Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Esbjerg i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Fablewood startede som et studieprojekt på Danmarks Tekniske Universitet. Nu er de aktuelle med en ny serie. Foto: Carsten B. Grubach

Crowdfunding gavner både Fablewood og forhandlerne

Når du går med en iværksætterdrøm, kan du finansiere drømmen på flere måder. Hos Fablewood, der i sin tid startede som et projekt på Danmarks Tekniske Universitet, så de to stiftere, Kristian Sidelmann og Rasmus Fiil Svarrer, ikke et banklån som den optimale løsning for dem.

I fire år har de i stedet brugt fem kickstarter-kampagner til at finansiere deres design og markedsføring, og i dagens nyhedsbrev giver de indsigt i, hvordan kampagnerne gavner både dem og deres etablerede forhandlernetværk.

Samtidig introducerer Louise Bech Junge fra Crowdnerds fem gode råd til at lykkes med crowdfunding. Hun er ekspert i netop crowdfunding og vant til at rådgive virksomheder om, hvordan de får succes med deres kampagner.

Jeg vil som altid gerne høre, hvis du har idéer til, hvad jeg skal dykke ned i næste gang. Det gør du nemmest ved at sende mig en mail.

Du er ligeledes meget velkommen til at dele nyhedsbrevet med dit netværk, og er du ny læser, kan du tilmelde dig her.

God læselyst - og tak fordi du læser med!

Billede af Ditte Irene Knudsen
Billede af skribentens underskrift Ditte Irene Knudsen Erhvervsjournalist
Fablewood er et dansk legetøjsmærke, der består af magnetiske træfigurer. Det er to familiefædre, der står bag det veludviklede legetøj, og nu er de aktuelle med en ny produktserie. Foto: Nils Svalebøg

Femte kampagne lanceret: Fablewood bruger crowdfunding på fjerde år

Fablewoods nyeste kollektion af træfigurer har på få uger solgt for mere end 500.000 kroner. Men de er langt fra færdige.

Den nye kollektion er lanceret som en kickstarter-kampagne seks måneder før, produktet lander i butikkerne. Det er femte gang, de to stiftere Kristian Sidelmann og Rasmus Fiil Svarrer har oprettet en kickstarter-kampagne for deres træfigurer.

Første gang var i januar 2018. Dengang skyldtes det, at de to familiefædre ikke havde lyst til at pantsætte hele formuen for at låne penge til opstarten. I stedet benyttede de crowdfunding for at få pengene til produktionen på forhånd.

Fire år og et etableret forhandler-netværk senere gør Fablewood stadig brug af crowdfunding. Stifterne har nemlig fået øjnene op for, at kickstarter-kampagnerne er mere end blot en salgsplatform. Det giver dem uvurderlig indsigt i kundernes interesse på forhånd, så de kan op- og nedjustere efter behov.

Kristian Sidelmann giver her et indblik i det arbejde, der skal til for at lykkes med en kickstarter-kampagne.

Erhvervsliv Esbjerg giver dig med denne artikel indsigt i, hvorfor Fablewood på trods af et etableret forhandlernetværk gør brug af crowdfunding på fjerde år. Og hvorfor de to stiftere mener, at deres indtil videre fem kampagner har været succesfulde.

CROWDFUNDING: På Fanø finder man den ene af Fablewoods stiftere - Kristian Sidelmann. Han og medstifteren Rasmus Fiil Svarrer har tradition for at finansiere deres produktioner gennem forudbestillinger fra slutkunder, hvor man kan forudbestille produkterne med en  intro-rabat. Det er det, der også kendes som crowdfunding.

- Crowdfunding hjælper os med finansiering inden produktionen sættes igang, markedsvalidering og selvfølgelig markedsføring. Det giver jo i princippet rigtig god mening. Vi kan teste et marked af, inden vi løber en risiko, siger de to iværksættere og tilføjer:

- Og så synes vi bare, at det er vildt spændende. Det er en udfordrende, anderledes og sjov måde at sælge på, hvor man kan prøve nogle forskellige tiltag af. For eksempel har vi denne gang arbejdet meget med stopmotion for at give de nye dyr ekstra meget personlighed.

