Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Esbjerg i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Line Olesen stiftede i 2017 Make Nordic, der laver bæredygtige møbler. Foto: Tue Sørensen

Her er årets erhvervskvinde, årets virksomhed og nye navn

Hvert år kan en erhvervskvinde i Esbjerg blive den heldige modtager af den fornemme Amanda-pris. Prismodtageren skal være en erhvervsaktiv kvinde, som arbejder i Esbjerg og omegn. Hun skal udvise mod, handlekraft og engagement gennem sit arbejde, og så skal hun skabe udvikling og forandring.

Den beskrivelse falder Line Olesen, CEO og stifter af Make Nordic, ind under. Hendes arbejde er derfor blevet hyldet, da hun i slutningen af februar modtog Amanda-prisen og dermed titlen som årets erhvervskvinde, der bliver uddelt af netværket Erhvervskvinder Esbjerg.

- Jeg er faktisk overrasket, men også glad og stolt. Det er rart, at der er nogen, der bemærker det, man går og laver. Og at de sætter pris på det. Vi har jo knoklet som gale for at nå hertil, og så er det rart med et klap på skulderen, siger Line Olesen.

Læs mere i dagens nyhedsbrev, hvor årets erhvervskvinde fortæller, hvorfor hun i sin tid startede Make Nordic, samt hvad ambitionerne for virksomheden fremadrettet er.

Vi runder også Business Esbjergs corona-udsatte nytårskur forleden, hvor der var hæder til advokatfirmaet Kirk Larsen & Ascanius og vækstvirksomheden Rackbuddy, som kunne tage titlerne årets virksomhed og årets nye erhvervsnavn i Esbjerg med sig hjem.

Brygger din virksomhed på en anden god idé, du synes, vi skal dykke ned i næste gang, er du også altid velkommen til at sende os en mail. Og så må du meget gerne dele nyhedsbrevet med dem, du kender.

Nye læsere kan tilmelde sig vores nyhedsbreve her, og har du lyst, kan du også følge med på Linkedin.

God læselyst - og tak fordi du læser med!

Billede af Ditte Irene Knudsen
Billede af skribentens underskrift Ditte Irene Knudsen Erhvervsjournalist
Line Olesen er en kvinde, der knokler for at lykkes. For hende har work-life-balancen været at lade de to elementer flyde sammen. Hun arbejder derfor ikke 8-16, men giver i stedet sig selv friheden til at ordne private ting midt på dagen og arbejde videre om aftenen. Hendes relationer i privat- og arbejdslivet begynder også at krydse mere og mere over, og derfor er det for hende, den helt rette måde at arbejde på. Privatfoto

Årets erhvervskvinde: Nogle gange skal man bare 'tænke pyt, nu gør vi det'

Hvordan bliver man årets erhvervskvinde i Esbjerg? Det har 46-årige Line Olesen et bud på.

Hun står bag Make Nordic, der sælger bæredygtige møbler, og i slutningen af februar blev hendes arbejde anerkendt af netværket Erhvervskvinder Esbjerg, da hun modtog Amanda-prisen og titlen som netop årets erhvervskvinde.

Årets erhvervskvinde skal udvise mod, handlekraft og engagement gennem sit arbejde, og det er der ingen tvivl om, at Line Olesen gør.

- Der var ikke så mange spillere på det danske marked, der på det tidspunkt var rent digitale. Det var en opgave, jeg tænkte, at jeg godt kunne løfte. Samtidig var det meget vigtigt for mig, at møblerne var bæredygtige. Dengang kunne jeg ikke se nogen, der havde fokus på det, lyder Line Olesens egen forklaring på, hvordan hun udviser mod og handlekraft.

Engagementet kommer ifølge Make Nordic-stifteren til udtryk i virksomhedens imødekommenhed over for praktikanter. Indtil videre er næsten alle de i dag 12 fastansatte medarbejdere tidligere praktikanter.

Læs mere her, hvor vi giver indsigt i, hvad fremtiden bringer for årets erhvervskvinde.

