Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Esbjerg i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

SubC Partner er en international leverandør af produkter og service til offshore industrien. I spidsen sidder Tonny Klein (th.) som CEO og Rune Vaerndal. Pressefoto: SubC Partner

Sådan samarbejder SubC med AAU Esbjerg

Har du eller din virksomhed nogensinde overvejet, hvilke projekter Aalborg Universitet Esbjerg og Syddansk Universitet Esbjerg arbejder på?

Har du overvejet, hvorvidt eller hvordan I kan supplere hinanden?

Hos den lokale virksomhed SubC Partner samarbejder man med Aalborg Universitet Esbjerg om flere projekter. Det er et område, der bliver vægtet højt hos virksomhedens ejerledere Tonny Klein og Rune Værndal.

Et af projekterne er Acomar, som skal løse problemer med marinebegroninger i vind- og olie- og gasindustrien.

I dagens nyhedsbrev kan du finde inspiration i, hvordan SubC Partner samarbejder med Aalborg Universitet samt lære mere om Acomar projektet, når projektleder Eva Thrane Jensen tager os med ind i maskinrummet.

Du får ligeledes en oversigt over fire steder, din virksomhed kan påbegynde et samarbejde med studerende og/eller dimittender.

Har du gode idéer til, hvad vi skal dykke ned i næste gang, så er du altid velkommen til at sende os en mail. Ligesom du meget gerne må dele nyhedsbrevet med dem, du kender.

Nye læsere kan tilmelde sig vores nyhedsbreve her, og har du lyst, kan du også følge med på LinkedIn.

God læselyst - og tak fordi du læser med!

Billede af Ditte Irene Knudsen
Billede af skribentens underskrift Ditte Irene Knudsen Erhvervsjournalist
- Når man sælger sit livsværk, har det for os været afgørende med en tæt dialog og hvilken kemi, der er mellem parterne. Det har betydet meget for os, at Viking Venture investerer i WorkPoint fra dag et. Vi har udviklet en skalerbar forretningsmodel, og de har en historik og know-how på salgssiden til at eksportere det til mange forskellige typer virksomheder i hele verden, og derfor blev vores nye ejere Viking Venture, lyder det fra Peter Jørgensen, der sammen med sin hustru Hanne har solgt deres livsværk til Viking Venture. Foto: PR

Det skal du vide fra Esbjergs virksomheder

Netselskabet N1 med hovedsæde i Esbjerg får fra 1. februar ny administrerende direktør i form af Carsten Bryder, der kommer fra Global Connect.

Hanne og Peter Jørgensen har solgt deres softwareselskab Workpoint A/S til norske Viking Venture for 110 millioner kroner.
 
Esbjerg Kommune sluttede 2021 med 50 gazellevirksomheder. Den højest placerede virksomhed opnåede en 18. plads.

Det lokale selskab bag Lauritz.com er gået konkurs, men ifølge finansdirektøren ved Lauritz.com A/S er der ingen grund til panik for auktionshusets kunder.

Her er fire udvalgte historier fra byens erhvervsliv.

ESBJERG RUNDT: Netselskabet N1 står over for en massiv opgave i form af den grønne omstilling og elektrificering af Danmark, som i høj grad skal understøttes af elnettet. Det stiller store krav til N1 de kommende år og åbner samtidig for en lang række nye muligheder.

Det skriver virksomheden, der har hovedsæde i Esbjerg, i en pressemeddelelse.

Derfor ruster virksomheden sig nu til fremtiden med ansættelsen af Carsten Bryder som administrerende direktør, der fremadrettet vil udgøre den øverste ledelse i N1 sammen med Jan Østergaard Jensen og Daniel Skovsbo Erichsen. Carsten Bryder tiltræder som administrerende direktør i N1 1. februar 2022.

Carsten Bryder har de seneste tre år været COO i Global Connect, og før det var han blandt andet CEO i Telia og Telenors fællesejede selskab TT Netværket og har tidligere haft forskellige ledende stillinger i TDC.

Hanne og Peter Jørgensen har solgt deres livsværk i form af softwareselskabet Workpoint A/S. Virksomheden står bag produktet WorkPoint 365 til dokument-håndtering og procesautomatisering i Microsoft 365.

Ægteparrets livsværk er efter 26 år blevet solgt til norske Viking Venture for hele 110 millioner kroner. Det fremgår af en pressemeddelelse.

