Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Esbjerg i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Kasper Bank Thomsen står bag idéen til Techhub Syd. I dag består teamet også af Trine Falbe og Ronni H. Baslund. Foto: Techhub Syd

Techhub Syd: Esbjerg skal forløse sit potentiale

I en tid, hvor der er stor fokus på Esbjerg som Danmarks Energimetropol og mulig Nato-havn, har vi valgt at lægge dagens fokus et lidt andet sted.

De fleste virksomheder har nok mærket til, hvor svært det kan være at finde it-medarbejdere. Mange it-talenter flytter til byer, der har et større fokus på tech. Men Esbjergs virksomheder har også meget at byde på, når det kommer til innovation og teknologi.

Derfor tager dagens nyhedsbrev dig med inden for hos Techhub Syd, hvor vi både fortæller mere om, hvem de er, og hvad de laver. Ligesom vi giver dig fire bud på, hvad du ville få ud af at samarbejde med dem.

Har du lyst, er du meget velkommen til at følge med på Linkedin, hvor vi løbende deler vores artikler.

Er du endnu ikke blevet abonnent på Erhvervsliv Esbjerg, kan du tegne abonnement på nyhedsbrevet lige her eller sende en mail til August for at få en løsning til flere medarbejdere.

God læselyst - og tak fordi du læser med!

Billede af Ditte Irene Knudsen
Billede af skribentens underskrift Ditte Irene Knudsen Erhvervsjournalist
Helikopterselskabet Offshore Helicopter Services Denmark A/S i Esbjerg kan nu omsider skifte navn til CHC og blive en del af verdens største helikoptervirksomhed. Pressefoto

Fire erhvervshistorier du også bør læse

Den længe ventede afgørelse fra de britiske konkurrencemyndigheder er endelig kommet. Dermed kommer den største helikopteroperatør, Offshore Helicopter Services Denmark A/S, i Esbjerg Lufthavn nu til at hedde CHC.

Den 39-årige medarbejder Michael Errebo har købt sig ind i Stilladsgruppen Esbjerg med 80 procent. Hans chef, som bevarer 20 procent af firmaet, kalder generationsskiftet for rettidig omhu.

Fredericia-virksomheden Eigil Rasmussen A/S åbnede 1. juni ny afdeling i Esbjerg. Den lokale Steffen Husted er ny medejer og daglig leder i Esbjerg.

Kolding-bureauet Markant åbnede 1. juni en afdeling i Esbjerg. Lokal profil, Jakob Storm Christiansen, bosiddende i Sønderris kommer til at stå i spidsen for den nye afdeling, som åbner på Gl. Vardevej.

Her får du fire andre erhvervsnyheder om alt fra nye virksomheder til generationsskifte, som du også bør kende.

Helikopterfirma i Esbjerg bliver en del af verdens største

Helikopterselskabet Offshore Helicopter Services Denmark A/S i Esbjerg kan nu omsider skifte navn til CHC og blive en del af verdens største helikoptervirksomhed.

Det oplyser Offshore Helicopter Services Denmark i en pressemeddelelse, efter at man har modtaget den længe ventede afgørelse af de britiske konkurrencemyndigheder, CMA.

Tilbage i september sidste år overgik det formelle ejerskab af det, der dengang hed Babcock Groups Offshore Helicopters aktiviteter til CHC Group, men på grund af de engelske konkurrencemyndigheders regler i forbindelse med en global handel, har transaktionen mellem CHC og Babcock været under konkurrencemyndighedernes godkendelse for at sikre, at den generelle konkurrence i branchen ikke hæmmes væsentligt.

Med afgørelsen forventer Offshore Helicopter Services Denmark A/S, som flyver gods og mandskab til og fra de danske olie- og gasfelter i Nordsøen, endelig at blive en del af CHC Group. Dermed afsluttes også ni måneders såkaldt ”stand alone” periode, mens konkurrencemyndighederne har undersøgt salget.

Ansat køber 80 procent af Stilladsgruppen Esbjerg

Michael Errebo (t.v.) køber sig i et generationsskifte ind i Stilladsgruppen Esbjerg, mens Jørgen Mikkelsen beholder 20 procent. Privatfoto

Den 39-årige medarbejder Michael Errebo har købt sig ind i Stilladsgruppen Esbjerg med 80 procent. Han er uddannet kok og sparkede for lidt mere end 15 år siden døren ind til firmaet på Måde Engvej, søgte uopfordret et job som stilladsmontør, og hans daværende formand i firmaet og nuværende chef og kompagnon, Jørgen Mikkelsen, viste ham tilliden og bad ham gå hjem og smøre en madpakke og stille igen senere på dagen. Det skriver JydskeVestkysten.

