Bankerne går grønt: Det kan blive dyrt for sorte virksomheder at finde finansiering
Skal du en tur i banken, kan den grønne agenda og den bæredygtige dagsorden hurtigt blive et vigtigt emne og i sidste ende få betydning for, hvor god en aftale du kan skrive under på hos banken. Det gælder både store og små virksomheder.
Sådan lyder det fra både Nordea og Danske Bank, der begge kommer til at vægte erhvervslivets CO2-aftryk højt i forbindelse med fremtidige finansieringer og investeringer. Begge banker råder derfor store som små til at prioritere den grønne omstilling højt.
- Nordeas rådgivning og dermed også finansieringen af virksomhederne vil i højere grad tage udgangspunkt i en vurdering af virksomhedens samlede indsats på klima- og miljøområdet, på det sociale område, og det ledelsesmæssige område, lyder det blandt andet fra Bjørn Bøje Jensen, der er bankdirektør med ansvar for erhvervskunderne i Nordea i Danmark.
BÆREDYGTIGHED: Den grønne omstilling har længe banket på døren, og der bliver løbende stillet større og større krav til erhvervslivet fra ikke mindst den danske regering og EU.
EU har gjort det lovpligtigt for visse store virksomhed med over 500 ansatte at føre et såkaldt klimaregnskab, der blandt andet tydeliggør deres CO2-udslip. I Danmark kan man derfor blandt andet se større virksomheder som Lego føre den type regnskaber.
Et klimaregnskab viser ikke kun en virksomheds direkte CO2-udledninger i scope 1 og 2. Det afslører også den udledning, der forekommer i scope 3. Det har tidligere været en overset faktor i erhvervslivets grønne omstilling, men med EU-direktivet om klimaregnskaber kommer der et øget pres på underleverandørerne, der er ansvarlige for en virksomheds udledning i scope 3.
Klimaregnskabet er et led i EU's mål for den grønne omstilling i 2050. Derfor er det ikke længere nok, at de store virksomheder reducerer deres direkte klimaaftryk. Forandringen skal ske helt ude hos underleverandørerne.
I fremtiden vil man derfor se et større pres på de små- og mellemstore virksomheders grønne omstilling.
Det grønne er et plus
Men presset på både de store virksomheder og SMV'erne vil i fremtiden med stor sandsynlighed også komme fra andre sider. Bankerne er nemlig også med på EU's liste over virksomheder, der fra næste år skal indberette deres klimaregnskaber.
Det betyder, at erhvervslivet derfor med stor sandsynlighed går en fremtid i møde, hvor det ikke kun er grønne tal på bundlinjen men også på klimaregnskabet, der skal til for at skaffe finansiering såvel som investorer.
- Meget forsimplet kan man sige, at hvis du har en sort virksomhed og ikke har nogen plan for, hvordan du vil gøre den grønnere, så kan det blive meget dyrt at finde finansiering og investorer.
- Pisken i det her er, at hvis du ikke arbejder for den grønne omstilling i din virksomhed, jamen så bliver det formentligt meget dyrere at låne penge i en bank, men guleroden er til gengæld, at hvis du gør de rigtige ting, så har du ikke mindst mulighed for at fastholde din kundebase, du vil også få nemmere ved at skaffe finansiering og investorer, siger Niels Bang-Hansen, der er chef for erhvervskunder i Danske Bank i Danmark.
Han påpeger i den forbindelse også, at den finansielle sektor kan være en drivkraft i den grønne omstilling og være med til at sikre, at finansieringen lander hos de grønne projekter. Derfor vil de stille større krav til alt fra de store til de små virksomheder - og privatkunderne.
- Vi er rigtig langt fremme med at udstede obligationer til de store virksomheder i forbindelse med den grønne omstilling, men ambitionen er, at vi kan rulle det hele vejen ned til de mindste kunder. Så er der nogle, der vil sige, ”tror I virkelig, de her SMV’er kommer til at investere i den grønne omstilling bare, fordi banken skubber på”.
