3 gode råd til at rekruttere og fastholde talenterne i byen
Rekruttering handler om at se individet og tænke attraktive rammer i privatlivet ind i ansættelsen.
Sådan lyder det blandt andet fra Merete Jankowski, direktør på Fiskeri- og Søfartsmuseet, Peter Lytzen, CEO i Esvagt, og Peter Hegelund, erhvervskonsulent ved Business Esbjerg, i andet afsnit af Ditte og Erhvervsklubben.
Her har vi samlet deres tre bedste råd til, hvad man som virksomhed - og by - skal have med i tankerne, når man skal rekruttere nye talenter:
1) Byens vision er den afgørende faktor. Det er på den baggrund, vi skal rekruttere medarbejdere.
2) Vi skal understøtte de lokale initiativer, så Esbjerg også er en attraktiv by at bo og ikke kun arbejde i.
3) Vi skal udvikle alle medarbejdere gennem programmer, der minder om diverse talentudviklingsprogrammer, som henvender sig til unge.
Gode råd: Alle brancher råber på faglært arbejdskraft og forsøger at finde de gyldne løsninger.
For hvordan tiltrækker man talenterne? Hvordan fastholder man dem i både virksomhed og by? Og hvem har den gode erfaring, man kan lade sig inspirere af?
Og i forlængelse af de spørgsmål kan man som erhvervsdrivende i Esbjerg fristes til at spørge: Hvad er Esbjerg rigtig god til, når det kommer til rekruttering og fastholdelse af medarbejdere? Og hvor er vi udfordret og skal løfte i flok?
De spørgsmål forsøger panelet i andet afsnit af Ditte og erhvervsklubben at besvare. Vi har spurgt Merete Jankowski, direktør på Fiskeri- og Søfartsmuseet, Peter Lytzen, CEO i Esvagt, og Peter Hegelund, erhvervskonsulent ved Business Esbjerg, om hvilke udfordringer de oplever i forhold til rekruttering, samt hvilke initiativer de har haft succes med.
Podcasten er produceret i samarbejde med Business Esbjerg, og du kan lytte til den her eller på din foretrukne platform. Husk at abonnere på den, så du får en reminder, når vi udkommer med næste afsnit.
Peter Lytzen: - Byens vision er den afgørende faktor
- Jeg synes jo, vi har en fantastisk mulighed i Esbjerg. Vi er velsagtens den by i verden, hvor den grønne omstilling er nået længst, hvor folk kan være stolte af at være en del af det, og hvor vi kan tilbyde arbejdspladser.
- Og jeg synes, vi skal satse meget mere på det hele vejen rundt - inklusive uddannelse selvfølgelig, så der kommer unge mennesker til, som gerne vil være en del af det, og som uddanner sig og bosætter sig i byen med familie og bliver en del af det her samfund, siger Peter Lytzen, CEO i Esvagt, og fortsætter:
- Så kan man være med til at udvikle en by. Vi har skiftet fra fiskeri til olie, og nu kan vi lave turen igen over i vindeventyret, og den der vision, tror jeg, er utrolig vigtig, at vi holder fast i, og så vi får rekrutteret medarbejdere på den baggrund, og så skal alle de andre ting selvfølgelig også være i orden, ingen tvivl om det. Men det visionære, det tror jeg, er afgørende.
Merete Jankowski: - Vi skal understøtte de lokale initiativer
- Jeg tror ikke, det på nogen måde er jobbene i Esbjerg eller virksomhederne, der er noget problem. Jeg tror, man kan få super, super spændende jobs i mange forskellige brancher i Esbjerg.
- Jeg tror, det bedste, vi kan gøre som virksomheder, institutioner og som kommune, er at understøtte alt, hvad der hedder lokale, spændende initiativer for, at der sker noget, der gør, at vores by er interessant at være i, når man har fri, siger Merete Jankowski, direktør på Fiskeri- og Søfartsmuseet.
Peter Hegelund: - Vi skal udvikle alle medarbejdere, som vi udvikler talenterne
- Jeg er de senere år blevet meget inspireret af alle mulige virksomheder, der har alle mulige talentprogrammer for at rekruttere unge mennesker. Det er en del af de virksomheders vækststrategi, at man skal have fat i de unge mennesker. Der er rigtig mange gode ting i det, siger Peter Hegelund, erhvervskonsulent ved Business Esbjerg og fortsætter:
- Jeg tænker bare, hvis vi brugte nogle kræfter i Esbjerg, endnu mere end vi gør i dag, på at brede det ud til stort set alle medarbejdere, hvor meget mere potentiale ville vi så kunne finde i de medarbejdere, der allerede er her, og de ville også blive endnu gladere for at være her. Jeg tror, her er et uudnyttet værktøj i værktøjskassen, hvor vi faktisk godt kunne gøre det endnu bedre.
- Og som vi har snakket om i dag, så er der et rigtig godt samarbejde mellem de unge og erhvervslivet i forvejen, og det, tror jeg faktisk, er unikt i forhold til andre byer i Danmark, og det er måske det unikke ved det, vi skulle bruge endnu mere, fordi vi kan noget dér. Og der er noget viden og nogle værktøjer i de her talentudviklingsprogrammer, som alle virksomheder i Esbjerg kan lære af og lade sig inspirere af, og jeg tror, det kunne være med til at gøre virksomhederne i Esbjerg endnu mere attraktive.