Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Esbjerg i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Overalt i Danmark netværker virksomhedsejere og ledere på livet løs, og det er ikke anderledes i Esbjerg. Byens lokale erhvervsnetværk er et sted, hvor du kan skabe nye relationer, der kan gavne dig både socialt og fagligt. Foto: Christer Holte/Business Esbjerg

Den gode relation begynder i erhvervsnetværket

Den gode relation kommer i mange former. Vi danner dem i vores privatliv over et slag golf, en kold fadøl på stadion eller en middag på en af de lokale restauranter.

Men den gode relation er ikke kun forbeholdt vores privatliv. Vi tager den med ind i vores arbejdsliv, og her er tillid og kemi mindst lige så vigtig.

Vi har det nemlig bedst med at gøre forretning med mennesker, vi kender rigtig godt. Og der kan et erhvervsnetværk være en vigtig medspiller.

Som medlem af et erhvervsnetværk kan du møde andre erhvervspersoner på den helt analoge måde og give dem hånden. I kan opbygge et kendskab og en forståelse for hinanden, og på sigt kan tillid bygges op, så I både kan være sårbare om jeres problemer og anbefale hinanden ude i byen.

Men hvilke netværk skal vi vælge at bruge vores dyrebare tid på? Og er det overhovedet tiden værd?

I Esbjerg findes der mange forskellige typer erhvervsnetværk, og derfor har vi i dette nyhedsbrev samlet en oversigt over nogle af dem, så du kan finde inspiration til, hvor du skal møde din næste gode relation.

Dog er jeg ikke parat til at love, at listen er fyldestgørende. Hele tiden opstår nye, så er netop dit netværk ikke med på listen, er du velkommen til at skrive til mig på diikn@erhvervslivesbjerg.dk.

I nyhedsbrevet møder du også Jannik Pedersen, der har stiftet Relationsfabrikken Esbjerg. Han fortæller, hvorfor kendskab, kemi og tillid netop er grundelementerne i hans erhvervsnetværk.

Du er som altid velkommen til at dele indholdet i dit netværk, så vi får endnu flere læsere med. Nye læsere kan tilmelde sig vores nyhedsbreve lige her.

God læselyst - og tak fordi du læser med!

Billede af Ditte Irene Knudsen
Billede af skribentens underskrift Ditte Irene Knudsen Erhvervsjournalist
Der er et stort udvalg af netværksgrupper i erhvervsbyen Esbjerg, der tilbyder meget forskelligt. Er du i tvivl, kan du altid række ud til kontaktpersonen og prøve dig frem med en gratis mødedeltagelse i første omgang. Foto: Jacob Schultz

Business, sport eller ledelse: Hvilket erhvervsnetværk skal du vælge?

Er du til EfB eller Team Esbjerg? Er du til ledelse eller klima og energi? Eller er du mest til at opbygge nye relationer?

I Esbjerg finder du erhvervsnetværk for næsten enhver smag, og i denne artikel kan du få et overblik over en lang række af dem. Ligesom du kan finde kontaktpersonen for grupperne, så du kan række ud og høre mere, hvis du finder et, der vækker din interesse.

Erhvervsliv Esbjerg giver dig her en guidet tur gennem nogle af byens erhvervsnetværk, så du kan se, om der er et, der passer til dine behov.

NETVÆRK: Esbjerg har et bredt erhvervsliv, hvor ledere eller andre medarbejdere mødes på tværs af brancher for at udveksle erfaringer og ofte kombinere det med nye personlige relationer.

Det sker i byens forskellige erhvervsnetværk, der danner rammerne om faglige såvel som sociale arrangementer.

Men hvilket erhvervsnetværk passer til netop dig? Det kan du få en idé om ved at kigge på nedenstående liste over en række lokale erhvervsnetværk - men for god ordens skyld skal vi nævne, at det ikke er en udtømmende liste.

Er du i tvivl, opfordrer vi til, at du prøver dig frem. Langt de fleste netværk tilbyder nemlig, at du kan deltage gratis den første gang, så både du og de andre medlemmer kan se et muligt medlemskab an.

