Glaspartner skiftede ringbind ud med robotter: Digitaliseringen udvikler både virksomhed og medarbejdere
For to år siden fik Glaspartner A/S nye ejere. Dengang var den digitale udvikling gået udenom den lokale virksomhed, men da de nye ejere kom til, var det med drømmen om at udvikle virksomheden digitalt.
Det viste sig hurtigt at være en større proces, og kompetencerne til det havde de heller ikke i huset. Derfor søgte Ib Madsen, direktør i firmaet, hjælp fra professionelle, og det har betydet, at Glaspartner A/S i dag oplever en positiv effekt på både virksomhed og medarbejdere.
Mange af de manuelle opgaver er blevet digitaliseret, og det har øget både effektiviteten og arbejdsglæden. Derfor anbefaler Ib Madsen, at andre virksomheder også griber fat i opgaven.
DIGITALISERING: Udprintede mails, ringbind og generelt manuelt drevet arbejde. Det var virkeligheden, da Ib Madsen sammen med Trine Hybjerg og investeringsselskabet Buur Invest A/S overtog den lokale virksomhed Glaspartner A/S i 2019.
Det var ikke en overraskelse for de nye ejere, at Glaspartner dengang var bagud i forhold til digitaliseringen. Tværtimod var det præmissen for overtagelsen, hvor de nye ejere mente, at de havde nogle svar på, hvilken retning virksomheden skulle bevæge sig i på den digitale front.
- Jeg tror, at det, vi overtog, og det, vi kiggede ind i, nok var et typisk billede på, hvordan en mindre eller mellemstor virksomhed ser ud. Der var masser af gode intentioner og forståelse for, at det er den vej, tingene går, men der var samtidig en berøringsangst og måske uvidenhed om, hvordan man kommer i gang. Alle ved godt, det skal ske, og hvad det er, der skal ske i overskrifter, men derfra til så at komme i gang - det er en helt anden opgave, siger Ib Madsen, der er direktør i Glaspartner A/S.
Men nogle gange er gode idéer ikke nok. For når man træder ind i en virksomhed af Glaspartner A/S' størrelse, mangler der ofte en it-afdeling med de rette kompetencer for digitalisering.
Det samme gjorde sig gældende her, hvor hverken Ib Madsen eller Trine Hybjerg selv mente, de havde de rette kompetencer eller baggrund til at gribe opgaven an på egen hånd.
- Vores tilgang var at søge hjælp udefra. Erhvervshus Sydjylland var et af de steder, vi henvendte os til. Men vi var også helt fra start bevidste om vores egne udfordringer og opsøgte derfor også støtteprogrammer i forhold til digitalisering. Vi var generelt meget åbne for at få hjælp udefra, siger Ib Madsen.
De lavthængende frugter
For en virksomhed som Glaspartner A/S, der var så manuel, som den var tilbage i 2019, kan det være svært at vide, hvor man skal starte digitaliseringsprocessen. Før Ib Madsen og Trine Hybjerg kom til, printede man mails ud og afleverede til sin kollega i stedet for at videresende dem i systemet.
Ordre og tilbud blev printet og arkiveret i ringbind, og der fandtes ikke noget digitalt arkiv eller produktionsplanlægning.
Glaspartner A/S
- Glaspartner A/S er etableret i 2005 og har cirka 20 ansatte.
- Ib Madsen og Trine Hybjerg købte virksomheden i 2019 sammen med investorselskabet Buur Invest A/S.
- De har investeret i en robot, der kan gøre produktionen hurtigere og smartere. Den kan producere 200 termoruder i timen mod medarbejdernes 120 termoruder om dagen. Samtidig sparer den de ansatte for tunge løft og monotone gentagelser.
- Glaspartner A/S har en app på vej, der skal gøre kundeoplevelsen bedre, ligesom det øger virksomhedens tilgængelighed for kunderne.
- Du kan læse mere om virksomheden her.
