Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Esbjerg i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

1. juni 1997 satte John Andresen for første gang sine ben i Ingeniør'nes kontor i Esbjerg. I dag, 25 år senere, har han i 19 år været partner i virksomheden og de seneste otte år været direktør. Foto: Christer Holte

Hent din grønne inspiration i andre brancher

Vi kan alle have brug for nogen at spejle os i. Det begynder i en tidlig alder, hvor vi leder i mængden efter andre, der minder om os selv. Det fortsætter, når vi bliver ældre. Både privat og i arbejdslivet.

Som virksomhedsleder kan man også have brug for at finde inspiration hos andre. Især når det drejer sig om områder som digitalisering, bæredygtighed og rekruttering. Hvad gør andre, og hvordan lykkes de?

Derfor kan du i dagens nyhedsbrev få en dybere indsigt i Vadehavscenterets bæredygtigheds-strategi. Indtil videre holder de nemlig fast i titlen som Europas mest bæredygtige museum.

Dagens nyhedsbrev er også lidt af en fejring. Ingeniør'ne, der startede med et enkelt kontor i Esbjerg, men som i dag er en landsdækkende virksomhed, kan nemlig fejre hele to jubilæer. Onsdag, 1. juni, fejrer virksomheden 50-års jubilæum, mens direktøren John Andresen fejrer 25 år i virksomheden.

Han er derfor deltager i serien '9 hurtige til direktøren', hvorfor du i dag kan lære lidt mere om manden, der har båret direktørtitlen hos Ingeniør'ne i otte år.

Vi håber, du vil fortsætte med at læse med og få den fulde indsigt. For at gøre det kan du tegne abonnement på Erhvervsliv Esbjerg lige her, eller sende en mail til August for at få en løsning for flere brugere.

God læselyst og tak fordi du læser med!

Billede af Ditte Irene Knudsen
Billede af skribentens underskrift Ditte Irene Knudsen Erhvervsjournalist
Den renoverede del af Vadehavscenteret er designet af arkitekt Dorte Mandrup. På toppet af denne bygning finder man 120 solceller. Foto: Ditte Irene Knudsen

Det gør Vadehavscenteret til Europas mest bæredygtige museum

Vadehavscentret, der ligger i Vester Vedsted, genåbnede i 2017 efter en større renovering. Det er blandt andet derfor, de i dag er Europas mest bæredygtige museum.

Der er mange måder, hvorpå man kan arbejde med bæredygtighed, og ofte er det nødvendigt at tænke alternativt for, at økonomien fortsat kan hænge sammen.

Hos Vadehavscenteret har leder Klaus Melbye gjort det til sin mission, at huset skal være så bæredygtigt som muligt. Men som en lille spiller kan det være svært at opnå den ambition, hvis ikke man finder de alternative briller frem.

Vi har her samlet en liste over syv områder, hvor Klaus Melbye og Vadehavscenteret arbejder med bæredygtighed, eller hvor fokus kommer til at ligge fremadrettet.

1) En bygning bestående af danske naturmaterialer.

2) En bæredygtig grøn café.

3) 120 solceller på taget - og flere på vej.

4) Bæredygtige udendørsområder.

5) Fremtidigt fokus på grønnere transport.

6) Vadehavscenterets butik skal være grønnere.

7) Centerets fokus på bæredygtig turisme.

Erhvervsliv Esbjerg giver dig med denne artikel indsigt i syv bæredygtige fokuspunkter hos Vadehavscenteret i Vester Vedsted. Måske du og din virksomhed kan finde inspiration til at tænke alternative, grønne løsninger.

BÆREDYGTIGHED: Klaus Melbye har i 30 år været leder af Vadehavscenteret i Vester Vedsted. Hans formål har været og er fortsat at sætte fokus på bæredygtighed og samtidig øge befolkningens kendskab og forståelse for, hvad området og centeret kan.