Har du et yndlingsnetværk, der ikke er på listen, er du velkommen til at skrive til diikn@erhvervslivesbjerg.dk.

#For dig der er beslutningstager eller formidler budskaber videre

Expand Business er et lokalt erhvervsnetværk, der har til formål at fremme forretningsmuligheder. Det betyder, at der på hvert møde er afsat tid til, at bestyrelsen og medlemmerne kan fortælle, hvad deres virksomhed kan tilbyde og foretager sig.

På den måde søger netværket at skabe forretning og værdi uden konkurrence. Det betyder, at hver branche har eksklusivitet, så medlemmerne kan tale frit, ligesom der er mulighed for at opnå langvarige samarbejder internt.

Expand Business har tre grupper: onsdagsgruppen, torsdagsgruppen og fredagsgruppen. De mødes på den pågældende dag i lige uger fra klokken 7.45 til 9.45.

Ønsker man at være medlem af netværket, skal man godkendes af de nuværende medlemmer, da det er dem, der ejer netværket. Tanken er, at alle medlemmerne skal kunne samarbejde og have et godt tillidsforhold til hinanden.

Her kan du høre mere: Kontakt bestyrelsesformand Jacob Grumsen på tlf.: 23 67 06 32 eller send en mail til Expand Business.

#For dig der elsker fodbold - og business

Er du til fodbold og forretninger, kan en af EfB's fire netværksgrupper være noget for dig. EfB Netværk har til formål at skabe en tættere dialog, udveksle erfaringer og fokusere på forretningsmuligheder blandt samarbejdspartnerne samt hos deres egne netværk.

Der er brancheeksklusivitet i netværksgrupperne, hvorfor der kun kan være en virksomhed per branche med. Man kan enten blive medlem med en EfB-partneraftale fra start, eller man kan blive medlem det første år uden en partneraftale til en højere medlemspris.

De formelle netværksmøder bliver afholdt hver 14. dag fra klokken 7.30 til 9.30. Som medlem bliver man yderligere inviteret til fællesmøder med andre grupper, Store Netværksdag med deltagelse af cirka 150 virksomheder og Erhvervsmessen med deltagelse af cirka 400 erhvervsfolk.

Her kan du høre mere: Kontakt EfB Netværk-ansvarlig Carsten Andersen på tlf.: 40 86 44 48 eller på mail.

#For dig der er business-kvinde

Er du kvinde i erhvervslivet er der mulighed for at være en del af ErhvervsKvinder Esbjerg, der er en af 11 afdelinger i Danmark. Netværksgruppen er for kvinder, der ønsker sparring, udvikling, udfordring og sociale netværk fra andre erhvervskvinder på tværs af brancher og erhvervsmæssige forskelligheder.

I dag består netværket af 60 medlemmer, der er cirka 1/3 ledere, 1/3 virksomhedsejere og 1/3 mellemledere eller kvinder i stillinger med ansvar både i det private og det offentlige erhvervsliv.

Erhvervskvinder Esbjerg mødes den sidste onsdag i måneden, dog ikke i juni og juli, og arrangementerne foregår typisk klokken 17.45 - 21.30.

Man kan deltage som gæst ved netværkets arrangementer tre gange. Det er også ved at tilmelde sig som gæst, at man kan blive meldt ind i netværket.

Her kan du høre mere: Kontakt bestyrelsesmedlem Betina Lund Lauridsen på mail.

#For dig der er ung og ambitiøs erhvervsperson

Er du i alderen 18-40 år kan du blive en del af JCI Esbjerg (Junior Chamber International), der er en verdensomspændende sammenslutning af unge aktive mennesker. Formålet med JCI er at fremme personlig udvikling, give ledererfaring og opbygge netværk - både socialt og forretningsmæssigt.

Som en del af netværket får du som medlem mulighed for at opnå nye eller udvikle kompetencer ved at tage del i forskellige projekter.

JCI Esbjerg mødes hver anden tirsdag i måneden fra januar til juli samt august til november. Møderne starter oftest klokken 17.45 og kan bestå af for eksempel foredrag, virksomhedsbesøg eller diskussioner af aktuelle emner.