Erhvervsliv Esbjerg har talt med årets erhvervskvinde i Esbjerg og giver dig med denne artikel indsigt i, hvordan Line Olesen udviser mod, handlekraft og engagement igennem forretningen Make Nordic. Det er nemlig det, der har gjort, at hun er blevet kåret som årets erhvervskvinde.

KÅRING: I 2017 skød en ny virksomhed op i Esbjerg under navnet Make Nordic. Grundlæggeren er den nu 46-årige Line Olesen, som netop har vundet en fornem erhvervspris for det eventyr, hun - og medarbejderne - har taget Make Nordic på.

Da Line Olesen etablerede virksomheden, var hun lige rundet 40 år og stod for første gang i sit liv uden arbejde. Hun havde nået en alder, hvor børnene var ved at blive store, og spørgsmålet om, hvad hun skulle bruge resten af livet på, bankede på.

Tiden var moden til, at hun tog springet og blev selvstændig. Noget, hun altid havde drømt om. Valget faldt naturligt på at starte Make Nordic og sælge bæredygtige møbler til primært private, for indretning og design har altid haft en særlig plads i den esbjergensiske erhvervskvindes hjerte.

Hun startede småt ud med en lille kollektion af møbler, men den har udvidet sig siden. Der er både kommet flere møbler og designere til, ligesom hun i dag samarbejder med flere arkitekter og producenter.

Og senest kan hun så føje Amanda-prisen til porteføljen. Selvom det måske ikke er en pris, mange udenfor Esbjerg kender, så er det en fornem anerkendelse af lokale erhvervskvinder, og derfor har den stor betydning for Line Olesen.

- Det gør mig da glad og stolt, at nogle andre ser det, jeg gør, og anerkender det. Det er jeg da rigtig glad for. Det er en form for anerkendelse af, at det, jeg har skabt, også bliver set af andre som noget prisværdigt.

Mod, handlekraft og engagement

Et af kriterierne for at vinde Amanda-prisen og dermed titlen som årets erhvervskvinde i Esbjerg er, at man gennem sit arbejde skal udvise mod, handlekraft og engagement. Tre ting, som Line Olesen også kan se sig selv i.

- Jeg har sagt farvel til en ganske glimrende og velbetalt karriere og sprunget ud i det at være selvstændig i et koncept, der var fuldstændig uprøvet. Jeg har investeret en del undervejs, både personligt og i form af midler, og der har undervejs i processen været en masse beslutninger, der skulle tages.

- Man kan gå den sikre vej, og man kan gå den usikre vej. Der har vi nogle gange bare sprunget ud i nogle ting. Hvis man intet vover, så vinder man intet, og det, føler jeg, viser mit mod i forbindelse med Make Nordic, forklarer Line Olesen og fortsætter:

- Handlekraften ligger meget i tråd med det. At turde at springe ud i nye ting og føre noget ud i livet. Nogle gange skal man bare 'tænke pyt, nu gør vi det'.

Om Make Nordic

 • Make Nordic er en møbelvirksomhed fra Esbjerg, der fokuserer på bæredygtighed og kvalitet.
 • Virksomheden blev grundlagt i 2017 af Line Olesen og har showrooms i Esbjerg, Aarhus og København.
 • Make Nordic kom ud af de seneste offentliggjorte regnskaber med et mindre plus i både 2019 og 2020, mens bruttofortjenesten har været støt stigende (2020: 1,6 mio. kroner).
 • Line Olesen er i februar 2022 blevet tildelt prisen for årets erhvervskvinde i Esbjerg i form af Amanda-prisen. Prisen uddeles af netværket Esbjerg Erhvervskvinder.
 • I Make Nordic har de fokus på de sociale stunder på tværs af afdelingerne. Derfor mødes de hver fredag eftermiddag på Teams for at ønske hinanden god weekend over et glas vin.

Engagementet kommer ifølge årets erhvervskvinde blandt andet til udtryk ved, at Make Nordic har haft mange praktikanter igennem huset.

