Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Esbjerg i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Kathrine Kirk Muff, direktør for Lego House, overtager i denne uge erhvervsstafetten og svarer på de fem faste spørgsmål om, hvad der fylder hos hende. PR-foto

Det imponerer, når virksomheder har overskuddet til at løfte lokalsamfundet

Hvad er det en erhvervskvinde som Kathrine Kirk Muff hæfter sig ved efter flere store ansættelser i ind- og udland?

Lokalsamfundet.

For spørger man direktøren for Lego House, Kathrine Kirk Muff, om, hvem og hvad der inspirerer hende i tider, hvor inflation og risikoen for en hård recession kan tynge selv den stærkeste virksomhed, så er det de særligt familieejede virksomheder, der ikke kun er ambitiøse på deres egne vegne, men også har en drøm om at gøre en forskel for lokalsamfundet.

Dét og nogle af de erfaringer om innovation og mikro-eksperimenter, Kathrine Kirk Muff har hjemtaget fra et kursus i Schweiz, kan du læse mere om i dagens nyhedsbrev, hvor erhvervsstafetten også bliver sendt videre til Lene Slaikjær Grønlund fra Hvidbjerg Strand Camping.

Derudover får du som altid det korte og ultrakorte nyhedsoverblik, der blandt andet dykker ned i indvielsen af Greensand og efterskælvet fra Muffbygs konkursbegæring.

God fredag - og tak fordi du læser med!

Billede af Caroline Kristensen
Billede af skribentens underskrift Caroline Kristensen Journalist
46-årige Kathrine Kirk Muff, der bor i Esbjerg, er ny direktør for Lego House. Pressefoto

Kathrine Kirk Muff:- Jeg har en stor beundring for virksomheder, der er ambitiøse og vil gøre en forskel i de lokalsamfund, de er en del af

Kathrine Kirk Muff, som sidste år startede som direktør for Lego House efter at have arbejdet i Lego-koncernen siden 2008, overtager Erhvervsliv Esbjergs stafet fra Jesper Toft Mathiasen og svarer her på de fem faste spørgsmål.

STAFET: Kathrine Kirk Muff startede som direktør for Lego House i sommer, og nu, hvor der er gået et mere end et halvt år i direktørstolen, er det blandt andet mangfoldighed, inklusion, digitalisering og mangel på kvalificeret arbejdskraft, der fylder. Og ikke mindst inflationen.

For selvom der er masser af udfordringer i at være direktør for en stor virksomhed, så er det særligt svært, når pengene hos kunderne er små og sidder tæt til kroppen.

Og så fortæller Kathrine Kirk Muff om, hvorfor hun er inspireret af Lene Slaikjær Grønlund fra Hvidbjerg Strand Camping, der har succes med at tiltrække en lang række turister til Esbjerg og omegn.

Hvad bruger du mest tid på i øjeblikket?

- Jeg startede som direktør i Lego House 1. august. Jeg bruger derfor meget tid på at lære de nye kollegaer at kende og forstå, hvad det er for en størrelse. Som i mange andre virksomheder har jeg stort fokus på både at levere kerneforretningen hver dag – nemlig at give alle gæster en verdensklasse Lego-oplevelse – og samtidig udvikle huset, så det bliver ved med at være et fantastisk fyrtårn for Lego-brandet. 

- Et besøg i Lego House skal på bucket-listen for alle Lego-fans rundt i verden. Vi har lige nu særligt fokus på det digitale lag i huset, men selvfølgelig også udvikling af nye oplevelser, bæredygtighed, mangfoldighed og inklusion.

- Og så bruger jeg tid på at lære Blue Water Shipping og fonden at kende, da jeg også trådte ind i Blue Water Foundation-bestyrelsen i august. Jeg har stor passion og beundring for familieejede virksomheder, som er ambitiøse ikke bare på egne vegne, men også vil gøre en forskel i de lokalsamfund, de er en del af. Og det er bestemt kendetegnet for Blue Water-fonden og familien Skov.