- Vi er en typisk ejerledet virksomhed, hvor vi sammen med dygtige og talentfulde medarbejdere har opbygget vores virksomhed til en vis størrelse. Vi ved, at såfremt vi skal ekspandere kraftigt internationalt, har vi brug for nogen, der er specialister heri. Samtidig runder vi begge 60 år i 2022, og vi har længe planlagt, at der så skulle ske ændringer i ejerkredsen, lyder det fra direktør Peter Jørgensen.

WorkPoint er Viking Ventures fjerde investering i Danmark og indgår som en del af investeringsselskabets 15 aktive porteføljeselskaber.

Et nyt år er begyndt, men inden da sluttede Esbjerg Kommune 2021 med 50 gazellevirksomheder.

Gazellevirksomhed er en betegnelse for en hurtigt-voksende virksomhed, som minimum har fordoblet sin omsætning over en fireårig periode. Gazellerne er blevet kåret af Børsen siden 1995.

I Esbjerg Kommune er det virksomheden Lolk's Industrial Services Aps fra Ribe, der har opnået den højeste placering. Med en vækst på 1181,9 procent i løbet af de sidste fire år opnåede virksomheden en 18. plads.

Du kan se hele listen med de 50 gazellevirksomheder her.

Selskabet PL Esbjerg ApS, som driver det landsdækkende auktionshus Lauritz.com i Esbjerg, er gået konkurs. Det skriver JydskeVestkysten (kræver abonnement).

Ifølge Preben Lindgaard, der er finansdirektør i Lauritz.com A/S, er der dog ingen grund til bekymring for kunderne.

- Da det er Lauritz.com A/S som hovedkontor og konceptejer, der ejer Lauritz.coms samlede kundedatabase, er det altid Lauritz.com A/S, der forestår alle løbende transaktioner med sælgere og købere på tværs af vores auktionshuse. Konkursen over PT Esbjerg A/S har derfor heller ingen praktisk eller juridisk betydning for vores kunder i Esbjerg, har Preben Lindgaard blandt andet svaret skriftligt til avisen.

SubC Partner har sammen med de andre samarbejdspartnere i projektet foretaget mange forskellige tests i Esbjerg Havn. Blandt andet har de undersøgt, hvilket værktøj robotten skal bruge til at fjerne marinebegroningen. Valget faldt på, at den skal spule det væk med vand. Pressefoto: SubC Partner

SubC samarbejder med AAU Esbjerg om robot til vind-, olie- og gasindustrien

Marinebegroning er for virksomheder i vind-, olie- og gasindustrien en stor byrde. Det koster tid, penge og mange ressourcer, fordi strukturerne, der danner marinebegroningen, ikke er beregnet til at kunne holde til det.

Det betyder, at der opstår hurtigere slitage på strukturerne, hvorfor virksomhederne bruger mange millioner om året på at fjerne den. Men på trods af omkostningerne er processen ikke effektiv.

Derfor har SubC Partner siden 2020 samarbejdet med fire andre virksomheder og ikke mindst Aalborg Universitet Esbjerg om at udarbejde en kosteffektiv og CO2-reducerende løsning.

En tidlig del af projektet er et kandidatprojekt fra Aalborg Universitet Esbjerg. Tre af de studerende, der arbejdede på projektet dengang, er ansat til at arbejde på det i dag.

Med denne artikel får du yderligere indsigt i, hvorfor SubC Partner også samarbejder med Aalborg Universitet Esbjerg om andre projekter.

Erhvervsliv Esbjerg giver dig med denne artikel indsigt i, hvordan SubC Partner har et tæt samarbejde med blandt andre Aalborg Universitet Esbjerg om en robot, der kommer til at løse et omkostningstungt problem for olie- og gasindustrien såvel som vindindustrien.

SAMARBEJDE: På havnen i Esbjerg ligger virksomheden SubC Partner, hvor Tonny Klein, CEO, og Rune Værndal er ejerledere.

Siden 2020 har virksomheden været i gang med et usædvanligt projekt, som både vind- og olie- og gasindustrien kan få stor gavn af på sigt. Projektet skal nemlig løse en af de få problemstillinger, som de to vidt forskellige industrier begge kæmper med - nemlig marinebegroning.

- Det problem, vi ønsker at løse, er, at alle strukturer, der er nedsænket i vand, danner marinebegroninger. Det er for eksempel alger og muslinger, der sætter sig fast på strukturen. Udfordringen er, at strukturerne ikke er designet til at kunne bære det ekstra materiale, forklarer Eva Thrane Jensen, der er ansat hos SubC Partner og teknisk projektleder på projektet, der går under navnet Acomar (Auto Compact Marine growth Remover).

