Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Esbjerg i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Ditte og erhvervsklubben. Foto: Lars Düwel

Genhør årets podcasts - og godt nytår!

Jeg håber, du har haft nogle gode juledage, har fået slået mave og er klar på en frisk start i det nye år, som er lige rundt om hjørnet.

Inden 2022 bliver til 2023, får du her et lille gensyn - eller genhør - med de podcasts, som Erhvervsliv Esbjerg har udgivet sammen med Business Esbjerg i løbet af efteråret.

Med dem kan du tage et par hørebøffer på og dykke ned i emner om, hvordan man navigerer en virksomhed gennem krisetider, hvordan vi i Esbjerg blive bedre til at rekruttere og fastholde arbejdskraft i byen, hvordan man kommer i gang med grøn omstilling og om diversitet i bestyrelseslokalerne.

Jeg glæder mig til at møde endnu flere af jer rundt omkring i Esbjerg i 2023.

Med ønsket om et godt og lykkebringende nytår på vegne af hele erhvervsliv-redaktionen.

Rigtig god lytte- og læselyst!

Billede af Sarah Bech
Billede af skribentens underskrift Sarah Bech Journalist

Få Erhvervsliv Esbjerg læst op her

Hvordan fandt du dit seneste bestyrelsesmedlem? Var det gennem dit netværk? Eller slog du posten op med et jobopslag for at få ny inspiration udefra? I fjerde afsnit af Ditte og erhvervsklubben kigger vi på ansættelsen af bestyrelsesmedlemmer med kritiske briller. Dagens panel består af (fra venstre): Ditte Irene Knudsen (vært), Anett Egsgaard, Jesper Toft Mathiasen og Gitte Kirkegaard. Foto: Lars Düwel

Sådan fik Gitte, Anett og Jesper deres første bestyrelsespost: Netværk spiller en afgørende rolle

Det kan være svært at få diversitet ind i bestyrelseslokalerne, når mellem 90 og 98 procent af alle bestyrelsesposter bliver besat gennem netværk.

I denne udgave af Ditte og erhvervsklubben dykker vi ned i, hvorfor en professionel bestyrelse er vigtig samt hvordan man får flere kvinder og unge mennesker ind i bestyrelserne.

Bliv desuden klogere på, hvordan de tre paneldeltagere hver især fik deres første bestyrelsespost.

Podcast: Man anslår i gennemsnit, at 90-98 procent af alle bestyrelsesposter bliver besat via netværk. Men kigger man nærmere på sit netværk, består det ofte af mennesker, der ligner os selv.

Det kan derfor være svært at få diversitet ind i bestyrelseslokalerne, og det har givet anledning til mange debatter om, hvorvidt man for eksempel skal indføre kønskvoter.

Fjerde afsnit af Ditte og erhvervsklubben omhandler netop bestyrelserne. Her dykker vi ned i, hvordan man bruger sin bestyrelse, hvorfor en professionel bestyrelse er vigtig, samt hvordan vi får flere kvinder - og unge mennesker - med i bestyrelserne.

Derfor spurgte vært Ditte Irene Knudsen de tre paneldeltagere, hvordan de fik deres første bestyrelsespost. For måske det kan få os til at tænke anderledes, når vi sort på hvidt ser, hvor meget netværket spiller ind.

Som Anett Egsgaard, CEO i Telesikring, påpegede, så ville de færreste hyre en ny HR-chef uden at slå stillingen op. For når man slår stillingen op, får man nye kompetencer ind ad døren, som måske ikke ligner dem, man selv har. Hendes opfordring til andre - og sig selv - er, at man fremadrettet skal tænke på en bestyrelsespost som en stilling, man skal besætte gennem et jobopslag.

Dagens panel består af Ditte Irene Knudsen (vært), Gitte Kirkegaard, CEO i Logitrans, Anett Egsgaard, CEO i Telesikring, og Jesper Toft Mathiasen, CEO i Lineage Logistics.

Lyt med lige her eller på din foretrukne platform.

Gitte Kirkegaard fik bestyrelsespost i Natur-Drogeriet via sit netværk

- Min første kommercielle bestyrelsespost var ved en virksomhed, der hedder Natur-Drogeriet, som laver kosttilskud, og det var gennem netværk - dog ad to omveje. Jeg havde været på bestyrelsesseminar med direktøren deroppe, og så var det hans svoger, der skulle træde ud af bestyrelsen, og så skulle han pege på en anden.

