Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Esbjerg i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Thomas Sillesen har flere gange overvejet at blive i Danmark, men det var ganske enkelt ikke længere en mulighed for direktøren, der er født og opvokset i Esbjerg. Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix

Direktør rejser tilbage til krigsramte Ukraine

- Set udefra er det ikke den mest logiske og smarte beslutning at vende tilbage til et land i krig.

Sådan lyder det fra esbjergensiske Thomas Sillesen, der er direktør i Akkerman Engineering Solutions, i dagens nyhedsbrev. Virksomheden, som han startede i 2013, opererer fra Ukraine, hvorfor han befandt sig i landet, da krigen brød ud i februar.

Erhvervsliv Esbjerg bringer i dag fortællingen om, hvorfor han nu vender retur til det stadig krigsramte land.

Du kan i samme omgang læse med, når vores søstermedie Erhvervsliv Randers deler fjerde værktøj i sommer-serien om værktøjer til en lettere hverdag. Denne gang peger pilen på det onlinebaserede regnskabsprogram Dinero, der er som skræddersyet til iværksættere og mindre virksomheder.

Som altid er du velkommen til at følge med på vores LinkedIn. Og er du endnu ikke blevet abonnent på Erhvervsliv Esbjerg, kan du tegne abonnement på nyhedsbrevet lige her eller sende en mail til August for at få en løsning til flere medarbejdere.

God læselyst - og tak fordi du læser med!

Billede af Ditte Irene Knudsen
Billede af skribentens underskrift Ditte Irene Knudsen Erhvervsjournalist
Tilbage i 2019 tog Thomas Sillesen initiativ til et nyt samarbejde med universitetet i byen Severodonetsk, hvor målet var at uddanne og fastholde ingeniører i lokalområdet ved at sikre dem kompetencer, der kunne bruges af vestlige virksomheder, hvis de arbejdede på distancen. Pressefoto

Esbjerg-direktør tilbage i Ukraine: Jeg står skulder ved skulder med mine ansatte

24. februar 2022 brød krigen i Ukraine ud. Derfor flygtede den esbjergensiske Thomas Sillesen, der er direktør for Akkerman Engineering Solutions med kontorer i Ukraine, til Danmark.

I tiden, der er gået siden da, har han arbejdet fra Danmark, mens hans medarbejdere har holdt forretningen i gang på de i alt fire kontorer i Ukraine.

Virksomheden startede han tilbage i 2013, og siden da har han følt sig forpligtet til at hjælpe Ukraine. Det er blandt andet en af årsagerne til, at han nu vender tilbage til det krigsramte land.

Den vigtigste årsag er dog medarbejderne, som han har følt, han har svigtet ved at "putte" sig i Danmark, mens de har arbejdet videre under krigen. Sådan lyder det fra direktøren, hvis virksomhed har oplevet fremgang på trods af omstændighederne.

Thomas Sillesen, der er direktør i den danske ingeniørvirksomhed Akkerman Engineering Solutions med base i Ukraine, flygtede til Danmark, da krigen brød ud i februar. Her fortæller Erhvervsliv Esbjerg om, hvordan han er taget tilbage til det krigshærgede land for at være helt tæt på sine hårdtprøvede medarbejdere i en svær tid.

ARBEJDSFORHOLD: Krigen i Ukraine har påvirket verden på mange måder - både menneskeligt og økonomisk. Også herhjemme har private såvel som erhvervslivet mærket særligt de økonomiske konsekvenser.

Thomas Sillesen fra Esbjerg, der er direktør i den danske ingeniørvirksomhed Akkerman Engineering Solutions med base i Ukraine, var tilstede, da krigen brød ud i februar.

Siden 2013 har han arbejdet i Ukraine, hvor han altså har opbygget sin ingeniørvirksomhed, der i dag har mere end 120 ansatte. Den 24. februar, da krigen brød ud, flygtede han til sikre omgivelser i Danmark. Men nu er han taget tilbage til det krigsramte land med et ønske om at være tæt på og hjælpe sine medarbejdere.

- Set udefra er det ikke den mest logiske og smarte beslutning at vende tilbage til et land i krig. Men jeg har haft det meget dårligt med, at jeg puttede mig i udlandet, mens mine medarbejdere dagligt ydede en stor indsats for firmaet. Så jeg var simpelthen nødt til at vende tilbage for ikke at miste min selvrespekt og for at vise lederskab. Mange af de ansatte har familiemedlemmer eller slægtninge, der enten er blevet dræbt eller såret i krigen, så det er helt forståeligt, at situationen tærer voldsomt på dem, siger Thomas Sillesen indledningsvist og fortsætter:

- I de fire måneder, jeg har opholdt mig i Danmark, har vores team af kompetente software-konsulenter og ingeniører trods vanskelighederne formået at holde virksomheden kørende. De har gjort et fantastisk arbejde, men jeg har de seneste uger kunne mærke på dem, at krigen tærer på dem. Derfor er jeg taget tilbage, så jeg kan stå skulder ved skulder med dem i en svær tid.