Her kan du høre mere: Du kan kontakte JCI Esbjergs formand Michael Albertsen på mail eller medlemsansvarlig Joakim B. Andersen på mail.

#For dig der er vild med ledelse

Ønsker du et erhvervsnetværk med andre ledere, kan et af Business Esbjergs leder-netværker være for dig.

Business Esbjerg tilbyder flere netværk for ledere, der har forskelligt fokus. Du kan blandt andet blive en en del af HR netværk, der er forbeholdt HR ledere, der arbejder med tiltrækning og rekruttering til egen virksomhed.

Der er blandt andet også Lederforum Esbjerg, der er for ledere, der ønsker inspiration, sparring og erfaringsudveksling i et netværk med andre ledere. Netværket går på tværs af brancher, virksomhedsstørrelser og geografi i Esbjerg kommune.

Her kan du høre mere: Kontakt netværks- og eventansvarlige Mai-Britt Iversen på mail eller tlf.: 36 97 35 12. Her kan du også få viden om Business Esbjergs andre tilgængelige erhvervsnetværker.

#For dig der er til klima og energi

Klima & Energi Netværk Esbjerg er er et netværk for dig, der ønsker den nyeste viden og sparring om værktøjer til bæredygtig forretningsudvikling og arbejdet med reduktion af CO2 i virksomheden.

Det er ligeledes et netværk tilbudt af Business Esbjerg, og der vil være fokus på at hjælpe dig og din virksomhed til at tage del i Esbjergs transformation fra EnergiMetropol til Bæredygtig EnergiMetropol.

Netværket mødes fire gange årligt, og faciliteres udover af Business Esbjerg også af Esbjerg Kommune.

Her kan du høre mere: Kontakt erhvervskonsulent Uffe Lundgaard på mail eller tlf.: 36 97 35 05.

#For dig der er til VL

Er du virksomhedsleder, virksomhedsejer, politisk leder, bestyrelsesmedlem eller meningsdanner i dansk erhvervsliv kan du blive en del af de tre lokale VL-grupper i Esbjerg.

Formålet med VL-grupperne er at klæde medlemmerne på til at løfte de opgaver, der ligger i den enkeltes ledelsesfunktion, og til at varetage det særlige ansvar, der følger med et lederskab i det moderne, danske samfund i en stadigt mere globaliseret verden.

Det er dog kun muligt at blive medlem af en VL-gruppe ved at modtage en invitation. Hvor ofte grupperne mødes afhænger af hver gruppe. I Esbjerg er der i øjeblikket VL-gruppe 74, 115 og 117.

Her kan du høre mere: Hver VL-gruppe har forskellige kontaktpersoner. For gruppe 74 er det Kurt Bering Sørensen fra Bering Board. I gruppe 115 er det Niels Bækgaard fra Sport og Event Park Esbjerg. I gruppe 117 er det Karsten Andresen fra Danske Bank.

#For dig der er til gode relationer

Growth by Relations er en netværksgruppe, der bygger på gode relationer. Netværket sætter stort fokus på, at medlemmerne lærer hinanden at kende på et mere end kun professionelt plan.

Udover de personlige relationer, har Growth by Relations også til formål at skabe et højt erhvervsmæssigt udbytte. Derfor fungerer netværkets medlemmer som sparringspartnere og ambassadører for hinanden.

Netværket mødes hver fredag i lige uge fra klokken 7.45-10.00.

Her kan du høre mere: Du kan kontakte Bente Riis Fogsgaard, der er kontaktperson, på mail eller tlf.: 28 14 14 02.

#For dig der er til mangfoldighed

Relationsfabrikken Esbjerg er et netværk, der søger at være områdets mest mangfoldige, voluminøse og fleksible erhvervsnetværk. Relationsfabrikken Esbjerg bygger på kendskab, kemi og tillid og består af tre forskellige typer netværksgrupper.

