Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Esbjerg i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

2care4 Group har styrket deres position på det tyske marked med opkøbet af en tysk parallelimportør af medicinalprodukter. På billedet ses Karsten Christensen, 2care4 Generics (t.v), Ulrik Ernst Rasmussen (t.h.) og advokat Hans Frederik Dydensborg, der er leder af organisationen Global Medical Aid. Foto: Ken Mathiesen

Det skal du vide, når du træder ind på det tyske marked

På Stenhuggervej i Sædding så 2Care4 Group dagens lys tilbage i 2005. 16 år senere er der sket meget for parallelimportøren af medicinalprodukter, der startede med den ene afdeling i Esbjerg, men som i dag er til stede i yderligere fem lande.

I år opkøbte de virksomheden Allomedic GmBH i Tyskland. Opkøb har ellers ikke været en stor del af deres portefølje.

Derfor kan det også være svært at greje, hvad man skal være opmærksom på rent juridisk, når man kaster sig ud i køb af udenlandske virksomheder. Det kan det på sin vis være uanset erfaringsniveauet.

Men hos Dahl Advokatpartnerselskab har man samlet alle sine kompetencer på området under navnet German Desk. Advokaterne har understøttet 2care4 Group gennem hele processen med opkøbet af Allomedic GmBH. Ligesom de til daglig rådgiver både danske og tyske virksomheder om dansk-tyske retsforhold.

Læs med i dagens nyhedsbrev, hvor afdelingsleder Mikael Hedager Würtz fortæller mere om, hvad German Desk kan hjælpe din virksomhed med, og hvorfor det tyske notarkrav oftest overrasker deres danske klienter.

Har du forslag til, hvad Erhvervsliv Esbjerg skal dykke ned i, er du altid velkommen til at sende os en mail. Ligesom du meget gerne må dele nyhedsbrevet med dem, du kender.

Nye læsere kan tilmelde sig vores nyhedsbreve lige her.

God læselyst - og tak fordi du læser med!

Billede af Ditte Irene Knudsen
Billede af skribentens underskrift Ditte Irene Knudsen Erhvervsjournalist
2care4 så dagens lys i 2005. Siden da har de opbygget solid erfaring med parallelimport af medicinalprodukter inden for human medicin i EU/EØS-landene. Pressefoto

2care4 Group styrker deres position i Tyskland med opkøb: - Det er et interessant alternativ til organisk vækst

For fem måneder siden blev parallelimportøren af medicinalprodukter 2care4 Groups tilstedeværelse på det tyske marked styrket. 1. juli i år gik købet af Allomedic GmBH nemlig igennem.

Det er dog otte år siden, at 2care4 Group for første gang gik ind på det tyske marked, men opkøbet af Allomedic GmBH styrker deres hidtil relativt lille position i nabolandet. Og det sker som følge af en ny strategi fra 2019, der satte et øget fokus på at udvide virksomhedens geografiske placering, hvor særligt det tyske marked blev et vigtigt indsatsområde.

Da 2care4 Group inden da ikke havde den store erfaring med opkøb af andre virksomheder, har de fået hjælp af Dahl Advokatpartnerselskab, der har understøttet dem i hele processen. De fungerede efterfølgende som sparringspartnere i forhold til integrationen af Allomedic GmBH og de tilknyttede ansatte.

Med denne artikel giver Erhvervsliv Esbjerg dig indsigt i, hvad 2care4 Groups erfaringer har været med opkøbet i Tyskland, siden handlen gik igennem, samt hvilke strategiske overvejelser, der har ført til opkøbet.

Erhvervsliv Esbjerg hjælper dig med denne artikel om 2care4 Groups opkøb af den tyske Allomedic GmBH med at forstå, hvad der ligger til grund for beslutningen.

OPKØB: 1. juli 2021 gik en handel mellem 2care4 Group og den tyske Allomedic GmbH igennem. Derved bliver Allomedic GmbH en del af 2care4 Group, der opskalerer sin tilstedeværelse på det tyske marked.

Den tyske virksomhed er en parallelimportør af medicin, der ligger i Baden-Baden og omsætter for cirka 150 millioner kroner om året. Selvom 2care4 Group allerede for otte år siden gik ind på det tyske marked, er det kun to år siden, selskabet for alvor satte fokus på nabolandet og lagde en strategi.

Indtil da var deres tilstedeværelse på det tyske marked begrænset og leverancer foregik via en distributør. Sidste efterår øjnede 2care4 Group derfor et opkøb af Allomedic GmBH.