- Han spørger så hende, der har etableret Bestyrelseskvinder, om hun kender nogen, der kan det her, og så siger hun 'prøv at ringe til Gitte'.  Lidt ligesom mit seneste bestyrelsesmedlem i Logitrans' bestyrelse, så var der to forskellige, der uafhængigt pegede på mig, fordi de tænkte, jeg ville passe godt ind. Så det var gennem netværk, og den post blev heller ikke slået op.

Anett Egsgaard blev bestyrelsesformand i Danrevi Bramming efter konsulentjob

- Jeg fik min første bestyrelsespost via et konsulentjob, jeg havde. Det var ude hos et lille revisionsfirma i Bramming, der hedder Danrevi, som er en del af en større kæde. Det var, fordi jeg var kommet derude og havde understøttet lederen i en forandring, han var i gang med, hvor han gerne ville gøre virksomheden noget mere strømlinet og understøtte medarbejderne i den nye retning og så videre. 

- Det var mit konsulentjob i store træk, og da han så skulle danne sin bestyrelse, så spurgte han, om jeg ville være med. Der er nogle regler om, at man skal være revisor-uddannet for at sidde i en bestyrelse i en revisionsvirksomhed, så der røg et medlem mere ind i bestyrelsen for, at vi ikke var for mange, der var ikke-revisorer. Det var en virkelig fed opgave, og den var jeg rigtig glad for.

Jesper Toft Mathiasen blev bestyrelsemedlem i Dan-doors på baggrund af sine kompetencer

- Jeg fik min første bestyrelsespost, og det var faktisk som formand, tilbage i 2008, men det var i familiefirmaet. Min far var lige død, og min bror havde overtaget firmaet, så det var en tantebestyrelse. Så den tæller ikke med i mit regnskab.

- Kort tid efter blev jeg formand for DI Sydvestjylland, og det har jeg så været i 10 år efterhånden. Det har gjort, at jeg har siddet i mange forskellige bestyrelser, men min første rigtige kommercielle, jeg kom med i, var faktisk her for nylig.

- Jeg startede med at komme ind i Blue Water Fondens bestyrelse, og så er jeg senest kommet ind i en virksomhed, der hedder Dan-doors, som professionelt bestyrelsesmedlem. Der er jeg kommet ind på grund af mine kompetencer.

- Jeg tror simpelthen, de har kigget rundt i de leverandører til den industri, jeg arbejder i, og så har de kigget på, hvem der har viden om branchen. De har en vækst-agenda, så det er klart, de skal have nogen, der ved noget om, hvorfor produkterne har den værdi, de har, hvad giver værdi for beslutningstageren, der køber det, og hvordan får vi skaleret den her virksomhed. Så de har været ude at kigge på, hvem der kunne være interessante på markedet.

- Jeg tror, vi kommer ok ud på den anden side igen, fordi der er nogle mekanismer, tror jeg, der lynhurtigt slår tilbage, så der er lys for enden af tunnelen. Det er jeg helt sikker på, siger Jørn Jepsen i tredje afsnit af Ditte og erhvervsklubben. Dagens panel består af (fra venstre): Michael Madsen, Ditte Irene Knudsen (vært), Annette Lykke Nielsen og Jørn Jepsen. Foto: Lars Düwel

3 gode råd: Sådan navigerer du i krisetider

Mange virksomheder oplever tiden som usikker, hvor man har svært ved at se lyset for enden af tunnelen. Derfor fokuserer denne udgave af podcasten Ditte og erhvervsklubben netop på det, vi kalder fremtidens forretning.

Du kan høre om, hvordan forskellige kriser inden for de seneste år har påvirket det danske erhvervsliv - med konkrete eksempler fra paneldeltagerne. Og så handler det også om, hvordan man bedst muligt kan navigere i krisetider.

Podcast: Vi havde knap nok fået tid til at trække vejret efter coronakrisen, før den næste - eller de næste fristes man til at sige - bankede på døren og forcerede sig ind i det danske samfund.

Det er for mange virksomheder en usikker tid, hvor man ikke helt kan se lyset for enden af tunnelen. Derfor har vi i tredje afsnit af erhvervspodcasten Ditte og erhvervsklubben fokuseret spotlyset på det, vi kalder fremtidens forretning.

Det handler kort fortalt om, hvordan de forskellige kriser indenfor de seneste par år har påvirket det danske erhvervsliv - med konkrete eksempler fra vores paneldeltagere - både internt i forhold til medarbejderne og eksternt i forhold til kunderne. Og så handler det om, hvordan man bedst muligt navigerer i krisetider.