  • Pro-netværket: Deres netværksgrupper er med stor diversitet blandt medlemmerne. Der er ingen krav til hvilket niveau eller ansvarsområde, du bestrider i din virksomhed.
  • Special-netværk:  Netværksgrupper hvor sammensætningen af medlemmer er segmenteret ud fra den funktion, man har i virksomheden.
  • Flex-netværk: For dig med nystartet virksomhed, hvor ressourcerne måske er knappe, dig der ikke kan være med i de andre grupper grundet brancheeksklusiviteten, eller dig der blot har svært ved at finde tiden til at deltage i de mere forpligtende grupper.

Der er forskel på, hvor ofte netværksgrupperne mødes.

Her kan du høre mere: Kontakt Jannik Simoni Jul Pedersen på mail eller tlf.: 24 79 34 70.

#For dig der elsker håndbold - og business

Er du til håndbold og forretninger kan Team Esbjerg Business være netværket for dig. Formålet med netværket er at give erhvervslivet mulighed for at udvikle forretningsområder og samtidig skabe nye kontakter.

I forvejen håber Team Esbjerg at samle byens virksomheder om sporten og profilere dem gennem professionel håndbold. Med Team Esbjerg Business forsøger de at skabe rammerne for et organisatorisk netværk, hvor formålet er at skabe øget omsætning, give direkte adgang til beslutningstagerne i andre virksomheder og danne grundlag for samarbejde.

Her kan du høre mere: Kontakt Team Esbjerg på mail.

Vil du være god til at netværke, skal du droppe elevatortalen og i stedet begynde at lytte aktivt til andre. Måske du kan bruge deres erfaringer selv, eller du kender nogen, der kan bruge dem. Sådan lyder det fra Jannik Pedersen fra Relationsfabrikken. Privatfoto

Jannik stiftede Relations-fabrikken for at bygge bro mellem erhvervsfolk: Man skal have hinanden med i rygsækken

I 2009 blev grundstenene til Relationsfabrikken Esbjerg lagt. Det skulle være et sted, hvor Jannik Pedersen kunne bygge bro mellem erhvervsfolk - dengang særligt sponsorer af eliteidrætsklubber.

Det blev senere til et erhvervsnetværk, der rummer mangfoldighed og værner om den tætte relation. Det er nemlig på den måde, man både skaber fagligt og socialt udbytte af et netværk. Sådan lyder det i hvert fald fra Jannik Pedersen.

Jannik Pedersen bygger erhvervsnetværket Relationsfabrikken Esbjerg på tre grundelementer: Kendskab, kemi og tillid.

NETVÆRK: I 2009 lagde Jannik Pedersen sammen med en partner de første grundsten til et nyt netværk i Esbjerg. De to kom dengang fra at have været ansatte i eliteidrætsklubber, hvor de stod for at sælge sponsorskilte i hallerne.

Men i forbindelse med finanskrisen blev det svært blot at sælge sponsorskilte til fordel for eksponeringen i hallen. Fra en netværksstifter hørte Jannik Pedersen, hvordan man i stedet kunne bygge bro mellem sponsorerne.

Derfor gik han sammen med sin partner i gang med at oprette et netværk, der kunne hjælpe idrætsklubber, der ikke selv havde ressourcerne, med at skabe relationer mellem deres sponsorer.

Netværket skulle bringe deres kontakter, viden og relationer i spil over for hinanden. På sigt udviklede det sig til det, der i dag hedder Relationsfabrikken Esbjerg.

- Vi arbejder for at etablere et uafhængigt erhvervsnetværk. Vi plejer at sige, at det ikke skal være et koncept som sådan, men det skal hellere være en virksomhed, der udvikler forskellige typer af erhvervsnetværk.

- Derfor er det altid med afsæt i den enkelte partner, og i nogle grupper vil konceptet afvige fra hinanden, fordi vi hele tiden skal mærke efter, hvad det er for nogle mennesker, vi har med at gøre og tilpasse tilbuddet efter det. Vi skal hele tiden lytte efter og tænke, hvad det er, der er i spil nu.

