Bag Qubiqas porte gemmer sig et unikt nicheprodukt og en stor familie
Hvor meget ved du om Esbjerg-virksomheden Qubiqa? Måske det ringer en klokke, hvis jeg fortæller, at de før hed Seelen?
De har brugt knap 80 år på at perfektionere deres nicheprodukt - maskiner til pakning af isolering - og det har skabt den succes, de har i dag. Faktisk går det så godt, at de netop har udvidet med 7000 kvadratmeter, og så har de en afdeling, der udelukkende undersøger, om deres produkter kan bruges andre steder.
- Vores niche er maskiner, der pakker og håndterer isolering på en højteknologisk og automatiseret måde. Vi fandt et område, hvor der var et hul i markedet. Før var det manuelt arbejde, der tog lang tid, og som
i og for sig også kan være usundt for de medarbejdere, der pakker det. Qubiqa udvikler maskiner der effektiviserer indpakning og transporten og som samtidig skåner medarbejder for manuelt og hårdt fysisk arbejde. Selvom produktionen er automatisk, kræver det stadig ansatte til at monitorere dem, fortæller Sylvia Elizabeth Olsen Steinberg.
Læs med her og bliv klogere på Qubiqa.
Portræt: På havnen i Esbjerg finder man virksomheden Qubiqa. De fleste kender dem måske som Seelen, men uanset navnet er produktet stadig det samme - automatiserede anlæg til håndtering af blandt andet isoleringsprodukter.
Men på trods af, at virksomheden har ligget på samme adresse i Esbjerg siden 1945, er det de færreste, der egentlig ved, hvad der foregår inde bag stålportene - og det er med god grund.
Qubiqa er nemlig underlagt tavshedspligt af langt de fleste af deres kunder, men Erhvervsliv Esbjerg har fået lov til at komme med ind bag portene for at give en unik indsigt i, hvilken virksomhed Qubiqa er.
Et nicheprodukt udviklet til perfektion
I 1945 grundlagde Svend O. von Seelen det, som i dag er Qubiqa, der flyttede ind på Morsøgade 10 i Esbjerg. Knap 80 år senere er de altså stadig at finde på adressen, men til gengæld er fabrikken udvidet så meget som muligt.
Men Qubiqas succes fortsætter, og derfor udvider de nu til Falkevej 7-9 i det østlige Esbjerg. Der er i alt tale om et areal på 7000 kvadratmeter, som - hvis man skal forsøge at gøre det store omfang mere håndgribeligt - svarer til omkring 72 badmintonbaner.
Når man går en tur gennem Qubiqas hovedkontor, står det dog også lysende klart, at pladsen efterhånden er blevet en smule snæver - både i produktionen og værkstedet men også på kontoret.
Om Qubiqa
- Qubiqa blev sidste år (2021) købt tilbage på lokale hænder af bestyrelsesmedlemmerne Axel Manøe Jepsen og Esben Bay Jørgensen, CEO Morten Lagoni Seeberg, CFO Jørgen Prange Løvschall og to private investorer i form af Claus Skov og Jesper Kalko.
- I 2020 blev Morten Lagoni Seeberg CEO for virksomheden, der blev stiftet af Svend O. von Seelen i 1945.
- Qubiqa hed oprindeligt Seelen og blev oprettet på Morsøgade 10, hvor det har eksisteret siden. Navnet 'Seelen' er stadig at finde flere steder i produktionshallen i dag.
- De har netop udvidet med ekstra plads på Falkevej 7-9 i det østlige Esbjerg. Pladsen skal bruges til montering og fabrikstest af nye maskiner og systemer, inden de leveres til kunderne, og tiltaget skal imødekomme den øgede efterspørgsel, som virksomheden oplever.
- Virksomheden har i dag omkring 200 ansatte fordelt på kontorbygningen og produktionen.