Det giver dagens panel bestående af Annette Lykke Nielsen, CEO og stifter af Kids-world, Jørn Jepsen, partner og leder af Deloittes Private kundeprogram, og Michael Madsen, udviklingsdirektør i Blika, deres bud på i form af tre gode råd herunder.

Podcasten er produceret i samarbejde med Business Esbjerg, og du kan lytte til den her eller på din foretrukne platform. Husk at abonnere på den, så du får en reminder, når vi udkommer med næste afsnit, der går tættere på bestyrelserne.

1. Tag det små skridt ad gangen

- Brug de ressourcer du har. Prøv at bruge det, du har i huset, dine kolleger, dit netværk. Brug din omgangskreds og find ud af, hvad kan jeg gøre for at forandre min egen situation, siger Annette Lykke Nielsen, stifter af Kids-world, og fortsætter:

- Det tror jeg vil være mit bedste råd, for jeg tror på, at der er så mange idéer og nytænkninger og muligheder, og det er ikke de store forandringer, der nødvendigvis skal til. Det tror jeg faktisk ikke på. Så små skridt ad gangen, og lad så små bække blive til en stor å på sigt fremfor at tro, at man skal revolutionere det hele fra dag et. En ting ad gangen.

2. Reflektér over din forretning og undersøg de nye muligheder

- Mange virksomheder er ramt vidt forskelligt i øjeblikket. Vi har en inflation, som decideret ødelægger nogle virksomheder, som ikke har mulighed for at reagere, fordi de er i nogle faste priser overfor deres kunder. Vi har energi, som presser en del også i øjeblikket, så jeg vil sige, det man nok skal som virksomhedsleder i dag, det er at prøve at vende det positivt og sige, 'jamen okay, det her er en mulighed', siger Jørn Jepsen, partner i Deloitte, og uddyber:

- Hver gang der er en krise, er der også en ny mulighed, der opstår samtidig. Og det der med måske at unde sig selv, at læne sig tilbage og lige reflektere lidt over sin egen forretning og forretningsmodel, og sige 'hvad åbner det her af nye muligheder for mig'.

- Fordi selvom vi alle sammen godt kunne få en lille depression ved at læse avisen hver dag, så tror jeg i hvert fald personligt på, at så lang en krise bliver det heller ikke. Jeg tror, vi kommer ok ud på den anden side igen, fordi der er nogle mekanismer, der lynhurtigt slår tilbage igen, så der er lys for enden af tunnelen. Det er jeg helt sikker på.

3. Vær nysgerrig og prioritér at tænke udvikling

- Jeg har i rigtig mange år interesseret mig for, hvad er det, der er med til at skabe fantastiske og knap så fantastiske virksomheder og prøvet at kigge på de principper, der ligger bagved. Og der er én, der ligesom ligger til grund for det, som, jeg synes, er ret interessant. Det er det med at kunne favne en virksomhed, der både kan drifte og udvikle. Det vil jeg vende rundt og sige, få nu udvikling på jeres agenda. Prioritér det, diskutér det, snak omkring det, siger Michael Madsen, der er udviklingsdirektør i Blika, og tilføjer:

- Der er et lille ord i det her, som er meget, meget væsentligt, og det er at have nysgerrighed. Vær nysgerrige, hele tiden, stil spørgsmål til de ting man navigerer i - og at undre sig. For der er muligheder derude. Men det handler også om, at vi som virksomheder kan gribe de muligheder.

- Det starter mange gange med, at man kan tage snakken og bruge det, man har i forretningen, sætte det på agendaen, prioritér det, og have modet til at prioritere det. Men vær nysgerrige, undre jer og stil spørgsmål, og så brug de mennesker I har omkring jer. Både indenfor og udenfor murene.

- Jeg tror ikke, det på nogen måde er jobbene i Esbjerg eller virksomhederne, der er noget problem. Jeg tror, man kan få super, super spændende jobs i mange forskellige brancher i Esbjerg. Sådan siger Merete Jankowski i andet afsnit af Ditte og erhvervsklubben. Dagens panel består af (fra venstre): Merete Jankowski, Ditte Irene Knudsen (vært), Peter Lytzen og Peter Hegelund. Foto: Lars Düwel

3 gode råd til at rekruttere og fastholde talenterne i byen

Rekruttering handler om at se individet og tænke attraktive rammer i privatlivet ind i ansættelsen.

