9 hurtige til den ene af Rackbuddys to ejerledere: - Det er markant sjovere at ansætte folk og sætte nye ting i gang end at krisestyre
Rackbuddy, som har hjemme i Esbjerg og som sælger garderobestativer og andre indretningsprodukter lavet af jernrør, har været i massiv vækst.
2021 var et særligt godt år, hvor de kunne kalde sig Gazelle-virksomhed og derudover blev nomineret til prisen som Årets Ejerleder i Sydjylland.
I begyndelsen af 2022 vandt virksomheden endnu en anerkendelse, da de kunne modtage prisen som Årets Nye Erhvervsnavn i Esbjerg.
Men så brød der krig ud i Ukraine. Det vendte op og ned på markedet. Også i vækstvirksomheden har det kunnet mærkes.
Derfor lægger Rackbuddy lige nu kræfter i at pleje virksomheden indefra og forbedre og finpudse, inden man i anden halvdel af 2023 satser på at åbne nye markeder igen. Snart står erhvervskunderne for skud som de næste, der skal erobres og købe garderobestativer og andet interiør fra Rackbuddy.
2021 var et år, hvor garderobevirksomheden Rackbuddy for alvor kunne høste store frugter efter flere års hårdt arbejde. Virksomheden havde været på en stor vækstrejse, og det resulterede sidste år blandt andet i, at Rackbuddy kunne hive en Gazelle hjem.
Derudover blev Rackbuddys to ejerledere, Martin Heinze og Lasse Nielsen, i 2021 nominerede til prisen som Årets Ejerleder i Sydjylland. Ordene, som nomineringen blev fulgt af, lød således:
- Martin Heinze og Lasse Nielsen er to arbejdsomme ejerledere og to symboler på skaberkraft og iværksætteri. De har udviklet Rackbuddy, der laver garderobeløsninger, fra en garagevirksomhed til nu at have to showrooms i Esbjerg og København, hvor ejerlederne viser deres løsninger frem. Rackbuddy har udfaset brugen af plastik ved at fremstille genanvendelig emballage til deres produkter.
I begyndelsen af 2022 blev Rackbuddy desuden kåret som Årets Nye Erhvervsnavn ved nytårskuren i Musikhuset Esbjerg.
Siden da har verden dog forandret sig, og det har man også mærket til hos Rackbuddy. Bliv klogere på, hvor virksomheden står i øjeblikket, hvad de næste mål er - og på den ene ejerleder Martin Heinze fra Esbjerg.
1. Hvad er den aktuelle status hos Rackbuddy?
- Den aktuelle status er, at vi har kalibreret forretningen en lille smule i forhold til den verden, vi lever i nu. Det har været nødvendigt i form af nogle afskedigelser. Vi er også lidt ramt på det marked, vi befinder os i, ligesom alle andre også er. Derfor har vi skåret ind.
- Vi følger lidt den generelle nedgang i det marked, vi befinder os i med møbler og så videre, som jo er en nedgang på 30 procent. Men jeg vil faktisk sige, at vi har formået at navigere i det. På den måde synes jeg, det er rigtig godt. Når markedet på den måde bliver ramt, kan man enten vælge at reagere på det, eller man kan lade stå til. Vi har fået reageret godt på det, så vi er super positive.
2. Hvad gør I for at fortsætte væksten?
- Når man vækster rigtig meget på ret kort tid, så er der altid noget, der halter i en virksomhed. Det er der i hvert fald i vores. Der er altid en hale af ting at tage sig af. I år har vi fået styr på en masse gode ting - en masse stamdata og andre ting, man ikke har prioriteret tidligere, fordi vi har haft så travlt med at vækste. De ting har vi valgt at fokusere på i år og i første kvartal næste år. På den måde bliver vi igen klar til at tage de næste store skridt i væksten.
- I stedet for at åbne nye markeder har vi valgt at fokusere på nogle ting bagved - vi har blandt andet fået ny hjemmeside. Lige nu sørger vi for at forbedre det, vi har, hele vejen rundt, så vi står skarpere, når vi skal åbne nye markeder.
- Første halvår af 2023 kommer også til at gå med forbedringer af det eksisterende, og så er tanken, at vi formentlig sidst i efteråret vil åbne nye markeder igen. Vi har stadig den helt rigtige form, og vi ved, hvad vi gør og hvordan - og så skal vi bare optimere det eksisterende, så vi er klar til at vækste endnu mere.