29. januar 2018 gik de i luften med deres første kickstarter-kampagne i forbindelse med deres første magnetiske trædyr. 14. februar 2022 lancerede de deres femte kampagne samtidig med, at de introducerede deres nye produkter - kugleformede trædyr under navnet Pick-me-ups - for verden.

Allerede 3. marts havde de solgt for en halv million kroner på trods af, at de nye træfigurer først lander til august.

Crowdfunding fremfor banklån

Det var ikke tilfældigt, at Kristian Sidelmann og Rasmus Fiil Svarrer lancerede Fablewood gennem en kickstarter-kampagne for fire år siden. Det var en nøje udvalgt beslutning.

For mens nogle føler sig sikre nok på deres iværksætteridé til at gå i banken og låne penge til at føre den ud i livet, var det ikke en mulighed, de to stiftere - og familiefædre - følte sig komfortable med tilbage i 2018.

Om Fablewood

  • Stiftet af Kristian Sidelmann og Rasmus Friis Svarrer. De har i dag to ansatte.
  • Fablewood sælger træfigurer med indbyggede magneter og aftagelige kropsdele, så man eksempelvis kan sætte et gorillahoved og papegøjevinger på en krokodillekrop. På den måde blandes dansk design med leg og kreativitet.
  • Fablewood har lager og kontor i Odense, mens Kristian Sidelmann arbejder fra et kontor på Fanø, hvor han også bor. Lars Friis Nielsen arbejder fra Aarhus.
  • Deres kickstarter-kampagne løber til 20. marts og kan ses her.

- På det tidspunkt var vi endnu mere usikre på potentialet, end vi er nu. Vi så ingen grund til at rulle det hele ud og spørge om penge i banken, når vi ikke vidste, om der var salg i det i sidste ende. Og vi var ikke interesserede i at pantsætte hele vores formue, siger Kristian Sidelmann og fortsætter:

- Med en kickstarter-kampagne får man mere syn for sagen. Man får på en eller anden måde et bevis for, om der er et potentiale, og et marked, fordi folk rent faktisk lægger penge i det. Og det gjorde de allerede inden, noget som helst var i produktion.

Fire år med crowdfunding

Men i langt de fleste tilfælde er en kickstarter-kampagne tænkt som en måde, hvorpå nyopstartede/iværksættere kan skaffe kapital til deres forretning, hvorefter de kan opbygge et forhandlernetværk.

Derfor er det også meget utraditionelt, at Fablewood fortsat bruger crowdfunding som finansiering. De har nemlig allerede etableret et forhandlernetværk.

Flere har i den forbindelse sat spørgsmålstegn ved, hvorvidt de kan fortsætte med at finansiere deres nye designs gennem kickstarter-kampagner. Kristian Sidelmann påpeger, at det ikke er nogen hemmelighed, at de selv har funderet meget over, om det kan skade deres forhandlere. Men tallene og den foreløbige erfaring fra de første fire kampagner taler for sig selv.

- Det er et eller andet sted lidt at træde vores forhandlere over tæerne, men vores kampagner er ikke direkte konkurrence for dem. Det har været et stort spørgsmål for os, om vi kunne fortsætte ned ad kickstarter-vejen, når vi først havde forhandlere på, men for os giver det bare mening på så mange punkter, forklarer Kristian Sidelmann.

De nye Pick-me-ups modtager allerede stor opbakning på kickstarter-kampagnen. Pressefoto

- I forbindelse med en af de tidligere kampagner blev vi ringet op en søndag aften af en af vores forhandlere, at nu rullede ordrene ind på de produkter, de havde på hylderne. Der er på en eller anden måde en form for markedsføring i det, fordi vi annoncerer med det, men kunderne kan først få de nye produkter et halvt år senere.

- Så bliver de nysgerrige og undersøger, om de kan få noget andet allerede nu. Og fordi vi allerede har et etableret forhandlernetværk, kan de gå ud i flere butikker og finde de andre designs. Så det skaber et øget salg hos forhandlerne.