- Tyskland og det tyske marked er en strategisk prioritet i vores virksomhed. Vi vil gerne styrke vores position dernede - primært organisk, men så opstod der en mulighed for at styrke den med opkøb. Den passede ind i en større plan, så opkøbet af Allomedic har været en blanding af en strategisk plan og opportunisme, siger Ulrik Ernst Rasmussen, der er CEO i 2care4 Group og tilføjer:

- Allomedic har en position, der passer godt ind i vores setup og forretning. Den er et godt fit, og der er en række synergier i det. Opkøbet understøttede en strategisk plan og den retning, vi havde lagt for 2care4 i Tyskland.

En udvidet geografisk styrkelse

2care4 Group har et generelt ønske om at styrke dens position inden for parallelimport. Men Tyskland er Europas største marked for parallelimporteret medicin, og det gør det tyske marked specielt interessant for 2care4 Group.

- Helt konkret giver opkøbet af Allomedic os en bredere markedsadgang i forhold til produktsortiment og bredere distribution i Tyskland givet en relativt lille position på markedet i forvejen.

2care4, med CEO Ulrik Ernst Rasmussen i spidsen, begyndte i Esbjerg, men deres mindset har fra starten været europæisk, og de ser derfor ikke grænser, kulturer og sprog som barrierer – de betragter dem snarere som velkomne nuancer, og derfor har de et stort ønske om at styrke og udvide deres geografiske placeringer. Foto: Ken Mathiesen

2care4 Group har flere afdelinger i udlandet, men inden beslutningen om at opkøbe Allomedic GmBH blev taget, havde den lokale medicinalvirksomhed ikke den store erfaring med opkøb.

Det har dog ikke betydet, at virksomheden ikke har haft stort kendskab til det tyske marked.

- Vi havde ikke den store erfaring med opkøb, men efter otte år havde vi et godt kendskab til det tyske marked. Vi har også flere tyske ansatte, der kommer med noget viden om det tyske marked specifikt.

En hjælpende (juridisk) hånd

Men den manglende erfaring i forbindelse med opkøb har ikke været en klods om benet. Tværtimod har 2care4 Group søgt hjælp hos Dahl Advokatpartnerselskab, der har en afdeling, der arbejder specifikt med samarbejde og opkøb på tværs af den dansk-tyske grænse - nemlig German Desk.

- Dahl har hjulpet os i forskellige dele i forbindelse med handlen. De har fra starten understøttet i forhandlinger, under due diligence og kontraktudformningen.

Men et opkøb af en virksomhed - og slet ikke en virksomhed i et andet land - slutter ikke, når den sidste underskrift er sat. Tværtimod ligger der også efterfølgende et stort stykke arbejde, og derfor har 2Care4 Group også haft stor gavn af samarbejdet med Dahls German Desk efter overtagelsen.

- De har efterfølgende også været en samarbejdspartner i integrationsdelen. Der var cirka 20 medarbejdere, som vi overtager, og dem skulle vi selvfølgelig have lavet nogle aftaler med af forskellig karakter. Det har Dahl også understøttet.

- Dahl har en tysk samarbejdspartner, de har koblet på, og så har de understøttet os i en del af integrationsarbejdet særligt på det personalerelaterede felt i forhold til lovgivningen. Der har skullet udformes nogle fratrædelsesaftaler og så videre. Der har været god sparring fra Dahls side, den cadeau skal de have.

Selvom 2care4 Group påbegyndte arbejdet med opkøbet af Allomedic GmBH uden den store erfaring med opkøb, står Ulrik Ernst Rasmussen tilbage med en god fornemmelse. Og mod på mere.

- Det har ikke som sådan været en geografisk udvidelse, men mere en geografisk styrkelse. Men vi er åbne over for yderligere opkøb. Det har været en god læring og bestemt også noget, vi vil overveje fremadrettet som en vækstmetode. Det er et interessant alternativ til organisk vækst.

Mikael Hedager Würtz har en magistergrad fra Universitet i Heidelberg og har på den baggrund særligt fokus på tyske retsforhold. Han er ansvarlig for Dahls German Desk, som tilbyder rådgivning om dansk-tyske retsforhold, og har siden 2008 arbejdet som fast partneradvokat med Det Tysk-Danske Handelskammer. Pressefoto

Dahls German Desk rådgiver virksomheder i tysk erhvervsret: Sproget er et afgørende aspekt i dansk-tysk samarbejde

Dahl Advokatpartnerselskab har en afdeling, der er specialiseret i at hjælpe både danske og tyske virksomheder med dansk-tyske retsforhold.