Om SubC Partner og Acomar

  • SubC Partner en en international leverandør af produkter og service til offshore industrien.
  • De står i spidsen for projekt Acomar, der vil udvikle og demonstrere en undervandsrobot, acomar, som skal øge automatisering i forbindelse med fjernelse af marinebegroning på offshore strukturer. Målet er, at løsningen skal sikre en kosteffektiv og CO2-reducerende proces i forhold til nutidens manuelle løsninger.
  • Samarbejdspartnerne i projektet er: SubC Partner, Mati2ilt, Sihm Højtryk A/S, Aalborg Universitet Esbjerg, TotalEnergies og Siemens Gamesa.
  • Projektet er fundet og blev bevilliget i 2020. Du kan læse mere om projektet her.
  • Projektleder for SubC Partner er Eva Thrane Jensen. Hun kan kontaktes på etj@subcpartner.com.

Eva Thrane Jensen forklarer yderligere, hvordan marinebegroningen tynger strukturen, og derved belaster den. Ligesom det skaber ekstra træk, når bølgerne slår hen over det.

Et tyndt og glat rør har for eksempel en mindre overflade for bølgerne at gribe fat i, mens et rør, der er dækket af alger og muslinger, automatisk vil blive tykkere og derved har en større overflade. Samtidig skaber marinebegroningen en ru overflade, hvorved bølgerne har mere at rive i.

Det er årsagen til, at operatører installationerne ikke er interesseret i at have marinebegroningen på deres strukturer.

To omkostningstunge løsninger

I øjeblikket bruger olie- og gasindustrien mange millioner årligt på at fjerne marinebegroningen ved at fjerne det med en bestemt type robot, som også er designet til at klare en masse andre opgaver, idet der oftest anvendes en konventionel mellemstørrelse ROV.

Vindindustrien har i mange år brugt en anden løsning. De har groft sagt opskaleret vindmøllernes fundament, så det kan tåle, at marinebegroningen forekommer.

Men også i vindindustrien bliver der stillet konstant nye krav, og det har betydet, at de har været nødt til at kigge på deres mikromanagement - hvor og hvordan kan de skære ind til benet på vindmøllerne, der hastigt vokser i størrelsen.

Grafikken her viser i forsimplet udgave, hvordan undervandsrobotten skal fungere. Grafik: Energy Cluster Denmark

Det betyder blandt andet, at man er nødt til at skære ind til benet i fundamentet, men det kræver, at man har en måde at fjerne marinebegroningen. Derved har også vindindustrien fornyet interesse i en ny løsning på det problem.

- Vindindustrien er på mange måder ny og uprøvet, men her har de nogle, de kan sparre med, der har kendt problemet i mange år. Det er et mere sjældent projekt, fordi vi ser to store industrier, der arbejder sammen om at løse problemet, siger Eva Thrane Jensen og fortsætter:

- Der findes i forvejen forskellige metoder til at gøre det, men de kan overordnet ikke se nogen super effektiv metode. De tager alle lang tid og er bøvlede. Vi har somme tider undret os over, om det ikke kan effektiviseres, og derfor har vi haft lyst til at gå ind i projektet.

Samarbejde på tværs af erhvervsliv og uddannelse

I forbindelse med en temadag blev Energy Cluster Denmark (ECD) præsenteret for problematikken af de to projektejere Siemens Gamesa Renewable Energies og TotalEnergies.

Via Energy Cluster Denmark blev SubC Partner inddraget, da de i andre sammenhænge har inspiceret undervandsstrukturer og i den sammenhæng også fjernet marinebegroning, ligesom Aalborg Universitet, Sihm Højtryk og Mati2ilt blev tilbudt at deltage i projektet.

Sammen skal de udvikle en undervandsrobot, der er specielt designet til at fjerne og inspicere strukturer for marinebegroning.

Der har været mange tests undervejs, og SubC Partner er sammen med samarbejdspartnerne i gang med at designe robotten, så den lever op til de krav, virksomhederne og forholdene stiller til den.

Blandt medarbejderne fra SubC Partner, der arbejder på projektet, er en dimittend fra Aalborg Universitet Esbjerg. Han har sammen med to medstuderende udarbejdet et kandidatprojekt på universitetet som en tidlig del af Acomar projektet. De to andre er ansat af Aalborg Universitet Esbjerg til at arbejde på projektet.

-  Samarbejdet kommer sig nok i lige så høj grad af, at jeg har arbejdet sammen med dem tidligere, da jeg læste til diplomingeniør på Aalborg Universitet Esbjerg. Jeg havde kendskab til det, de lavede på universitetet, og da jeg blev ansat hos SubC Partner og tilknyttet projektet her, vidste jeg, at de sad med styring af ROV’er som et af deres kerneområder. Så jeg anbefalede, at vi tog fat i dem og hørte, om vi skulle lave et samarbejde, siger Eva Thrane Jensen.

