Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Esbjerg i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Merete Jankowski, direktør på Fiskeri- og Søfartsmuseet, er i dag rigtig glad for at være flyttet til Fanø og for at arbejde i Esbjerg. Foto: Tue Sørensen

Er det ensomt at flytte til Esbjerg?

Hørte du 'Ditte og erhvervsklubben' i sidste uge? Hvis du gjorde, hørte du også Merete Jankowski, direktør på Fiskeri- og Søfartsmuseet, fortælle, hvordan det var for hende, da hun sidste år flyttede til Fanø for at arbejde i Esbjerg.

Hun havde længe snakket med sin hustru om at rykke til Fanø, men det krævede, at det rette job landede. Så da stillingen som direktør på Fiskeri- og Søfartsmuseet blev en mulighed i maj sidste år, tøvede hun ikke med at rykke de københavnske rødder op og plante dem i det vestjyske flyvesand.

Men selvom Fanø og Esbjerg havde mange ting at byde på, var det svært at blive en del af et sammentømret fællesskab i Esbjerg, fortæller hun.

Det dykker vi endnu mere ned i her i nyhedsbrevet, hvor vi går tættere på hendes oplevelse med at flytte til Esbjerg. Vi fremhæver ligeledes, hvad direktøren i dag gør for særligt sine unge medarbejdere for at undgå, at de skal føle sig ensomme, når de flytter til Esbjerg.

Nedenfor finder du også det seneste afsnit af Ditte og erhvervsklubben, hvis du endnu ikke har hørt det.

Nye læsere af Erhvervsliv Esbjerg kan tilmelde sig nyhedsbrevet her eller sende en mail til salg@erhvervslivesbjerg.dk for at få en løsning til flere medarbejdere.

God læselyst - og tak fordi du læser med!

Billede af Ditte Irene Knudsen
Billede af skribentens underskrift Ditte Irene Knudsen Erhvervsjournalist

Få Erhvervsliv Esbjerg læst op her

- Vi prøver at se på faglige netværk udenfor Esbjerg og undersøge, hvordan en ung kommunikationsmedarbejder for eksempel kan komme i kontakt med nogle dygtige mennesker på museer i andre byer. På den måde kan vores medarbejdere dyrke et netværk til mennesker i lignende stillinger andre steder, siger Merete Jankowski. Pressefoto

Merete Jankowski om at flytte til Esbjerg: - Der gik over et år, før jeg blev inviteret til noget

- Jeg var heldig, at jeg flyttede herover med min ægtefælle og flyttede til Fanø, hvor jeg allerede havde et netværk og venskaber. Men havde jeg været 27 år, tror jeg også, jeg ville have oplevet ensomhed. Og når jeg har den opfattelse og følelse, kunne jeg sagtens forestille mig, at andre også ville have det sådan.

Sådan siger Merete Jankowski, direktør på Fiskeri- og Søfartsmuseet om, hvordan det har været for hende og hendes unge medarbejdere at flytte til Esbjerg for at arbejde.

For hende selv gik der over et år, før hun blev inviteret til noget, der ikke var direkte arbejdsrelateret. Det har i dag betydet, at hendes forankring i byen ikke er Esbjerg men derimod Fiskeri- og Søfartsmuseet.

Hun pointerer, at man i Esbjerg bør arbejde på sin rummelighed, så man fremadrettet kan få tilflyttere til at føle sig mere velkommen i byen. I hendes optik bør man nemlig kigge langt mere på fritidslivet, når man taler rekruttering, end man gør i dag.

Læs med her og få en dybere indsigt i hendes erfaringer som tilflytter og erfaring med unge tilflyttere.

Erhvervsliv Esbjerg giver dig i denne artikel Merete Jankowskis oplevelser med at flytte til Fanø og påbegynde arbejde i Esbjerg for halvandet år siden. Artiklen giver dig samtidig indsigt i, hvorfor hun hører fra mange af sine yngre medarbejdere, at det er ensomt at flytte til Esbjerg.

Ensomhed: - Jeg tror jo i forhold til rekruttering og fastholdelse (af medarbejdere, red.), at vi taler alt for meget om arbejde og alt for lidt om fritidsliv.

Det kan lyde skørt, men hvis man tænker over det og dykker lidt mere ned i ovenstående citat, så er det i virkeligheden en god pointe.

