tiltrækning af arbejdskraft. Arkivfoto: Annett Bruhn

Fire andre væsentlige, lokale erhvervshistorier

Esbjerg skal diskutere, om kommunen har den nødvendige erhvervs-sammensætning for at sikre bæredygtig vækst, om samarbejdet mellem uddannelser og erhvervslivet er godt nok og meget mere, når Small Great Nation kommer til Esbjerg 31. maj.

Norlys har indgået et samarbejde med Aalborg Lufthavn om grøn parkering. Norlys skal levere ladestandere, så lufthavnen kan følge med i fremtiden og det stigende salg af el-biler. Ifølge Norlys' kommercielle direktør kommer de til at opsætte 300.000 ladestandere frem mod 2030.

I fem år har Skat forsøgt at sælge deres tidligere kontorejendom på Adgangsvejen 3. Salgsannoncen er nu pillet af nettet og ligger som skuffesalg til 30 millioner kroner hos Nordicals Esbjerg.

Esbjerg er i søgetjenesten Studentums undersøgelse af Danmarks bedste studiebyer landet på en 5. plads. I 2020 opnåede Esbjerg kun en 16. plads, men siden da er der lagt mange kræfter i Esbjerg som studieby, og det har nu givet pote.

Her får du fire udvalgte historier fra byens virksomheder.

Esbjerg sætter fokus på at tiltrække arbejdskraft

Hvordan kan Esbjerg skille sig ud og tiltrække den nødvendige arbejdskraft for at sikre en stærk og bæredygtig fremtid? Er samarbejdet mellem uddannelse og erhvervsliv godt nok? Og hvordan går det med den grønne omstilling?

Det er temaerne, når Small Great Nation kommer til Esbjerg 31. maj. Small Great Nation roadshows er arrangementer, hvor Deloitte og tænketanken Kraka turnerer rundt i Danmark og besøger en række byer. Formålet er at sætte fokus på lokale styrker og udfordringer i relation til vækst og grøn omstilling samt diskutere, hvad der skal til for at skabe en attraktiv og bæredygtig by.

Som altid danner Small Great Nations nye, databaserede analyser afsæt for diskussionen, og i Esbjerg bliver de suppleret af en række spændende talere til at bidrage med perspektiver på byens fremtid.

Arrangementets talere består af Jesper Frost Rasmussen, borgmester i Esbjerg, Stephanie Lose, bestyrelsesformand for University College (UC) SYD, Søren Nørgaard Thomsen, CEO i Blue Water Shipping, Susanne Nordenbæk, direktør i Business Esbjerg, Henrik Uhd Christensen, CEO i VIKING Life-Saving Equipment, Graduates fra Education Esbjergs Co-business graduate program, Peter Mogensen, direktør i Kraka og Anders Dons, nordisk CEO i Deloitte.

Man kan tilmelde sig eventet her.

Norlys samarbejder med Aalborg Lufthavn om grøn parkering

Norlys vil opsætte 300.000 ladestandere frem mod 2030. Nogle af dem bliver at finde i Aalborg Lufthavn. Pressefoto

Aalborg Lufthavn har lagt en plan for udbygning af lufthavnens ladestandere for at imødekomme fremtidens behov på området, og et større område er udset til dette. Markant skiltning samt grønne linjer i asfalten fremhæver en placering i Direct Parking, der gør det særligt attraktivt at ankomme til lufthavnen på el. Det skriver Aalborg Lufthavn i en pressemeddelelse.

- Eftersom salget af el- og hybridbiler er steget betydeligt de seneste år og særligt i 2021, så er der ingen tvivl om, at vi løbende skal udbygge mængden af ladepunkter ved lufthavnen. Vi har sammen med Norlys nu opsat de første standere i vores Direct Parking – helt tæt på terminalen, hvilket er med til, at vi kan tilbyde et godt produkt til rejsende, der ankommer i el- eller hybridbil, siger lufthavnsdirektør Niels Hemmingsen.

Udover opsætning af ladestandere, leverer Norlys også grøn strøm til lufthavnen.