Aalborg Universitet har yderligere en ansat i Esbjerg og to i Aalborg som deltager i projektet, der er fundet. Dertil kommer ansatte fra de andre samarbejdspartnere.

Et dybereliggende samarbejde

Men Acomar er ikke det eneste projekt, som SubC Partner arbejder tæt sammen med Aalborg Universitet Esbjerg om. Den lokale virksomhed har flere løbende samarbejder kørende med studerende på forskellige projekter.

- Hos os er vi generelt meget interesserede i at samarbejde med universiteterne. Det giver mulighed for at se nogle an. Og jo længere de er i uddannelsen, jo større mulighed er der for at 'gafle' dem, når de er færdige. På den her måde er der mulighed for at få dem ind i folden og få dem prøvet lidt af. De kan se, om vi er noget for dem, og vi kan se, om de er noget for os. Det er en rigtig god måde at få testet et samarbejde af på inden en eventuel jobsamtale, siger Eva Thrane Jensen.

Hun forklarer, at der også kommer studerende og udfører test i deres testbassin. Ligesom både Aalborg Universitet Esbjerg og virksomheden er blevet bedre til og mere trygge ved at række ud til hinanden og opsøge samarbejde.

- Universitetet får noget viden om, hvem vi er som virksomhed, og vi får noget viden om, hvad de egentlig laver ude på universitetet, hvad de kan tilbyde, og hvad der kan have interesse for os. Så de er heller ikke så bange for at ringe eller skrive ude fra universitetet og spørge, om vi har mulighed for at lave noget med de her studerende, eller om en gruppe må komme og bruge vores faciliteter, siger Eva Thrane Jensen og afslutter:

- Når man begynder at kende hinanden lidt bedre, så er det også meget nemmere at få sådan nogle ting til at glide. Og det handler selvfølgelig også rigtig meget om, at man ved, hvem man skal tage fat i, men også om virksomheden og dens kernekompetencer, interesser og muligheder. Dette gælder i øvrigt ikke kun i samarbejdet med universiteterne, men ligeledes i forhold til de øvrige virksomheder i projektgruppen.

Derfor er der ingen tvivl om, at SubC Partner kommer til at fortsætte lignende samarbejder med særligt AAU Esbjerg i fremtiden.

Education Esbjerg havde stor succes med deres Graduate Program i 2021, hvor der var seks dimittender, der deltog i første runde. I år starter en ny runde, hvor de har udvidet antallet af dimittender og virksomheder. Foto: Mikkel Rindholt/Education Esbjerg

Fire måder din virksomhed kan samarbejde med studerende og dimittender

Vil din virksomhed i gang med at arbejde tæt sammen med studerende og dimittender, så får du her en liste med fire steder, din virksomhed kan komme godt i gang med det projekt:

- Co-Business Graduate Programmet

- Student in Business mentorprogram

- Aalborg Universitet Esbjerg

- Syddansk Universitet Esbjerg

Erhvervsliv Esbjerg giver dig i denne artikel en kort forklaring på fire projekter og måder, hvorved du kan etablere kontakt til studerende og dimittender samt påbegynde et samarbejde om løsninger på konkrete problemstillinger i din virksomhed eller branche.

SAMARBEJDE: Samarbejdspartnere kan komme i mange afskygninger. Det kan være den store internationale virksomhed eller det lokale firma. Men det kan også være studerende og dimittender.

I Esbjerg er der mulighed for at finde et bredt udvalg af samarbejdspartnere, og der er særligt fokus på, hvordan erhvervslivet kan arbejde sammen med lokale studerende og dimittender.

Derfor har Erhvervsliv Esbjerg her samlet en liste med fire muligheder for netop den form for samarbejde.

Education Esbjergs Graduate program

Co-Bu er et 2-årigt graduate program, der er designet til at tiltrække landets mest ambitiøse dimittender til virksomheder i Esbjerg og omegn ved at tilbyde en enestående udviklingsrejse på tværs af flere virksomheder.

Det er Education Esbjerg, der har startet Co-Business Graduate programmet, hvor dimittender kommer ud i tre forskellige virksomheder.

Den første virksomhed kommer til at fungere, som dimittendens base. Her er den studerende i syv måneder.

I programmet skal dimittenden efterfølgende på to rotationer hos to af de andre Co-Bu virksomheder. Også her er den studerende i syv måneder hvert sted. Hvilke virksomheder og arbejdsopgaver bliver skræddersyet til dimittenden på baggrund af netop dennes profil og potentiale.