Sådan lyder det blandt andet fra Merete Jankowski, direktør på Fiskeri- og Søfartsmuseet, Peter Lytzen, CEO i Esvagt, og Peter Hegelund, erhvervskonsulent ved Business Esbjerg, i andet afsnit af Ditte og Erhvervsklubben.

Her har vi samlet deres tre bedste råd til, hvad man som virksomhed - og by - skal have med i tankerne, når man skal rekruttere nye talenter:

1) Byens vision er den afgørende faktor. Det er på den baggrund, vi skal rekruttere medarbejdere.

2) Vi skal understøtte de lokale initiativer, så Esbjerg også er en attraktiv by at bo og ikke kun arbejde i.

3) Vi skal udvikle alle medarbejdere gennem programmer, der minder om diverse talentudviklingsprogrammer, som henvender sig til unge.

I denne artikel har vi fremhævet tre gode råd til rekruttering og fastholdelse af arbejdskraft, som Merete Jankowski fra Fiskeri- og Søfartsmuseet, Peter Lytzen fra Esvagt og Peter Hegelund fra Business Esbjerg kommer med i andet afsnit af podcasten Ditte og erhvervsklubben.

Gode råd: Alle brancher råber på faglært arbejdskraft og forsøger at finde de gyldne løsninger.

For hvordan tiltrækker man talenterne? Hvordan fastholder man dem i både virksomhed og by? Og hvem har den gode erfaring, man kan lade sig inspirere af?

Og i forlængelse af de spørgsmål kan man som erhvervsdrivende i Esbjerg fristes til at spørge: Hvad er Esbjerg rigtig god til, når det kommer til rekruttering og fastholdelse af medarbejdere? Og hvor er vi udfordret og skal løfte i flok?

De spørgsmål forsøger panelet i andet afsnit af Ditte og erhvervsklubben at besvare. Vi har spurgt Merete Jankowski, direktør på Fiskeri- og Søfartsmuseet, Peter Lytzen, CEO i Esvagt, og Peter Hegelund, erhvervskonsulent ved Business Esbjerg, om hvilke udfordringer de oplever i forhold til rekruttering, samt hvilke initiativer de har haft succes med.

Podcasten er produceret i samarbejde med Business Esbjerg, og du kan lytte til den her eller på din foretrukne platform. Husk at abonnere på den, så du får en reminder, når vi udkommer med næste afsnit.

Peter Lytzen: - Byens vision er den afgørende faktor

- Jeg synes jo, vi har en fantastisk mulighed i Esbjerg. Vi er velsagtens den by i verden, hvor den grønne omstilling er nået længst, hvor folk kan være stolte af at være en del af det, og hvor vi kan tilbyde arbejdspladser.

- Og jeg synes, vi skal satse meget mere på det hele vejen rundt - inklusive uddannelse selvfølgelig, så der kommer unge mennesker til, som gerne vil være en del af det, og som uddanner sig og bosætter sig i byen med familie og bliver en del af det her samfund, siger Peter Lytzen, CEO i Esvagt, og fortsætter:

- Så kan man være med til at udvikle en by. Vi har skiftet fra fiskeri til olie, og nu kan vi lave turen igen over i vindeventyret, og den der vision, tror jeg, er utrolig vigtig, at vi holder fast i, og så vi får rekrutteret medarbejdere på den baggrund, og så skal alle de andre ting selvfølgelig også være i orden, ingen tvivl om det. Men det visionære, det tror jeg, er afgørende.

Merete Jankowski: - Vi skal understøtte de lokale initiativer

- Jeg tror ikke, det på nogen måde er jobbene i Esbjerg eller virksomhederne, der er noget problem. Jeg tror, man kan få super, super spændende jobs i mange forskellige brancher i Esbjerg.

- Jeg tror, det bedste, vi kan gøre som virksomheder, institutioner og som kommune, er at understøtte alt, hvad der hedder lokale, spændende initiativer for, at der sker noget, der gør, at vores by er interessant at være i, når man har fri, siger Merete Jankowski, direktør på Fiskeri- og Søfartsmuseet.

Peter Hegelund: - Vi skal udvikle alle medarbejdere, som vi udvikler talenterne

- Jeg er de senere år blevet meget inspireret af alle mulige virksomheder, der har alle mulige talentprogrammer for at rekruttere unge mennesker. Det er en del af de virksomheders vækststrategi, at man skal have fat i de unge mennesker. Der er rigtig mange gode ting i det, siger Peter Hegelund, erhvervskonsulent ved Business Esbjerg og fortsætter:

- Jeg tænker bare, hvis vi brugte nogle kræfter i Esbjerg, endnu mere end vi gør i dag, på at brede det ud til stort set alle medarbejdere, hvor meget mere potentiale ville vi så kunne finde i de medarbejdere, der allerede er her, og de ville også blive endnu gladere for at være her. Jeg tror, her er et uudnyttet værktøj i værktøjskassen, hvor vi faktisk godt kunne gøre det endnu bedre.