3. Hvad er de næste mål for Rackbuddy?
- På den korte bane er det optimering af hele virksomheden. Dernæst kommer vi til at satse benhårdt på projektmarkedet. Gennem vores hjemmeside sælger vi primært til privatkunder i hele Europa. Der er også nogle forretningskunder ind imellem som for eksempel butikker og restauranter, men det er ikke noget, vi har gjort en indsats for tidligere.
- Nu skal vi til at gøre en helt særlig indsats for at få flere erhvervskunder, som vil bruge vores stativer til eksempelvis garderober på hoteller og restauranter eller i tøjbutikker.
4. Hvem er dine vigtigste sparringspartnere som leder i en virksomhed som Rackbuddy?
- Vi er jo en ledergruppe i vores lille firma, hvor der er Lasse (Nielsen, red.) og mig, og hvor vi også har en af de ansatte med i ledelsen. Derudover finder vi også rigtig meget sparring i andre erhvervsdrivende, som vi kender - vi har efterhånden et ret godt netværk af andre selvstændige, som vi sparrer rigtig godt med.
- Vi har det blandt andet rigtig godt sammen med Thomas Andersen og Sebastian Regeser fra urfirmaet About Vintage, med Joachim Latocha fra Barons, der sælger skjorter, og så har vi også et rigtig godt netværk i Dining Six-folkene, der har restauranter i Aarhus og København.
5. Hvad er det bedste ved at være leder?
- Jeg synes, det er fedt, at man kan være med til at træffe nogle beslutninger, og at der kan være ret kort fra tanke til handling. Når man selv er med til at træffe beslutningerne, bestemmer man selv hastigheden. Det er den største fordel ved at være leder, synes jeg - at man ikke har en masse led, man skal igennem, før noget kan føres ud i livet.
- Tidligere har vi gjort mere i at prøve nogle ting af og træde lidt ved siden af. Det er trods alt blevet en lidt større forretning nu, så det har lidt større konsekvenser, hvis vi prøver noget af, der ikke fungerer. Det er primært tiden, den slags koster os, som gør, at vi holder mere igen med det nu. Idéerne er jo nemme at komme på - det er mere prioriteringen af de idéer, der er vigtig, synes jeg.
6. Hvad har været en afgørende ledelsesbeslutning?
- Noget af det vigtigste var nok, da krigen brød ud i foråret, og vi ikke vidste, hvor det ville ende. Der tog vi en beslutning om at trykke lidt på bremsen i forhold til nye investeringer. Det har været sindssygt vigtigt for os, at vi gjorde det dengang.
- Jeg synes, vi har gjort den del ganske fornuftigt, og det har været udslagsgivende for, at vi har fået et ok år i år, mener jeg.
7. Hvor meget arbejder du?
- Jeg bruger vel mellem 50 og 60 timer om ugen på arbejde. Meget er jo arbejdsrelateret, selvom man ikke nødvendigvis sidder foran sin skærm på kontoret.
8. Hvad har været det sværeste i dit arbejdsliv?
- Det sværeste er, når man skal opsige folk. Det, synes jeg, ikke er så fedt. Og så synes jeg, det er svært at prøve at komme med forudsigelser, hvilket der er meget behov for, sådan som markedet er for tiden.
- Når man er i gang og har travlt, tænker man ikke så meget over tingene, og hvordan markedet ser ud i fremtiden. Men når man skal begynde at forudse, som vi har været nødt til at forsøge at gøre efter krigens udbrud, så er det pludselig noget andet end tidligere. Det har været anderledes og udfordrende.
9. Hvad er det næste mål for dig personligt?
- Min personlige drøm er, at vi får skabt en stabil vækst for Rackbuddy - at vi bliver en stabilt voksende virksomhed, som udvikler sig. Det er jo et kæmpe mål. Lige nu er der jo et dyk i hele verden, men mit mål er, at det hele stabiliseres igen, og vi igen kan vækste.
- Det er markant sjovere at ansætte folk og sætte nye ting i gang, end det er at krisestyre en virksomhed. Og så håber jeg, at vi bliver ved med at være førende inden for det segment, vi arbejder i.