Afdelingen er ledet af advokat og partner Mikael Hedager Würtz og består af advokater, der løser opgaver af forskellig art for både tyske og danske virksomheder. De samarbejder ligeledes med tyske advokater, der kan knyttes til rådgivningen eller en sag, hvis det er nødvendigt, og så sproget aldrig bliver en barriere.

Hos German Desk kan man ikke sammenfatte en konkret liste over forhold, du skal være opmærksom på, hvis du skal begive dig ind på det tyske marked. Listen er for omfangsrig og varierende efter situationen.
 
Til gengæld oplever de typisk, at danske virksomheder bliver overrasket over notarkravet, der gælder i langt højere grad i Tyskland end i Danmark.

Netop notarkravet, hvad German Desk kan hjælpe med, og formålet med afdelingen kan du få indsigt i gennem denne artikel.

Erhvervsliv Esbjerg giver dig i denne artikel en (juridisk) fordel, hvis du eller din virksomhed skal begive sig ind på det tyske marked.

RÅDGIVNING: Tyskrelateret erhvervsjura kan være en mundfuld, hvis du ikke enten har arbejdet med det før, eller har specialiseret dig på netop det område.

Som virksomhed eller erhvervsperson kan man i forskellige aspekter af erhvervslivet få brug for hjælp med den tyske erhvervsjura. Netop derfor har Dahl Advokatpartnerselskab samlet deres juridiske og sproglige kompetencer inden for tysk-danske retsforhold i et tosproget team under navnet German Desk.

I spidsen for den specialiserede afdeling sidder advokat og partner Mikael Hedager Würtz, som har betydelig erfaring med både det tyske sprog og erhvervsjura.

Og netop erfaringen med det tyske sprog på et professionelt niveau er ifølge advokaten nødvendigt for at skabe tillid, når man arbejder på tværs af den dansk-tyske grænse.

- Et afgørende aspekt er det sproglige. At man forstår sproget og kulturen. Det er rigtig vigtigt for, at du kan opbygge tillid til de mennesker, du arbejder med. Det giver dig en klar fordel, hvis du forstår, at mennesket er forskelligt, også inden for den kulturkreds de kommer fra, og særligt i Tyskland er der mange forskellige kulturer, siger Mikael Hedager Würtz og uddyber:

- Det er specielt en fordel for en som mig, der har den direkte kontakt til den tyske part. Der kan gå rigtig meget tabt i processen, hvis begge parter skal oversætte til deres foretrukne sprog ved hvert led i kommunikationen, eller hvis man kommunikerer gennem et tredje sprog så som engelsk. Det er en af de væsentligste fordele ved at have en German Desk.

Et bredt område af hjælp

Men German Desk hjælper med mere end den sproglige barriere. Man kan for forståelsens skyld dele afdelingen op i to aspekter: inbound og outbound.

Inbound rådgivning er for tyske virksomheder på tysk om danske retsforhold på mange forskellige aspekter. Outbound rådgivning er for danske virksomheder på dansk og tysk om tyske retsforhold. Også her er der mange forskellige aspekter, men Dahl fremhæver selv følgende på deres hjemmeside:

 • Rådgivning om kontraktindgåelse og deltagelse i kontraktforhandling, bl.a. bistand til at få udarbejdet kontrakt på både dansk og tysk.
 • Rådgivning i forbindelse med udstationering.
 • Selskabsforhold, f.eks. etablering af agent- og forhandlerkontrakter med tyske virksomheder eller etablering af datterselskab eller filial i Tyskland.
 • Sparring/vejledning i forhold til valg af tyske rådgivere og den efterfølgende proces i Tyskland.

Generelt er der tale om, at German Desk dækker et bredt område og kan rådgive og understøtte i en grad, der er behov for. Derfor kan man heller ikke opstille en færdig liste over de områder og emner, en virksomhed kan søge hjælp til.

Men en dansk virksomhed kan eksempelvis opsøge German Desk i forbindelse med ansættelsen af en tysk eller dansk medarbejder i et tysk datterselskab, udskiftning på ledelsesposten i et tysk datterselskab eller i forbindelse med en transaktion som 2care4 Group, der opkøbte den tyske Allomedic GmBH og i den forbindelse benyttede Dahl.