- Da jeg startede, købte vi et kæmpe hus på havnen, men vi var kun to mennesker, så jeg havde en interesse i at få fyldt det op med interessante personer. Det betød, at jeg åbnede for at have praktikanter. Jeg ved historisk set, at det giver noget værdi. Både for de unge mennesker men i høj grad også for vores virksomhed, og det er særligt i form af de friske input.

I dag kan Line Olesen tælle til 12 medarbejdere i Make Nordic, hvoraf næsten alle har været praktikanter inden, de blev fastansat.

- Jeg forsøger at engagere mig i de unge og få dem igennem huset. Jeg kan ikke ansætte alle, og det skal jeg heller ikke, men det er vigtigt for mig også at få prøvet de muligheder af.

Møbelforretningen går digitalt

Da Line Olesen i sin tid fik idéen til Make Nordic, gik tanken på, at det skulle være en online møbelforretning. I 20 år havde hendes arbejde været digitalt, og for hende føltes det, som det rette tidspunkt at bringe møbelindustrien over på nettet.

- Der var ikke så mange spillere på det danske marked, der på det tidspunkt var rent digitale. Det var en opgave, jeg tænkte, at jeg godt kunne løfte. Samtidig var det meget vigtigt for mig, at møblerne var bæredygtige. Dengang kunne jeg ikke se nogen, der havde fokus på det. Nogle var begyndt at kigge lidt ind i det, men der var ikke nogen, der gjorde det 100 procent.

Om Amanda-prisen

Prisen uddeles af netværket Esbjerg Erhvervskvinder og gives til en kvinde, der:

 • er erhvervsaktiv i lokalområdet.
 • udviser mod, handlekraft og engagement.
 • skaber udvikling og forandring.

Selvom det i dag er meget naturligt at handle møbler online, føler Line Olesen stadig, at hun har haft en fordel i, at hun ikke skulle føre en fysisk møbelforretning over på nettet. Hun kunne starte i den digitale verden med det samme og sidenhen tilføje showrooms.

Det har ligeledes været en fordel for hende, at hun fra starten har haft fokus på, at alle materialer, der bliver brugt, er certificerede i en miljørigtig retning. Igen er hun sprunget over mellemleddet i form af en strategiændring.

Et mere strategisk syn på det internationale marked

Line Olesens drøm om at sælge bæredygtige møbler online har fra start mødt stor opbakning. Det er da også en af hendes forklaringer på, hvorfor Make Nordic klarer sig så godt, som de gør. Den anden forklaring lyder på hendes forretningsstrategi.

Fordi Line Olesen sælger direkte til slutkunden gennem Make Nordic, undgår hun alle de led, der gør slutproduktet dyrere. Og derfor kan hun sælge møblerne til en betydeligt lavere pris end resten af markedet i forhold til den høje kvalitet. De arkitekttegnede møbler bliver alle produceret i Danmark eller Europa.

- Jeg har holdt fast i det samme koncept som fra begyndelsen, hvor ambitionen var at etablere showrooms i Esbjerg, Aarhus og København. Salget foregår stadig på nettet, og vi sælger også allerede til det meste af verden. Men jeg er begyndt at kigge til udlandet i højere grad end tidligere, så nu vi begynder at lægge en klarere strategi for nye markeder.

Hvordan, den strategi kommer til at se ud, er dog endnu ikke officiel, men for nu kan den esbjergensiske erhvervskvinde bryste sig af anerkendelsen i form af Amanda-prisen og knokle videre i Make Nordic, så hun og virksomheden kan gå flere nye eventyr i møde.

Business Esbjerg kunne endelig gennemføre deres traditionsrige nytårskur i Musikhuset Esbjerg, og denne gang kunne advokatfirmaet Kirk Larsen & Ascanius lade sig hylde som årets virksomhed. På billedet er grundlægger Sten Kirk Larsen og hustruen flankeret af mange-årig partner Bo Ascanius samt managing partner og anden generation, Peter Kirk Larsen (t.h.). Foto: Christer Holte/Business Esbjerg

Advokatfirma er årets virksomhed - Rackbuddy hædret som det nye navn

Det blev Kirk Larsen & Ascanius, der kunne lade sig hylde som årets virksomhed i Esbjerg i forbindelse med Business Esbjergs nytårskur 8. marts.