Den blev leveret af Merete Jankowski, der er direktør på Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg, i andet afsnit af erhvervspodcasten 'Ditte og erhvervsklubben'. Lytter man til, hvorfor Merete Jankowski savner, at vi taler mere om fritidsliv, når vi taler om rekruttering og fastholdelse af arbejdskraft, får man nemlig et andet perspektiv på byen.

For som hun gør meget ud af at understrege, så er der intet galt med hverken jobbene eller arbejdspladserne i Esbjerg. Det handler tværtimod om, hvordan vi i byen tager imod tilflyttere.

Det er knap halvandet år siden, hun selv rev rødderne op i København for at starte som direktør på Fiskeri- og Søfartsmuseet og flytte til Fanø med sin hustru. Som hun selv beskriver det, var hun heldig at have sin hustru med, gode venskaber på Fanø og et stærkt fagligt netværk på forhånd.

For ellers er der ikke meget i hende, der er i tvivl om, at det havde været ensomt at flytte hertil.

Fiskeri- og Søfartsmuseet

  • Fiskeri- og Søfartsmuseet er Danmarks museum for havet. De forsker, formidler, indsamler og engagerer sig i relationen mellem mennesket og havet. Deres særlige indsatsområder er erhvervsaktiviteten, der har knyttet sig til det danske hav fra 1500-tallet til i dag og havets natur med særligt fokus på Vesterhavet og Vadehavet samt havpattedyr i danske farvande.
  • Deres vision: Vi ønsker at sætte dagsordenen for at gøre hele Danmark klogere på livet i, med og på havet.
  • Med deres placering i Esbjerg ønsker de at bidrage til at styrke Sydvestjylland som kultur- og turist-destination og give turister og samarbejdspartnere indblik i egnens historie, liv og muligheder, som de er blevet formet af nærheden til havet gennem århundrederne.
  • Fiskeri- og Søfartsmuseet har 25 medarbejdere og en bestyrelse bestående af 12 medlemmer.

- Når jeg taler om ensomhed, så er det en bekymring, jeg har om yngre medarbejdere. Det, der bekymrer mig, er, når jeg hører en af mine 27-årige medarbejdere, der endnu ikke har et professionelt netværk, sige, at det er ensomt at flytte til Esbjerg, siger Merete Jankowski og uddyber:

- Jeg var heldig, at jeg flyttede herover med min ægtefælle og flyttede til Fanø, hvor jeg allerede havde et netværk og venskaber. Men havde jeg været 27 år, tror jeg også, jeg ville have oplevet ensomhed. Og når jeg har den opfattelse og følelse, kunne jeg sagtens forestille mig, at andre også ville have det sådan.

Hvor er fællesskabet for tilflytterne?

Selvom Merete Jankowski ikke selv oplevede ensomhed, oplevede hun stadig, at det var svært at blive en del af fællesskabet i Esbjerg. Det eneste fællesskab, hun oplevede i byen, var nemlig i lang tid det på Fiskeri- og Søfartsmuseet.

- Jeg føler lidt, at ensomhed blandt tilflyttere lidt er en understrøm i byen, man ikke taler om. Det er faktisk noget, jeg hører fra mange tilflyttere. Jeg har selv arbejdet mange steder, og jeg har heller ikke oplevet noget sted, som, jeg synes, var sværere end Esbjerg at komme ind i.

- Jeg tror lidt, det er noget med, at der bor mange mennesker her, som har boet her altid, og så er det jo sådan, at man har sine klassekammerater og så videre, siger Merete Jankowski og fortsætter:

- Der gik over et år, inden jeg blev inviteret til noget i Esbjerg, der ikke var direkte relateret til en arbejdsopgave. Det har jeg simpelthen aldrig prøvet nogen andre steder. Så det er trist, at mange af mine medarbejdere ikke ved, hvad de skal lave, når de ikke er på arbejde.

- Det er ikke sikkert, at de lige interesserer sig for sport eller er foreningsmennesker eller har lyst til at drikke fadøl til Grøn Koncert. Så der er også noget dér, som måske er lidt svært at tale om, men som, jeg tror, er vigtigt, at vi italesætter.

Esbjerg mangler rummelighed

For museumsdirektøren har det vakt en stor undren, at hverken hun eller hendes medarbejdere oplevede en naturlig interesse fra byen om at invitere dem med ind i det lokale fællesskab, efter de flyttede til området.

