Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Esbjerg i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

- Det vigtige var at tiltrække en stærk profil som kunne matche os – og der skal en del til at matche os, fordi vi har nogle super dygtige medarbejdere i butikken, som vil noget og som kan noget, siger Kenneth Hagelskjær om jagten på en COO. Foto: Tue Sørensen

Chefen går i lære som direktør

Kenneth Hagelskjær har siden 2009 stået i spidsen for Esbjerg Maritime Service ApS - bedre kendt som EMS - og sidste år blev stifteren kåret som Årets Ejerleder i Sydjylland af revisionshuset PwC, Nykredit og Dansk Erhverv.

Men virksomheden er vokset voldsomt over årene, og derfor har Kenneth Hagelskjær nu taget beslutningen om at træde et skridt tilbage fra driften for, som han selv siger, at gå i lære som direktør. I stedet er Rene Chr. Olsen ansat som den første COO hos EMS. Det fortæller 'CEO-lærlingen' mere om i dagens nyhedsbrev.

Og sikke en uge det i øvrigt har været i Esbjerg. Der har virkelig været fart over feltet. Erhvervslivet er i den grad vendt tilbage fra sommerferie, og der venter masser af store og spændende opgaver forude.

Derfor har vi samlet et udvidet overblik til jer for at få det hele med. Ugen begyndte blandt andet med underskrivelsen af en historisk aftale på Esbjerg Havn, som dagen derpå blev fulgt op med præsentationen af det 'største og vildeste' byggeprojekt i byen nogensinde.

Du kan som altid følge med på LinkedIn. Og nye abonnenter på Erhvervsliv Esbjerg kan tilmelde sig nyhedsbrevet her eller sende en mail til August for at få en løsning til flere medarbejdere.

Tak fordi du læser med - og god weekend.

Billede af Ditte Irene Knudsen
Billede af skribentens underskrift Ditte Irene Knudsen Erhvervsjournalist
EMS arbejder efter tre kerneværdier, som gennemsyrer alle beslutninger virksomheden træffer – ejerskab, mennesker og sikkerhed. Netop disse værdier var i fokus, da den rette profil skulle vælges til opgaven med den daglige drift af virksomheden. Så da Rene Chr. Olsen (t.h) opsagde sin stilling som Director of Services hos Wärtsilä Gas Solutions, sprang Kenneth Hagelskjær til. Pressefoto

Derfor forlader EMS-chef driften efter 13 år som ejerleder: - Jeg blander mig i alt, og det er forkert

Hvad får en ejerleder til at gå i lære som direktør efter 13 år?

Det kan lyde opdigtet og måske en smule skørt, men det er sandt nok. Kenneth Hagelskjær, der er direktør i Esbjerg Maritime Service (EMS), trækker sig fra 6. september tilbage fra driften og overlader i stedet den del af ledelsen til virksomhedens første COO, Rene Chr. Olsen.

Et nødvendigt træk hvis virksomheden skal fortsætte med at vokse på den måde, direktøren drømmer om. Kenneth Hagelskjærs ledelsesstil har nemlig altid båret præg af et behov for at blande sig i alt - som han selv siger det. Men den tid skal være slut.

Kenneth Hagelskjær kommer derfor i fremtiden til at have mere fokus på virksomhedens kerneopgave, som er at levere værdiskabende løsninger til energiindustrien, mens Rene Chr. Olsen skal have blikket fæstnet på relevante kundesegmenter og EMS' synlighed overfor nye kunder.

Erhvervsliv Esbjerg tager dig i denne artikel med ind bag beslutningen om at ansatte en COO i Esbjerg Maritime Service, og hvorfor ejerlederen Kenneth Hagelskjær efter 13 år vil 'i lære som direktør'.

Ledelse: Det er 13 år siden Kenneth Hagelskjær startede ingeniør- og produktionsvirksomheden EMS. Siden da er der sket mange ting i den esbjergensiske virksomhed, der senest er flyttet i nyt domicil, som kan huse det voksende antal medarbejdere.

Medarbejderstaben har nemlig været stødt stigende siden januar, og ordrebøgerne på adressen på Lillebæltsvej kræver stadig flere hænder. Det taler direkte ind i Kenneth Hagelskjærs drømme om, at EMS skal fortsætte med at vokse. Men skal det blive en realitet, kræver det ifølge direktøren en omstrukturering af organisationens ledelse.