Sammen med de andre Co-Bu graduates løser dimittenden projekter på tværs af virksomhederne, der kulminerer med et stort innovationsprojekt, som de præsenterer for virksomhedernes CEOs ved programmets afslutning.

Det første hold af Co-Bu graduates startede i september 2021. I dette forløb samarbejdede Education Esbjerg med Viking Life-Saving Equipment, Blue Water Shipping, Telesikring A/S, Semco Maritime, Sikkerhedsstyrelsen og Deloitte.

Kontaktperson: Anne Sofie Skou Jessen, HR-partner, aj@educationesbjerg.com eller 2336 7602.

Student in Business (SIBU)

Education Esbjerg står bag initiativet Student in Business (SIBU), der kører et mentorprogram. Her matcher de studerende, der mangler 6 - 24 måneder af deres videregående uddannelse med mentorer fra erhvervslivet med 2 - 8 års erhvervserfaring.

Gennem netværksmøder, samtaler, sparring og erfaringsudveksling skal mentorprogrammet sikre en bedre overgang fra studieliv til arbejdsliv for den studerende.

Samarbejdet gavner både den studerende, mentoren og virksomheden, som mentoren arbejder hos. Mentorprogrammet giver nemlig mentoren mulighed for at prøve kræfter med 1 – 1 sparring, at udvide sit netværk blandt andre mentorer og at hjælpe en studerende godt på vej i vedkommendes kommende karriere.

Education Esbjerg startede deres andet mentorforløb den 2. november. Programmet løber hvert år fra november til juni og rummer i dette forløb 34 mentor-mentee par. De studerende kommer i dette forløb fra SDU, AAU, EASV og UC SYD, mens mentorerne kommer fra 26 forskellige virksomheder.

Kontaktperson: Anne Sofie Skou Jessen, HR-partner, aj@educationesbjerg.com eller 2336 7602.

Samarbejde med AAU Esbjerg

Aalborg Universitet Esbjerg er også en måde, hvorpå du som virksomhed kan samarbejde med studerende. Det er særligt den grønne dagsorden i Esbjerg, der er fokus for Aalborg Universitet Esbjergs samarbejde med erhvervslivet.

Det gør de blandet andet ved at have særligt fokus på tre områder: Green Offshore Energy, Biorefinery og Kontrol- og systemsupport (for eksempel offshoreinspektion med robotter og droner).

For at lykkedes med at løfte den grønne dagsorden i Esbjerg har Aalborg Universitet Esbjerg sat en ny profil, der består af et højt forskningsniveau, relevante uddannelser og et tæt samarbejde med virksomheder.

Som virksomhed stiller Aalborg Universitet Esbjerg flere forskellige samarbejdsformer til rådighed. Man kan for eksempel samarbejde om forsknings- og innovationsprojekter, udvikling og afprøvning af nye løsninger i laboratorier eller studenterprojekter, -praktik eller -job. Dertil kommer flere muligheder.

Aalborg Universitet Esbjerg samarbejder blandt andre med SubC Partner om projektet Acomar.

Kontaktperson: Thorkild Ærø, prodekan, tka@adm.aau.dk eller 2142 6859.

Samarbejde med Syddansk Universitet Esbjerg

I Esbjerg finder man også Syddansk Universitet. Derfor er der som virksomhed også mulighed for at samarbejde med universitetet og dets studerende.

Syddansk Universitet har en afdeling under navnet SDU RIO (SDU Research & Innovation Organisation). Afdelingen understøtter samspillet mellem virksomheder, studerende og forskere.

Det er blandt i form af, at universitetet hjælper virksomheder med at finde en praktikant, studiemedarbejdere eller potentielle projektpartnere. På den måde kan der komme nye ideer og viden bragt i spil i krydsfeltet mellem de studerende og virksomheden.

En studerende som projektpartner kan ifølge Syddansk Universitet være til stor gavn for en virksomhed, da de studerende skal gennem flere projekter i løbet af deres uddannelse. Det gælder både semesterprojekter, bachelor- og specialeafhandling. De studerende kan vælge at skrive om en teoretisk problemstilling, eller de kan vælge at skrive om en virksomheds problemstilling.

Et projektsamarbejde med en studerende betyder derfor, at din virksomhed kan få analyseret en problemstilling og dermed få svar eller resultater, som bygger på jeres egne data.

Syddansk Universitet tilbyder ligeledes skræddersyede uddannelsesforløb til virksomheder, der er designet og tilrettelagt efter virksomhedens behov og ønsker.

Kontaktperson: Lars Vad, lava@sdu.dk eller 6550 1079.