Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Esbjerg i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Landinspektørfirmaet LE34 i Esbjerg oplever stigende efterspørgsel på præcise opmålinger og nøjagtige 3D-modeller. Foto: Sarah Bech

Flere vil have præcise opmålinger

Det kræver sin udstyrspakke at lave helt nøjagtige opmålinger af alt fra borerigge til maskinrum. Ikke desto mindre kan det lade sig gøre, og det benytter flere sig af i disse år.

Hos landsinspektørfirmaet LE34 oplever de i hvert fald stigende efterspørgsel på opmålingsarbejde - om det så skal foregå med avancerede laserscannere, med droner eller med den nytilkomne undervandsrobot.

De præcise 3D-modeller er kommet for at blive, for med dem bliver et projekt ofte nemmere, når alle mål er præcise og på plads fra begyndelsen. Og det kan spare bygherrer eller projektansvarlige for massevis af penge.

På grund af den stigende efterspørgsel på opmålinger til alt fra gulve i robotlagre til scanninger af havbund, har LE34 sidste år udvidet kontoret i Esbjerg. Og det er formentlig ikke sidste gang, det kommer til at ske.

Rigtig god læselyst

Billede af Sarah Bech
Billede af skribentens underskrift Sarah Bech Journalist
Landinspektørfirmaet LE34 vokser i Esbjerg. En mand og en robot er sidste år kommet til. Niels Koefoed Nielsen (tv.) er afdelingsleder og Lasse Buurgaard Sørensen (th.) er den nye mand i lokalerne. Foto: Sarah Bech

Landinspektørfirma vokser i Esbjerg: Der bliver større og større efterspørgsel på præcise opmålinger - for det kan spare massevis af penge

I takt med, at teknologien bliver mere avanceret og mere skal automatiseres, bliver der mere arbejde til professionelle landopmålere. Det mærker man tydeligt hos landinspektørfirmaet LE34 i Esbjerg.

Her har man sidste år udvidet kontoret med en ekstra mand og en nyudviklet robot.

Bliver der ikke målt helt nøjagtigt op til eksempelvis en havvindmølle, og den producerede bund på havvindmøllen ikke passer i det hul, den skal stå i, koster det meget ekstra tid og flere penge.

Netop i offshore-branchen bliver efterspørgslen på de præcise opmålinger i disse år større og større. Og derfor forventer man i LE34 også, at man inden for et år til halvandet nemt kan have arbejde nok til endnu en mand på kontoret i Esbjerg.

Når alt skal automatiseres, bliver det mere og mere nødvendigt med millimeterpræcise opmålinger. Derfor har de fået mere travlt hos landinspektørfirmaet LE34 i Esbjerg, og de har måttet ansætte en ekstra mand og en nyudviklet robot. Væksten er dog langt fra slut nu, lyder det.

UDVIKLING: Det kan være mindre end en enkelt millimeter, der gør forskellen - som kan koste flere dages ekstra arbejde og koste rigtig mange penge. Den spildte tid og merudgift vil de fleste gerne undgå, og derfor bliver der hele tiden større og større efterspørgsel på meget præcise opmålinger.

Det mærker de også hos landinspektørfirmaet LE34, hvis Esbjerg-afdeling derfor sidste år blev udvidet med en ekstra mand og en nyudviklet robot.

Firmaet har 23 kontorer rundt om i Danmark og er landets største offshore-specialister inden for opmålingsarbejdet, og netop offshore er et af de områder, hvor behovet for de nøjagtige opmålinger fortsat kommer til at være stigende de kommende år.

- Vi ser et stigende behov for at få foretaget professionel 3D-opmåling. Med komplette modeller af for eksempel boreplatforme og -rigge og skibe til havvindmøller får vores kunder en sikkerhed for dimensionerne, når de bygger nye anlæg offshore. Opmålingerne kan både være til projektgrundlag og dimensionskontrol, når et element til en borerig eller havvindmølle skal fremstilles, siger Niels Koefoed Nielsen, der er landinspektør og afdelingsleder hos LE34 i Esbjerg.

Robot gør det hurtigere og sikrere

I gamle dage målte man op manuelt med mere simpelt udstyr. I dag foregår alt ved hjælp af avanceret teknologi såsom laserscannere, der kan lave utroligt detaljerede 3D-modeller.

Seneste skud på stammen i det avancerede udstyr er undervandsrobotten Sentinus, der er udviklet i samarbejde med fynske Blue Atlas Robotics.

Se i videoen herunder, hvordan robotten arbejder, når den skal scanne et objekt under vandet, der senere kan blive til en meget nøjagtig 3D-model.

Robotten gør det muligt at inspicere eksempelvis kajanlæg og vindmøllefundamenter og lave utroligt detaljerede 3D-modeller - såkaldte digitale tvillinger - af områder eller objekter under vand. Altsammen fjernstyret, så arbejdet for opmålingsspecialisterne kan gøres tørskoet fra kajen eller fra en båd.

Tidligere krævede samme arbejde at sende en dykker ned for at inspicere under vandets overflade, men med robotten på holdet går det nu både hurtigere og mere risikofrit.

Med på den nyeste teknologi

Netop det, at robotten er kommet til, og at LE34 i det hele taget er godt med, når det kommer til ny opmålingsteknologi, er noget af det, der ifølge Niels Koefoed Nielsen og hans nye kollega Lasse Buurgaard Sørensen er med til at gøre landinspektørfirmaet eftertragtet sammenlignet med konkurrenterne.