- Jeg er jo startet som ejerledet virksomhed, hvor jeg har haft fingeren på alt. Det er nok også det, der præger min ledelsesstil - at jeg blander mig i alt. Og det er forkert, hvis jeg vil have en organisation, der skal vokse og blive til mere - mere for medarbejderne og mere for kunderne, siger han.

Derfor har han valgt at indsætte en COO, for selv at træde et skridt tilbage og blive direktør i klassisk forstand. Tirsdag 6. september tager virksomheden derfor imod Rene Chr. Olsen, tidligere Director of Services hos Wärtsilä Gas Solutions, i rollen som COO – en position, som tidligere har været udført af ejerlederen selv.

Direktørens blik fokuserer på fremtiden

Med tiltrædelsen af Rene Chr. Olsen tager Kenneth Hagelskjær hul på en ny opgave, som han selv med et smil på læben kalder ’at gå i lære som direktør.’

- Jeg vil i lære som direktør. Det skal forstås på den måde, at jeg gerne vil og har en intention om at give mine beføjelser fra mig til organisationen, så de kan køre selv. Og det tør jeg, fordi jeg godt ved, at jeg har byens bedste hold, forklarer Kenneth Hagelskjær og fortsætter:

- Så lad dem nu bare køre den butik. Så vil jeg have lidt mere fokus på, hvordan vi eventuelt kunne gøre vores butik stærkere inden for energisegmentet og vores kerneopgave, som er at levere værdiskabende løsninger til energi-industrien.

Om EMS

  • EMS blev stiftet i 2009 af Kenneth Hagelskjær som Esbjerg Maritime Service. Dengang var stålproduktion til den maritime sektor virksomhedens hovedservice.
  • Sidenhen bruger virksomheden forkortelsen EMS som hovednavn, idet kundesegmentet nu favner alle energiindustrier, og ikke kun det maritime.
  • I dag tæller EMS over 80 medarbejdere fordelt på ingeniør- og projektafdelingen, produktionen, service, administration m.v.

Netop fokusset på EMS’ fremtid er drivende for beslutningen. Virksomheden har i mange år været kendt for stålproduktion inden for den maritime sektor, men har de seneste år kraftigt udvidet både ydelser og kundesegment.

Især ingeniør-afdelingen har haft vokseværk og leverer nytænkende løsninger til store projekter både i og udenfor landets grænser. Samtidig foregår produktionen også på matriklen i Esbjerg, hvorfor EMS i dag ser sig selv som en stærk og pålidelig partner, når det kommer til komplekse løsninger.

- Jeg synes, det er sjovt at vækste og udvikle, så det bliver en del af EMS’ fremtid. Men hvad der også bliver en del af vores fremtid er, at vi skal blive bedre til at se, hvilke kundesegmenter vi vil arbejde med, og vi skal være bedre til at synliggøre os for dem og tydeliggøre, hvad det er, vi kan løse for dem. Og det er jeg sikker på, at Rene kommer til at hjælpe os med, uddyber direktøren.

En stærk profil med de rette værdier

Det er ikke tilfældigt, at det er Rene Chr. Olsen, der skal overtage opgaven om COO i EMS. De to ledere kender hinanden fra en fælles passion for cykelløb og har derfor brugt tid sammen i de franske alper.

I løbet af de lange etaper fandt de tid til at tale om værdier og ledelse, hvor de begge tog derfra med følelsen af, at de deler mange værdier. Det har været vigtigt for Kenneth Hagelskjær, at EMS' kerneværdier - ejerskab, mennesker og sikkerhed - var i fokus i jagten på den rette profil.

Og det fandt han i Rene Chr. Olsen.

- I de samtaler jeg har haft med Kenneth, kan jeg mærke, at vi deler værdier. De værdier han har med, at vi skal passe ordentlig på vores medarbejdere, fordi nøglen til succes er, at man har medarbejdere, der er motiverede. Og det går jeg meget op i, siger Rene Chr. Olsen, inden han på afsluttende vis tilføjer:

- Den erfaring, jeg har opbygget gennem årene, vil kunne hjælpe EMS videre på den rejse, vi vil på. Det bliver blandt andet at hjælpe de forskellige ledere i organisationen med at bygge lag på. Det er virkelig nogle kompetente mennesker, jeg har mødt her, så jeg skal også selv steppe op.