- Vi er glade for at kunne være en del af lufthavnens ambitiøse arbejde med en bæredygtig omstilling. Vi har taget et valg om at give alle vores 600.000 privatkunder grøn strøm, fordi vi har en stor ambition om at være med til at skubbe på den grønne omstilling, og det er en ambition, vi deler med Aalborg Lufthavn. Vi kommer til at opsætte 300.000 ladestandere frem mod 2030, og vi håber selvfølgelig, at en del af dem kommer til at stå her i lufthavnen, siger kommerciel direktør i Norlys’ energidivision, Christian Ruhe.

Ingen vil købe Skats tidligere kontorbygning på Esbjerg Havn

I fem år har Skats tidligere kontorbygning været til salg. Fremover vil den ikke være at finde som salgsannonce men blot som skuffesag. Pressefoto

Skat havde tidligere til huse på Adgangsvejen 3 på Esbjerg Havn. Ejendommen har været annonceret til salg i mere end fem år, men det er ikke lykkedes at sælge den.

Nu har den lokale erhvervsmægler, Nordicals Esbjerg, pillet salgsannoncen af nettet, selvom den fortsat er til salg fra skuffen. Det skriver JydskeVestkysten.

- Der har igennem tiden været ført nogle forhandlinger med potentielle købere, men det er især én udfordring, at ejendommen ligger på havnens jord og dermed på lejet grund, og derfor skal en køber både betale for grunden og ejendommen, og det har tilsyneladende været for dyrt, siger René L. Madsen, medindehaver i Nordicals Esbjerg.

Oprindeligt blev den godt 5.000 kvadratmeter store kontorejendom fra 1984 udbudt til 35 millioner kroner, men lige nu koster den 30 millioner kroner.

I en overgang var der mulighed for, at staten selv kunne genoplive kontorejendommen. Det lykkedes dog ikke, da Sikkerhedsstyrelsen i stedet flyttede til Esbjerg Brygge i det PensionDanmark-ejede domicil, hvor Semco Maritime har hovedsæde, mens Skattestyrelsen rykkede ind på det tidligere Sankt Joseph i Nørregade i stedet for Sikkerhedsstyrelsen.

Esbjerg bliver en top fem studieby

Lone Saaby overtog i midten af april 2022 rollen som direktør i Education Esbjerg efter Erling Petersson, der haft rollen siden januar 2020. Pressefoto

I 2020 landede Esbjerg som nummer 16 i undersøgelsen af årets studiebyer. I 2021 rykkede Esbjerg ni pladser frem og blev nummer syv. 2022 blev året, hvor Esbjerg rykkede op i top fem, da byen indtog femtepladsen af årets studiebyer.

Det står klart efter, søgetjenesten Studentum i april offentliggjorde sin årlige ranking af studiebyer i Danmark. Studentum har godt 300.000 brugere, fortrinsvis unge mennesker der er studerende eller på jagt efter en uddannelse, og den årlige ranking af studiebyer er baseret på blandt andet kvantitative og kvalitative undersøgelser.

Noget af det, årets studiebyer bliver målt på, er for eksempel byernes omdømme, fagligheden og kvaliteten af studiemiljøerne, karrieremulighederne, bylivet, kultur-, sports- og fritidstilbud samt mulighederne for attraktive og billige boliger.

Esbjerg har i forhold til de foregående år især rykket sig positivt på parametre som omdømme, faglighed og studiemiljøer samt mulighederne for kultur-, sports- og fritidstilbud.

Det glæder den nye direktør i Education Esbjerg Lone Saaby.

- Det har været ét af Education Esbjergs mål at blive top fem studieby, og det er nået på få år. Det viser, at man med en dedikeret indsats og få midler kan komme langt. Tiden er nu moden til, at vi skal tage de næste større skridt for at tiltrække mange flere dygtige studerende til området, til gavn for byens borgere og erhvervsliv. Målet er at få op til 7500 nye studerende til byen. Forude venter en masse nye tiltag, der for alvor skal give Esbjerg kant og sætte byen på dagsordenen – også udenfor det syddanske område, udtaler Lone Saaby.