- Og som vi har snakket om i dag, så er der et rigtig godt samarbejde mellem de unge og erhvervslivet i forvejen, og det, tror jeg faktisk, er unikt i forhold til andre byer i Danmark, og det er måske det unikke ved det, vi skulle bruge endnu mere, fordi vi kan noget dér. Og der er noget viden og nogle værktøjer i de her talentudviklingsprogrammer, som alle virksomheder i Esbjerg kan lære af og lade sig inspirere af, og jeg tror, det kunne være med til at gøre virksomhederne i Esbjerg endnu mere attraktive.

- Det betyder ikke, at alles forretningsmodel nu skal være grøn som sådan, men jeg tror bare, man er nødt til på et helt strategisk niveau i ledelse og bestyrelse at spørge sig selv om, hvordan man passer ind i den grønne omstilling, sådan lyder det fra Henrik Helsinghof, CEO i Bramidan, i første afsnit af Ditte og erhvervsklubben. Foto: Lars Düwel

4 gode råd til at komme i gang med den grønne omstilling

- Jeg tror, det er ekstremt vigtigt, når man har draget en strategisk overvejelse, at prøve at sætte sig ned og tænke bredt i forhold til, hvor er det egentlig den grønne omstilling påvirker os som virksomhed.

Det er et af de gode råd, Daniel Skovsbo Erichsen, direktør for marked og udvikling i N1, kommer med i første afsnit af podcasten Ditte og erhvervsklubben.

Han har siddet i panel med Henrik Helsinghof, CEO i Bramidan, og Simon Pedersen, Head of Esbjerg Energy Section på Aalborg Universitet i Esbjerg, og dykket ned i temaerne: Grøn omstilling og digitalisering.

Her i artiklen får du fire af deres bedste råd til at komme i gang:

1) Start med at forholde dig til den grønne omstilling.

2) Overvej at indgå i partnerskaber.

3) Partnerskaber kan være andet end virksomheder på tværs.

4) Tænk ud af boksen: Løsningen er ikke altid lige for.

I denne artikel har vi fremhævet fire gode råd til den grønne omstilling, som Daniel Skovsbo Erichsen fra N1, Henrik Helsinghof fra Bramidan og Simon Pedersen fra AAU Esbjerg kommer med i første afsnit af podcasten Ditte og erhvervsklubben.

Gode råd: Grøn omstilling og digitalisering. Vi har alle hørt, hvordan de to ting er fremtiden for erhvervslivet, men hvad er det egentlig? Hvordan kommer man i gang med det? Og hvem har den gode erfaring, som man kan lade sig inspirere af?

På Erhvervsliv Esbjerg vil vi gerne hjælpe med at konkretisere de to begreber og samtidig hjælpe jer godt i gang med begge dele. Derfor er vi gået sammen med Business Esbjerg om at producere en podcast, der skal inspirere det lokale erhvervsliv i form af konkrete eksempler og gode råd indenfor forskellige relevante temaer.

Podcasten, der har fået navnet Ditte og erhvervsklubben, ligger i dag på diverse platforme, og første afsnit dykker netop ned i de to temaer under navnet: Grønne produkter gør ikke virksomheden grøn.

Her har vi spurgt Henrik Helsinghof, CEO i Bramidan, Daniel Skovsbo Erichsen, direktør for Marked og udvikling i N1 og Simon Pedersen, Head of Esbjerg Energy Section på Aalborg Universitet i Esbjerg, om, hvad grøn omstilling og digitalisering er for dem, og hvordan de arbejder med det.

Vi har ligeledes bedt dem komme med gode råd til at komme i gang med den grønne omstilling, som du kan læse i denne artikel.

Du finder podcasten på din foretrukne platform gennem dette link. Husk at abonnere på den, så du får en reminder, når vi udkommer med næste afsnit.