Semco Maritime har forlænget sin aftale med den norske gigant Aker BP. Pressefoto

Kæmpe-kontrakter til Semco, fyringer i vente hos Polytech og byens største byggeprojekt nogensinde

Her er seks udvalgte historier fra ugens løb fra virksomhederne i Esbjerg og omegn.

Semco lander store kontrakter - i Norge og Taiwan

De to vindmølleparker Hai Long 2 og Hai Long 3 ligger i Taiwan-strædet 50 kilometer fra kysten og udvikles i fællesskab af Northland Power Inc., Yushan Energy Pte. Ltd. og Mitsui & Co., Ltd. med en samlet kapacitet på omkring en GW. Pressefoto

Den esbjergensiske offshore-koncern Semco Maritime skal i de næste fem år levere offshore-mandskab til Aker BPs olie- og gasinstallationer på den norske kontinentalsokkel.

Der er tale om en fortsættelse af samarbejdet, som har eksisteret siden 2016. Alligevel bliver aftalen betragtet som en stor skalp for Semco.

- Aker BP er en vigtig kunde for os, og vi ser frem til bygge videre på den stærke relation, lyder det fra Senior Vice President, Rig & Offshore Marine, Semco Maritime, Nikolaj Vejlgaard, i en pressemeddelelse.

Størrelse på aftalen - hverken økonomisk eller mandskabsmæssigt - er offentliggjort.

Kontrakten lander kort efter det også kom frem, at Semco Maritime har indgået en stor kontrakt på at levere to offshore substations til Hai Long-projektet i Taiwan-strædet. Rollen som hovedentreprenør er tildelt sammen med selskabet PTSC M&C, som er ejet af det statslige vietnamesiske olieselskab PetroVietnam.

- Vi er glade for, at kontrakten nu er blevet underskrevet, så vi kan tage de næste skridt på vejen med vores konsortiepartner PTSC M&C og underleverandørerne, siger Vice President i Renewables hos Semco Maritime, Frank Holm, i en pressemeddelelse.

Offshore-installationen til Hai Long 2- og Hai Long 3-vindmølleparkerne vil efter planen blive gennemført i 2024 for at stå endeligt klar i 2026.

Polytech skærer ned - Norsea er klar til at skalere op

Det er en træls tid for Mads Kirkegaard, CEO hos Polytech, lige nu, da han står over for at skulle afskedige 80 ansatte. Pressefoto: Christer Holte

Fra vindmølle-virksomheden Polytech i Bramning vil 80 medarbejdere snart gå hjem med en fyreseddel i bagagen. Det meddeler administrerende direktør, Mads Kirkegaard, og begrunder de mange fyringer med manglende aktiviteter i branchen.

 - Det er ikke særlig muntert lige nu. Vi er i gang med forhandlinger i udvalgene om, hvad vi kan finde af løsninger, forklarer direktøren til jv.dk.

Endnu er der ikke sat navn på de mange afskedigelser, men de kommer til at ramme bredt i afdelingerne, lyder det.

Der er dog samtidig håb for, at en del af de 80 nuværende Polytech-ansatte kan fortsætte i et nyt job hos offshore-virksomheden Norsea. Anders Aalund Olsen, underdirektør i NorSea Denmark A/S, bekræfter over for JydskeVestkysten, at der er en dialog i gang.

Samlet set skal Norsea bruge 400-500 nye medarbejdere i forbindelse med genopbygningen af Tyra-feltet i Nordsøen.

Fra foderstof til brugskunst: Køber kæmpe-kornhal

Peter Laursen, direktør i Ib Laursen ApS, har nu fundet en permanent løsning på plads-udfordringerne. Foto: Bo Maimburg, JFM

Ib Laursen ApS får per 1. oktober råderetten over korn- og foderstofvirksomheden Danish Agros hal på Roagervej i Ribe. Dermed øger brugskunst-virksomheden lagerkapaciteten med 4000 kvadratmeter - igen.

Det er ikke mere end et par år siden, at Ib Laursen indviede to kæmpe-haller med samme areal i Øster Vedsted.

- Jeg ved godt, vi har sagt det før, men nu tror jeg vi har nok lagerplads. Faktisk til meget lang tid, siger Peter Laursen til jv.dk.