Vadehavscenteret har været et lille center, indtil det genåbnede efter en renovering i 2017, hvor antallet af ansatte steg fra fem til 22. Det nye byggeri havde fokus på både arkitektur og bæredygtighed, og derfor vandt de i 2017 prisen for Årets Byggeri. I 2020 vandt de prisen The European Museum of the Year Award.

Bæredygtighed er tænkt ind i mange aspekter og bliver fortsat tænkt ind. Hvorfor centeret i dag er Europas mest bæredygtige museum.

- Vi forsøger at arbejde med bæredygtighed i så meget af huset som muligt, men det er en proces. Det er ikke noget, der sker fra den ene dag til den anden. Det er dog et vigtigt fokus for os. Specielt fordi det er os nordiske lande, der skal præge de europæiske museer, siger Klaus Melbye og uddyber:

- Det er så vigtigt med rollemodeller, man kan spejle sig i. Unge har brug for det, virksomheder har brug for det, og det samme har museer. Vi higer selv efter at finde andre, der gør noget, vi kan bruge.

Derfor har vi talt med Klaus Melbye om, hvad de præcis gør hos Vadehavscenteret for at være mere bæredygtige, samt hvad de har på tegnebrættet. Det har resulteret i en liste med syv elementer. Måske det er noget, andre virksomheder og kulturinstitutioner kan finde inspiration i.

1. En bygning bestående af danske naturmaterialer

Det nye byggeri er bygget af danske naturmaterialer. Til venstre i billedet kan man se lidt af den gamle bygning, der er næste renoveringsprojekt. Den skal ligeledes optimeres og gøres mere bæredygtig. Blandt andet skal også den have solceller på taget. Foto: Ditte Irene Knudsen

Vadehavscenteret vandt prisen for Årets Europæiske Museum 2020 og Årets Byggeri 2017, og det er der en god grund til. En af de største årsager er selvsagt museets arkitektur.

- Kendetegnende ved vores center er de smukke omgivelser og den fabelagtige arkitektur – et billede på natur og kultur, der smiler til hinanden, skriver Vadehavscenteret på deres hjemmeside.

Det er arkitekt Dorte Mandrup, der står bag designet. Det har resulteret i, at der til nybyggeriet er brugt 25.000 bundter tagrør fra Limfjorden og Ringkøbing Fjord og 34 km robinie-lister.

- Det er ikke ultra-lokalt, men det er lokalt i form af, at det kommer fra Danmark. Masser af tagrør kommer fra Kina og andre steder. Det kan ikke altid lade sig gøre at finde materialerne lige rundt om hjørnet, men der er det i bæredygtighedens navn stadig bedre at vælge et dansk produkt end et udenlandsk, siger Klaus Melbye.

2. En bæredygtig grøn café

Caféen her er et vigtigt punkt i centerets bæredygtighedsstrategi. Foto: Ditte Irene Knudsen

Det er svært at arbejde så bæredygtigt som muligt i en virksomhed eller som her i Vadehavscenteret. Centeret har udover de forskellige udstillinger også en café, der har guldmærke i økologi.

- Det har været en lang proces at få vores leverandører til at tænke økologisk. Vi havde tidligere en leverandør fra Aarhus, men det var ikke rimeligt, at de skulle køre fra Aarhus til Vester Vedsted. I den sammenhæng er vi en lille spiller. Der skal vi være flere i området til at være økologiske i deres caféer og restauranter, siger Klaus Melbye og fortsætter:

- Jo flere vi får til det, jo nemmere bliver det at købe ind og stille krav til leverandørerne. Jeg er sikker på, bæredygtigheden kommer mere og mere ind i restaurationsbranchen, for det er vi nødt til. Vi er indtil videre Europas mest bæredygtige museum, og derfor er vi nødt til at presse andre til at tænke, at de også skal være bæredygtige. Det hjælper at flere tænker kunder/besøgende tænker på det. Vi havde for eksempel et ungt par her i foråret, der var skuffet over, at vi var den eneste bæredygtige café i området. Den slags mennesker skal vi have flere af til at sætte gang i processen.