- Vores niche er maskiner, der pakker og håndterer isolering på en højteknologisk og automatiseret måde. Vi fandt et område, hvor der var et hul i markedet. Før var det manuelt arbejde, der tog lang tid, og som i og for sig også kan være usundt for de medarbejdere, der pakker det. Qubiqa udvikler maskiner der effektiviserer indpakning og transporten og som samtidig skåner medarbejder for manuelt og hårdt fysisk arbejde. Selvom produktionen er automatisk, kræver det stadig ansatte til at monitorere dem, fortæller Sylvia Elizabeth Olsen Steinberg og fortsætter:
- Vi er markedsledere, når det kommer til løsninger til isoleringsbranchen og har leveret anlæg til de største producenter i hele verden, som fx Isover, Knauf, Rockwool mm.. Det de køber hos os er ikke bare en maskine men årelang erfaring og know how, som er dybt forankret i vores virksomhed.
- Vi udviklet maskiner, som blandt andet løser deres flaskehals i produktionen. Men det er også vigtigt, at vi monitorerer, om vores maskiner kan effektiviseres mere, eller om det kræver flere maskiner, så der ikke opstår en ny flaskehals i deres produktion ved vores maskine. Eller hvis der nu opstår en flaskehals på den anden side af vores maskine, kan det være, vi kan udvikle en maskine til at løse det problem for dem.
Fra stålrør til robuste maskiner
Det, der gjorde qubiqa så berømt for deres løsninger, var, at de formåede at udvikle maskiner, der gjorde, at man ikke skulle transportere luft rundt i verden. Isolering kan som bekendt være meget fluffy i konsistensen, men Qubiqa har formået at udvikle maskiner, der kan komprimere isoleringen uden at ødelægge den, men i stedet pakke den så tæt som muligt.
- På den måde sparer man jo rigtig meget i transportudgifter og især fra et bæredyghedsperspektik er dette blevet endnu vigtigere. Herefter er der så blevet udviklet endnu flere maskiner som kan pakke og håndtere endu flere typer isolering, både med høj og lav densitet og alle slags størrelser, siger Sylvia Elizabeth Olsen Steinberg.
Alle maskinerne er startet som stålrør, der er blevet leveret til Qubiqa på Morsøgade 10. Går man gennem produktionshallen, får man derfor også en gennemgang af, hvordan maskinerne er startet som den samme type stålrør, der næsten ingenting fylder, til hvordan de til slut bliver til store, fungerende maskiner.
Kun få ting bliver lavet ude af huset, men det er, når det rent økonomisk bedre kan svare sig at købe nogle dele hjem udefra. Ellers foregår alt fra produktion, maling og samling til programmering i huset - enten i Esbjerg eller i deres polske afdeling.
En arbejdsplads eller en familie?
Selvom maskiner til pakning af isolering er Qubiqas niche og speciale, holder de altid øje med, om deres produkter kan bruges af andre. Derfor har de i kontorbygningen en afdeling, hvis nicheområde er netop det.
- I dag kommer 85 procent af vores omsætning fra isoleringsbranchen. Vi er nødt til at hele tiden at udvikle vores forretning, så vi har en afdeling, hvis fokus er at undersøge, om vores løsninger kan bruges i andre industrier, så vi kan udvide vores kundesegment, siger Sylvia Elizabeth Olsen Steinberg og tilføjer:
- Vi er en produktionsvirksomhed, og lige nu går det rigtig godt. Men det afhænger af, at vi har nok produkter at producere til den mængde medarbejdere, vi har. For produktionsvirksomheder kan det jo vende fra den ene dag til den anden, og derfor er det vigtigt, at vi hele tiden forsøger at udvide vores kundesegment.
Men selvom usikkerheden altid vil lure rundt om hjørnet, får det ikke de ansatte til at finde andet arbejde. For som Sylvia Elizabeth Olsen Steinberg siger, så er Qubiqa som en stor familie, hvor man altid bliver mødt med et smil.
- Da jeg kom til Qubiqa, gik jeg i gang med at undersøge, hvor mange ansatte, der var startet her for at tage ud til en anden virksomhed for siden at vende hjem igen. Og det er overraskende mange. Faktisk vender en tredjedel 'hjem'. Når man spørger smedene om det, så siger de, at det er som at vende hjem igen. Vi har også fejret 45-årsjubilæuem for to af vores kolleger. Det er ret imponerende, siger hun afslutningsvis med et stort smil.