Søg professionel rådgivning

For Mikael Hedager Würtz er det ikke nemt at opstille en generel liste over de ting, man som dansk virksomhed skal være opmærksom på, hvis man bevæger sig ind på det tyske marked. Listen er for omfangsrig, og så afhænger det af den specifikke situation.

Derfor anbefaler han, at man altid søger professionel rådgivning, så man kan få hjælp til den konkrete situation, man står i, eller er på vej ind i.

Det tyske notarkrav

Tysk ret arbejder i langt højere grad med notarpligt end dansk ret. Der gælder en særlig lov for notarerne, der er et offentligt og uafhængigt embede, hvor notaren optræder som ”rettens tjener”. Notarer er ikke dommere, som tilfældet er i Danmark, men der stilles næsten de samme professionelle krav. I stedet er det typisk advokater, som tager den krævende notaruddannelse.

Der skal yderligere sondres mellem en notariel bekræftelse (som minder om en dansk notarforretning red.) og en notariel dokumentering (Beurkundigung red.), som er en meget mere omfattende og omkostningskrævende øvelse. Her erklærer notaren sig om indholdet af det eller de dokumenter, som ligger foran ham, og vil typisk slavisk læse hele dokumentet op på tysk og sikre sig, at de tilstedeværende forstår indholdet på originalsproget.

Har du spørgsmål til German Desk, eller søger du rådgivning, kan du kontakte Mikael Hedager Würtz på mail eller tlf.: 88 91 89 56.

- Når man søger professionel rådgivning, kan vi allerede i den første samtale sætte kunden ind i de mulige udfordringer, de kan forvente at støde ind i. Ligesom vi har mangeårige samarbejdspartnere i Tyskland, jeg kender godt, som jeg kan koble på rådgivningen eller sagen.

- På den måde er der mange gange tilknyttet en specialist i Tyskland, som vi kender gennem mange tidligere rådgivningsforløb, så man ved, man kan stole på dem. Det er vigtigt, at man føler sig komfortabel med, at ens rådgivning er i trygge hænder.

Et klassisk eksempel

På baggrund af hans mange års erfaring med tysk erhvervsjura, kan han oplyse, at det klassiske eksempel på noget, der overrasker danske virksomheder, er notarkravet.

Typiske eksempler på notarpligt

 • Stiftelse af selskab
 • Ændring af vedtægter
 • Overdragelsesaftaler ved køb og salg af ejerandele
 • Fusioner/spaltninger
 • Køb og salgsaftaler ved fast ejendom
 • Andre overdragelser af fast ejendom, f.eks. overdragelse af formue eller ved arv
 • Familieretlige dispositioner, fuldmagter og gaveaftaler

I Tyskland arbejder man i langt højere grad med notarpligt, end man gør i Danmark. Derfor kan det komme bag på mange, der ikke har erfaring med den tyske erhvervsret, at en notar er lovpligtig i mange sammenhænge, som det ikke er i Danmark.

Det skyldes blandt andet, at Tysklands retssystem ikke er digitaliseret i samme omfang som det danske. Det betyder, at mens man herhjemme kan ordne mange ting selv på nettet, såsom at registrere sin virksomhed på virk.dk, så kræver det i Tyskland, at man gør det sammen med en notar.

- Dem, der for første gang bevæger sig ind på det tyske marked, har mange gange googlet lidt, inden de ringer til mig. Men de ved naturligt nok ikke, hvad den tyske erhvervsret præcist indebærer. Derfor oplever de den nogle gange som værende ufleksibelt og langsommeligt.

- Men fordi vi kender vores tyske samarbejdspartnere, kan vi ofte give dem en hurtigere og mere hensigtsmæssig rådgivning, så folk får deres ting igennem indenfor en tidsramme, der ikke er væsentligt anderledes end herhjemme. Men vi kan selvfølgelig ikke gøre det helt så hurtigt som herhjemme.

Nyheden om, at endnu en digital sværvægter udvider med aktiviteter i Esbjerg, blev offentliggjort på messen Datacloud Nordic. Her kunne erhvervschef Karsten Rieder (midten til venstre) og data- og projektkonsulent Nema Rahim fra Business Esbjerg (midten til højre) sige tillykke til salgsdirektør i Bulk Infrastructure Kristian Kofoed-Solheim (tv.) og Maxim Pozdnyakov, som er regional director i DE-CIX (th.). Pressefoto

Det skal du også vide om Esbjergs erhvervsliv

Esbjerg skal på Danmarks vegne være vært for sammenslutningen World Energy Cities Partnerships årsmøde til næste år. 100 repræsentanter kommer til oktober 2022 til byen, hvor Esbjerg skal fremhæve sin rolle som førende inden for den grønne omstilling.