Med økologi og bæredygtighed følger dog en pris. De økologiske varer er dyrere, og derfor kan man til tider være nødt til at tænke alternativt.

For Vadehavscenteret betyder det, at de for at kunne servere en kyllingesandwich har måttet finde den del af kyllingen, der gør, at de kan være med i en rimelig prisklasse.

- Hvis man vil have et guldmærke i økologi, skal man tænke alternative løsninger. De lette løsninger bliver for dyre. Vi har derfor også prioriteret at arbejde med personalet, så vi er sikre på, at de forstår, hvorfor vi arbejder, som vi gør. Vi har et økoregnskab, og derfor er det meget mere krævende arbejde.

- Hvis en varer er udgået, kan vi i en meget kort periode købe varen uden, den er økologisk, men det skal være i en meget kort periode.

3. 120 solceller på taget - og flere på vej

I forbindelse med nybyggeriet, der genåbnede i 2017, var det vigtigt for Vadehavscenteret at indtænke grøn energi. Derfor er der på hovedbygningen placeret 120 solceller.

- De producerer desværre kun 25 procent af vores strøm, og det er ikke okay. Det skal vi gøre noget ved. Næste projekt er derfor, at vi skal renovere den bygning, der er tilbage fra den oprindelige arkitektur. Vi har været i dialog med flere forskellige arkitektgrupper, hvor vi arbejder hen mod, at hele taget på sydsiden skal være dækket af solceller.

- Tanken er, at det vil give os yderligere 25 procent strøm. Vi bruger rigtig meget strøm til for eksempel kølemaskinerne til køkkenet, og det er vi simpelthen bare nødt til at hente ind.

4. Bæredygtige udendørsområder

Billedet her viser regnvandsbassinet og engen bag ved centeret. De har i samarbjede med en lokal landmand og en lille fond yderlige gravet to små vandhuller og skrab på grunden fornyelig. Foto: Ditte Irene Knudsen

Vadehavscenteret har i forbindelse med deres bæredygtigheds-ambitioner prioriteret at have fokus på deres udendørsarealer. Fra Caféområdet er der udsigt over et regnvandsbassin og et blomstret område, der før blot bestod af græsarealer.

De har samarbejdet med landskabsarkitekter for at finde ud af, hvordan de bedst muligt kan bidrage til en forhøjet biodiversitet i området. Derfor er det nøje udvalgte planter, der er blevet plantet i området. Det vil sige, at de har plantet de planter, der naturligt ville høre til.

Området er dog tidligere blevet gødet, og den gødning kan leve videre i særligt græsset i lang tid. Derfor er det et 10-årigt projekt at få fjernet gødningens næring i jorden omkring centeret. Efter de har plantet blomsterne og fulgt en teknisk protokol for, hvordan de skal slå græsset ned, har det givet masser af dyreliv på engen.

- Det er et område, hvor mange virksomheder nemt kan få inspiration. Mange virksomheder har græsarealer, hvor der kører en græsslåmaskine og slår græsset, og det er det. Men med lidt hjælp kan man være med til at øge biodiversiteten i sit område.

5. Fremtidigt fokus på grønnere transport

De gamle traktorer og biler er endnu ikke skiftet ud med el-baserede løsninger, men Klaus Melbye forventer, at de skal have el-biler, når de er blevet yderligere udviklet. Indtil nu nøjes de med el-ladestandere til turisterne. Foto: Ditte Irene Knudsen

Vadehavscenteret arrangerer flere ture, der foregår i diesel- og benzinbaseret transport. Lige nu venter de på, at elbilerne bliver mere udviklede, før de foretager det skift, så deres arrangerede ture kan foregå grønnere.

Indtil nu har de i samarbejde med Esbjerg Kommune fået opstillet et par el-ladestandere på parkeringspladsen. På den måde er der plads til grønnere turister.