Erhvervsfolkets netværksrejser

I dag består Relationsfabrikken Esbjerg derfor af tre forskellige netværkstilbud. Det nyeste tiltag er Flex, der giver medlemmerne mulighed for at deltage i et mindre tids- og ressourcekrævende netværk.

Flex blev skabt for i sær at imødekomme nye iværksættere, hvis økonomi ikke kan rumme prisen på et typisk erhvervsnetværk.

Jannik Pedersens gode råd til netværkeren

- Den gode netværker er den, der altid lytter. Dem, der er rigtig rigtig gode til at netværke, er ikke nødvendigvis dem, der larmer og fylder mest. Det er dem, der findes notesblokken frem og noterer, når de andre taler. Det er tankegangen, det jeg hører, han siger, det tror jeg, jeg kan bringe i spil et andet sted.

- Man skal være opmærksom på, hvad der booster sit netværks image, og hvad der hiver det ned. Du booster det ved at anbefale dine relationer, ved at komme forbi og drikke kaffe bare for at være nysgerrig på deres virksomhed, eller ved at sende en artikel videre du tror, de kunne have gavn af. Du hiver det ned, når du ikke holder, hvad du lover, hvis du glemmer at anerkende de andre og deres arbejde, eller hvis du er med i netværket og kun er der halvdelen af tiden.

- Drop elevatortalen. Vi vil gerne hjælpe dem, der har gjort sig selv sexet nok over for de andre - over for mig. vi vil ikke hjælpe hinanden, fordi vi skal. Man skal gøre sig fortjent til det. Jeg køber ikke af dig, fordi du kan dit pitch, men jeg køber af dig, når du har vundet min tillid, og vi har en god kemi. Så bringer jeg noget i spil for dig. Det er der, jeg gerne vil bruge mine ressourcer på at hjælpe dig.


De to andre tilbud er Pro og Special. I Pro-netværket er der mangfoldighed i forhold til både brancher og ansvarsområder, mens Special er opdelt i grupper efter den funktion, medlemmerne har i deres respektive virksomhed.

- Vi skal skabe noget, der hele tiden er i bevægelse. Vi skal imødekomme hele den her rejse, erhvervsfolk er på. Men det kræver, at vi er mangfoldige, voluminøse og fleksible. Tanken er derfor, at man kan starte i Flex, rykke videre til Pro og måske endda rykke videre til Special-netværket.

Netværkets tre grundelementer

Men selvom de tre netværkstilbud adskiller sig fra hinanden, har de alligevel alle noget til fælles: Kendskab, kemi og tillid.

Det er de tre ting, der ifølge Jannik Pedersen, er grundelementerne i Relationsfabrikken Esbjerg.

- Vi prøver særligt at præge det i starten. Kendskab er den vigtigste. Vi skal lære hinanden at kende både personligt og fagligt, så vi har forståelse for hinanden. Kemi betyder utrolig meget, for det er det, der skaber lysten til at hjælpe hinanden og ville hinanden det godt.

- Tillid er ekstremt vigtigt, for det er der, hvor vi kan åbne op og være sårbare om vores problemer og udfordringer. Og vi skal også have tillid til, når vi arbejder med hinandens relationer.

Derved er der også både fagligt og socialt udbytte af at være en del af Relationsfabrikken Esbjerg - eller et andet erhvervsnetværk. Det faglige udbytte kommer både til udtryk ved, at man skaber nye kontakter, man får et bedre kendskab til, hvad der rører sig lokalt, og man får naturlig sparring.

- Den fornemmeste opgave er at gøre sig sexet over for andre i et erhvervsnetværk, så de får lyst til at hjælpe en. For langt de fleste er det helt naturligt at henvende sig til en i sit netværk. Det bliver også den vej, man får anbefalinger, fordi man har hinanden med i rygsækken, når man taler med andre udenfor sit erhvervsnetværk. Det sker meget naturligt.

Jannik Pedersen opfordrer derfor erhvervspersoner til at finde et erhvervsnetværk, ligesom han selv hele tiden forsøger at udvikle Relationsfabrikken Esbjerg.

