Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Esbjerg i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Thomas Gjørup, direktør for teknikhuse, Kemp & Lauritzen. Pressefoto: Anni Norddahl

Kemp & Lauritzen ruster sig til Esbjergs grønne eventyr

Esbjergs (grønne) potentiale er endnu engang blevet tydeligt udenfor kommunegrænserne. Denne gang er det Danmarks største teknikentreprenør, der har fået øjnene op for, hvad Esbjerg har at byde på.

Kemp & Lauritzen har ellers længe været at finde i Esbjerg. Men på trods af deres ekspertise og lange levetid - 140 år for at være præcis - er de gået meget stille med dørene i Danmarks energimetropol.

Men det skal nu være slut. Med store orange bogstaver indtog de 8. november deres nye domicil på D. Lauritzensvej på Esbjerg Havn. De tror nemlig også på, at Esbjerg kommer til at spille en nøglerolle i den danske og europæiske grønne omstilling.

I dagens nyhedsbrev har de inviteret os med indenfor, hvor Thomas Gjørup, direktør for teknikhuse i Kemp & Lauritzen, giver os indsigt i, hvorfor de har investeret i nyt domicil nu, samt hvad de håber, de nye rammer kan bidrage med for virksomheden, byen og den grønne omstilling.

Derudover får du som altid et hurtigt overblik over tre andre erhvervsnyheder, der blandt andet også tager fat på Esbjergs grønne rejse.

Er du endnu ikke tilmeldt vores nyhedsbrev, kan du gøre det her eller sende en mail til salg@erhvervslivesbjerg.dk for at få en løsning til flere medarbejdere.

God læselyst - og tak fordi du læser med!

Billede af Ditte Irene Knudsen
Billede af skribentens underskrift Ditte Irene Knudsen Erhvervsjournalist
Kemp & Lauritzen havde 8. november inviteret til indvielse af deres nye domicil på Esbjerg Havn. Her holdt både havnedirektør Dennis Jul Pedersen og borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) taler. Pressefoto

Nyt domicil skal tage Kemp & Lauritzen med på Esbjergs grønne rejse: - Det var helt naturligt at investere i byen

Kemp & Lauritzen har netop indviet deres nye domicil på havnen i Esbjerg. Domicilet skal være deres nye indgang til Esbjerg, for selvom de har været i Esbjerg i en længere periode, er de gået stille med dørene.

Domicilet på D. Lauritzensvej skal gøre det nemmere for Kemp & Lauritzen at bidrage til ikke kun Esbjergs men også Danmarks og Europas grønne rejse.

- På den lidt længere bane er der kæmpestore infrastrukturprojekter, som skaber et kæmpe behov for tekniske kompetencer i Esbjerg og omegn. Vi ser det som værende helt naturligt, at Kemp & Lauritzen skal levere de kompetencer, siger Thomas Gjørup, der er direktør for Kemp & Lauritzens teknikhuse.

Samtidig samler det nye domicil alle deres medarbejdere i Esbjerg under samme tag. Hidtil har de været fordelt på to adresser, men Kemp & Lauritzen vil gerne skabe en kultur, hvor tværfagligheden er i fokus.

Det nye domicil er renoveret, så den gamle og markante bygning er blevet mere bæredygtig i stil med Kemp & Lauritzens arbejde med samfundsansvar.

Erhvervsliv Esbjerg giver dig her indsigt i, hvad det er, Kemp & Lauritzen håber, at deres nye domicil på Esbjerg Havn kan bidrage med for virksomheden, byen og samfundet.

Erhvervsliv: Kemp & Lauritzen har ikke været dem, der råbte højest i Esbjerg, men det skal være slut. Med et nyt domicil på D. Lauritzensvej indviede de 8. november en ny tid, hvor Kemp & Lauritzen vil være med, når Esbjerg bliver omdrejningspunktet for den grønne omstilling i Danmark og Europa.

- Man kan sige, at vi har købt nyt domicil af flere grunde. Først og fremmest skyldes det, at vi i al den tid, vi har været til stede i Esbjerg, har levet et stille liv. Da vi i 2020 opkøbte Lindpro, havde de et domicil på Esbjerg havn, så i forbindelse med overtagelsen blev vi mere nysgerrige på området dernede. Samtidig overtog vi nogle fantastiske medarbejdere med indsigt i havnen, forklarer Thomas Gjørup, der er direktør for teknikhuse i Kemp & Lauritzen, og tilføjer:

Om Kemp & Lauritzen

Kemp & Lauritzen er Danmarks førende installationsvirksomhed med cirka 2.400 medarbejdere i hele landet.

De tilbyder tekniske totalløsninger til både erhvervskunder og offentlige kunder og har gjort det siden 1882.

Kemp & Lauritzen tilbyder alle former for tekniske løsninger inden for el, VVS, ventilation og køl målrettet præcist kundens behov. Og de laver alt fra komplekse, store projekter til mindre tværgående opgaver, specifikke serviceaftaler eller unikke specialer.