Ingen ledelse fra distancen

Siden krigen brød ud, har Thomas Sillesen flere gange overvejet at blive i Danmark. Men på trods af et nært forhold til særligt Esbjerg, hvor han er født og opvokset, var det ikke længere en mulighed for direktøren.

- Jeg har brugt de små fire måneder konstruktivt på at deltage i messer rundt omkring i Europa og besøge vores europæiske kunder. Imens har mit administrative team kørt firmaet. Jeg har imidlertid et dybfølt ønske om at genskabe deres hverdag og deres sociale liv, så meget som det over hovedet er muligt.

- I den proces er et af de vigtigste fokusområder for mig nu hurtigst muligt at få de ansatte bragt ind i en mere normal situation, hvor de mødes på arbejdet i de byer, hvor vi har kontorer, og hvor det forhåbentligt snart er muligt.

Om Akkerman Engineering Solutions

Akkerman Engineering Solutions er en dansk ingeniørvirksomhed med base i Ukraine. Teamet på over 120 ansatte består af højtkvalificerede mekanik-, el- og softwareingeniører, der har mange års erfaring i alle aspekter af ingeniørtjenester. Virksomheden har kontorer i Odessa, Kiev, Kharkiv og Lviv.

Virksomheden er stiftet af Thomas Sillesen, der er født og opvokset i Esbjerg.

Akkerman Engineering Solutions er medlem af Business Esbjerg og har udover kontorene i Ukraine også en adresse i Esbjerg.

Du kan læse mere på www.akkermann.dk

Ønsket om at vende retur til sine medarbejdere i Ukraine stammer samtidig fra, at Thomas Sillesen siden virksomhedens opstart i 2013 har følt en stor forpligtelse til at hjælpe Ukraine som land.

Efter krigen blev en realitet, er den følelse kun vokset, hvorfor den har medvirket til, at han nu er draget tilbage til Ukraine.

- Min holdning er, at man bør bidrage aktivt til samfundet i det land, hvor man driver virksomhed, og i en så kaotisk tid som denne, er min og vores forpligtelse til at hjælpe Ukraine ekstra stor. Det handler naturligvis om at køre forretningen videre, men lige så vigtigt er vores mission – især som tingene er lige nu - at vi gerne vil hjælpe Ukraine med at holde gang i hjulene.

- Jeg har fra dag et i krigen fortsat med at udbetale løn til medarbejderne og skat til staten, selvom vi faktisk ikke er forpligtet til det, mens krigen står på. Jeg tror fuld og fast på, at landet overlever, så derfor kan vi lige så godt betale det hele. Det gavner Ukraine, og samtidig giver det glade medarbejdere, der føler sig trygge i en svær situation.

Vækst i en krigstid

Selvom man kunne være fristet til at tænke, at krigen havde sat dybe økonomiske spor i virksomheden, har Akkerman Engineering Solutions siden årsskiftet formået at vækste forretningen markant.

Det stigende aktivitetsniveau har ligeledes betydet, at medarbejderstaben de seneste tre måneder er øget med syv nye ukrainske ansatte på trods af krigen. Akkerman fokuserer på at levere kompetente ingeniør-ydelser inden for mekanisk ingeniørarbejde og softwareløsninger. Alt leveres fra distancen af medarbejdere, der arbejder fra Ukraine.

– Forretningsmæssigt er vi inde i en rigtig god periode. Vi har lige landet en ny storkunde i Dresden, og vores sælger har cirka 35 møder med potentielle kunder i kalenderen. Det stigende aktivitetsniveau gør, at vi lige nu har otte ubesatte stillinger. Jeg synes, at vores fremgang er et godt bevis på, at man lærer at arbejde med tingene, selvom der er krig, og at forretning i bund og grund handler om at løse de problemer, der opstår, siger Thomas Sillesen afslutningsvist.

Alle fysiske kontorer hos Akkerman Engineering Solutions er i øjeblikket lukket ned, og alle ansatte arbejder hjemmefra. Under ledelse af Thomas Sillesen er virksomheden ved at åbne op for Odessa-kontoret lige nu, og han forventer, at kontorerne i Kyiv og Lviv også åbner op igen i den nærmeste fremtid.

