24-årige Mads gør klar til at overtage fars virksomhed: Det har altid været min drøm, men det er ikke kun rosenrødt
Med fem søskende, der alle har været en del af familiefirmaet, siden de var små, hvem skal så overtage virksomheden, når deres far er klar til at træde tilbage fra direktørposten?
Det var det store spørgsmål for 64-årige Ole Grønbæk Møller, da han for syv år siden begyndte at tænke på EVR's fremtid efter sin pension.
I dag er hans yngste søn, 24-årige Mads Smedegaard Møller, ved at gøre sig klar til at påtage sig rollen og ansvaret. Men det har været en lang proces.
GENERATIONSSKIFTE: Da Ole Grønbæk Møller var 19 år, byggede han fundamentet til den esbjergensiske virksomhed EVR, der startede under navnet Esbjerg Vinduespolering og Rengøringsselskab.
Dengang grundlagde Ole et enkeltmandsfirma inden for vinduespolering, der skulle bygge på kerneværdierne:
- Høj kvalitet
- Fleksibilitet
- God service til tiden
45 år er gået siden grundstenene til EVR blev lagt i et kælderværelse, og i den tid har firmaet taget fart. Firmaets kundegruppe har bevæget sid ud over Esbjergs bygrænser til hele Jylland og Fyn. Ligesom den i dag 64-årige Ole har opkøbt Vinduespudser Gruppen i Nordjylland, hvorfor han er direktør for omkring 50 ansatte i EVR og omkring 40 i Nordjylland.
Blandt dem er den 24-årige Mads Smedegaard Møller, der er Oles yngste søn, og som har haft sin gang i EVR, siden han var barn. Men efter 45 år er det for Ole også blevet tid til et generationsskifte i direktørstolen.
- Jeg begyndte for omkring syv år siden at snakke om et generationsskifte, så jeg har tænkt hen ad vejen, om der var nogle af børnene, der var interesserede i at overtage. Men det skulle være deres eget ønske, siger Ole Grønbæk Møller.
Derfor luftede han emnet for hele familien, hvor alle fem børn holdt møde uden deres far for at diskutere, om nogen var interesserede i at føre familiefirmaet videre. Ingen af børnene var klar til at slippe EVR.
Firmaet har nemlig været en lige så stor del af deres DNA, som det har været for deres far. På den ene eller anden måde har de alle været en del af firmaet, siden de var små, men på daværende tidspunkt var Mads' fire ældre søskende ved at skabe sig en karriere uden for EVR, mens han selv var ved at arbejde sig op i firmaet.
Blandt de fem søskende var der ingen tvivl om, at Mads havde evnerne til at gå i sin fars fodspor, og derfor har han i første omgang købt 50 procent af firmaet. Men i virkeligheden har oplæringen af Mads foregået, siden han første gang satte benene i firmaet.
- Jeg har aldrig følt et pres for at køre EVR videre, men det har været min drøm, hvis det kunne ske uden konflikt i familien, fortæller Mads Smedegaard Møller.
De første skridt
Mads' første minde fra EVR stammer fra en tid, hvor han var omkring otte år og gik rundt med en kost og fejede. Som 14-årig blev han ansat til at vaske trapper for EVR efter skole, indtil han færdiggjorde gymnasiet.
Som 20-årig udvidede han sin oplæring og arbejdede først et år med vinduespolering og efterfølgende et år med facaderens. Lige indtil Ole opkøbte firmaet i Nordjylland. Det betød, at den daværende chef for vinduespolering i EVR flyttede til det nye firma for at være chef, hvorfor hans rolle i EVR var ledig.
Den rolle kunne Mads passende overtage med hans efterhånden mangeårige erfaring i firmaet, og der begyndte oplæringen i ledelse så småt. Det på trods af, at Mads købte de første 50 procent af virksomheden, da han var 20 år.
Hvem er EVR?
- EVR er specialiseret i vinduespolering og facaderens for både virksomheder, institutioner og private.
- De har både kunder i Jylland og Fyn.
- Firmaet blev startet i 1976 og tæller i dag cirka 50 medarbejdere.