Men for omkring otte år siden sluttede arbejdet som stilladsmontør brat, da Michael Errebo gled på et glat tag og drattede langt ned og smadrede sin ankel. I mere end et halvt år gik han derhjemme, indtil Jørgen Mikkelsen inviterede ham ind på kontoret.

Nu har Michael Errebo så sammen med Jørgen Mikkelsen startet et nyt kapitel i firmaets historie. Errebo har nemlig overtaget 80 procent af Stilladsgruppen Esbjerg, mens Jørgen Mikkelsen selv beholder de resterende 20 procent af firmaet.

Han bliver dermed chef for op imod 30 ansatte i Stilladsgruppen Esbjerg, som beskæftiger sig med både store og små opgaver i store dele af landet.

Et af de helt store tømrerfirmaer i Østjylland åbnede i Esbjerg

Steffen Husted er den nye medejer af tømrervirksomheden Eigil Rasmussens nye afdeling i Esbjerg, der åbnede 1. juni. Foto: Jesper Rask

- Esbjerg er et naturligt næste skridt for os, lyder det fra kalkulationschef og medejer Christian Duus fra tømrerfirmaet Egil Rasmussen A/S.

Fredericia-virksomheden har allerede 300 medarbejdere og afdelinger i Vejle, Horsens og Århus, og så er springet til Esbjerg naturligt. Tømrervirksomheden har især vokset sig stor i Østjylland ved at satse på en stærk og fleksibel serviceafdeling. Det skriver virksomheden i en pressemeddelelse.

- Den strategi er lykkedes, fordi det giver en tæt relation til kunderne, der ved, at vi tager små og store opgaver lige alvorligt. Det er hemmeligheden bag den vækst, vi har haft i Østjylland, siger Christian Duus. De erfaringer bringer tømrerfirmaet nu i spil i Esbjerg.

Christian Duus stammer fra Esbjerg, og det gør også den nye daglige leder, Steffen Husted, der er født og opvokset her. Han bliver medejer af den nye afdeling. Steffen Husted har også arbejdet i byen det meste af sit professionelle liv. Derfor er lokalkendskabet en af de faktorer, der gør Egil Rasmussen A/S tryg ved at slå rødder i Esbjerg.

- Vi har lige vundet tre store opgaver til en samlet værdi af over 200 millioner kroner i Esbjerg. Vi er på sagerne i tre år, og så skal vi selvfølgelig være tæt på kunderne, fortæller Christian Duus. De to største opgaver er for Boligselskabet Fremad og er årsag til, at tømrervirksomheden nu åbner en afdeling i Esbjerg.

Bureau fra Kolding åbner afdeling i Esbjerg

- Vi løser allerede både kreative og digitale opgaver for en del større virksomheder i området, og for os er det vigtigt at være tæt på kunderne og deres hverdag. Den nærhed, det giver at være til stede og tilgængelig, betyder både, at nye samarbejder får den bedst tænkelige opstart, og at vi kan løse vores opgaver bedre og mere effektivt, siger Jakob Storm Christiansen, der står i spidsen for bureauet Markants nye afdeling i Esbjerg. Pressefoto

Det erfarne kreative og digitale bureau Markant med rødder i Kolding åbner en ny afdeling i Esbjerg for at komme tættere på eksisterende kunder og opdyrke områdets store potentiale.

Det meddeler bureauet i en pressemeddelelse, hvor Markant, der har eksisteret i 30 år, kalder sig selv for en kendt og veletableret spiller med et hav af digitale og kreative løsninger for mange forskellige typer kunder med sig i bagagen.

Kompetencerne skal nu bringes i spil i og omkring Esbjerg-området.

– Vi fornemmer en øget efterspørgsel og ser et stort kundepotentiale i Esbjerg, særligt inden for B2B segmentet. Byen rummer mange store virksomheder, der set fra vores stol har et stort digitalt potentiale, som vi gerne vil være med til at forløse, udtaler Jakob Storm Christiansen, administrerende direktør hos Markant i meddelelsen.

Den nye afdeling åbnede den 1. juni i lokaler på Gl. Vardevej 66 A og vil i første omgang huse tre medarbejdere, der alle bor i og omkring byen. I spidsen for den nye Esbjerg-afdeling står Jakob Storm Christiansen, der selv bor i Sønderris med sin familie.