Entreprenørvirksomheden Karl Poulsen Murer & Entreprenørfirma ApS på Smedevej i Bramming får ny ledelse. Direktør Robin Poulsen træder tilbage, mens Kasper Tykgaard og Martin Madsen overtager.

Den gamle arbejderhøjskole på hjørnet af Stormgade og Spangsbjerg Kirkevej er igen sat til salg. Denne gang forsøger Esbjerg Kommune at sælge hele ejendommen.

Tyske DE-CIX kommer til Esbjerg. Det blev offentliggjort på en stor konference om datacentre og it-infrastruktur, Datacloud Nordic, 30. november. Virksomheden er Europas største såkaldte internet exchange-udbyder.

Her er fire udvalgte historier fra byens virksomheder.

ESBJERG RUNDT: Nøglespillere fra verdens førende energibyer besøger kommunen over tre dage til oktober næste år, hvor Esbjerg på Danmarks vegne er vært for sammenslutningen World Energy Cities Partnerships årsmøde. Det skriver JydskeVestkysten.

Man forventer, at omkring 100 repræsentanter fra forskellige energibyer kommer til byen næste år, hvor man vil synliggøre Esbjergs rolle som førende inden for den grønne omstilling.

- Det er et kæmpe skulderklap til Esbjergs grønne arbejde, at byen næste år er vært for mødet mellem verdens førende energibyer. Esbjerg har udviklet sig til en grøn energimetropol i Nordeuropa, ligesom esbjergenserne går forrest for en retfærdig grøn omstilling, når tusinder af oliejobs i de kommende år skal udskiftes med arbejdspladser inden for blandt andet vindindustrien og grønne brændstoffer, har klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen udtalt til avisen.

Efter 25 år som ejer af entreprenørvirksomheden Karl Poulsen Murer & Entreprenørfirma ApS på Smedevej i Bramming, træder direktør Robin Poulsen tilbage ved årsskiftet.

Det sker i forbindelse med et glidende generationsskifte, der startede i 2016, hvor Robin Poulsen nu vælger at træde helt ud af den daglige drift og overlade posten til to af firmaets ansatte, Kasper Tykgaard og Martin Madsen.

33-årige Kasper Tykgaard blev udlært i virksomheden i 2009, inden han få år senere vendte tilbage til en fast stilling. 40-årige Martin Madsen har været hos Karl Poulsen siden 2013. Det kan du læse mere om her.

Endnu engang er det omkring 50.000 kvadratmeter store område med den gamle historiske arbejderhøjskole til salg på hjørnet af Stormgade og Spangsbjerg Kirkevej. Det skriver JydskeVestkysten.

Det er Esbjerg Kommune, der ejer ejendommen, og det er anden gang, de har den til salg. Borgmester Jesper Frost Rasmussen er optimistisk omkring et salg til en minimumspris på godt og vel 40 millioner kroner.

- Tidligere (i 2019 red.) forsøgte vi at udbyde i en begrænset konstruktion, hvor vi denne gang også giver mulighed for, at en investor kan købe det hele. Dermed har vi også lyttet til tilkendegivelserne fra dengang, og jeg tør godt sige, at flere også har spurgt på udbudsmaterialet, har borgmesteren sagt til avisen.

Europas største såkaldte internet exchange-udbyder kommer til Esbjerg. Tyske DE-CIX er førende i Europa, når det handler om at etablere internettets fysiske infrastruktur. For første gang vil de etablere et såkaldt internet exchange point i Danmark. Det skriver Business Esbjerg.

København danner lige nu ramme om en stor konference om datacentre og it-infrastruktur, Datacloud Nordic. Under konferencen blev det offentliggjort, at virksomheden DE-CIX, med base i Frankfurt, har planer om at ekspandere til Esbjerg.

DE-CIX’ indtog i Esbjerg sker via et eksisterende datacenter, DK01, som drives af Bulk Infrastructure. Med en aftale mellem de to parter kan DE-CIX etablere et internet exchange point, som er helt basalt for at internettet kan fungere, som vi kender det.

Fra Esbjerg vil virksomheden kunne tilbyde nogle af de bedste sammenkoblings-muligheder for forskellige typer af kunder.