- Ole Grønbæk Møller er i øjeblikket direktør for virksomheden, men hans søn Mads Smedegaard Møller ejer i dag 50 procent af virksomheden.
- På sigt bliver det Mads Smedegaard Møller, der overtager direktørstolen.
- Du kan kontakte virksomheden på mail: info@evr.dk eller telefon: 70 23 27 28.
Tanken er, at han løbende skal overtage flere og flere af sin fars opgaver, indtil de begge er klar til, at Mads skal købe de resterende 50 procent af Ole, så generationsskiftet kan blive fuldført.
Det har været og er fortsat en langvarig proces, men hele familien sidder fortsat med en god mavefornemmelse på grund af den måde, forberedelserne er sket på.
- Det er en lang proces, der kan være meget problematisk. Vi brugte omkring halvandet år på processen om at finde ud af, hvem der kunne være interesserede i at overtage EVR. Det var vigtigt, at alle følte sig fair behandlet. Og i dag er alle vi børn blevet en del af EVR på en eller anden måde, siger Mads.
For selvom hans fire søskende ikke havde lyst til at overtage direktørstolen, ville de stadig gerne være en del af deres fars hjertebarn. Derfor sidder Mads' to ældste brødre i dag i bestyrelsen, mens hans søster er ansat i kundeservice og markedsføring, og den sidste storebror er ansat i EVR som vinduespudser og trappevasker - efter eget ønske.
Et kendskab til DNA'et
Selvom Mads' oplæring som leder startede, da han blev chef for afdelingen for vinduespudsning, har de nu ansat en ny mand til den rolle. Det skal give Mads mere tid til at lære fra sin far og altså på sigt overtage flere af hans arbejdsopgaver.
Men det er ikke ensbetydende med, at Ole ikke skal være en del af EVR, når først Mads har overtaget direktørstolen.
- Jeg tror altid, far vil være en del af virksomheden på en eller anden måde. Men når vi begge er klar, overtager jeg resten. Nu er det første store skridt taget, så kan vi tage det lidt mere med ro, siger Mads og forklarer, at de juridiske processer er sat i støbeskeen.
- Det giver også mig en tryghed at vide, hvad der skal ske med EVR, når jeg er klar til at slippe min post, og Mads er klar til at overtage, supplerer Ole.
I dag er ingen af dem i tvivl om, at den langvarige proces har været den helt rigtige. Og det indebærer Mads' oplæring, fra han var 14 år.
Familiens gode råd
1. Start i god tid og brug tid på dialogen, hvis der er flere søskende, så alle er afklarede. Brug tid på at tage den debat, inden I roder advokater ind i det.
2. Diskuter de forskellige muligheder, hvis der er flere interesserede parter. Snak det igennem med fordele og ulemper.
3. Hav en åben dialog. Hvis noget går dig på, så er du nødt til at fortælle det. Særligt, hvis det er et generationsskifte i familien.
4. Husk at holde fri. Hvis det er et familieforetagende, er det vigtigt, at man husker at holde fri og ikke taler om det hele tiden i fritiden. Specielt hvis der er flere søskende.
Han har nemlig fået en indsigt i firmaet, som hverken han eller hans far mener, han ville have fået, hvis han blot var trådt ind som leder. I stedet har han fået erfaring med at være manden på gulvet, som han kan bruge i sin ledelsesstil.
- Det har været en kæmpe fordel, at Mads har arbejdet her, siden han var barn. Han kender DNA'et i alle afdelinger, siger Ole.
Det har også gjort den kommende overdragelse nemmere for de mange ansatte i firmaet.
- Jeg har folks forståelse og respekt. Jeg har selv set nogle af de udfordringer, der kan være forbundet med arbejdet. Og så kan jeg bedre forsøge at forbedre dem, tilføjer Mads og fortsætter:
- Men det er ikke kun rosenrødt. Far har startet det, og det har jeg en kæmpe respekt for. Nu skal jeg til at bygge videre på det, og det er ikke altid lige nemt, når man ikke selv har bygget soklen.