Teknologien giver os faktisk kun mere arbejde. Når alt skal automatiseres, stiller det endnu større krav til data, der skal være meget præcise. Derfor stiger efterspørgslen på vores opmålinger.

Niels Koefoed Nielsen, afdelingsleder LE34 Esbjerg

- Vi har konkurrenter på landinspektørsiden, som arbejder inde på land, og de er absolut seriøse. Vi kan bare noget andet. Vi har meget stor offshore-erfaring, og ingen andre kan det hele, ligesom vi kan - vi arbejder både i luften med droner, under vandet med robotten og på land med forskellige typer scannere, siger Niels Koefoed Nielsen.

- Vi skiller os ud ved, at vi er så opdateret på det teknologiske udstyr, at vi har mest erfaring og er mest fleksible, fordi vi er så mange i firmaet, siger kort- og landmålingstekniker Lasse Buurgaard Sørensen.

Op og ned

Men som i alle andre brancher, går det også op og ned i opmålingsbranchen. Heldigvis for medarbejderne i LE34 dækker landinspektørfirmaet så bredt, at der altid er noget at lave.

- Det svinger hele tiden, hvad der er størst efterspørgsel på. For et par år siden målte vi op til rigtig mange parcelhuse. Nu er det nærmest gået i stå på det område, siger Niels Koefoed Nielsen.

Til gengæld er der mange andre områder i udvikling lige nu. Blandt andet håber man i LE34 på, at man kan komme med på Power-to-X-vognen og opmåle til nogle af de store projekter, der kommer i Esbjerg. Lige nu er der dog også meget andet at tage sig til.

Se i videoen herunder, hvordan en 3D-model kan se ud. Eksemplet består af flere hundrede 360-graders-scanninger og har taget flere dage at lave. 3D-modellen med nøjagtige mål gør det nemmere for ingeniører og andre fagfolk at vide, præcis hvor brede og lange for eksempel specifikke rør er, hvis der skal laves nye - på den måde kan det arbejde udføres præcist første gang.

- For tiden har vi en del scanning offshore, særligt i gasindustrien. Vi opmåler også til mange gulve på robotlagre, hvor det er enormt vigtigt, at alt er snorlige - og så laver vi meget dimensionskontrol, siger Lasse Buurgaard Sørensen.

Mere eller mindre arbejde i fremtiden

Som opmålingseksperter følger de begge nøje med i ny teknologisk udvikling. Der kan ske meget på kort tid. Men ingen af dem er ligefrem bekymrede for, at den avancerede teknologi i fremtiden kan overtage deres arbejde.

Indtil videre har det modsatte faktisk vist sig at være tilfældet, fortæller Niels Koefoed Nielsen:

- Teknologien giver os faktisk kun mere arbejde. Når alt skal automatiseres, stiller det endnu større krav til data, der skal være meget præcise. Derfor stiger efterspørgslen på vores opmålinger, siger han.

Faktisk går det så godt for landinspektørfirmaet i Esbjerg lige nu, at de forventer snart at kunne have arbejde nok til endnu en mand på kontoret.

- Inden for et år eller halvandet er vi vel en mand mere, siger Lasse Buurgaard Sørensen.

Erhvervslivet i overskrifter

Her får du et lynhurtigt overblik over, hvad der er sket i Esbjergs virksomheder siden sidst.

  • Bramidan, der producerer ballepressere, melder om stor vækst. Det sker, efter at nye regler om affaldssortering trådte i kraft ved årsskiftet, skriver Cleantechwatch. Det er især SMV'erne, der nu efterspørger komprimator-løsninger som hjælp til affaldssorteringen.
  • Lynddahl og Lynddahl Telecom skal skilles helt fra hinanden. Det sker med forhåbningen om at styrke vækst og fremtid for de to søsterselskaber, skriver JydskeVestkysten. Den hidtidige CEO Claus Lykke og CFO Jan Vogt Hansen er begge blevet opsagt. I stedet bliver Rasmus Brøndum Lynddahl nu øverste leder - igen.
  • Esbjerg Kommune modtager 29,1 millioner kroner til kystbeskyttelse, hvilket er det næsthøjeste beløb af de 10 modtagere af puljen. Pengene skal bruges på et seks kilometer langt dige, og kommunen skal nu selv finde et tilsvarende beløb, skriver Ritzau.
  • Café Quedens i Ribe har i tre uger nu kæmpet med rotteplage. Caféens ejer Lise Frederiksen fortæller JydskeVestkysten, at alle metoder er forsøgt - men at plagen fortsætter. Hun tør derfor endnu ikke at sætte en dato for genåbning.
  • Esbjerg Havns formand Søren Gade ser ingen problemer i sit bijob som havneformand ved siden af jobbet som Folketingets formand. Til gengæld mener han, at bijobbet i Esbjerg giver ham en god føling med erhvervslivet. Det skriver Ritzau
  • Dominion Denmark A/S (tidligere kendt som Steelcon) har fået ny direktør. Mens Maniel Guijon Amengual forlader direktionen, bliver Marcos Lloret Iglesias ny administrerende direktør.
  • Rema 1000's planer om et nyt moderne supermarked på Havborgvej, hvor der tidligere har ligget en Fakta, lever videre. Et flertal i kommunens Plan- og Byudviklingsudvalg har nemlig godkendt et tilpasset projekt, der kan gøre det muligt. Det skriver JydskeVestkysten.