De arbejder med alle aspekter af Corporate Social Responsibility (CSR), og deres CSR-politik er baseret på de 10 principper i FN's Global Compacts.

Det nye domicil ligger på D. Lauritzensvej 8.

Du kan læse mere på deres hjemmeside her.

- Og så skyldes det i høj grad, at vi tror på, at Esbjerg geografisk bliver omdrejningspunktet for den danske og den europæiske grønne omstilling. Vi er Danmarks største leverandør af tekniske ydelser, og det tror vi på, der bliver brug for de næste 5, 10, 20 år med den udvikling, vi er i gang med. Vi har været her i 140 år og har været med til at skabe den danske infrastruktur, som den ser ud i dag. Derfor skal vi også være med de næste mange år, og så var det helt naturligt at investere i Esbjerg og være med på den rejse, byen er på.

En bæredygtig bygning, der kan rumme kulturen

I første omgang var Kemp & Lauritzen åbne over for flere placeringer i Esbjerg. De havde to krav til et kommende domicil. Det første lød på, at det nye domicil skulle kunne huse samtlige medarbejdere i byen samt have plads til vækst.

- Det er ikke godt for hverken medarbejderne eller den kultur, vi gerne vil stå på mål for, at have to forskellige domiciler i en og samme by. Vi har en kultur, hvor vi sætter en ære i at være tværfaglige i vores udgangspunkt. Det betyder, at vi har flere forskellige kompetencer under samme tag, som skaber et fagligt forum, hvor vores medarbejdere på en naturlig måde kan trække på hinanden. Det er svært, når man ligger to forskellige steder i byen, fortæller Thomas Gjørup.

Kemp & Lauritzens nye domicil i Esbjerg på D. Lauritzensvej 8. Pressefoto

Kemp & Lauritzens andet krav kommer i naturlig forlængelse af deres villighed til at tage samfundsansvar ved at arbejde med bæredygtighed og inklusion og diversitet. Selv skriver de på deres hjemmeside, at de som førende teknikvirksomhed har et ekstra stort fokus på deres miljømæssige og sociale ansvar.

Derfor var deres andet krav, at det nye domicil skulle være en bygning, der kunne blive stående og eventuelt renoveres. Nedrivning var ikke en mulighed.

- I vores eftersøgning fandt vi den her bygning på havnen, hvor vi kunne slå to fluer med et smæk. Der var plads til alle vores ansatte og endda til vækst, og så levede den op til vores andet krav. Vi er ikke så glade for at rive ned og bygge nyt. Vi vil gerne renovere og bringe bygninger op til moderne standarder, hvorved vi kan bringe vores tekniske egenskaber i spil.

Esbjergkulturen skal være en del af holdet

Kemp & Lauritzen har derfor arbejdet på højtryk for at skabe en bæredygtig bygning, der altså kan huse alle deres forskellige kompetencer.

- Vi lavede selv en energiscreening, inden vi gik i gang med renoveringen for at se, hvad vi skulle gøre og arbejde på for at gøre bygningen bæredygtig. Det har resulteret i, at vi har totalrenoveret bygningen, og det er langt mere bæredygtigt for samfundet. Vi har genrejst en markant bygning på havnen, som giver os plads til det, vi gerne vil, og som samtidig er synlig og markant. Det er et budskab og signal til andre virksomheder om, at nu er vi landet, og vi er klar og står til rådighed, siger Thomas Gjørup.

Sådan tager Kemp & Lauritzen samfundsansvar

Kemp & Lauritzens CSR-politik sammen med deres Code of Conduct, andre politikker og retningslinjer samt ´Tone from the top’ danner grundlag for deres arbejde med samfundsansvar. Tone from the top er et centralt element i løbende at tilpasse deres arbejde med samfundsansvar.

Materialer og ydelser fra underleverandører indgår som et væsentligt element i Kemp & Lauritzens leverancer til deres kunder. For at sikre, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder, miljø og forretningsetik er i fokus hos deres leverandører, indgår en leverandørerklæring som et væsentligt element i deres vurdering af leverandører. Leverandørerklæringen indeholder blandt andet referencer til FN’s Global Compacts 10 principper.

Som Danmarks førende teknikvirksomhed mener Kemp & Lauritzen, at de har de nødvendige kompetencer og teknologi til rådighed i forhold til at bistå deres kunder med at nedbringe deres bygningers og procesanlægs CO2 -udslip.

Derudover prioriterer de internt at købe hybrid- eller elpersonbiler, ligesom de langsomt vil erstatte dieselvarebilerne med elvarebiler.

Du kan læse mere i deres årsrapport her.

Thomas Gjørup lægger dog ikke skjul på, at Kemp & Lauritzen for mange forbindes med København og derved en anden kultur. Men det skal man ifølge direktøren for teknikhuse ikke være bekymret for.

- Vi har eksisteret i 140 år og har i dag mere end 2400 kolleger fordelt over hele landet, men vi er stadig ydmyge. Vi ved godt, at kulturen i Esbjerg ikke er som i og omkring København. Jo, vi ønsker at komme og bidrage med noget konstruktivt og positivt, men vi ønsker at gøre det i samarbejde med det lokalsamfund, vi skal til at være en større del af, påpeger han.