Hvem eller hvad gør dig optimistisk for tiden?

- Mine kollegaer vil sige, at jeg altid er optimistisk. Men min optimisme får bestemt et skub opad, når jeg mærker forårets komme, dagene bliver længere, og ikke mindst vandet bliver varmere. Jeg bader i Ho Bugt hele året rundt, og jeg elsker, når jeg kan bade tidligt om morgenen, og solen er stået op. 

- I forhold til Lego House er jeg helt sikker på, at 2023 bliver et fantastisk år. Alle tidlige tegn peger på, at der vil komme rigtig mange internationale gæster til Danmark – og Vestjylland i år – og mange af dem vælger heldigvis at besøge Lego House.

Hvad går snakken på i dit netværk for tiden?

- Alt fra bæredygtighed, mangfoldighed, inklusion, digitalisering og mangel på kvalificeret arbejdskraft. Og selvfølgelig stigende renter, inflation og risikoen for hård recession, og hvad det kan betyde for de virksomheder, vi er en del af.

Hvad er det mest interessante eller nyttige, du har lært for nylig?

- Jeg er lige kommet hjem fra en uge på skolebænken i Schweiz, så hovedet er fyldt op med mange nye indsigter. 

- Der var særligt en ting, jeg fandt nyttig i forhold til det, jeg selv står i lige nu. Hvordan man kan drive innovation ved at lave mikro-eksperimenter til eksempelvis at lancere nye produkter, afsøge interessen, justere produktet.

Hvem skal spørgsmålene sendes til næste gang – og hvorfor?

- Jeg vil rigtig gerne sende stafetten videre til Lene Slaikjær Grønlund.

- Lene og hendes bror, Steen, gør det helt fantastisk med Hvidbjerg Strand Camping og deres andre campingpladser. Altid i gang med at udvikle nyt for at imødekomme gæsternes ønsker. 

- De er med til at tiltrække tusindvis af turister til Esbjerg og omegn hvert år. Og så synes jeg, at Lene er inspirerende, fordi hun er så god til at være ude og møde alle gæsterne i sin gule vest.

Project Greensand, der lagrer indfanget CO2 offshore, blev indviet i Esbjerg 8. marts 202. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Projekt Greensand indviet, Muffbyg direktør laver selskabsrokade, og borgmester-besøg i Houston

Vi giver dig her tre af ugens store historier fra erhvervslivet i kort form.

ㅤㅤㅤㅤㅤ

Projekt Greensand gør klar til at lagre CO2

Lars Aagaard (M), klima-, energi- og forsyningsminister talte onsdag, da Project Greensand, der lagrer indfanget CO2 offshore, blev indviet i Esbjerg. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Onsdag var blandt andet Kronprins Frederik og klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard på besøg i Esbjerg, da projekt Greensand blev skudt i gang.

Projektet er sin første af slagsen herhjemme og har som formål at lagre CO2 i undergrunden i Nordsøen - eller rettere bestemt oliefeltet Nini, der ligger 250 kilometer ude i Nordsøen.  Målet er, at der skal lagres 15.000 ton CO2 gennem projekt Greensand. 

Med projektet følger der også en mulighed for 17.000 nye arbejdspladser til Danmark, hvoraf en stor andel sandsynligvis vil blive lokaliseret i Esbjerg. 

Ved onsdagens indvielse var der også en tale fra Europa-kommissionens formand, Ursula von de Leyen, der blev sendt over video, skriver JydskeVestkysten

Jesper Frost deler ud af Esbjergs grønne succes i Houston

Borgmester Jesper Frost Rasmussen står i spidsen for World Energy Cities Partnership (WECP). Foto: Torben Meyer 

Borgmester Jesper Frost Rasmussen, der blandt andet også er præsident for sammenslutningen World Energy Cities Partnership (WECP) er i disse dage i Houston. 

Her har han blandt andet besøgt TotalEnergies og Welltec samt deltaget i en paneldebat ved CeraWeek om Hydrogen og Power-to-X. 