Advokatfirmaet var oppe imod et stærkt finalefelt, som også talte virksomhederne SubC Partner og Nem Byg.

Kirk Larsen & Ascanius høstede blandt andet ros for at være en aktiv medspiller i forhold til at tiltrække og fastholde talenter i Esbjerg.

I forbindelse med nytårskuren blev Rackbuddy med de to tidligere EfB-fodboldspillere Martin Heinze og Lasse Nielsen kåret som årets nye erhvervsnavn.

De driver til daglig deres virksomhed fra Frederiksberg i København, men lageret ligger fortsat i hjembyen, og den lokale hæder betyder meget for dem, lød det fra Lasse Nielsen.

Runner-up i den konkurrence blev Café Guldægget og murerfirmaet Dahl & Dahl.

Et velgennemført generationsskifte, digital udvikling og en stærk organisk vækst var nogle af hovedargumenterne for valget af Kirk Larsen & Ascanius som årets virksomhed i Esbjerg. Succesvirksomheden Rackbuddy tog titlen som årets nye erhvervsnavn.

KÅRING: Et advokatfirma, en offshore-virksomhed og et entreprenør-selskab kæmpede tirsdag om at blive kåret som årets virksomhed i Esbjerg i forbindelse med Business Esbjergs traditionsrige nytårskur i Musikhuset.

Godt 750 deltagere var mødt frem, og da spændingen blev udløst kunne grundlægger og bestyrelsesformand Sten Kirk Larsen, administrerende direktør og anden generation, Peter Kirk Larsen, samt mangeårig advokat, partner og bestyrelsesmedlem, Bo Ascanius, lade sig hylde af forsamlingen.

Det blev nemlig advokatfirmaet Kirk Larsen & Ascanius, der modtog titlen som årets virksomhed i Esbjerg af Business Esbjergs direktør, Susanne Nordenbæk, mens SubC Partner og Nem Byg måtte nøjes med pladsen i finalefeltet denne gang.

Business Esbjergs Erhvervspris

Erhvervsprisen går til en person, en gruppe personer, en virksomhed eller institution, som gennem deres virke har ydet en særlig indsats for at fremme vækst og udvikling i Esbjerg og Fanø kommuner.

Prismodtageren bliver valgt af Business Esbjergs bestyrelse og direktør.

Seneste års vindere

2019: Logitrans

2018: Bramidan A/S

2017: Granly A/S

2016: Polytech

2015: Ib Laursen

2014: Bel Air Aviation A/S

2013: Rambøll Olie & Gas

Vinderen Kirk Larsen & Ascanius, der i dag tæller 100 ansatte, blev i motivationen rost for et velgennemført generationsskifte og en organisk vækst, som har resulteret i en fordobling af medarbejderstaben og solide regnskaber på stribe.

Endvidere har virksomheden udviklet forretningen både fagligt mod en række nicher og specialer og ikke mindst digitalt. Derfor fremstår Kirk Larsen & Ascanius i dag som en stærk virksomhed, lød det.

Endelig blev der lagt vægt på, at advokatfirmaet er en aktiv medspiller i det lokale erhvervsliv både hvad angår uddannelse og rekruttering af nye talenter og i forhold til at udvise et stort samfundsansvar med lokal opbakning til arrangementer og foreningsliv.

Advokatfirmaet Kirk Larsen & Ascanius følger efter Logitrans A/S fra Ribe, der modtog erhvervsprisen i 2019.

Årets nye erhvervsnavn: Rackbuddy

Det var dog ikke kun Kirk Larsen & Ascanius, der kunne tage en prestigefuld titel med hjem fra nytårskuren. Det samme var tilfældet for vækst-virksomheden Rackbuddy, som nu kan kalde sig årets nye erhvervsnavn.

Rackbuddy vandt publikumsafstemningen på sms foran et par andre lokale succeser, nemlig Café Guldægget og murerfirmaet Dahl & Dahl.