En indsigt i kundernes interesse

Når Fablewood lancerer nye produkter på forhånd i form af kickstarter-kampagner, giver det dem en uvurderlig indsigt i interessen blandt kunderne allerede inden, produktet når ud i butikkerne.

- Vi kan allerede nu med vores nye Pick-me-ups se, at vi skal opjustere på hundene og pingvinerne. De er mere populære, end vi lige havde antaget. Men det er super stærkt at ligge inde med den viden allerede et halvt år inden, vores konkurrenter normalt ville få syn for sagen på deres produkter, lyder det fra Kristian Sidelmann.

- Det står allerede nu sort på hvidt, at hundene sælger dobbelt så godt, som de andre. Derfor har vi allerede opjusteret, så alle forhandlere skal have dobbelt så mange af hundene på lager. Så får os virker kickstarter-kampagnerne virkelig som et værktøj i højere grad end bare som en salgsplatform. Så derfor skal der også lyde en kæmpe opfordring til andre, der har lyst til at prøve det for at teste deres idéer af.

Den spæde idé

  • Den spæde idé til de magnetiske træfigurer opstod i 2016, da Kristian Sidelmann var i gang med en eksamensopgave på Danmarks Tekniske Universitet (DTU).
  • Tre mand var dengang med til at bygge grundstenene til Fablewood. Først fik Kristian Sidelmann hjælp af Rasmus Fiil Svarrer til eksamensopgaven. Da tiden nærmede sig specialeskrivningen, så Kristian Sidelmann Fablewood som et oplagt emne.
  • Dengang var det en anden kammerat end Rasmus, hvis navn stod på det endelige speciale sammen med Kristian. Men efter DTU kom Rasmus Fiil Svarrer igen ind i virksomheden på hobbyniveau, mens den anden kammerat besluttede, at Fablewood ikke var stedet for ham.

De to stiftere tør derfor også allerede kalde deres femte kickstarter-kampagne for en succes. Og spørger du dem om, hvorfor samtlige fem kampagner har været succeser, er svaret tydeligt: De appellerer til en bred kundegruppe.

- Den helt nye linje med de øjne, som de har, de borer sig jo bare ind i folk. Så jeg tror, det er ligegyldigt, hvem der ser dem, så vækker det et eller andet i dem. Så på den måde er der jo en fordel i det, vi laver, fordi vi ikke bare henvender os til Hr. og Fru Danmark men til Hr. og Fru Verden. Uden det skal lyde selvhøjtideligt, så passer vores produkter bare ind på rigtig mange hylder. Og så hænger produktet og prissætningen sammen, siger Kristian Sidelmann.

- Men man skal heller ikke undervurdere, hvor meget arbejde der ligger i at etablere en kampagne. Der ligger enormt meget forudgående arbejde i forhold til billed- og videomateriale, presse og indsamling af e-mail-adresser. Det er vigtigt at holde sig for øje, når man laver sådan en kampagne her. Og vi har helt sikkert begået nogle fejl ved de første par kampagner, som vi har lært af og aldrig kommer til at begå igen.

Det er ingen hemmelighed, at særligt Kristian Sidelmann nyder at bruge tid på at arbejde kreativt med billeder og videoer af deres produkter. Den del falder derfor altid i god jord hos Fablewood-teamet.

Platformens få ulemper

Kristian Sidelmann understreger dog samtidig, at kickstarter-kampagner har den ulempe, at det er en engelsk platform, og derfor er al materiale i forbindelse med kampagner på engelsk. For dem betyder det, at de i øjeblikket modtager mange opkald fra deres ældre kunder, der har brug for hjælp.

Det betyder dog ikke, at de kommer til at flytte deres arbejde væk fra kickstarter i fremtiden.

- Kickstarter er ikke en platform, der er særligt rustet til ældre brugere. Det er vores største udfordring lige nu, men det er den platform, vi er nødsaget til at bruge for at holde fast i alle vores trofaste støttere. Så der er ikke andet for, end hvis det er for kompliceret for vores kunder, så kan de heldigvis vente et halvt år og købe dem direkte i butikkerne i stedet.