Ronni H. Baslund (tv), Trine Falbe og Kasper Bank Thomsen er holdet bag Techhub Syd. De vil sammen kæmpe for, at Region Syddanmark kommer til at skabe rammer for tech-branchen og startups. Collage: Ditte Irene Knudsen/Fotos: Techhub Syd

Techhub Syd vil styrke Esbjergs tech-økosystem: - Der er et kæmpe uforløst potentiale

Esbjerg skal være en stærkere spiller i tech-branchen, hvis det står til Techhub Syd. Siden 2019 har de arbejdet for at skabe de bedste rammer for tech-startups i byen, ligesom de håber at styrke tech-økosystemet.

Det er ikke nok, at virksomheder internt arbejder innovativt med tech og holder det for sig selv. Vi er nødt til at tale højt om det, så vi kan både tiltrække og beholde it-talenterne i byen.

- Vi vil have tech-økosystemet til at arbejde bedre sammen og forstå, hvor stor en styrke der ligger i samarbejde. Vi vil have alle niveauerne med - fra studerende og startups til etablerede virksomhed og investorer, siger Trine Falbe, der sammen med Kasper Bank Thomsen og Ronni H. Baslund driver Techhub Syd.

Særligt startup-miljøet inden for tech-branchen skal styrkes, og derfor håber Techhub Syd, at de kan få områdets investorer til at se potentialet i at investere i tech-virksomheder.

Læs med her, hvor vi giver dig en bedre forståelse af, hvad Techhub Syd laver.

I denne artikel får du indsigt i, hvem Techhub Syd er, samt hvorfor de kæmper for at skabe et tech-netværk i Esbjerg for it-studerende, investorer, startups og virksomheder på tværs af brancher.

TEKNOLOGI: Hvis man spørger rundt i byen og resten af Danmark, hvad de forbinder Esbjergs erhvervsliv med, vil de fleste nok komme med de klassiske svar. Esbjerg er Danmarks energimetropol eller Esbjerg er lig med grøn energi.

Det er et brand, byen har arbejdet hårdt for at opnå - og det er velfortjent.

Men Esbjergs erhvervsliv byder også på mere end det. Alligevel er det nok de færreste, der ville tænke, at Esbjerg er en stærk tech-spiller. Det vil Techhub Syd lave om på.

- Vi vil være et bindeled mellem de it-studerende, investorerne og virksomhederne, forklarer Trine Falbe, der står bag projektet sammen med Kasper Bank Thomsen og Ronni H. Baslund.

Idéen til projektet fik Kasper Bank Thomsen, da han efter 15 år i Aarhus flyttede hjem til Esbjerg med sin hustru. I sin tid i Aarhus har han arbejdet med forskellige tech-virksomheder, så da han flyttede retur til vestkysten, drømte han om at tage teknologien med sig.

En bekendt arbejdede ved Erhvervshus Nordjylland og startede der Techhub Nord. Kasper Bank Thomsen tog idéen til sig og gik i gang med at bygge et lignende tilbud i Region Syddanmark - det der i 2019 blev Techhub Syd.

- Jeg vidste, det ville blive en svær opgave, for tech er på et relativt lavpunkt her. Virksomhederne i interne tech-klynger er ret usynlige i samtalen. Derfor ville jeg bare gerne skabe det her netværk mellem studerende, virksomheder, startups og investorerne på tværs af regionen, siger Kasper Bank Thomsen og tilføjer:

- Det har dog vist sig at være endnu sværere at skabe samarbejdet på tværs af kommunerne. Så lige nu er vi primært i Esbjerg, men vi drømmer om, at det blomstrer op jo flere virksomheder, der kommer til.

Et netværk for it-talenter, investorer og erhvervsdrivende

Med om bord har han Trine Falbe og Ronni H. Baslund. Det var dog ikke længe, de nåede at være i gang, før coronavirussen kom til Danmark og lukkede dem ned. Deres koncept består nemlig af livearrangementer i form af events, oplæg, pitchmøder og lignende.

Hele konceptet bygger på at netværke, og det gør man ikke på samme måde på et teams-event. Derfor har de kørt på lavt blus indtil foråret 2022, hvor de sluttede foråret med et event for at kickstarte Techhub syd netværket igen. Lige nu er de ved at planlægge et større event til efteråret, der forhåbentligt kommer til at fungere som en tech-konference.

Målet er at gøre området og regionen til en større spiller i tech-branchen, men det kræver hårdt arbejde, store ambitioner og samarbejde. Derfor håber de også, at både virksomheder og investorer i Esbjerg og omegn har lyst til at indgå i samarbejde med dem.

