Dorthe skal sætte arbejdslyst og glæde på dagsordenen i EMS
Arbejdslyst og arbejdsglæde går hånd i hånd, men det er ikke i alle virksomheder, man ser det som et aktivt punkt på dagsordenen.
Hos Esbjerg Maritime Service ansatte man i sidste uge en arbejdslystkonsulent, der skal gøre netop det i den Esbjerg-baserede virksomhed.
Faktisk var Dorthe Eithz Vandt allerede ansat som projektassistent i EMS, lige indtil hun for omkring seks måneder påbegyndte uddannelsen som arbejdslystkonsulent. Hun har haft rollen i knap to uger men er allerede godt i gang med blandt andet en GAIS-måling, der skal måle medarbejdernes arbejdslyst på syv faktorer.
Direktør Kenneth Hagelskjær fortæller, at Dorthe Eithz Vandts interesse for området faldt i god jord med den vækstrejse, EMS er på:
- Vi har fået mange nye mennesker og er blevet større. Så vi er gået fra det her nærhedsprincip, vi som mindre virksomhed altid har arbejdet med, til at blive en større virksomhed. Det har fået os til at tænke på, hvordan man får arbejdslysten til at trives i alle medarbejdere. Dorthe skal nu være med til at drive vores indsats på området, siger han.
Læs med her om, hvorfor Dorthe Eithz Vandt fik lyst til at sætte dagsordenen for arbejdslysten og -glæden i EMS.
ARBEJDSMILJØ: Når man taler med Kenneth Hagelskjær, CEO i Esbjerg Maritime Service (EMS), om virksomheden, samt hvad der skyldes dens succes, er han altid hurtig på aftrækkeren. Det er hans kollegers fortjeneste, for de er 'byens bedste hold'.
Men målet er udvidet. Esbjerg Maritime Service skal have byens bedste hold med byens bedste arbejdslyst.
Idéen til den ambition stammer fra medarbejderen Dorthe Eithz Vandt, der indtil fornylig var ansat som projektassistent.
- Jeg har en interesse i, at vi alle har det godt med at komme på arbejde og går glade hjem igen. Så derfor ville jeg gerne være arbejdslystkonsulent. Det var noget, jeg gerne ville gøre for min arbejdsplads. Altså være med til at hjælpe med, at vi får en god arbejdslyst.
Derfor gik hun selv til Kenneth Hagelskjær og spurgte, om hun måtte bruge tid på at uddanne sig til arbejdslystkonsulent gennem kurser.
- Som ledelse tænkte vi, at det lød som en nobel tanke og et godt formål, så selvfølgelig skulle hun have lov til at bruge tid på det. Det var noget, Dorthe godt kunne tænke sig, og det var en del af hendes medarbejderudvikling, men vi tænkte også, at det var et værktøj, vi kunne bruge, forklarer Kenneth Hagelskjær.
Arbejdslyst og -glæde på dagsorden
Som foråret kom i år, stod Kenneth Hagelskjær med en virksomhed, der var vokset 'utrolig meget utrolig hurtigt'. Derfor følte direktøren sig nødsaget til at begynde at se sin virksomhed og sine medarbejderes arbejdsglæde i et nyt lys.
- Vi har fået mange nye mennesker og er blevet større. Så vi er gået fra det her nærhedsprincip, vi som mindre virksomhed altid har arbejdet med til at blive en større virksomhed. Det har fået os til at tænke på, hvordan man får arbejdslysten til at trives i alle medarbejdere, siger Kenneths Hagelskjær og uddyber:
- Dorthe følte selv, det var på tide. Hun kom og sagde, at hun havde en god idé, og hun mente, hun kunne hjælpe os med det spørgsmål. Derfor er hun gået fra at være projektassistent til at være administrationsmedarbejder med fokus på HR, administration og selvfølgelig arbejdslyst og arbejdsglæde. Hun skal være med til at drive den indsats og forme en personalestrategi. Vi synes, det lød mega spændende, så selvfølgelig skulle hun have lov til at arbejde med den udfordring.
Om EMS
- EMS er specialiseret i design og fremstilling af rør, tanke, stålkonstruktioner og mekaniske løsninger med særligt fokus på energi og den maritime sektor.
- Virksomheden har base i Esbjerg, og du kan læse mere på https://www.ems.as
- EMS satser også på at tage del i den tidlige proces hos kunderne som rådgivningspartner.
- Kenneth Hagelskjær har stået i spidsen for virksomheden siden 2009.
- Kenneth Hagelskjær, direktør i EMS, kan kontaktes på +45 24 96 05 65 eller mail.
- Erhvervsliv Esbjerg har tidligere skrevet om EMS' nye strategi. Det kan du læse mere om her.
Ligesom vi tidligere har skrevet om direktørens nominering og kåring som årets ejerleder i Sydjylland.
