Det skal du vide fra Esbjergs erhvervsliv
Rambøll er udvalgt som totalrådgiver og skal stå for detailprojektering, udbud og byggeledelse af Quantafuels plastsorteringsanlæg i Esbjerg. Ambitionen er at skabe et standard-design for anlægget i Esbjerg, der kan anvendes til at bygge flere lignende anlæg til genanvendelse af plastaffald i Europa i fremtiden.
Copenhagen Infrastructure Partners forventede anlæg i Esbjerg, Høst PtX, forventer at skulle bruge cirka 1,3 mio. kubikmeter vand årligt. Derfor vil Din Forsyning undersøge, om man i stedet for grundvand kan bruge renset spildevand. Alene i Esbjerg udleder vi nemlig 15 mio. kubikmeter renset spildevand om året til havet.
N1, der har hovedsæde i Esbjerg, giver sine ansatte ni procent af deres årsløn i en særlig bonus. Det skyldes en bonusordning, der træder i kraft, hvis koncernen lever op til en række parametre for lønsomhed og kundetilfredshed.
Rambøll udvalgt som totalrådgiver for det første plastsorterings-anlæg af sin art
I Danmark producerer vi samlet set over 350.000 ton plastikaffald om året, og størstedelen af dette bliver brændt, mens ca. 100.000 ton sendes til europæiske sorteringsanlæg, hvor man ikke længere kan spore, hvor og hvordan plasten bliver anvendt.
Dette kommer nu til at ændre sig med et nyt plastsorteringsanlæg, som den norske virksomhed Quantafuel skal bygge i Esbjerg med en totalkapacitet til at håndtere 160.000 ton plastaffald om året.
Rambøll er udvalgt som totalrådgiver og skal stå for detailprojektering, udbud og byggeledelse af anlægget som for nyligt har fået det internationale investeringsselskab Eurazero med på projektet, der forventes klar til drift i slutningen af 2023. Det meddeler Rambøll i en pressemeddelelse.
Under den indledende design fase har det været Quantafuel og Rambølls ambition at udføre et standard-design for anlægget i Esbjerg, der kan anvendes til at bygge flere lignende anlæg til genanvendelse af plastaffald i Europa i fremtiden.
- Det har været en målsætning helt fra start, og nu ser vi frem til at få anlægget i Esbjerg udført i praksis. Der er ingen tvivl om, at et plastsorteringsanlæg af denne kapacitet, som Quantafuel opfører, hvor man også har planer om at kunne genanvende plastaffaldet på baggrund af katalyseteknologi, bliver en væsentlig del af den løsning, der skal hjælpe os med at komme plastaffald til livs. Ikke blot i Danmark, men også i resten af Europa i fremtiden, siger Søren Eg Hansen, projektdirektør fra Rambølls globale energidivision.
Din Forsyning vil bruge renset spildevand i Power-to-x
Inden for de næste fem år forventes det, at mindst to store power-to-X anlæg vil etablere sig i Esbjerg-området. Power-to-X kræver store mængder vand, og derfor er Din Forsyning gået i gang med at undersøge, om renset spildevand kan bruges i stedet for grundvand. Det vil være en kæmpe gevinst både miljømæssigt og økonomisk og et væsentligt bæredygtigt bidrag til power-to-x-udviklingen i Danmark.
I Danmark er vi så privilegerede, at vi har rent vand i undergrunden, der kan drikkes. Men det rene vand er en begrænset ressource, der skal bruges klogt. Derfor er det vigtigt at tænke i alternativer i de situationer, hvor der er brug for rigtig meget vand. Det gælder eksempelvis i forbindelse med power-to-X anlæg, der er blevet annonceret flere steder i Danmark – bl.a. i Esbjerg. Det skriver Din Forsyning i en pressemeddelelse.
- Power-to-x kræver store mængder vand. Copenhagen Infrastructure Partners forventede anlæg i Esbjerg, Høst PtX, forventer at skulle bruge cirka 1,3 mio. kubikmeter årligt med den nuværende planlagte produktion. Der er dog ikke tale om drikkevand, da vandet, der skal bruges i PtX, skal være ultrarent. I drikkevand findes der blandt andet en række naturlige salte og mineraler, der skal fjernes, før vandet kan bruges. Det betyder, at uanset om vi leverede vand i drikkevandskvalitet, så skulle det alligevel det renses. Det fik os til at tænke i andre baner. For vand har vi nok af i Esbjerg. Men det er drikkevandsressourcen, der er begrænset, fortæller forretningsudviklingschef Claus A. Nielsen fra Din Forsyning.
Den umiddelbart mest oplagte løsning er, at Din Forsyning leverer teknisk vand, som kan være grundvand, der er uegnet til drikkevand. Men renset spildevand kan være et andet alternativ. Og bliver det en realitet, vil det være vigtigt bidrag til at gøre fremtidens power-to-x-produktion mere bæredygtig.
Alene i Esbjerg udleder vi årligt 15 mio. kubikmeter renset spildevand til havet. Derfor har Din Forsyning indledt et samarbejde med Niras, der blandt andet er specialister inden for avanceret vandbehandling. Formålet med samarbejdet er at undersøge, hvorvidt de store mængder spildevand kan indgå i power-to-x-produktionen.
500 ansatte i N1 får en ekstra månedsløn
Medarbejderne i den Norlys-ejede virksomhed Netselskabet N1, som har adresse i Edison Park i Kjersing ved Esbjerg, har fået en ekstra månedsløn. Det skriver JydskeVestkysten.
De omkring 500 ansatte i N1, hvoraf hovedparten arbejder i Esbjerg-området, får nemlig en bonus på deres lønseddel, der svarer til omtrent en ekstra månedsløn. Bonusordningen er for alle medarbejdere og blev fastlagt i forbindelse med fusionen til Norlys i 2019.
For de enkelte medarbejdere betyder det, at man har kunnet se frem til en bonus på fem procent af den faste løn, hvis koncernen lever op til en række parametre for lønsomhed og kundetilfredshed, og at bonussen kunne stige yderligere, hvis målsætningerne blev overgået.
Nu har N1-medarbejderne gjort det så godt, at de har fået udbetalt en bonus på ni procent.
Bonusmålene i N1 er sat i forhold til selskabets årsresultat og den såkaldte ”udetid”, altså hvor mange minutter selskabets kunder i gennemsnit har været uden strøm. N1-medarbejderne har ligget flot på begge parametre.