Landinspektørfirma vokser i Esbjerg: Der bliver større og større efterspørgsel på præcise opmålinger - for det kan spare massevis af penge
I takt med, at teknologien bliver mere avanceret og mere skal automatiseres, bliver der mere arbejde til professionelle landopmålere. Det mærker man tydeligt hos landinspektørfirmaet LE34 i Esbjerg.
Her har man sidste år udvidet kontoret med en ekstra mand og en nyudviklet robot.
Bliver der ikke målt helt nøjagtigt op til eksempelvis en havvindmølle, og den producerede bund på havvindmøllen ikke passer i det hul, den skal stå i, koster det meget ekstra tid og flere penge.
Netop i offshore-branchen bliver efterspørgslen på de præcise opmålinger i disse år større og større. Og derfor forventer man i LE34 også, at man inden for et år til halvandet nemt kan have arbejde nok til endnu en mand på kontoret i Esbjerg.
UDVIKLING: Det kan være mindre end en enkelt millimeter, der gør forskellen - som kan koste flere dages ekstra arbejde og koste rigtig mange penge. Den spildte tid og merudgift vil de fleste gerne undgå, og derfor bliver der hele tiden større og større efterspørgsel på meget præcise opmålinger.
Det mærker de også hos landinspektørfirmaet LE34, hvis Esbjerg-afdeling derfor sidste år blev udvidet med en ekstra mand og en nyudviklet robot.
Firmaet har 23 kontorer rundt om i Danmark og er landets største offshore-specialister inden for opmålingsarbejdet, og netop offshore er et af de områder, hvor behovet for de nøjagtige opmålinger fortsat kommer til at være stigende de kommende år.
- Vi ser et stigende behov for at få foretaget professionel 3D-opmåling. Med komplette modeller af for eksempel boreplatforme og -rigge og skibe til havvindmøller får vores kunder en sikkerhed for dimensionerne, når de bygger nye anlæg offshore. Opmålingerne kan både være til projektgrundlag og dimensionskontrol, når et element til en borerig eller havvindmølle skal fremstilles, siger Niels Koefoed Nielsen, der er landinspektør og afdelingsleder hos LE34 i Esbjerg.
Robot gør det hurtigere og sikrere
I gamle dage målte man op manuelt med mere simpelt udstyr. I dag foregår alt ved hjælp af avanceret teknologi såsom laserscannere, der kan lave utroligt detaljerede 3D-modeller.
Seneste skud på stammen i det avancerede udstyr er undervandsrobotten Sentinus, der er udviklet i samarbejde med fynske Blue Atlas Robotics.
Se i videoen herunder, hvordan robotten arbejder, når den skal scanne et objekt under vandet, der senere kan blive til en meget nøjagtig 3D-model.
Robotten gør det muligt at inspicere eksempelvis kajanlæg og vindmøllefundamenter og lave utroligt detaljerede 3D-modeller - såkaldte digitale tvillinger - af områder eller objekter under vand. Altsammen fjernstyret, så arbejdet for opmålingsspecialisterne kan gøres tørskoet fra kajen eller fra en båd.
Tidligere krævede samme arbejde at sende en dykker ned for at inspicere under vandets overflade, men med robotten på holdet går det nu både hurtigere og mere risikofrit.
Med på den nyeste teknologi
Netop det, at robotten er kommet til, og at LE34 i det hele taget er godt med, når det kommer til ny opmålingsteknologi, er noget af det, der ifølge Niels Koefoed Nielsen og hans nye kollega Lasse Buurgaard Sørensen er med til at gøre landinspektørfirmaet eftertragtet sammenlignet med konkurrenterne.
Niels Koefoed Nielsen, afdelingsleder LE34 EsbjergTeknologien giver os faktisk kun mere arbejde. Når alt skal automatiseres, stiller det endnu større krav til data, der skal være meget præcise. Derfor stiger efterspørgslen på vores opmålinger.
- Vi har konkurrenter på landinspektørsiden, som arbejder inde på land, og de er absolut seriøse. Vi kan bare noget andet. Vi har meget stor offshore-erfaring, og ingen andre kan det hele, ligesom vi kan - vi arbejder både i luften med droner, under vandet med robotten og på land med forskellige typer scannere, siger Niels Koefoed Nielsen.
- Vi skiller os ud ved, at vi er så opdateret på det teknologiske udstyr, at vi har mest erfaring og er mest fleksible, fordi vi er så mange i firmaet, siger kort- og landmålingstekniker Lasse Buurgaard Sørensen.
Op og ned
Men som i alle andre brancher, går det også op og ned i opmålingsbranchen. Heldigvis for medarbejderne i LE34 dækker landinspektørfirmaet så bredt, at der altid er noget at lave.
- Det svinger hele tiden, hvad der er størst efterspørgsel på. For et par år siden målte vi op til rigtig mange parcelhuse. Nu er det nærmest gået i stå på det område, siger Niels Koefoed Nielsen.
Til gengæld er der mange andre områder i udvikling lige nu. Blandt andet håber man i LE34 på, at man kan komme med på Power-to-X-vognen og opmåle til nogle af de store projekter, der kommer i Esbjerg. Lige nu er der dog også meget andet at tage sig til.
Se i videoen herunder, hvordan en 3D-model kan se ud. Eksemplet består af flere hundrede 360-graders-scanninger og har taget flere dage at lave. 3D-modellen med nøjagtige mål gør det nemmere for ingeniører og andre fagfolk at vide, præcis hvor brede og lange for eksempel specifikke rør er, hvis der skal laves nye - på den måde kan det arbejde udføres præcist første gang.
- For tiden har vi en del scanning offshore, særligt i gasindustrien. Vi opmåler også til mange gulve på robotlagre, hvor det er enormt vigtigt, at alt er snorlige - og så laver vi meget dimensionskontrol, siger Lasse Buurgaard Sørensen.
Mere eller mindre arbejde i fremtiden
Som opmålingseksperter følger de begge nøje med i ny teknologisk udvikling. Der kan ske meget på kort tid. Men ingen af dem er ligefrem bekymrede for, at den avancerede teknologi i fremtiden kan overtage deres arbejde.
Indtil videre har det modsatte faktisk vist sig at være tilfældet, fortæller Niels Koefoed Nielsen:
- Teknologien giver os faktisk kun mere arbejde. Når alt skal automatiseres, stiller det endnu større krav til data, der skal være meget præcise. Derfor stiger efterspørgslen på vores opmålinger, siger han.
Faktisk går det så godt for landinspektørfirmaet i Esbjerg lige nu, at de forventer snart at kunne have arbejde nok til endnu en mand på kontoret.
- Inden for et år eller halvandet er vi vel en mand mere, siger Lasse Buurgaard Sørensen.