- Vi vil have tech-økosystemet til at arbejde bedre sammen og forstå hvor stor en styrke, der ligger i samarbejde. Vi vil have alle niveauerne med - fra studerende og startups til etableret virksomhed og investorer, siger Trine Falbe.

- Vi vil hjælpe med at få de studerende ud i virksomhederne og ikke bare de oplagte tech-virksomheder. Det nytter ikke noget, at de alle havner i den samme virksomhed. Vi skal prøve at åbne op for innovation i virksomhederne, og det gør vi blandt andet ved at samle hele økosystemet, så de kan netværke og blive inspireret. På den måde kan der pludselig opstå et samarbejde, supplerer Kasper Bank Thomsen.

Skab en modstrøm og bliv i byen

Techhub Syd vil specielt gerne være med til at hjælpe tech start ups på vej ved at matche dem med enten it-studerende eller investorer. Derfor har de tidligere afholdt - og har planer om i fremtiden at afholde - arrangementer, der matcher de forskellige parter.

De mindes selv fra deres studietid, hvordan de altid blev introduceret for de store virksomheder, hvorfor de gerne vil sikre gode rammer til, at tech-startups kan blomstre i området.

- Hvis de studerende får lov til at snuse til startup-miljøet, kan det være, de selv får lyst til at bygge noget op en dag, siger Kasper Bank Thomsen.

Ved at skabe et tech-netværk i byen og i regionen håber Techhub Syd, at de udover at inspirere flere til at starte selv kan inspirere flere til at blive i byen og skabe tech-virksomheder.

- Der er et kæmpe uforløst potentiale i tech i regionen, og vi gør slet ikke nok for at forløse det. Vi tror på, at det her kan lykkes, selvom det har lange udsigter. Men vi tror på, at det her kan skabe en modstrøm og få it-talenterne til at blive i og komme til byen i stedet for at tage til de større byer, siger Trine Falbe og tilføjer:

- Men for at det skal fungere, kræver det et bevidst valg om, at man vil starte her, og man vil arbejde for det og ikke bare følge strømmen til Aarhus og København.

Techhub Syd-holdet understreger, at det ikke er nødvendigt at flytte væk for at finde kapitalen til at starte.

- Vi har mange store investorer i området. Kapitalen er her, det kræver bare, at de også er villige til at investere måske to procent i tech. Det kan gøre en kæmpe forskel for økosystemet, afslutter Kasper Bank Thomsen.

Billedet her er fra Techhub Syds event kaldet 'Tech & tequila Kickstart', hvor Ronni H. Baslund fra Visma Creditro holdt oplæg for en gruppe studerende. Foto: Techhub Syd

Det får du ud af at samarbejde med Techhub Syd

Tech-industrien er ikke det, man oftest forbinder Esbjerg med. Men det vil Techhub Syd lave om på.

I Esbjerg finder man flere virksomheder, der internt - og lidt skjult - arbejder innovativt med teknologi og it. For eksempel har Semco Maritime et Innovation Lab. Men det er som oftest noget, virksomhederne går stille med dørene med.

Techhub Syd har store ambitioner om, at Esbjerg - og resten af Region Syddanmark - skal kunne tiltrække it-talenterne og blive en mere it-fokuseret by og region.

Derfor har vi her samlet en oversigt over, hvad virksomhederne kan få ud af at samarbejde med Techhub Syd:

1) Employer-branding: Techhub Syd vil være med til at sætte fokus på virksomhedernes innovative it-afdelinger og tech-virksomheder.

2) Techhub Syd giver unik adgang til de kommende it-talenter fra blandt andet Erhvervsakademi SydVest.

3) De store ambitioner fra Techhub Syd er, at man på sigt kan skabe en tech-klynge og innovationshuse, der fokuserer udelukkende på innovativ it og teknologi.

4) Som samarbejdspartner kan man deltage i alle events og oplæg fra Techhub Syd, hvorfor man kan finde inspiration fra både lokale virksomheder og de store tech-spillere fra andre byer.

Erhvervsliv Esbjerg giver dig her fire konkrete bud på, hvad virksomheder kan få ud af at samarbejde med Techhub Syd, der arbejder for at styrke tech-økosystemet i regionen.

SAMARBEJDE: Man behøver ikke være en tech-virksomhed for at samarbejde med Techhub Syd. Har man en intern tech-afdeling, der tænker og arbejder innovativt, eller ønsker man at føre sin virksomheds tech-afdeling i den retning, er Techhub Syd et godt sted at lande.