Serieiværksætter Martin Thorborg står bag regnskabsprogrammet Dinero, som er udviklet til iværksættere og selvstændige. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Værktøjsfif: Gør dit regnskab nemmere med Dinero

Hvilke værktøjer letter din hverdag? Det er et spørgsmål, som ofte stilles til ledere, der interviewes i de fem Erhvervsliv-medier, der fortæller om erhvervslivet i henholdsvis Aarhus, Esbjerg, Odense, Randers og Trekantområdet.

Hen over sommeren præsenterer vi en række af de mest anvendte og anbefalede værktøjer på tværs af medierne.

Og i nærværende nyhedsbrev er luppen rettet mod Dinero, der er et regnskabsprogram rettet til iværksættere, små og mellemstore virksomheder.

- Fordelen er klart, at det er så automatiseret, som det er. Derudover er der nu kommet en masse smarte integrationer såsom automatisk bankafstemning, siger Søren Bundgaard fra Randers-virksomheden Dokupartner ApS.

I historien fremhæves tre overordnede fordele ved at anvende Dinero.

Hvilke værktøjer kan lette lederes hverdag? Det fortæller Erhvervsliv Randers og søstermedierne i Esbjerg, Odense, Aarhus og Trekantsområdet om i løbet af sommeren. Denne gang er det regnskabsprogrammet Dinero, der præsenteres.

VÆRKTØJSFIF:  Dinero er et onlinebaseret regnskabsprogram, der er som skræddersyet til iværksættere og mindre virksomheder.

Er du håndværker, freelancer, frisør, designer, behandler eller noget i samme boldgade, vil Dinero være et effektivt  regnskabsprogram til din forretning.

- Fordelen er klart, at det er så automatiseret, som det er. Hvis du blot sender fakturaen/bilaget ind i systemet, eller scanner bilaget med appen, så bogfører det nærmest sig selv, fortæller Søren Bundgaard fra den Randers-baserede virksomhed Dokupartner ApS, der blev etableret i 2014 og er specialiseret i at sælge og servicere alt fra kopimaskiner til scannere og printere.

Værktøjer til en lettere hverdag

Hvilke værktøjer letter din hverdag? Det er et spørgsmål, som ofte stilles i Erhvervsliv-medierne, der hver især fortæller om virksomheder i Aarhus, Esbjerg, Odense, Randers og Trekantområdet.

Hen over sommeren præsenterer vi en række af de mest anvendte og anbefalede værktøjer på tværs af medierne.

Denne gang er regnskabsprogrammet Dinero under lup.

Derudover er der nu kommet en masse smarte integrationer såsom automatisk bankafstemning, tilføjer Søren Bundgaard.

Herunder er de tre overordnede fordele ved at anvende det abonnementsbaserede Dinero.

1. Automatisk bogføring

Dinero er et regnskabsprogram med automatisk bogføring, hvilket er med til at sikre dig mod at skulle bøvle med komplicerede regnskabsregler.

I Dinero skal du blot indtaste, hvad du har købt, og så vælger Dinero selv den rigtige konto, hvorpå bilaget skal placeres.

Du kan ligeledes nemt og enkelt sende fakturaer fra systemet til dine kunder.

2. Transparens og overblik

Hvordan går det med salget?

Hvordan er dit udgiftsniveau?

Hvordan udvikler forretningen sig over tid?

Her giver Dinero dig et rigtig godt og visuelt overblik med overskuelige oversigter og grafer, der er nemt at afkode.

Desuden kan du løbende få rapporter for konkrete regnskabsperioder, hvilket blandt andet har været en hjælp i forbindelse med ansøgninger vedrørende diverse corona-hjæpepakker.

3. Utallige integrationer

Pluk blandt regnskabsprogrammets mere end 180 integrationer.

Få blandt meget andet hjælp til salg fra webshop, kasseapparat, lønsystem, betalingsløsninger, lagerstyring og booking.

500 ekstra offshore-medarbejdere til Tyra II, 100-års jubilæum hos Bramming-virksomhed, og så inviterer Blue Water Shipping til 50-års fejring

Her får du ugens overblik, der indeholder flere af de seneste erhvervsnyheder fra Esbjerg og omegn.

Opstart af Tyra-feltet bliver igen forsinket

TotalEnergies er operatør på Tyra-feltet på vegne af DUC – et partnerskab mellem TotalEnergies (43,2 pct.), Noreco (36,8 pct.) og Nordsøfonden (20 pct.). Tyra er Danmarks største naturgasfelt. Før feltet blev lukket for genopbygning, var det centrum for bearbejdning og eksport af mere end 90 pct. af den naturgas, der blev produceret i den danske Nordsø. Pressefoto

De første gasleverancer fra det genopbyggede Tyra-felt vil blive forsinket til vintersæsonen 2023/24 som følge af forstyrrelser i konstruktionsarbejdet og de globale forsyningskæder.