Dorthe Eithz Vandt påtog sig rollen i sidste uge og er allerede godt i gang med at sætte dagsorden.
Hun har netop fået resultatet af en GAIS-måling, hvor hun tager temperaturen på samtlige medarbejderes arbejdslyst.
- GAIS er et værktøj, der er blevet udviklet gennem dansk forskning i 2015. Forskningen har vist, at der er syv faktorer, man kan måle arbejdslysten på. Derfor har jeg valgt at måle vores arbejdslyst i firmaet med en gejstmåling. Det er en anonym undersøgelse, der giver den enkelte medarbejder et resultat, som de kan arbejde med. Hvis de har lyst, kan de komme til mig og få hjælp og sparring på, hvordan de kan arbejde med det, forklarer Dorthe Eithz Vandt og fortsætter:
- Den siger også noget om, hvad vi som virksomhed er rigtig gode til, og hvad vi skal arbejde videre med. Nogle af faktorerne er arbejdskultur og kommunikation. Det er jeg i fuld gang med at arbejde med nu. Specielt fordi vi i løbet af juni flytter i nye lokaler. Vi har været spredt ud i forskellige lokaler på Lillebæltsvej, så nu har vi chancen for at ændre kulturen, hvis det er nødvendigt, og tage de gode ting med fra kulturen, som er opstået rundt omkring i lokalerne, med over i de nye lokaler.
Også direktøren ser GAIS-målingen som et vigtigt element i Dorthe Eithz Vandts nye rolle.
- Jeg er meget spændt på udfaldet af den undersøgelse. Selvom jeg føler, jeg kender mine medarbejdere godt, og selv synes jeg kan mærke, hvor de er, og hvordan de har det, så tror jeg, at man som arbejdsleder nogle gange er nødt til at indrømme, at man måske ikke altid får kigget dybt nok. Jeg føler, jeg skylder mig selv og mine medarbejdere at få kigget rigtigt efter og få handlet på det, supplerer Kenneth Hagelskjær.
Arbejdslyst er en opgave for alle
Som Kenneth Hagelskjær siger det, så er arbejdslyst ikke noget, man kan proppe ned i halsen på mennesker. Derfor bliver Dorthe Eithz Vandts job at sørge for, at Esbjerg Maritime Service holder fokus på det. Ligesom hun bliver tovholder på tiltag, der forhåbentligt kan højne arbejdslysten.
Kenneth Hagelskjær drømmer dog om, at det bliver en opgave, samtlige medarbejdere er villige til at tage del i.
- Det handler om, at alle skal byde ind for at skabe god arbejdslyst. Som virksomhed er vi nødt til at bane vejen og give plads og rum til det, og det er noget vi gerne vil. Det kan give nogle værdier hos os, som vi gerne vil værne om. Men det er vigtigt, at vi inddrager alle vores medarbejdere - fra helt oppe til helt nede - så vi får en god fælles forståelse af, hvad vores virksomhed kan, skal og vil, siger Kenneth Hagelskjær og uddyber:
- Vi vil gerne være en virksomhed, hvor medarbejderne melder sig ind på holdet. Hvor de kan sige, at de gerne vil være her, fordi den mission vi er på som virksomhed, er en mission, de kan se sig selv i og gerne vil være en del af. Jeg tror, det er fundamentalt vigtigt for vores arbejdslyst, at man har forståelse for virksomhedens opgaver, samt hvordan man melder sig ind på holdet.
Netop at det er en opgave for hele holdet, kommer også til at afspejle sig i Dorthe Eithz Vandts tilgang til rollen som arbejdslystkonsulent. Samtlige medarbejdere er informeret om hendes nye rolle, samt hvordan hun kan hjælpe.
- Jeg vil hele tiden sætte ord på det og på den måde arbejde med arbejdslysten og -glæden hver eneste dag. Men jeg er også en, som mine kolleger kan bruge i hverdagen, hvis de har noget, de gerne vil spørge om eller have hjælp til. Jeg vil være en sparringspartner for dem, og det gælder både mine kolleger i produktion og på kontoret men også for ledelsen. Så jeg er ikke ligesom de formelle tillidsmænd valgt af medarbejderne, siger Dorthe Eithz Vandt og afslutter:
- Mange af mine kolleger har allerede været ved mig og fået råd og sparring. Det breder sig lynhurtigt, når man fortæller sådan noget i virksomheden. De mærker, at jeg gør noget, så de er meget positive omkring det. Forskere har også undersøgt, at det har en meget positiv effekt på engagement, motivation og kreativitet blandt medarbejderne, ligesom det kan mindske sygefravær, at man har det godt på arbejde. Derfor synes jeg, det er noget alle arbejdspladser burde gøre noget i og dedikere ressourcer til.