Formålet med Techhub Syd er at styrke tech start up miljøet og tech-økosystemet i region Syddanmark. Lige nu arbejder de hovedsageligt med Esbjerg og omegn, da det kræver flere kræfter at samle tech-økosystemer på tværs af kommunegrænser.

Men det betyder ikke, at der ikke er meget at hente i et samarbejde med dem. Derfor har vi her samlet fire ting, som Techhub Syd - der består af Kasper Bank Thomsen, Trine Falbe og Ronni H. Baslund - mener, at man som virksomhed får ud af at samarbejde med dem.

De arbejder nemlig med flere tiltag såsom inspirerende oplæg fra direktører/ledere og tech-entreprenører, investor pitches for at matche start ups og investorer, events for at matche start ups/virksomheder med en co-founder og meget mere.

Er man interesseret i at samarbejde med Techhub Syd, kan man kontakte Kasper Bank Thomsen på kasper@techhubsyd.dk.

1. Employer branding: Jagten på it-talenter

Det er ikke et ukendt fænomen i Esbjerg, at den vestjyske tankegang er godt fæstnet til de flestes rygrad. Det kommer blandt andet til udtryk i, hvor sjældent vi taler højt om vores succeser og det, vi er gode til.

Hvis vi skal lykkes med at lokke it-talenterne til byen, skal vi være bedre til at tale højt om, hvad vi har at tilbyde. Og ifølge Techhub Syd gælder det alle virksomheder - ikke kun tech-virksomhederne.

- Vi skal gøre os attraktive og fortælle mere om, hvad vi laver indenfor tech. Det giver vi en platform til i Techhub Syd igennem oplæg, events og networking, forklarer Trine Falbe.

2. Få adgang til talenter allerede under uddannelse

Techhub Syd har unik adgang til it-studerende fra Erhvervsakademi SydVest, da Trine Falbe er tidligere underviser. De har derfor allerede en stor opbakning fra studerende, der gerne vil lære mere om Esbjergs virksomheder, samt hvordan de arbejder innovativt med it.

Ved at samarbejde med Techhub Syd får man som virksomhed mulighed for at netværke direkte med de studerende. Det gælder både etablerede virksomheder og start ups.

- Det kan give direkte adgang til nye medarbejdere, studentermedhjælpere eller praktikanter. Men det kan også blot være en måde at få nye indspark. Man kan møde nogle nytænkende personer, der kan komme med et par friske øjne, siger Kasper Bank Thomsen.

Det giver samtidig virksomhederne adgang til at høre, hvad der interesserer de studerende. Måske det er noget virksomheden i forvejen arbejder med, eller måske er det noget, de selv kan få en interesse for at arbejde med.

3. Fremtidige ambitioner: Kan vi skabe en tech-klynge i Syddanmark?

Holdet bag Techhub Syd drømmer om, at de engang på sigt kan blive så store, at virksomhederne i Region Syddanmark vil gå sammen i et samarbejde om en slags tech-klynge.

Den type samarbejde mangler i Syddanmark - og specielt i Esbjerg. Kasper Bank Thomsen referer til Vejle, hvor flere virksomheder og investorer er gået sammen om at danne to innovationshuse, blandt andet et for AI.

Huset rummer både stærke, etablerede tech-virksomheder og startups. Det kan være en kilde til inspiration på tværs af virksomheder, og Kasper Bank Thomsen, Trine Falbe og Ronni H. Baslund håber, at det også kan blive virkeligheden i Syddanmark og Esbjerg engang i fremtiden.

Techhub Syd vil skabe et bedre samarbejde mellem virksomheder, investorer og studerende, som på sigt kan udvikle sig og bygge sig større til for eksempel tech-innovationshuse.

4. Få fif fra stærke tech-virksomheder og inspiration på tværs

En stor del af Techhub Syds arbejde kommer til udtryk i forskellige events, der ikke kun er til gavn for de studerende, men også for virksomheder.

De drømmer om at få nogle af de helt store spillere i tech-industrien og corporate ventures til at holde oplæg og fortælle om, hvordan de lykkes med deres ambitioner, og hvordan man kommer i gang.

Derudover kan de esbjergensiske virksomheder være med til at inspirere hinanden. Vi har flere virksomheder, der internt arbejder meget innovativt med it og teknologi. Den erfaring og viden ønsker Techhub Syd, at virksomhederne bliver bedre til at dele med hinanden, så it og teknologi får et stærkere fodfæste i byen.

Techhub Syd vil derfor gerne danne rammerne for et tech-netværk for virksomhederne, hvor de netop får mulighed for at sparre med hinanden.