Merete Jankowskis bedste råd til rekruttering i Ditte og erhvervsklubben

  • - Jeg tror ikke, det på nogen måde er jobbene i Esbjerg eller virksomhederne, der er noget problem. Jeg tror, man kan få super, super spændende jobs i mange forskellige brancher i Esbjerg.
  • - Jeg tror, det bedste, vi kan gøre som virksomheder, institutioner og som kommune, er at understøtte alt, hvad der hedder lokale, spændende initiativer for, at der sker noget, der gør, at vores by er interessant at være i, når man har fri, siger Merete Jankowski, direktør på Fiskeri- og Søfartsmuseet.

Hun mener derfor, at en af de ting, Esbjerg som by bør kigge på for at lykkes med at tiltrække mere arbejdskraft udefra, er rummeligheden.

- Jeg tror ikke, jeg har ikke arbejdet et sted, hvor folk har haft mere travlt med at fortælle, hvor forkert det er at være københavner. Jeg tror, man i Esbjerg skal forsøge at være lidt mere åbne over for, at man godt kan komme fra et andet sted og have noget at bidrage med i stedet for at have super travlt med at fortælle folk, at nu skal man heppe på EfB, og at vindmøller bare er det bedste i verden, pointerer Merete Jankowski og tilføjer:

- Men det handler også utrolig meget om, hvem man er. Hvis man er typen, der gerne vil gå til håndbold eller vil være med i et netværk i Business Esbjerg, er det måske ikke så svært at blive en del af fællesskabet, men er man måske lidt nørdet, som jeg er, så er det måske sværere.

En endnu uknækket kode

Det er dog ikke ensbetydende med, at hun mener, at man ikke selv skal gøre en indsats for at blive en del af fællesskabet i Esbjerg. Men koden til, hvordan man bliver det, har hun endnu ikke knækket:

- Jeg synes ikke selv, jeg har knækket koden til, hvordan man kommer ind i fællesskabet i Esbjerg. Jeg er super knyttet til mit job og museet, og jeg elsker det, men jeg kan godt mærke, at det er dér, min forankring ligger.

- Derfor tror jeg også, at udfordringen er, at særligt højtuddannede medarbejdere knytter sig til arbejdspladsen og ikke til byen. Det resulterer hurtigt i, at hvis de har fået tilbudt en mere spændende stilling i for eksempel Horsens, så takker de ja til den og flytter, fordi det er arbejdet og ikke byen i sig selv, der er ankerpladsen. Og det er specielt, hvis det faglige netværk ikke er at finde i byen.

Museumsdirektøren afslutter derfor med en opfordring til byen om, at vi kigger mere på, hvad vi kan tilbyde i fritiden, når vi gerne vil tiltrække flere medarbejdere og fastholde dem. Ligesom hun opfordrer til, at esbjergenserne anerkender og accepterer, at folk, der kommer udefra, godt kan være anderledes, end dem man kender i forvejen, men at det er okay - og måske endda en fordel.

Har du endnu ikke lyttet til de to første afsnit af Ditte og erhvervsklubben, kan du gøre det lige her:

Ifølge Merete Jankowski er det, der motiverer hendes medarbejdere, at komme med faglige muligheder såsom nye udstillinger, spændende oplæg og events for publikum og lignende, hvor medarbejderne får mulighed for at bruge deres faglige viden. Foto: Torben Meyer, Esbjerg Kommune

Det fokuserer Fiskeri- og Søfartsmuseet på for at fastholde medarbejderne

Tiltag: Merete Jankowski har efterhånden hørt fra flere af særligt sine yngre medarbejdere, at det kan være svært at flytte til Esbjerg - og det kan for flere af dem være ensomt.

Mange af dem kommer nemlig fra et andet sted i landet uden netværk i Esbjerg. Derfor fokuserer Merete Jankowski i høj grad på at skabe et fællesskab for dem. De får det først og fremmest på Fiskeri- og Søfartsmuseet, hvor der er et trygt og sjovt fællesskab medarbejderne i mellem. Men det faglige fællesskab skal oftest findes andre steder end i Esbjerg.

Det faglige er nemlig i sidste ende det, der skal lokke nye medarbejdere til og fastholde de nuværende på Fiskeri- og Søfartsmuseet. Derfor kommer Merete Jankowski her med tre punkter, de fokuserer på i forhold til fastholdelse af medarbejderne på museet.