6. Vadehavscenterets butik skal være grønnere

Butikken får leveret mange forskellige varer udefra. Derfor er den sværere at gøre bæredygtig, men det er på tegnebrættet. Foto: Ditte Irene Knudsen

Et af punkterne på Klaus Melbyes bæredygtige dagsorden er centerets butik. Her er der lang vej igen, før den kan blive mere bæredygtig, men det er i fokus.

- At man vil være bæredygtig, betyder ikke, at alt skal ske 'over night'. Det er helt okay at sige, at vi er i proces og arbejder med det. Vi får rigtig mange ting tilsendt i papkasser, og de kan selvfølgelig sendes til genbrug, men det er et område, hvor vi skal arbejde lidt hårdere på det, fordi det ikke er produkter, vi selv laver, som vi sælger i butikken.

7. Centerets fokus på bæredygtig turisme

Bæredygtig turisme er et abstrakt begreb, der er svært at definere. Hos Vadehavscenteret har de en del ture for turisterne, hvoraf nogle blandt andet er sælture. Derfor deltager de i et samarbejde på hele vadehavskysten, hvor de overvåger sælaktiviteten.

- Vi håber, at vi om to år, når vi er færdige, kan samle en værktøjskasse sammen med aktørerne og forskerne, som skal være nogle fælles guidelines for, hvordan vi skal agere over for sælerne.

Klaus Melbye understreger dog, at det ikke længere kun er turister, der sætter præg på sælturismen. Der er både kommet 100 havørne og 350 gråsæler til, der påvirker sælaktiviteten i Vadehavet.

Bæredygtig turisme er dog meget mere abstrakt og er derfor noget, Vadehavscenteret arbejder med på mange måder og områder.

Centeret slider mange vaders op, som ikke kan repareres. Klaus Melbye har kontaktet firmaet for at høre, om de kunne gøre noget, da de ellers blot skal til forbrænding efter 10-20 ganges brug.

Nogle kvinder henvendte sig til Klaus Melbye med en idé om, at de kunne lave tasker ud af de brugte vaders og sælge dem i centerets butik. Her skal de selvfølgelig også indtænke arbejdsløn og pris, men det er en måde at gøre turismen og centeret en smule mere bæredygtigt.

John Andresens store inspiration er Frits Nielsen, der stiftede virksomheden tilbage i 1972. Frits ønskede at vide alt, og være med i alt. Præcis sådan opleves John Andresen også af sine medarbejdere, om end det efterhånden ikke er muligt at følge med i alt med den størrelse virksomheden har i dag. John Andresen ynder dog stadig at være med i dagligdagen som en teamspiller, der ønsker at se holdet spille sig stærk sammen. Pressefoto

9 hurtige til 25-års jubilaren John Andresen: - Man skal spille holdet stærkt

- Det sværeste er hele tiden at sikre balancegangen mellem privat og arbejdsmæssig tid. Og samtidig at sikre balancen mellem den virksomhed, jeg driver, og alle de organisationer jeg er medlem af i forhold til bestyrelsesarbejde.

Sådan lyder det fra John Andresen, der er direktør hos Ingeniør'ne, og som onsdag 1. juni kan fejre, at det er 25 år siden, han satte sin ben i virksomheden første gang. Samme dag fejrer virksomheden 50-års jubilæum.

Derfor har vi spurgt John Andresen, om han ville svare på ni spørgsmål i vores serie '9 hurtige til direktøren'. I denne artikel kan du derfor læse mere om, hvad der har været en afgørende ledelsesbeslutning for ham, hvad han fremadrettet håber at finde mere tid til, samt hvordan fejringen af de to store jubilæer skal foregå.

Hvem er din vigtigste sparringspartner? Hvad er det bedste ved dit job? Og hvad er det næste mål for Ingeniør'ne? Sådan lyder tre af de ni spørgsmål, vi har bedt direktør hos Ingeniør'ne, John Andresen, svare på i anledningen af hans 25-års jubilæum og virksomhedens 50-års jubilæum.