Det meddeler olie- og energiselskabet TotalEnergies i en pressemeddelelse onsdag morgen.

Dermed udsættes produktionen fra Danmarks største gasfelt for anden gang. Det var tidligere forventet, at produktionen ville kunne starte op den 1. juni 2022, men på grund af coronakrisen blev opstarten skubbet til den 1. juli 2023. Nu er opstarten så udsat til vintersæsonen 2023/2024.

På nuværende tidspunkt er syv ud af otte platforme sikkert og succesfuldt installeret i Nordsøen, og arbejdet med at tilkoble det nye Tyra II til den eksisterende offshore-infrastruktur er i gang. Procesplatformen, som er ved at blive bygget i Batam i Indonesien, er det sidste og største element, som skal på plads.

Afsejlingen af procesplatformen fra Batam fastholdes til starten af september, så tidsplanen for installation af platformen i Nordsøen ikke skal rykkes. På grund af de betydelige forsinkelser vil procesplatformen ikke nå at blive færdiggjort inden afsejlingen, og det udestående arbejde vil i stedet blive udført offshore, når platformen er ankommet til Tyra-feltet.

Derved bliver tidsplanen betydeligt påvirket, da det kræver mere end 500.000 ekstra mandetimer og mobilisering af yderligere 500 offshore-medarbejdere.

Stor virksomhed fejrer 100-års fødselsdag

Betech, der fremstiller industripakninger i Bramming, kan til efteråret fejre det helt store 100-års jubilæum.

Firmaet er specialiseret i produkter baseret på gummi og andre polymere materialer, og fredag 30. september fejrer medarbejderne hos Betech, at virksomheden runder 100 år i Danmark, og i den anledning vil Esbjerg Kommunes borgmester, Jesper Frost Rasmussen (V), besøge produktionen i Bramming.

Virksomheden hed fra 1967 og frem til 1989 Scanlex, indtil grundlæggerne Elin og John Feldt solgte til den københavnske handelsvirksomhed Ferdinand Johansen, hvis rødder går helt tilbage til 1922.

Kort efter sammenlægningen introduceredes firmanavnet Betech Seals, og siden 2015, hvor produktprogrammet blev udvidet med egen produktion af formstøbte gummidele, har 100-årsjubilaren været kendt under navnet Betech.

Karina Frederiksen, der er CEO i Betech, har en stærk tro på fremtiden for den 100 år gamle virksomhed.

- At vi hver dag strækker os længere for kunderne end konkurrenterne er baggrunden for vores succes. Vi har altid været kendt for at kunne klare mange ting, og kunder vender ofte tilbage, fordi de ikke kan få løst deres opgaver andre steder. Nu kan vi træde ind i næste epoke af firmaets udvikling med en stærk tro på fremtiden, siger Karina Frederiksen.

Blue Water Shipping gør klar til fejring af 50-års jubilæum

Kurt Skov, som har grundlagt Blue Water Shipping i Esbjerg, kan 1. september sammen med resten af Esbjerg fejre, at virksomheden nu fylder 50 år. Foto: Jacob Schultz

En af landets største transportvirksomheder Blue Water Shipping er stolt af at være en del af Esbjerg, og derfor er det også helt naturligt for virksomheden på Esbjerg Havn at brænde adskillige millioner kroner af for at fejre sit 50-års jubilæum sammen med esbjergenserne.

Det sker torsdag den 1. september, hvor hele byen er inviteret til fest med koncerter og underholdning i Vognsbølparken samt en spektakulær fodboldkamp på Blue Water Arena.

Blue Water Shipping har musiknavnene på plads. Lokale Martin DeeJay sørger for opvarmningen fra kl. 16, og herefter følger rapperen Artigeardit, der afløses af en hyldest til Kim Larsen med gæsteoptrædener af blandt andre Chief1, Ester Brohus og Knud Møller. Sidste navn på scenen bliver Carpark North klokken 22.

Der er plads til 10.000 koncertgæster – og det er håbet, at man kan fylde pladsen, hvor der vil være mulighed for at købe mad og drikke.

Koncerten er gratis, men af sikkerheds- og planlægningsmæssige hensyn skal der være styr på antallet af tilskuere, og derfor skal man på forhånd have købt en billet, som kommer til at koste beskedne 35 kroner – til gengæld kan billetten byttes til en øl eller sodavand.