Det er de to tidligere EfB-fodboldspillere Lasse Nielsen og Martin Heinze, som står i spidsen for det danske designbrand, der skaber og sælger interiør og tøjstativer af vandrør, og som mange andre iværksætter-eventyr begyndte de i en garage.

Nu har de 20 ansatte, salg i 25 lande, og på omsætnings- og resultatsiden går det kun en vej - og det er opad. Overskuddet lød i seneste regnskab fra 2020 på 3,5 mio. kroner før skat, mens bruttofortjenesten dengang lå tæt på 10 mio. kroner.

Lasse Nielsen badet i guldkonfetti med beviset på, at Rackbuddy er årets nye erhvervsnavn i Esbjerg 2021. Foto: Christer Holte/Business Esbjerg

Rackbuddy bliver i dag drevet for Frederiksberg i København, men den lokale forankring i Esbjerg er fortsat sikret via lager og showroom. Derfor betød det også meget for Lasse Nielsen, direktør og medstifter, at modtage prisen på makkerparrets gamle 'hjemmebane'.

- Jeg er utrolig glad for, at der er blevet lagt mærke til det, vi går og laver. Det er et kæmpe skulderklap, som vi er meget, meget glade for, siger Lasse Nielsen til jv.dk.

Den første modtager af prisen som årets nye erhvervsnavn i Esbjerg til den rådgivende ingeniørvirksomhed Juel & Krøyer i 2019.

Årets nye erhvervsnavn

Prisen går en talentfuld leder, iværksætter eller virksomhed, som har udvist potentiale udover det sædvanlige, og som har mulighed for at føre det vidt. Modtageren af prisen har samtidig ydet en særlig indsats, der har gjort en forskel for medarbejdere, virksomhed eller omverden.

Eksempler:

Leder: Markant positiv via udvikling af medarbejdere eller forretningen

Iværksætter: Ny løsning/opfindelse, som kommer til at gøre en forskel og/eller skabt arbejdspladser indenfor kort tid

Virksomhed: Virksomhed, der indenfor det seneste år, har skabt ekstraordinære resultater og/eller har markeret sig nationalt/internationalt

Der skal være tilknytningsforhold til Esbjerg Kommune.

Vindere:

2021: Rackbuddy

2019: Juel & Krøyer

Samarbejdspartnere:

René Wind er indehaver af Wind Automobiler i Ribe, som har specialiseret sig i tyske biler. Snart rykker der en helt anden slags biler ind i lokalerne. Det er Leif Lassen, erhvervsmægler, som har formidlet overdragelsen. Foto: Jacob Schultz

Det er også værd at vide fra Esbjergs erhvervsliv

Blue Water Shipping melder sig i koret af danske virksomheder, der trækker sig ud af Rusland og Belarus. Sanktionerne vil forventeligt påvirke selskabets drift og service, lyder det.

Tesla har netop offentliggjort, at selskabet bag den amerikanske elbil nu åbner sit sjette salg- og servicecenter i Danmark. Det bliver placeret i Ribe, og borgmester Jesper Frost Rasmussen glæder sig over ankomsten. Tesla åbnede senest et dansk center i Greve i februar.

Overskuddet bliver ved med at vokse hos brugskunst-grossistvirksomheden Ib Laursen ApS i Ribe. 2021-regnskabet afslører et resultat før skat på næsten 90 mio. kroner.

Flemming N. Enevoldsen, formand for Business Esbjerg, fremhævede fem store byggeprojekter med både lokale og internationale aktører i spidsen i sin tale ved erhvervslivets nytårskur i Musikhuset.

Her er fire udvalgte historier fra områdets virksomheder.

Blue Water sætter aktiviteter i Rusland på pause

Ruslands invasion af Ukraine begynder nu også at sætte spor hos virksomhederne i Esbjerg. Logistik-koncernen Blue Water Shipping meddeler således i en pressemeddelelse, at selskabet stopper alle sine forretninger i Rusland og det allierede naboland, Belarus.

Årsagen er dyb bekymring for de russiske militære aktioner i Ukraine og ønsket om at overholde alle sanktioner.

