Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Esbjerg i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

- Retvisende bogføring og et opdateret likviditetsoverblik er afgørende. Det gælder på kort sigt og på lidt længere sigt, siger Poul-Erik Jensen, der er konsulent i Early Warning, der hjælper kriseramte virksomheder med at komme tilbage på sporet. 

Undgå konkurs - se faresignalerne i øjnene

2022 slog rekord i antal konkurser. Ikke siden 2010 har der været så mange virksomheder, der knækkede nakken, og i januar fortsatte tendensen ifølge DR.

Udviklingen slår også tydeligt igennem hos Early Warning, der forsøger at hjælpe kriseramte virksomheder tilbage på sporet.

Vores søstermedie Erhvervsliv Trekanten har talt med den lokale mand i Syddanmark om, hvordan han ser situationen lige nu, og hvad virksomhederne, der balancerer på kanten, skal gøre for ikke at blive en del af statistikken.

Grundlæggende handler det om at gøre noget, før det er for sent. Det nytter ikke at stikke hovedet i busken.

- Det vigtige er selvfølgelig at se faresignalerne i tide og gøre noget, før det er for sent. Men er løbet kørt, så er det bedre at stoppe, inden gælden vokser mere, og at krisen går alt for hårdt ud over helbred og familien. Hvornår er det nok? Men det er aldrig for sent at kontakte Early Warning, lyder det Poul-Erik Jensen, der er konsulent i netop Early Warning.

God læselyst - og rigtig god weekend!

Billede af Sarah Bech
Billede af skribentens underskrift Sarah Bech Journalist
- Det er vigtigt, at du er åben omkring situationen, når du taler med banken og revisor. Det betyder også, at de kan hjælpe med at finde løsninger. Hvis relationen er dårlig, så risikerer du, at de får berøringsangst, siger Poul-Erik Jensen, der er konsulent i Early Warning, som hjælper kriseramte virksomheder. Foto: Erhvervshus Sydjylland

Start redningsaktionen før det er for sent: Erkendelsen kan være svær

Virksomheder, der er i krise, bør reagere tidligt for at forhindre en konkurs. Det er det korte budskab fra Poul-Erik Jensen, der er konsulent i Early Warning - et landsdækkende tilbud til virksomheder i krise.

Sidste år landede der lidt over 100 sager på hans bord. Her i starten af 2023 er tallet allerede oppe omkring 40. Han oplever, at det er svært for nogle ejere at se problemerne i øjnene.

- For mange virksomhedsejere er det meget svært at erkende, at man står med en udfordring, der kan lukke virksomheden. Det er min erfaring, at det er enormt svært at komme dertil. Det er derfor, at det er ekstremt vigtigt, at du har nogle gode relationer, der kan hjælpe dig med at se klart, siger Poul-Erik Jensen.

Antallet af konkurser tog et spring op i 2022, og 2023 ser også bekymrende ud. Selvom der sjældent er nogen lette løsninger, når krisen kradser, så er det nemmere, hvis man reagerer tidligt, lyder det fra Poul-Erik Jensen fra Early Warning, der forsøger at hjælpe virksomheder videre inden konkursen.

ØKONOMI: Jo tidligere man få hjælp, jo større er chancen for at det hele ikke kollapser. Det er beskeden fra Poul-Erik Jensen, der konsulent i Early Warning, der er et landsdækkende tilbud til virksomheder, der er i krise.

- Det, jeg oplever, er, at virksomhederne kommer sent ud af starthullerne for at få hjælp. Jeg vil også sige for sent nogle gange. Det er den grundlæggende udfordring, når vi taler om virksomheder i krise, siger Poul-Erik Jensen, og det hænger sammen med, at "erkendelsesfasen" trækker ud.

Jeg siger ikke, at man kan redde alle virksomheder. Men jo før man reagerer, jo større er sandsynligheden for, at du kan vende tingene, før det er for sent.

Poul-Erik Jensen, konsulent i Early Warning

Han har selv tidligere drevet virksomhed, men i 2019 startede han som konsulent i Erhvervshus Sydjylland, hvor han har ansvaret for Early Warning i Syddanmark. Og lige nu har han travlt.

Sidste år landede der lidt over 100 sager på hans bord. Her i starten af 2023 er tallet allerede oppe omkring 40.

- Der er flere ting, der giver modvind mange steder. Der er ikke en enkeltstående krise. Vi kommer fra en corona-krise, der er afløst af ”multikriser”. Der er noget med corona-lån, der skal betales tilbage efter en periode, hvor det ikke har været nemt at tjene penge. Der er noget med inflation og stigende renter. Og så at man måske samtidig har taget nogle beslutninger, der ikke var helt rigtige, siger Poul-Erik Jensen.

De mange forskellige udfordringer betyder, at mange virksomheder står i en svær situation, og 2022 blev året, hvor flest virksomheder siden 2010 er gået konkurs. Det betyder altså, at Poul-Erik Jensen og det hold af frivillige rådgivere, der hjælper, har meget travlt.