JUBILÆUM: Onsdag 1. juni for 25 år siden satte John Andresen for første gang sine ben hos Ingeniør'ne, der dengang kun var at finde i Esbjerg. Han kan i samme omgang fejre, at virksomheden - hans barn som han kalder det - samme dag fejrer 50-årsjubilæum.

1. juni 1997 var John Andresens første arbejdsdag hos Ingeniør'ne. Dagen, hvor der blev fejret 25 års jubilæum i, det dengang, helt nye musikhus i Esbjerg, som Ingeniør'ne havde ydet rådgivning på.

Men hvad den nyuddannede, forsigtige, 26-årige John Andresen nok ikke i sin vildeste fantasi havde forestillet sig, var, at han her 25 år senere ville stå akkurat samme sted, i Musikhuset, som direktør og fejre både Ingeniør'nes 50-års jubilæum og sit eget 25-års jubilæum. Men sådan er det gået.

John Andresen er opvokset i Rødekro i Sønderjylland og oprindeligt uddannet elektriker og diplomingeniør fra Odense Teknikum. Stille og roligt steg John i graderne, og opgaverne blev mere og mere betroede med projektledelse, byggeledelse, bygherrerådgivning.

Det resulterede i, at han for cirka 19 år siden blev inviteret med som partner, og i de seneste otte år har han stået i spidsen for virksomheden som direktør.

Derfor synes vi, det er passende, at han i anledningen af både sit og virksomhedens store jubilæum svarer på ni hurtige spørgsmål om hans rolle som direktør.

1. Hvad er det bedste ved at være direktør hos Ingeniør’ne?

- Det er jo dagligt at se vores dedikerede medarbejdere udvikle sig og være glade for de udfordringer, vi løbende får, men også de nye spændende opgaver vi hele tiden får. Og så er det ikke mindst, at vi er en landsdækkende ingeniørvirksomhed, som projekterer inden for alt byggeri.

2. Hvad har i dine 25 år i firmaet været en afgørende ledelsesbeslutning?

- Det har været tilbage i 14/15, hvor vi tog en ledelsesmæssig beslutning om at fokusere på flere forskellige segmenter. Vi ville ikke være så konjunkturafhængige i forhold til branchen, hvorfor vi i dag har 50 procent omsætning på offentlige kunder og 50 procent på private.

- Og så var det ikke mindst at etablere os udenfor Esbjerg med yderligere tre kontorer. På den måde er vi kommet tættere på kunder, nye medarbejdere og samarbejdspartnere.

3. Hvem er din vigtigste sparringspartner?

- Mine vigtigste sparringspartnere er bestyrelsen, direktionen og nøglemedarbejderne, som sidder på de fire kontorer, vi har. Det gælder også segmentlederne, som ved, hvad der sker i de forskellige segmenter, og selvfølgelig afdelingscheferne og administrationschefen i forhold til den daglige økonomi.

4. Hvad har været det sværeste i dit arbejdsliv?

- Det er hele tiden at sikre balancegangen mellem privat og arbejdsmæssig tid. Og samtidig at sikre balancen mellem den virksomhed, jeg driver, og alle de organisationer jeg er medlem af i forhold til bestyrelsesarbejde. Og så er det i det hele taget at få ansat de rigtige medarbejdere i takt med de rigtige opgaver.

5. Hvad er den aktuelle status for Ingeniør'ne?

- Den virksomhed, vi repræsenterer i dag, er en toptunet virksomhed, som repræsenterer sig indenfor mange forskellige segmenter. Det er samtidig en virksomhed, som har et kæmpe netværk med kunder og samarbejdspartnere, som i dagligdagen er med til at sikre, at vi har spændende opgaver.