- Besøget hos Welltec viste værdien i World Energy Cities Partnership (WECP) - en etableret virksomhed med en moderne fabrik i Esbjerg, som nu har etableret sig i flere af de andre energibyer, og vækster med afsæt i deres produkter fra Esbjerg, skriver Jesper Frost Rasmussen på sin LinkedIn. 

Under besøget ved TotalEnergies fortalte Ole Hansen, CEO for TotalEnergies EP USA, om sin egen rejse fra Esbjerg til Houston.

120 medarbejdere hjemsendt efter Muffbyg konkurs, men noget tyder på, at de snart er i arbejde igen

Konkursramte MuffByg har måtte hjemsende omkring 120 medarbejdere, der nu står uden arbejde. Foto: Muff Byg

Efter at have indgivet sin konkursbegæring for Muffbyg har direktør Jakob Muff været i gang med at lave navneforandring i to selskaber.

Ifølge JydskeVestkysten har Muffbyg A/S ændret navn til MB Køge 2023. Der er desuden foretaget ændringer i vedtægerne for selskabet Muff Ejendomme II ApS, der nu hedder Muffbyg Aps og har fået formålet: "At drive tømrer- og snedkerforretning og hermed beslægtet virksomhed. Herudover opkøb, renovering, opførelse og videresalg af fast ejendom samt ejendomsadministration og hermed beslægtet virksomhed."

Jakob Muff har dog ikke bekræftet, at han agter at overdrage medarbejdere og aktiver fra konkursramte MB Køge 2023 A/S.

overskrifter

Byen rundt siden sidst

Vi ved, at du har travlt. Derfor får du her et ultrakort overblik fra virksomhederne i Esbjerg.
  • Sikkerhedsstyrelsen, der holder til på Esbjerg Brygge, får fra 1. april 2021 ny pressechef i form af Christian Pors Sagen. Han har en baggrund som pressechef i Gældsstyrelsen og Københavns Kommune, oplyser styrelsen på LinkedIn
  • Tirsdag var der den årlige generalforsamling i EfB. Her blev det et afslag til nedskrivning af aktiekapitalen og tilførsel af otte millioner kroner fra amerikanske aktionærer. Et forslag som EfB-bestyrelsesformand Michael Kalt havde fremsat som en løsning på den økonomiske krise i klubben, skriver Jv.dk 
  • 35 nysgerrige akademikere var tirsdag på besøg i Esbjerg, hvor de var på besøg ved Skattestyrelsen, Færdselsstyrelsen, Energistyrelsen og Sikkerhedsstyrelsen, fortæller Business Esbjerg. Besøget var arrangeret af Business Esbjerg for at trække flere kvalificerede medarbejdere til byen. 
  • Kulturkonsulent Ronnie Hansen, som stod bag rapporten, der afdækkede et massivt underskud på Spillestedet Tobakken, er nu blevet tilknyttet Tobakken og skal stå i spidsen for en genopretningsplan, skriver JydskeVestkysten
  • Billum Sparekasse lukker ved udgangen af marts, da fire ud af fem ansatte i afdelingen har sagt op, og det har ikke været muligt at rekruttere ansatte, skriver jv.dk, der også erfarer, at de fire ansatte rykker over til rivalen Skjern Bank.
  • Trine Lyhne tiltræder som chef for Plan og GIS i Varde Kommune, skriver JydskeVestkysten.  
  • VH Group A/S, tidligere kendt som Vestjysk Hydraulik fik sidste år næsten fordoblet sin bruttofortjeneste fra omkring 17 millioner kroner til 30 millioner kroner. Samtidig steg overskuddet før skat fra 2,4 mio. kroner til 13,6 mio. kroner. Du kan læse mere om regnskabet her.
  • Marina Trafikbar stopper samarbejdet med Esbjerg Kommune. Marina Trafikbar har stået for madleverancer til byens ældre, men udgifterne til råvarer, tilberedning og udbringning kan ikke længere dækkes af den afregningspris, virksomheden får per portion, skriver jv.dk