Ærlighed betaler sig

Der sker ofte det, at det er svært for ejeren at erkende, hvor stort et problem virksomheden er havnet i. Det betyder, at ejeren knokler videre, og ejeren fortsat lægger utroligt mange timer i virksomheden uden, at vedkommende erkender, at forretningsmodellen ikke holder.

- For mange virksomhedsejere er det meget svært at erkende, at man står med en udfordring, der kan lukke virksomheden. Det er min erfaring, at det er enormt svært at komme dertil. Det er derfor, at det er ekstremt vigtigt, at du har nogle gode relationer, der kan hjælpe dig med at se klart, siger Poul-Erik Jensen.

Fakta: Early Warning

  • Poul-Erik Jensen er konsulent i Erhvervshus Sydjylland, hvor han er tilknyttet Early Warning, der hjælper virksomheder, hvor forretningen ikke hænger sammen. Early Warning er et gratis, fortroligt og uvildigt tilbud til virksomheder, der oplever modgang. Tilbuddet finansieres af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.
  • Når Poul-Erik Jensen har haft den indledende dialog med virksomheden, sætter han som regel virksomheden i kontakt med det korps af frivillige rådgiver, der er tilknyttet Early Warning i Sydjylland. Se mere på www.earlywarning.dk
  • Poul-Erik Jensen har mange års erfaring som selvstændig og ejerleder og har selv tidligere været blandt andet partner i et reklamebureau. Siden 2019 har han arbejdet i Erhvervshus Sydjylland.

Det er både banken, revisor, familie, venner, forretningsforbindelser og netværk, der kan hjælpe med at se tingene klart. Men det er særligt vigtigt, at virksomheden har et tillidsfuldt samarbejde med banken og revisor.

- Det er vigtigt, at du er åben om situationen, når du taler med banken og revisor. Det betyder også, at de kan hjælpe med at finde løsninger. Hvis relationen er dårlig, så risikerer du, at de får berøringsangst. Hverken bank eller revisor får stillet de rigtige spørgsmål, og det er rigtig skidt, når du står midt i en krise, siger Poul-Erik Jensen.

Tid til at stoppe?

Når han får en opringning, så har virksomheden som regel kæmpet i lang tid. Typisk ved ejeren jo godt, at tingene bevæger sig i den forkerte retning. Men det er ofte svært at erkende dybden af problemerne.

- I de lidt større virksomheder er der typisk en økonomiafdeling, der meget hurtigt får øje på, at tingene går skævt. Men selv her kan man godt overse ting, og hvis man ikke erkender problemerne, så kan det hurtigt blive til meget alvorlige problemer selv for større virksomheder, siger Poul-Erik Jensen.

Det bliver bare sværere og sværere at træffe gode beslutninger, når tingene strammer til. Han har eksempler på virksomheder, hvor det hele ramler, men hvor ejeren står på lageret og ordner nogle helt ligegyldige ting for at holde sig i gang.

- Vi står nogle gange steder, hvor tingene ser meget svære ud, og hvor det menneskeligt er meget alvorligt, fordi ejeren står i en meget svær situation. Det er mennesker, der er presset til det yderste. Det er meget ulykkeligt. Jeg siger ikke, at man kan redde alle virksomheder. Men jo før man reagerer, jo større er sandsynligheden for, at du kan vende tingene, før det er for sent, siger Poul-Erik Jensen.

- Banker bryder sig (heller) ikke om ubehagelige overraskelser. Og husk hele tiden likviditeten, lyder et af rådene fra Poul-Erik Jensen, der er konsulent i Early Warning, der hjælper virksomheder, der er i krise. Illustration

Tjekliste til når krisen kradser: 7 punkter du skal holde øje med

De usikre tider presser mange små og mellemstore virksomheder, men hvis man reagerer på krisen, så er der måske en vej ud, lyder det fra Early Warning, der hjælper virksomheder med at finde en vej frem.

Early Warning er et gratis, fortroligt og uvildigt tilbud til virksomheder, der oplever modgang i virksomheden og gerne vil gøre noget for at vriste sig fri af krisen. Tilbuddet er finansieret af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, og her i regionen har de base i Erhvervshus Sydjylland, hvor konsulent Poul-Erik Jensen sidder.

Her er en redigeret "tjekliste", som Poul-Erik Jensen bruger i sit arbejde med virksomheder, der rækker hånden ud for at få hjælp.

1. Hvad kan jeg selv gøre nu?

Når krisen kradser, er det vigtigt, at du kigger grundigt på forretningskoncept, kunderelationer, driften og gør organisationen klar til nye tider. Forsøg derfor at skabe et overblik og en plan for, hvad der kan og skal gøres.

2. Har du en ajourført bogføring og overblik over likviditeten?

Retvisende bogføring og et opdateret likviditetsoverblik er afgørende. Det gælder på kort sigt og på lidt længere sigt. Likviditet giver handlemuligheder. Det kan være svært at få et overblik, så er du i tvivl, så kontakt din revisor eller anden rådgiver. Alternativt kan man hente et forenklet likviditetsbudget på Virksomhedsguiden.dk.

Kan dine fordringer betales efterhånden, som de forfalder? Ellers kan situationen være omfattet af reglerne om insolvens, og så skal du række ud til en revisor, advokat eller kontakte Early Warning.