- Det er en virksomhed, som i dag har utrolig mange spændende og dygtige medarbejdere fordelt på fire kontorer med i alt cirka 180 medarbejdere. Ingeniør'ne er en virksomhed, som løbende er god til at sikre en god kvalitet i det, vi sender ud af huset.

- Det er en virksomhed som økonomisk er godt polstret til fremtidige udfordringer. Og det sidste er, at vi er en virksomhed, hvor vi hr sikret en fornuftig finansiel partner i Storskogen i forhold til fremtidig udvikling af Ingeniør'ne og virksomhedens tilstedeværelse i Danmark.

6. Hvad er det næste mål for Ingeniør'ne?

- Det er, at vi fortsat skal være konkurrencedygtige og ansatte de rigtige medarbejdere. Vi skal vækste virksomheden men ikke for enhver pris.

- Vi skal sikre, at vi hele tiden har det rigtige dna, den rigtige kultur, samt at vores medarbejdere føler, det er sjovt og spændende at være med på det eventyr, som nu har eksisteret i 50 år for virksomheden og 25 år for undertegnede.

7. Hvad er dit bedste karriereråd?

- Det er, at hvad end man ønsker og evner, så skal man kæmpe for det. Man skal udfordre dagligdagen, også over for sin nærmeste leder.

- Og så skal man huske at gribe bolden og altid sørge for at spille holdet stærkere, således det er fællesskabet, der er med til at gøre både en selv og organisationen stærkere.

8. Hvad er næste mål for dig?

- Det er, at jeg skal finde lidt mere tid til golf og til at være i sommerhuset. Men det er også at sørge for, at medarbejdernes fortsat trives, at vores netværk vokser og i det hele taget, at mit barn - Ingeniør'ne - har det godt.

9 . Hvordan skal du fejre dit 25-års jubilæum?

- Jeg har fejret det i privathenseende i weekenden, og så bliver det fejret internt på de fire kontorer 1. juni. Jeg glæder mig mest til at fejre virksomhedens 50-års jubilæum samme dag klokken 14 i Musikhuset Esbjerg for samarbejdspartnere, kunder og venner af huset.

- Så skal vi fejre virksomhedens jubilæum på lørdag i Musikhuset for alle medarbejdere med påhæng. Det er firmaet, der for mig, betyder mest at fejre, så tager jeg min fejring internt.

Fremtidens Fjernvarme forhandler i øjeblikket med en ny kedelleverandør, og kontrakten forventes underskrevet primo juni. Samtidig fortæller Kenneth Jørgensen, at sagen mod KPA fortsætter: - Ved at ophæve kontrakten fjerner vi KPA’s kontrol over fremdriften, og vi har dermed sikkerhed for, at projektet kan gennemføres, og flis-kedlen bliver klar til sæson 2023/24. Pressefoto

Det skal du vide fra Esbjergs erhvervsliv

Fremtidens Fjernvarme har opsagt aftalen med KPA Unicon, der er leverandøren af den flis-kedel, som er én af grundpillerne i den fremtidige fjernvarmeproduktion. Kedlen er så fejlbehæftet, at den er blevet kasseret. Problemerne mellem de to parter har ikke kunnet løses, da KPA Unicorn ikke har været tilstede på byggepladsen siden marts.

Det franske investeringsselskab Eurazeo køber 50 procent af aktierne i norske Quantafuels kommende plastsorteringsanlæg i Veldbæk syd for Esbjerg. Derved er finansieringen af anlægget samtidig fuldendt.

Ingeniør'ne fejrer 50-års jubilæum i Musikhuset Esbjerg. Siden 2016 er virksomheden vækstet markant med over 100 nye medarbejdere og tre nye kontorer, så virksomheden i dag er landsdækkende.

Her får du tre andre relevante erhvervsnyheder fra Esbjerg.