Fablewood-teamet er derfor ikke i tvivl om, at de mange fordele opvejer de få ulemper, og de opfordrer derfor andre, der har et håndgribeligt produkt til at gøre brug af crowdfunding og kickstarter-platformen.

Louise Bech Junge er ekspert i crowdfunding og rådgiver virksomheder via sit eget firma Crowdnerds. Pressefoto

Opbyg en crowd, ellers fejler du - og fire andre gode råd til crowdfundingkampagner

Crowdfundingekspert Louise Bech Junge deler her sine fem bedste råd til, hvordan du sætter en kampagne sammen.
 
1) Dan dig et overblik over de fire typer kampagner, du kan lave, og vælg den rigtige for din virksomhed.
 
2) Opbyg en crowd, som er interesserede i produktet allerede inden, kampagnen lanceres.
 
3) Hold kampagnen overskuelig og læsevenlig ved at bruge minimal tekst og visuelle elementer.
 
4) Lav en autentisk video, der sætter ansigt på folkene bag kampagnen og forklarer essensen af virksomheden.
 
5) Kommunikér med dine backers. Sig det, hvis der sker forsinkelser. Det er sådan, du sørger for, at folk også køber dit produkt, efter kampagnen slutter.

Crowdfunding kan være et værdifuldt værktøj for startups og scaleups til at tage en virksomhed til det næste niveau. Crowdfunding-ekspert Louise Bech Junge giver her fem gode råd til, hvordan du lykkes med din kampagne.

CROWDFUNDING: Når iværksættervirksomheder som Fablewood skal finde pengene til at øge eller sætte gang i produktionen, kan crowdfunding være værktøjet, der får dem i mål.

Det kan Louise Bech Junge hjælpe med. Hun er ekspert i crowdfunding og står bag virksomheden Crowdnerds, hvorigennem hun rådgiver virksomheder i at lave crowdfundingkampagner, der sidder lige i skabet.

Hun har holdt en række foredrag om crowdfunding, bruges som ekstern rådgiver i Coop Crowdfunding og hos IDA, og så deler hun sin viden som skribent i blandt andet Børsen, Samvirke og på sin blog, hvor der er mange gode og gratis råd at finde.

Hun giver her sine fem bedste råd til, hvad du skal have for øje, når du laver en crowdfunding-kampagne.

Vælg den rigtige type

- Der er fire former for crowdfunding, så start med at sætte dig ind i, hvilken du gerne vil bruge. Der er mange, der får blandet de fire sammen.

- Der er donationsbaserede kampagner, der typisk benyttes af charities og NGO'er. Der får crowden (folk, der giver penge til kampagnen, red.) ikke noget for deres penge. 

- Der er rewardbaserede kampagner - det er den type, Fablewood bruger - hvor folk får en reward (et produkt, red.) for de penge, de lægger i projektet. 

- Så er der lending, som fungerer ligesom et banklån, men hvor du låner penge af crowden i stedet for banken. 

- Til sidst er der equity crowdfunding, hvor man rejser penge til sin virksomheds vækstrejse gennem crowden. I stedet for at skulle til en venture-kapitalfond eller en business angel for at hente alle pengene, kan man hente dem via  en equity crowdfunding-kampagne.

Opbyg en crowd

- Uanset hvilken form for crowdfunding, man bruger, skal man opbygge sin egen crowd. Det betyder, at man gerne skal have en liste af mennesker, når man lancerer sin kampagne, der har tilkendegivet, at de synes, det, man lancerer, lyder interessant. Det kan man gøre via nyhedsbreve, sociale medier eller andet. 

- De kampagner, der typisk fejler, bruger en masse krudt på at lave selve kampagnen, men når de åbner for den, har de glemt at fortælle folk om den. Så når de aldrig i mål.

- At bygge en crowd er det vigtigste for en kampagnes succes - uanset typen.

Brug det visuelle

- Det er vigtigt, at du holder selve kampagnen så overskuelig og visuel som muligt. Det gælder også alle typer. Hvis man laver et langt langt A4-dokument, hvor man bare skriver og skriver, taber man folk allerede inden, de går i gang med at læse. 