Ambitionerne runger mellem domicilets vægge

Med det nye domicil på havnen følger både kortsigtede og langsigtede mål, som Kemp & Lauritzens medarbejdere i Esbjerg forbereder sig på at opnå.

- På den korte bane står vi selvfølgelig foran en kæmpe elektrificering af det danske samfund. På den lidt længere bane er der kæmpestore infrastrukturprojekter, som - hvad end det er energiøer, vindmølleparker eller NATO's øgede engagement - skaber et kæmpe behov for tekniske kompetencer i Esbjerg og omegn, siger Thomas Gjørup og tilføjer afslutningsvist:

- Vi ser det som værende helt naturligt, at Kemp & Lauritzen skal levere de kompetencer. Det har vi gjort i 140 år, og fordi alle vores kompetencer er samlet under samme tag, gør det, det væsentligt nemmere for vores kunder at vækste hurtigt og få løst deres opgaver, fordi de ikke skal ud at koordinere med flere håndværkere. Og så håber vi, at vi kan skabe flere arbejdspladser inden for de kommende år gennem vores nye placering og vækst.

Verdens største PtX-anlæg skal ligge i Esbjerg, kendt restaurant er gået konkurs og populært indkøbsområde udvider

Vil du vide mere om, hvad der ellers er sket i Esbjergs erhvervsliv, kan du læse tre andre nyheder her.

Tre lokale firmaer vil gøre skibsfarten grøn

Her i industrikvarteret i Måde, bagved affaldsforbrændingsanlægget, vil tre lokale virksomheder bygge verdens største PtX-anlæg til fremstilling af grøn metanol til skibsfarten. Visualisering: PR

Tre lokale virksomheder er gået sammen om at danne energiselskabet A2X, der skal sørge for, at endnu en verdensrekord indenfor PtX-anlæggene står klar i Esbjerg i 2025.

Selskabet er ejet af SubC Partner, Juel+Krøyer og Hytor Group. De oplyser i en pressemeddelelse, at anlægget bliver 15.000 kvadratmeter, som skal bygges på en erhvervsgrund i industrikvarteret i Måde bagved Energnists store affaldsforbrændingsanlæg. Anlægget skal producere grøn metanol, der skal bruges som brændstof til skibsfarten.

Ifølge parterne bag A2X er projektet blevet muligt i et tæt samarbejde med myndigheder, lokale virksomheder og internationale aktører.

Du kan læse mere på jv.dk.

Butcher-ejer har erklæret sit selskab konkurs

Det har været et hårdt år for Brian Sørensen. Først måtte han lukke sine to boder i Esbjerg Street Food, en pitabar og en smørrebrøds-bod. Nu har han begæret sin restaurant på Grådybet konkurs. Arkivfoto: Tue Sørensen

Det har været et hårdt år for Brian Sørensen, der ejer Butcher. Det har nu resulteret i, at han fredag den 4. november begærede sit selskab konkurs. Mandagen inden sendte han sine 35 medarbejdere hjem.

Det var uundgåeligt. Vi kunne se, at der kom en masse penge ind på kontoen, men der røg mange flere ud hver uge. Alting er steget i pris, servietter, toiletpapir, kylling. Noget af vores amerikanske kød er steget 100 procent, og af respekt for leverandørerne kunne jeg ikke blive ved med at bestille varer. Som amerikansk steak-house er det svært ikke at have amerikansk kød på kortet. Jeg kunne ikke se anden udvej end en konkurs, siger ejeren af Butcher, Brian Sørensen til JydskeVestkysten.

Du kan læse mere her.

Muligvis nye faciliteter på vej til City Nord Retail Park

- Vi mener, at City Nord Retail Park er interessant for kunder op til en times kørsel væk, og området vil kun være endnu mere attraktivt, hvis også man kan få stillet sin sult i indtil flere drive in-restauranter lige ved butikkerne, siger Bjarne Pedersen, direktør i City Nord Retail Park. Foto: Bjarne Pedersen Gruppen

City Nord Retail Park vil med et kommende Ikea-varehus og flere større kædebutikker i fremtiden øge sin tiltrækningskraft i et langt større opland end hidtil.

Nu åbner en ny lokalplan, der for nylig blev behandlet i Plan & Byudviklingsudvalget, for, at der i den vestlige del af området kan etableres to drive in-restauranter på det næsten 90.000 kvadratmeter store areal ved Esbjergs nordlige indfaldsveje.

Den reviderede planlov fra 2017 åbnede mulighed for at bygge større boksbutikker på over 2.000 kvadratmeter uden for bymidter, og lokalplanen tillader at bygge to af dem i størrelsen 2.200-2.500 kvadratmeter nær de to nuværende kædebutikker, Harald Nyborg og Biltema. Derudover planlægges godt 2.000 kvadratmeter liberale erhverv/kontorer på førstesalen af en af boksbutikkerne.

Læs mere her.