Fremtidens Fjernvarme opsiger aftale med leverandør

En alvorlig tvist har i den sidste måned udspillet sig på havnen i Esbjerg. DIN Forsynings grønne projektbyggeri er blevet svigtet af KPA Unicon, leverandøren af den flis-kedel, som er én af grundpillerne i den fremtidige fjernvarmeproduktion. Kedlen er så fejlbehæftet, at den er blevet kasseret og en ny er udbudt på leverandørens regning. Det skriver Fremtidens Fjernvarme i en pressemeddelelse.

Fremtidens Fjernvarme har kæmpet for at løse problemerne sammen med KPA, men siden slutningen af marts har KPA ikke været på byggepladsen, og der er ikke sket nogen form for fremdrift eller udbedringer af den leverede kedel.

Alle forsøg på at opretholde en form for samarbejde med den finske leverandør har vist sig nyttesløse, og derfor har Fremtidens Fjernvarme opsagt kontrakten:

- Den endelige opsigelse af kontrakten er landet hos KPA i går, og nu fremsætter vi en række krav mod virksomheden. Det handler bl.a. om det nye udbud på kedlen, om meromkostninger forbundet med færdiggørelse af kedelanlægget, samt ekstraomkostninger til projektering, projektledelse, montage mm. og omkostninger til erstatningsbrændsel, siger Kenneth Jørgensen, som er projektchef på Fremtidens Fjernvarme.

Nordmænd sælger halvdelen af Danmarks største fabriksanlæg

Norske Quantafuels jagt på en investor til selskabets kommende plastsorteringsanlæg i Esbjerg er nu tilendebragt.

Det fremgår ifølge JydskeVestkysten af en selskabsmeddelelse fra det norske selskab i forbindelse med, at koncernen har valgt at sælge halvdelen af ejerskabet i det esbjergensiske datterselskab til den franske investeringskæmpe Eurazeo for et ikke oplyst beløb.

Eurazeo er et fransk investeringsselskab, der blev oprettet i april 2001 i forbindelse med en fusion mellem Azeo og Eurafrance. Virksomheden forvalter 22 milliarder euro af aktiver investeret i en portefølje på mere end 430 virksomheder.

Aftalen vedrørende sorteringsanlægget i Esbjerg betyder, at Quantafuel og Eurazeo kommer til at dele både etableringsomkostninger og fremtidige omkostninger forbundet med at vedligeholde anlægget.

Med aftalen er finansieringen af anlægget samtidig fuldendt, oplyser Quantafuel. Selskabet rejste ved en investeringsrunde i januar omkring 300 millioner kroner, hvoraf hovedparten skulle dække egen del af investeringen i Esbjerg.

Ingeniør'ne fjerer 50-årsjubilæum

Når Ingeniør'ne 1. juni fylder 50 år, fejres det med manér. Forretningsforbindelser og samarbejdspartnere er inviteret til reception i Musikhuset i Esbjerg. En lokation, der ikke er helt tilfældig, da netop Musikhuset i Esbjerg dannede ramme om virksomhedens 25 års jubilæum efter dette projekt dengang var et nyligt afsluttet projekt hos Ingeniør'ne.

Ingeniør'ne har gennem de seneste år haft fart på. Over bare de seneste 5 år er omsætningen og medarbejderantallet steget i samme takt. Der er kommet over 100 nye medarbejdere til siden 2016, og i dag tæller virksomheden knap 180 medarbejdere fordelt på 4 lokationer i Esbjerg, Kolding, Odense og Aarhus. Trods denne vækst, prioriteres fastholdelse af det stærke DNA Ingeniør'ne er bygget på.

Tilbage i marts 2022, købte det svenske investeringsselskab, Storskogen, majoriteten i virksomheden med et opkøb på 82%. De resterende 18% er ligeligt fordelt på de hidtidige seks partnere, der fortsat er en del af hverdagen på de fire kontorer.

Med Storskogens opkøb, er der ikke lagt op til ændringer hos Ingeniør'ne. Storskogen har tradition for at investere i veldrevne virksomheder, hvor de ser et langsigtet solidt perspektiv.