- Nej, men det er heller ikke banken, man skal frygte, fordi vi stiller krav. Inden da begynder kunderne med stor sandsynlighed at stille krav til virksomhedens CO2-aftryk, og det er uanset om man sælger til private kunder eller underleverandører, siger Niels Bang-Hansen.
Vejen ud af investeringsdødvandet
Kravene vil erhvervslivet altså med stor sandsynlighed allerede møde længe før, bankerne begynder at stille dem. Derfor arbejder man hos Danske Bank på at hjælpe kunderne med at påbegynde den grønne omstilling i så god tid som muligt, så de ikke pludseligt kommer bagud på den grønne dagsorden.
- Det, vi kan gøre, for at hjælpe vores kunder er at forberede dem på nogle af de krav, de vil møde fra ikke mindst de store kunder. Det er ret vigtigt, at vi som bankrådgivere ikke er bange for at tage de her dialoger med vores kunder. Du risikerer at blive fravalgt som leverandør, hvis du ikke kan leve op til de krav til CO2-aftryk, du møder fra dine kunder. Så det er virkelig værdifuld sparring, vi allerede er ude at give til vores kunder, siger Niels Bang-Hansen.
Hos Danske Bank har man også forventninger til, at det fremtidige fokus på bæredygtighed og den grønne omstilling også vil have en positiv effekt på den finansielle sektor i forhold til investeringer, der har været påvirket siden Finanskrisen.
- Jeg tror, vi kan lave en kombination af at være en rigtig god positiv katalysator samtidig med, at hvis vi gør det rigtigt, så ligger der også rigtig mange gode forretningsmuligheder for os i banksektoren. Vi har haft en lang periode siden finanskrisen, og senest med corona, hvor det har ligget meget stille med investeringerne. Så måske det her ovenikøbet kan være en vej ud af det her dødvande og få kunderne til at investere igen.
Fokus på grøn rådgivning
Det er ikke kun hos Danske Bank, erhvervslivet kommer til at møde et øget fokus på klimaregnskabet. Også hos Nordea har man en forventning om, at netop det regnskab kommer til at spille en endnu større rolle i fremtiden.
Generelt i Nordea betyder det, at de har stillet skarpt på videreuddannelse af deres rådgivere, så de er bedst muligt rustede til opgaven.
- Bæredygtighed har længe været et stort tema og indsatsområde hos Nordea, og vurderingen af fremtidig finansiering foregår allerede nu med udgangspunkt i EU’s ESG-taksonomi. Derfor investerer Nordea massivt i uddannelse af vores rådgivere. Det handler om, at klæde vores rådgivere på til at kunne hjælpe vores kunder med arbejdet med en mere bæredygtig forretningsmodel.
- Det betyder blandt andet, at ESG kommer til at være en fast del af de samtaler, vi har med vores kunder – især inden for de sektorer som det har en stor effekt på som for eksempel landbrug, transportsektoren og lignende, siger Bjørn Bøje Jensen, der er bankdirektør med ansvar for erhvervskunderne i Nordea i Danmark.
Videreuddannelsen kommer til at kunne mærkes helt ud i virksomhederne, hvor Nordea også vil arbejde for at hjælpe den grønne omstilling på vej - både hos dem selv og i resten af erhvervslivet.
- Virksomhederne vil mærke det ved, at Nordeas rådgivning og dermed også finansieringen af virksomhederne i højere grad vil tage udgangspunkt i en vurdering af virksomhedens samlede indsats på klima- og miljøområdet, på det sociale område og det ledelsesmæssige område.
- Hos Nordea har vi som ambition, at både vi som bank og vores kunder skal være mere bæredygtige, og derfor gør vi meget ud af at rådgive og vejlede i, hvordan virksomhederne kan optimere deres indsats på disse områder, afslutter Bjørn Bøje Jensen.