Ib Laursen ApS har nu sammenlagt 20.000 kvadratmeter lagerkapacitet. Tidligere på året forlængede firmaet en lejeaftale med Ribe Jernindustri, der dog udløber i november 2022, og derudover har virksomheden haft 25 containere til at hjælpe med at huse varerne, men nu er der altså en permanent løsning på pladsproblemerne.

Spektakulære byggeplaner på kunstig havneø

De to uddannelsesbygninger, der placeres i hvert sit hjørne, bliver på henholdsvis 10.000 kvadratmeter og 15.000 kvadratmeter - den ene kommer til at ligge ved maritimt center - den runde bygning nederst til højre i visualiseringen - den anden i det modsatte skråhjørne. Visualisering: Bjarke Ingels Group BIG

Det største og vildeste byggeprojekt i Esbjerg nogensinde.

Sådan lyder det umiddelbare skudsmål efter præsentationen af den verdensberømte arkitekt Bjarke Ingels og uddannelsessatsningen Education Esbjergs visioner for en helt ny bydel på den kunstige havneø ved Esbjerg Strand.

Projektet skal rumme to uddannelsesfyrtårne på 25.000 kvadratmeter samt butikker, restauranter og flere hundrede ejer- og lejeboliger på 65.000 kvadratmeter. Og budgettet for byggeriet er på flere milliarder kroner. Læs mere på jv.dk.

Udover byggeplanerne løftede Education Esbjerg også sløret for to nye uddannelser, som er på vej til Esbjerg. Det ene er en relancering af HA og cand.merc.-uddannelserne samt en helt ny kandidatuddannelse i PtX.

- SDU har selv peget på HA cand.merc. som en mulig ny uddannelse, hvor vi i samarbejde med det lokale erhvervsliv skaber en mere praksisnær uddannelse. Den kunne tænkes at indebære en grøn forretningsvinkel, som passer til det, Esbjerg skal kunne i fremtiden, siger Lone Saaby, der er direktør hos Education Esbjerg til JydskeVestkysten.

Byens nye uddannelsesfyrtårn - kaldet E.1 - skal i øvrigt sætte særlig fokus på de studerendes trivsel og mentale sundhed. Det har fået den kendte filosof Morten Albæk, der også er stifter af rådgivningsselskabet Voluntas, med ombord i projektet.

Esbjerg bliver midlertidig hjemsted for uddannelse

Fængselsbetjent-uddannelsen kommer til Esbjerg i 2023. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Fra januar 2023 skal der uddannes nye fængselsbetjente i Esbjerg. Det er første gang, uddannelsen slår rod i Sydvestjylland. Det sker dog kun midlertidigt.

Der er nemlig tale om en såkaldt pop-up uddannelse, som kun optager ét hold, hvorefter den flytter videre til en anden by. Konceptet blev lanceret i Odense i år med et optag på 14 elever, mens man i Esbjerg håber på omkring det dobbelte antal og gerne endnu flere.

- Der er et stort rekrutteringspotentiale og -behov i området omkring Esbjerg, som blandt andet ligger tæt på Renbæk Fængsel, som har hårdt brug for nye elever. Jeg håber derfor, at vi lykkes med at tiltrække et stærkt hold af nye ansøgere, siger Ina Eliasen, direktør i Kriminalforsorgen via en pressemeddelelse.

Historisk aftale om Esbjergs Nato-havn på plads

Formand for Esbjerg Havn, Søren Gade, og forsvarsminister Morten Bødskov i samtale i forbindelse med underskrivelsen af den historiske aftale, som skal gøre havnen klar til at tage imod større mængder Nato-materiel. Foto: Jacob Schultz

Esbjerg Havn vil også i fremtiden være et væsentligt knudepunkt til Nato. Det står klart efter udskrivelsen af en historisk aftale på havnen med forsvarsminister Morten Bødskov som pennefører.

Aftalen betyder, at der nu kommer ekstra fart på udbygningen af Nato-havnen, så særligt USA kan bruge havnen som transithavn for militære transporter af styrker og materiel. Det kommer blandt andet til at kræve en udbygning af sejlrenden og forlængelse af jernbanen.

Havnedirektør Dennis Jul Pedersen håber at kunne hente mere end 500 millioner kroner i EU-støtte til udvidelsen, som også vil komme aktiviteterne i forhold til havvind i Nordsøen til gode.

Forbedringerne af Nato-havnen skal ifølge forsvarsministeren være klar allerede ved udgangen af 2023. Læs mere på jv.dk.