- Vi følger situationen løbende og vurderer, hvordan de stigende mængder af sanktioner mod Rusland påvirker vores aktiviteter og evne til at servicere vores kunder. Vi sætter alle nye bookinger, kontrakter og aktiviteter på pause i Rusland og Hviderusland – dette inkluderer enhver transit gennem Rusland og Hviderusland, skriver Blue Water.

Den esbjergensiske virksomhed har hverken kontor eller personale i det krigsramte Ukraine.

Tesla gør klar til at indtage Ribe

Det er godt nyt for Tesla-ejere i Esbjerg og omegn, for den amerikanske elbil-producent løfter nu sløret for placeringen af det næste Tesla Center i Danmark. Det bliver nemlig placeret i Ribe, hvor Tesla har lejet sig ind på to etager i Wind Automobilers bilhus på Ole Rømers Vej.

Der er tale om det sjette Tesla Center i Danmark, som vil åbne i løbet af sommeren. Tesla har i forvejen danske centre i  Hillerød, Kastrup, Greve, Aarhus og Odense. Det oplyser virksomheden i en pressemeddelelse.

Ifølge Tesla vil centret i Ribe blive bemandet af i første omgang 16 nye medarbejdere, men det er forventningen, at antallet vil være fordoblet inden årsskiftet.

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) glæder sig over Teslas valg af Ribe som ny centerby.

- Det passer som fod i hose med vores fokus på grøn omstilling og målsætningen om at blive CO2-neutral i 2030. Nu bliver det endnu lettere for kommunens borgere at køre Tesla, ligesom jeg er overbevist om, at deres stærke position også vil tiltrække andre mærker til Ribe som bilby, siger Jesper Frost Rasmussen til JydskeVestkysten.

Rekordoverskud tæt på 90 mio. kroner hos Ib Laursen

Vi bliver i Ribe, hvor den familieejede grossistvirksomhed Ib Laursen ApS kan se tilbage på et særdeles stærkt 2021. Det netop offentliggjorte regnskab viser således et overskud på 89,2 mio. kroner før skat.

Det er samtidig mere end en fordobling på to år. I 2019 lød resultatet før skat på 43 mio. kroner, mens tallet var 60 mio. kroner i 2020. Bruttofortjenesten er det seneste år steget fra 87 mio. kroner i 2020 til 110 mio. kroner i 2021.

Ifølge ejer og administrerende direktør, Peter Laursen, er hovedårsagen til fremgangen en stærk indsats af de 50 fuldtidsansatte medarbejdere, og så spiller corona-pandemien ind, fordi det har øget forbruget betragteligt.

Egenkapitalen i Ib Laursen ApS nærmer sig på baggrund af årets resultat 200 mio. kroner.

Kæmpe byggerier på vej i Esbjerg

I sin tale ved Business Esbjergs nytårskur i Musikhuset gjorde formand Flemming N. Enevoldsen status over en række af de store byggeprojekter, der er på vej i området.

Formanden fremhævede følgende fem store byggerier:

 • Etape 5 på Esbjerg Havn med 500.000 kvadratmeter.
 • CIP’s Projekt Høst – byggerier af en fabrik for flydende ammoniak.
 • Schweiziske H2 Energy’s plan om at bygge brintfabrik i Esbjerg.
 • Facebooks plan om alligevel at bygge i Esbjerg.
 • Tyske DE-CIX, som er førende i Europa, når det handler om at etablere internettets fysiske infrastruktur, vil for første gang etablere et såkaldt internet exchange point i Danmark – i Esbjerg.

Flemming N. Enevoldsen lagde ikke skjul på, at det efter hans opfattelse går rigtigt godt i byen.

- De nye, spændende projekter står nærmest i kø, hvilket viser, at vores område er attraktivt for både danske aktører og udenlandske investorer. Først og fremmest har vi taget nye store og vigtige skridt på energifronten. Det er med til endnu engang at understrege, at Esbjerg og Sydjylland er fremtidens grønne energimetropol. Men også på data-området var 2021 et spændende år, sagde Business Esbjerg-formanden blandt andet ifølge jv.dk.