Skattestyrelsen, Arbejdstilsynet og politiet er i gang med en landsdækkende aktion mod social dumping. I Esbjerg har fem virksomheder haft besøg. Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Det skal du også vide om det lokale erhvervsliv

Fem virksomheder i Esbjerg i byggebranchen har haft besøg fra politi, Skattestyrelsen og Arbejdstilsynet i en aktion mod social dumping. Fire af dem kan ifølge Skattestyrelsen forvente yderligere kontrol.

Ribe får ny vinforretning, når Vin for Dig slår dørene op i Tvedgade til februar.

Der kan være en ny dagligvareforretning på vej til Tjæreborg i forbindelse med boligprojektet på Nordre Strandvej. Det kom frem på seneste byrådsmøde.

Frem til 2045 får Esbjerg Kommune 11,1 procent færre borgere i den arbejdsdygtige alder fra 20-64 år. Det er bekymrende, lyder det fra formanden for Dansk Industri. Særligt fordi der i fremtiden er mange arbejdspladser på vej til kommunen.

ESBJERG RUNDT: Fem virksomheder i Esbjerg fik 10. november besøg fra politi, Skattestyrelsen og Arbejdstilsynet i en aktion mod social dumping. Fire af dem kan ifølge en pressemeddelelse fra Skattestyrelsen se frem til yderligere kontrol.

Alle de besøgte virksomheder i Esbjerg er alle beskæftigede indenfor byggebranchen.

- Under vores besøg har vi fokus på at sikre, at udenlandske virksomheder og medarbejdere betaler den skat og moms til Danmark, som de er forpligtet til. Hvis vi under kontrollen får mistanke om, at skatten ikke afregnes korrekt, så har vi som regel brug for yderligere oplysninger, inden vi kan træffe en endelig afgørelse. I Esbjerg er der fire virksomheder, som vi derfor kommer til at følge op over for, siger Ernst O. Nielsen, der er funktionsleder i Skattestyrelsen i pressemeddelelsen. Du kan læse mere her.

Vinbutikken Vin for Dig slår til februar dørene op i Tvedgade i Ribe. Det skriver butikken på Facebook.

- Vi har i længere tid drømt om at åbne endnu en butik - og har igennem mange år fulgt udviklingen i Ribe. Endelig kunne det lade sig gøre og vi er super spændte på at komme igang, skriver ejerne Mathias Bruhn og Marco Schmidt.

De har siden 2014 haft stor succes med at drive webshop og vinsalg i Brørup.

Der kommer skub i boligprojektet på Nordre Strandvej i Tjæreborg, men der kan også være udsigt til ny dagligvarebutik i samme omgang. Det skriver JydskeVestkysten.

Det kom frem på det seneste byrådsmøde, hvor der blandt andet lød følgende:

- I forbindelse med anden etape påtænkes eventuel etablering af en dagligvareforretning - noget, som allerede i dag er efterspurgt i den del af Tjæreborg, så må vi bare håbe, at nogle af dagligvarekæderne også har lyst at slå sig ned i området og ikke kun ved de store indfaldsveje, lød det fra byrådsmedlem Henrik Andersen (V).

Der er bekymrende udsigter til manglende arbejdskraft i Esbjerg. Frem til 2045 får Esbjerg Kommune 11,1 procent færre borgere i den arbejdsdygtige alder fra 20-64 år, og det er altså bekymrende, mener formanden for Dansk Industri i Sydvestjylland, Jesper Toft Mathiasen.

- Esbjerg Kommune står overfor fantastiske grønne erhvervsmæssige muligheder. De nye energiøer, power to x-anlæg og udskibning af havvindmøller vil give mange nye arbejdspladser. Den store udfordring er at finde kvalificerede medarbejdere. Derfor er det bekymrende, at Esbjerg Kommune samlet i de kommende år vil miste så mange medarbejdere i den arbejdsdygtige alder, siger formanden i en pressemeddelelse.

Han opfordrer derfor Esbjerg til at satse mere på uddannelse. Udviklingen ser dog også kritisk ud i flere andre kommuner i Syd- og Sønderjylland. Det kan du læse mere om her.