1. Vi prioriterer at skabe faglige netværk

- Vi sørger for at sætte vores medarbejdere ind i så mange relevante, faglige netværk som muligt. Forstået på den måde, at hvis der ikke er et historiker-miljø i Esbjerg af betydning, jamen så må vi jo sørge for, at vores medarbejdere har gode kolleger i Aarhus eller i Odense eller i Tyskland eller i København og så videre, som de kan sparre med.

- Vi gør meget ud af at prøve at skabe et nationalt og et internationalt miljø. Så kan det godt være, man ikke har kolleger inde i Stormgade, men så har man det måske i andre byer, som man føler, man kan vende forskellige problemstillinger med.

2. Vi fokuserer på de ting, der motiverer medarbejderne

- Jeg tror mere, det, der holder på vores medarbejdere, er det rent arbejdsmæssige - de opgaver ,de skal løse her. Så vi prøver altid på at have nogle enormt spændende opgaver til dem.

- Vi kigger meget på, hvad det er, der motiverer dem, og hvad det er, de brænder for. Vi er nemlig en arbejdsplads, hvor de fleste af vores medarbejdere ikke tæller timer. De tænker ikke, nu stempler jeg ind klokken 8 og ud klokken 16. For rigtig mange af vores medarbejdere er det her deres liv. Det er en passionsbåret arbejdsplads i meget høj grad.

- De mennesker, vi har her, de er helt grundlæggende drevet af at ville skabe et fedt museum. Derfor tror jeg, at jo mere vi betoner det faglige fællesskab, jo mere har folk lyst til at være her. For mange af dem er det nemlig sådan, at hvis de ikke var her på Fiskeri- og Søfartsmuseet, så var de slet ikke i Esbjerg.

3. Vi skaber en tryg og tillidsfuld atmosfære

- Vi gør selvfølgelig også alle de klassiske ting såsom at løbe Vestkystløb sammen, tage på medarbejderudflugter og holde personalefester. Alle de små, gode, kammeratlige tiltag. Det gør vi også i høj grad.

- Vi prøver meget, og det er jo også helt banalt at sørge for, at vi har en god, tryg og tillidsfuld atmosfære, hvor vi har det sjovt sammen om det, vi laver. Men det er ikke de ting, der holder vores medarbejdere her. Det er i langt højere grad alle de faglige elementer.

Afgående direktør i DIN Forsyning, ny CFO i Semco Maritime og erfaringsdeling om havvind

Her får du fem udvalgte historier fra Esbjerg og omegns erhvervsliv.

Esbjerg Havn deler erfaringer for at løse kapacitetsproblemer for europæisk havvind

- Vi tror på, at vi ved at dele erfaringer kan øge tempoet, og ved at lægge et samlet pres på politiker kan være med til at finde løsninger på de store kapacitetsproblemer, udtaler Dennis Jul Pedersen, havnedirektør Esbjerg Havn, til Soefart.dk. Foto: André Thorup

Esbjerg-deklarationen har skabt kapacitetsudfordringer i de europæiske havne, der i øjeblikket ikke har havnekapacitet nok til at kunne nå at få sat samtlige havvindmølleparker op.

Tyskland, Danmark, Belgien og Holland etablerede nemlig i Esbjerg-deklarationen et fælles mål om at levere mindst 65 GW havvind inden 2030. Derfor har Esbjerg Havn nu formaliseret et samarbejde med fem af de mest centrale havne for havvind i Nordeuropa, så de kan samarbejde om hurtigst muligt at få løst kapacitetsudfordringerne.

Havnene er Esbjerg Havn i Danmark, Port Oostende i Belgien, Groningen Seaports/Eemshaven i Holland, Niedersachsen Port/Cuxhaven i Tyskland og NantesSaint Nazaire Port i Frankrig og Humber i England. Du kan læse mere hos soefart.dk.

Rackbuddy lander samarbejde med Mads Langer

Rackbuddy er stiftet af Lasse Nielsen og Martin Heinze. Pressefoto: Nikolai Linares

- I vores øjne var samarbejdet mellem Mads Langer og os et perfekt match. Ikke fordi vi ved noget om at skrive hits eller være lige så cool, rolig og fattet, som Mads er som menneske og musiker, men fordi vi er enige i Mads´måde at arbejde på.