- Jo mere visuel og overskuelig - det vil sige små rubrikker og gode overskrifter - jo bedre vil en kampagne typisk klare sig, fordi folk så kan overskue at gå i gang med at læse.

- Stockfotos virker sjældent, for vi mennesker kan godt afkode, at det ikke er virksomhedens egne billeder. Men billeder, som er autentiske og viser teamet, eller billeder, der vækker følelser, virker godt i crowdfunding. Mange bruger gifs og andre visuelle elementer til at bryde teksten op.

Lav en video

- Du skal lave en kampagnevideo, for undersøgelser viser, at kampagner med en video i gennemsnit rejser 105 procent mere funding end kampagner, der ikke har en video. 

- Grunden til det er, at vi godt kan lide at læne os tilbage og modtage information. Det er bare nemmere med en video, så man ikke skal til at læse en hel masse. Mange brugere ser videoen først, når de går ind på en crowdfunding-kampagne, og hvis de synes, den er interessant, læser de mere om kampagnen. Så videoen er smart, fordi den gør mennesker nysgerrige.

- Videoen er typisk mellem to og tre minutter lang, og den skal essentielt forklare, hvad projektet går ud på. Det er vigtigt, at iværksætteren er en stor del af videoen, for vi vil gerne se, hvem vi lægger vores penge i.

Kommunikér uden at spamme

- Tænk over, hvordan du kommunikerer med dem, der backer kampagnen.

- Crowdfunding går ud på, at fremmede investerer eller lægger penge i et projekt. Den tilid skal man belønne den anden vej rundt. Man skal kommunikere med sine backers og holde dem i loopet uden at spamme dem.

- Hvis man for eksempel bliver forsinket med at levere sine rewards, som sker meget ofte, skal man kommunikere om, hvorfor man er forsinket. Man skal ikke bare være stille - det er faktisk det værste, man kan gøre.

- Transparens, åbenhed og kommunikation er nøglen til glade backers. Jo gladere, jo større sandsynlighed er der for, de bliver ved med at være kunder i din butik længe efter, crowdfunding-kampagnen er afsluttet - og det er jo det, man gerne vil have.

Lone Saaby, direktør i Sikkerhedsstyrelsen, bliver den nye direktør i Education Esbjerg. PR-foto

Seneste nyt fra Esbjergs erhvervsliv

Den lokale softwarevirksomhed Workpoint har fået en Microsoft-specialist i bestyrelsen. De har nemlig hentet Claus Jul Christiansen, der startede sin karriere hos Microsoft i 1994. Han har kendskab til netop Workpoint fra sin tid hos Microsoft.

Lone Saaby, der de seneste seks år har været direktør i Sikkerhedsstyrelsen, skal i gang med nye udfordringer. Hun overtager posten som direktør i Education Esbjerg efter Erling Petersson.

Esbjerg Kommune sætter initiativer i gang for at hjælpe de, der lokalt har brug for hjælp i forbindelse med den eskalerende situation i Ukraine. Det gælder tiltag, der blandt andet tilbyder råd og vejledning til børn, veteraner og lokale virksomheder.

SubC Partner, der i januar overtog NorSeas smededivision, har i den forbindelse også overtaget NorSeas leverance af pumpemoduler til de to største detektorer i partikelacceleratoren Cern.

Her får du fire udvalgte historier fra byens virksomheder.

WorkPoint henter Microsoft-profil til bestyrelsen

Softwarevirksomheden WorkPoint har hentet Claus Jul Christiansen til bestyrelsen. Hans rejse med Microsoft begyndte i 1994, fem år efter it-giganten etablerede sig i Danmark. Den rejse sluttede dog sidste år, men undervejs har den bestået af forskellige ansvarsområder, titler, kunder, kontinenter, teknologier og ikke mindst en kultur- og virksomhedsforandring.

Claus Jul Christiansen er ikke været klar til at lægge IT og forretningsudvikling fra sig, og netop derfor har han valgt at takke ja til en bestyrelsespost hos Workpoint.

Workpoint er dog ikke en ukendt virksomhed for ham. De sidste år hos Microsoft havde Claus Jul Christiansen nemlig ansvaret for det samlede partner-økosystem samt SMB og Corporate kunder, hvoraf Workpoint har været imellem.