- De ting er relativt simple at få ændret, men det er de lavthængende frugter, som alle kan forholde sig til. Når ting er så manuelle, så er alt det andet som produktionsplanlægning og kommunikation af ordre også manuelt og håndbart. Og det var der, digitalisering blev en svær øvelse, siger Ib Madsen og tilføjer:
- Der manglede vi kompetencer med vores størrelse virksomhed. Vi havde brug for at få beskrevet, hvor vi skulle starte. Vi manglede et overblik over, hvordan vi fik tingene gjort i den rigtige rækkefølge, og derfor opsøgte vi både støtteprogrammer og eksperter, der kunne komme ud i virksomheden og hjælpe.
Med den hjælp og tilgang er der også sket meget i Glaspartner A/S i løbet af de seneste to år. Udover at droppe ringbindene og udprintede mails har de investeret i robotter, der kan kommunikere med hinanden og online, så de kan gøre både medarbejdernes arbejdsdag og kundernes oplevelser bedre.
- Vi er i fuld gang med at investere i nye systemer, der kan fjerne de sidste manuelle processer og gøre kommunikationen smartere. Det handler om rigtig mange store investeringer nu, hvor vi har fået lagt planen og fået overblikket, så det er nok en on-going proces for os, som man aldrig bliver færdig med, siger Ib Madsen.
Ny udvikling - og flaskehalse
Opgaven med digitaliseringen har da også sat sit præg på både virksomheden og medarbejderne.
Glaspartner A/S har gennem deres nye digitale investeringer øget deres muligheder for at få flere ordrer igennem, ligesom Ib Madsen har kunnet se på sine medarbejdere, at de har haft stor glæde af den digitale udvikling.
- Vores medarbejdere har reageret positivt på, at der er nogle gentagende manuelle processer, der før har fyldt meget, som er forsvundet, så de har kunnet koncentrere sig om at bruge deres tid mere positivt. Så både på den menneskelige side er der sket nogle positive ting, men selvfølgelig også for virksomheden ved, at vi har øget vores effektivitet, siger Ib Madsen.
Men digitaliseringsprocessen har dog også affødt nye udfordringer i form af, at de nu flytter nogle flaskehalse rundt i virksomheden.
- Der er altid noget nyt, man skal forholde sig til og et nyt sted, hvor tingene så bliver en eller anden form for flaskehals. Det er noget, vi kan se, kommer til at køre sådan i rigtig mange år. Men når man har sagt A, er man nødt til også at sige B, siger Ib Madsen og fortsætter:
- Det er en stor proces og et stort projekt, som der ikke rigtig er nogen returknap på, når man er i gang. Men det er en spændende opgave, og vi kan se, at virksomheden og medarbejderne udvikler sig i takt med, at vi arbejder med tingene. Så overordnet set er det en positiv oplevelse at komme i gang med det her.
En bedre kundeoplevelse
En af de ting, Glaspartner A/S arbejder videre med i forhold til digitaliseringen, er en app, der skal give kunderne en bedre oplevelse. En prototype lå allerede klar sidste år, men fordi de 1. januar 2021 overtog en konkurrent i Nordjylland, er processen blevet forsinket.
Det skyldes, at der nu er to systemer, der skal køres sammen til en fælles app. Men Ib Madsen håber, at appen, der er designet med input fra Glaspartners kunder, snart kan blive taget i brug.
- Vi har kigget længere frem for at se, om det kan give os nogle fordele at træde ind på det her marked, men det er egentlig ikke hovedmotivationen. Vi har tidligere kommunikeret rigtig meget med vores kunder telefonisk, og der kan ske mange misforståelser og fejl på den måde. Så det er egentlig for at give vores kunder en bedre oplevelse, så de bestiller gennem appen, og deres ordre så går direkte videre i systemet til produktionen, så vi undgår dobbeltbehandling af en ordre, hvor der kan ske fejl, afslutter Ib Madsen.