3. Skal du have hjælp udefra?

For mange virksomhedsejere kan det være en stor hjælp at få sparring fra en, der kommer udefra. Her kan en mulighed være uvildig, fortrolig og gratis sparring fra en forretningsudvikler fra for eksempel Erhvervshus Sydjylland.

4. Hvad er det, der presser mest lige nu?

Hvad er de grundlæggende årsager til, at forretningen er udfordret, og hvor længe har der været krise? Var der også krise før corona-perioden og den aktuelle situation? Hvilke barrierer er der lige nu? Og er det muligt at ændre på situationen?

5. Har du styr på de vigtigste opgaver?

Det er vigtigt, at du har en handleplan. Hvad er det næste, der skal gøres? Lav en liste over forbedringstiltag.

Det er vigtigt med en tidsplan, og så skal der prioriteres. Det kan ske efter sparring med andre, både eksternt og i virksomheden. Og husk, at spareøvelser ikke er nok. Der skal også arbejdes med mulighederne, hvis der er ressourcer til det.

6. Holder du banken opdateret?

Det er vigtigt, at du holder fast i et godt samarbejde med banken. Du skal være åben og ærlig og komme med realistiske drifts-, status- og likviditetsbudgetter. Banker bryder sig (heller) ikke om ubehagelige overraskelser. Og husk hele tiden likviditeten. 

Det er oftest likviditeten, der mangler og som lukker en virksomhed. Det kan være nødvendigt at arbejde med flere scenarier og se, hvad de medfører af økonomiske konsekvenser.

7. Er det for sent at gøre noget?

Det vigtige er selvfølgelig at se faresignalerne i tide og gøre noget, før det er for sent. Men er løbet kørt, så er det bedre at stoppe, inden gælden vokser mere, og at krisen går alt for hårdt ud over helbred og familien. Hvornår er det nok?

Men det er aldrig for sent at kontakte Early Warning og Poul-Erik Jensen.

Byen rundt siden sidst

Vi ved, du har travlt, så her får du en lynhurtig overflyvning på andre nyheder fra byens erhvervsliv, som vi har samlet op.
  • Esbjerg Airports hjemmeside blev onsdag morgen ramt af hackerangreb. Gruppen Anonymous Sudan hævder at stå bag angrebet og begrunder det med koranafbrændinger, skriver Ritzau ifølge jv.dk.
  • Indehaveren af enkeltmandstømrerfirmaet Osmund Byg har indgivet begæring om konkurs. Dermed bliver firmaet en del af en kedelig statistik, hvor rekordmange virksomheder er bukket under i løbet af de seneste måneder, fortæller JydskeVestkysten.
  • Kruse Formværktøj er i gang med generationsskifte. Flemming Mikkelsen, der har været med næsten fra starten af virksomheden, bliver den nye ejer. Det skriver jv.dk.
  • Fredag den 24. februar lukker Dagli'Brugsen i Tarp efter en stor sparerunde i Coop. Nu er bygningerne sat til salg, og ifølge erhvervsmægleren har de første potentielle købere allerede meldt sig, oplyser JydskeVestkysten.
  • To unge iværksættere fra Ribe har startet en ny virksomhed, Nordic Tipi, der skal udleje luksus-tipier, interiør og udstyr til private og erhverv, som vil holde fest i særlige rammer. Læs mere hos JydskeVestkysten.
  • Muffbyg møder kritik fra lokale håndværkerfirmaer og leverandører over, at Muffbyg ikke betaler for udført arbejde, og flere frygter, at de aldrig får deres betaling, lyder det til jv.dk.
  • Bestyrelsesformanden for det kriseramte spillested TobakkenKristian Svarrer, har trukket sig. Det er ifølge JydskeVestkystens oplysninger sket i kølvandet på et krisemøde på Esbjerg Kommune onsdag morgen, hvor der blev stillet spørgsmålstegn ved Tobakkens budget for 2023.
  • Ribe Camping er endnu en gang blevet nomineret til den bedste campingplads i Danmark. Det er femte gang, siden parret Anne Schested Hansen og Jonas Sørensen overtog campingpladsen i april 2018, skriver JydskeVestkysten.

Vores anbefalinger til dig 💡

Her får du vores bedste anbefalinger på tværs af Erhvervsliv-medierne fra den seneste uge.

Hvordan finder du den næste direktør? Mange virksomhedsleder vil gå i gang med at spørge sig for i deres eget netværk, men det digitale bureau Change har valgt et traditionelt stillingsopslag. Den nuværende direktør og partner, Anders Kongeskov Randow, forklarer her hvorfor?

Da der var allermest travlt, og kunderne stod i kø, besluttede Palle Storinggaard - ejer af gourmet-restauranten Mundheld - at lukke ned for at gentænke forretningskonceptet. Det er en beslutning, som han i dag ikke har fortrudt.

Der skal gang i den grønne omstilling, og det gælder også indenfor søfarten, men ifølge Søren Rasmussen, CEO i Nordhavn Power Solutions kører udviklingen med bremseklodser. Han peger blandt andet på mangel på politisk vilje og lavt kendskab til nye brændstoffer.