- WorkPoint har et stærkt produkt, en god organisation og en ordentlig måde at gøre tingene på. Det er et rigtig godt udgangspunkt for den kommende vækst, og min partnerviden kan uden tvivl bringes i spil i forhold til en international partnerstrategi, siger Claus Jul Christiansen.

Sikkerhedsstyrelsens direktør flytter til Education Esbjerg

Sikkerhedsstyrelsen er i gang med at finde ny direktør. Lone Saaby skal nemlig overtage posten som Education Esbjergs direktør efter Erling Petersson.

Med Lone Saaby får den sydvestjyske uddannelsessatsning en leder med erfaring fra indflydelsesrige poster i nogle af landets største organisationer samt i centraladministrationen.

Hun glæder sig til at bringe sin nationale og internationale baggrund som lobbyist i spil i bestræbelserne på at placere Esbjerg stærkere på landkortet, især når det gælder uddannelser af høj kvalitet. Det skriver Education Esbjerg i en pressemeddelelse.

- Efter seks år præget af en stor transformation i Sikkerhedsstyrelsen har jeg lyst til at prøve noget andet og bygge noget nyt op. Jeg er den entreprenante type, og det tiltaler mig, at Esbjerg efter i mange år at have talt om at tiltrække unge og uddannelser nu også handler på det. Uden førende erhvervsfolk og andre nøglepersoners virkelyst og engagement ville opgaven ikke være interessant for mig. Der er stærke kræfter bag Education Esbjerg, siger Lone Saaby.

Lone Saabys karriere efter kandidatgraden i økonomi fra Københavns Universitet har udfoldet sig i Erhvervs- og Vækstministeriet, Teknologisk Institut, Patent- og Varemærkestyrelsen, Dansk Industri, Landbrug & Fødevarer og siden 2016 i Sikkerhedsstyrelsen.

Esbjerg Kommune sætter lokal hjælp i gang som følge af situationen i Ukraine

365 borgere i Esbjerg Kommune kommer fra Ukraine. Både for dem og for mange andre borgere og virksomheder i kommunen kan situationen i Ukraine give anledning til spørgsmål og behov for vejledning. Samtidig ønsker flere borgere at hjælpe flygtninge fra Ukraine.

Derfor opretter Esbjerg Kommune nu en række tiltag, som kan hjælpe de mennesker, der kommer hertil fra Ukraine, og også støtte de lokale, der måtte have brug for råd og vejledning som følge af situationen i Ukraine.

- Den svære situation i Ukraine påvirker os alle, og vi skal som kommune selvfølgelig være parate til at yde den nødvendige hjælp til de mennesker, der kommer hertil fra Ukraine. Også lokale børn, unge og deres forældre og vores veteraner kan have behov for støtte i situationen, ligesom lokale virksomheder med ukrainske ansatte kan efterspørge vores råd og vejledning. Derfor sætter vi nu flere indsatser i gang med netop det formål, siger borgmester i Esbjerg Kommune, Jesper Frost Rasmussen.

Offshore-specialisten SubC Partner leverer pumpemodul til Cern

SubC Partner er bedst kendt som leverandør af ingeniørydelser til olie- og gasindustrien. I januar købte den vestjyske virksomhed NorSeas smededivision i Esbjerg, og med det opkøb fulgte en ganske speciel opgave. Det skriver Børsen.

NorSea var nemlig blevet valgt som leverandør af et pumpemodul til de to største detektorer i partikelacceleratoren Cern.

Ordren kom i stand via Big Science-sekretariatet, som præsenterede Cern for flere mulige danske leverandører. Blandt andet havde de valgt at se mod offshore-industrien, fordi man her er vant til at arbejde med ekstremt høje kvalitetskrav.

- Energisektoren arbejder hver dag med krav til kvalitet, dokumentation, sporbarhed og sikkerhed, som få andre brancher kan matche. Det giver os en konkurrencefordel i andre sektorer, siger administrerende direktør hos SubC Partner, Tommy Klein, til Børsen.