Sådan beskriver Rackbuddy deres nylige samarbejde med sangeren Mads Langer på deres hjemmeside.

Aftalen med Mads Langer varer i to år og har den forhistorie, at popstjernen allerede for et par år siden var kunde i Rackbuddys butik på Frederiksberg Allé, da han skulle indrette sit sommerhus. Det har de to stiftere, Lasse Nielsen og Martin Heinze, fortalt til JydskeVestkysten, hvor du også kan læse mere om samarbejdet.

Martin Oehlenschlæger udnævnt til CFO i Semco Maritime

- Jeg har set meget frem til at blive en del af det dedikerede team i Semco Maritime, der arbejder på at fortsætte den positive udvikling og sikre koncernens position i et hurtigt voksende marked, der byder på store vækstmuligheder, siger Martin Oehlenschlæger om sin nye stilling som CFO. Pressefoto

Martin Oehlenschlæger (43 år) er 1. oktober 2022 tiltrådt som finansdirektør (CFO) og medlem af direktionen i Semco Maritime med reference til administrerende direktør Steen Brødbæk. Han efterfølger Jørgen Devantier Gade, der har fungeret som CFO siden 2013 og går på pension, når han har medvirket til at sikre en glidende overgang.

Martin Oehlenschlæger har omfattende ledelseserfaring og betydelig brancheindsigt fra CFO-stillinger hos Babcock Wilcox Vølund og hans seneste ansættelse hos FairWind, der er en førende leverandør af one-stopløsninger til installation og service af vindmøller både onshore og offshore.

Før ansættelsen hos Babcock Wilcox Vølund havde han forskellige ledelsesstillinger inden for finans i den globale power management-virksomhed Eaton Corporation og var bosiddende i udlandet både i Schweiz og Holland.

Det skriver Semco Maritime i en pressemeddelelse.

Christian Udby stopper som direktør i DIN Forsyning

Christian Udby bliver i DIN Forsyning i en periode og overdrager alle igangværende sager til projektchef Henrik Harborg Blicher, som bliver konstitueret direktør. Stillingen som hans efterfølger slås op snarest. Foto: Din Forsyning

Efter fire år som direktør i multiforsyningsselskabet har Christian Udby valgt at søge nye udfordringer. Projektchef Henrik Harborg Blicher konstitueres midlertidigt, og stillingen som direktør slås op snarest.

Siden 1. august 2018 har Christian Udby siddet i direktørstolen i DIN Forsyning – en rolle, han nu siger farvel til for at overtage rollen som direktør i Sønderborg Forsyning pr. 1. januar 2023.

- Det har været fire vildt spændende år, og jeg er meget stolt af, hvor langt vi er nået. Ikke mindst vores strategi og begyndende transformation fra at være dygtige på forsyning, til også at have stort fokus på bæredygtighed. Det er på alle måder udfordrende, meningsfuldt og dejligt at være en del af DIN Forsyning, men for mig personligt er det blevet tid til at rykke videre, siger den afgående direktør i en pressemeddelelse.

Vattenfall vælger Esbjerg som sin logistiske hovedstad for havvind

- Den aktuelle energikrise understreger på en trist baggrund, at en stabil forsyning med fossilfri energi er afgørende for Europa. Det er vigtigt for Vattenfall, at vores forsyningskæder er effektive, så reparationer kan udføres så hurtigt, som muligt. Derfor er vi glade for at åbne vores nye internationale centrallager i Esbjerg, siger Erik Hiensch, der er director for O&M Delivery hos Vattenfall.

Esbjerg blev Vattenfalls logistiske hovedstad for havvind, da energiselskabet 5. oktober åbnede sit nye internationale centrallager på den forhenværende DFDS-terminal på havnen i Esbjerg.

Det skriver det svenske energiselskab, som er blandt Europas største med næsten 20.000 ansatte, i en pressemeddelelse.

Åbningen markerer, at havvinden er i vækst i Nordsøen, og at Esbjerg, samt hele den jyske Vestkyst, er centralt placeret, når det gælder vækst og arbejdspladser indenfor offshore.

Vattenfalls nye internationale centrallager i Esbjerg skal sikre, at energiselskabets havvindparker hurtigt kan serviceres med hovedkomponenter og kabler, når det bliver nødvendigt.