1. Start med at forholde dig til den grønne omstilling

- Mange virksomheder skal starte med at forholde sig til den grønne omstilling. Det er noget, der allerede er her, og det er noget, der kommer i højere grad. Det drysser ned fra forbrugerne, der stiller nogle krav til dem, de handler med, som stiller nogle krav til leverandørerne. På den måde spreder det sig ned gennem forbruger- og produktionskæden. De krav vil blive større, så man er nødt til at forholde sig til, hvad ens plads er i det her som virksomhed, siger Henrik Helsinghof og fortsætter:

- Jeg tror, mange virksomheder godt kan se sig selv i, at man har en plads i den grønne omstilling eller i hvert fald forholder sig til, hvordan man indgår i den grønne omstilling. Laver vi ydelser, som nogen bruger til den grønne omstilling, eller hvor er vi egentlig henne? Og laver man grønne ydelser, er det vigtigt, at man har fejet for egen dør først.

- Det betyder ikke, at alles forretningsmodel nu skal være grøn som sådan, men jeg tror bare, man er nødt til på et helt strategisk niveau i ledelse og bestyrelse at spørge sig selv om, hvordan man passer ind i den grønne omstilling.

2. Overvej at indgå i partnerskaber

- Når det kommer til den grønne omstilling, tror jeg, man skal tænke i det små, medmindre man allerede har en masse udvikling i gang, så skal man selvfølgelig bare fortsætte derudaf. Man skal huske på, at der er mange, der har det samme mål som en selv, siger Simon Pedersen og fortsætter:

- Der er rigtig mange, der gerne vil ind i den grønne omstilling, som godt ved, det er fremtiden. Så hvis man gerne vil se sin virksomhed om 20 år, så ved de fleste godt, at det er en god idé at kigge ind i den grønne omstilling. Derfor er der også mange andre, der er interesseret i et samarbejde og større partnerskaber.

Alle tre paneldeltagere i podcasten - Henrik Helsinghof, Daniel Skovsbo Erichsen og Simon Pedersen - er fortalere for partnerskaber. Her henviser de til, at det kan være på tværs af virksomheder, men også sammen med andre institutioner, såsom Aalborg Universitet.

3. Partnerskaber kan være andet end virksomheder på tværs

- Fra min stol er det en rigtig god idé at overveje at indtænke praktik som en del af løsningen på den grønne omstilling. Studerende elsker at have nogle rigtige problemer at arbejde med og komme ud at få fingrene i. 

- Universiteterne er ligeledes interesserede, fordi vi gerne vil uddanne de bedst kvalificerede, og virksomhederne kan både lære noget af, at der kommer nogle med en ny tankegang, og samtidig kan de prøve en mulig kommende medarbejder af, siger Simon Pedersen og tilføjer:

- Udover praktik er der også de her semesterprojekter, der foregår hvert halve år på Aalborg Universitet. De er væsentligt kortere end både forskningsprojekter og praktik, men her kan virksomhederne komme med et problem, og så er der potentielt nogle studerende, der arbejder med det og finder på løsninger. Det er et rigtig godt sted at starte i stedet for at lægge ud med et kæmpe stort forskningsprojekt. Det kan godt være, det er det, det ender med, men man skal starte i det små for, at det bliver rigtig godt i sidste ende.

- Vær modig og tag nogle ind, der ikke ligner dig selv. Sådan et halvt års praktikforløb er der ikke nogen, der taber på, det vinder vi faktisk alle sammen af, supplerer Daniel Skovsbo Erichsen.

4. Tænk ud af boksen: Løsningen er ikke altid lige for

- Jeg tror, det er ekstremt vigtigt, når man har draget en strategisk overvejelse, at prøve at sætte sig ned og tænke bredt i forhold til, hvor er det egentlig den grønne omstilling påvirker os som virksomhed. For det kan være i både store og små ting, siger Daniel Skovsbo Erichsen og uddyber:

- Hvis jeg prøver at tage et eksempel fra vores egen butik, som man ikke ser ved første øjekast, så har vi haft brug for at nytænke den måde, vi driver og vedligeholder vores el-net. Vi har brug for at sætte nye værktøjer i spil, der frigør kapital - menneskelige ressourcer - som vi skal bruge til at lave de udbygninger af el-nettet, der er nødvendige.

- Det er ikke det første, man ser, men der er mange greb ind i den grønne omstilling. Så hvis man ikke lige kan se den direkte ved første øjekast, så prøv at sætte dig ned og tænk over, hvordan er det, vi spiller ind i det her på daglig basis. For det er ikke altid på den store klinge, og jeg tror på, det er de små ting, der ender med at adde op til, at vi sammen lykkes med den grønne omstilling, og Danmark bliver frontrunner på det. Vi skal jo gerne sammen vise resten af verden, hvordan det skal gøres.