Logitrans' professionelle bestyrelse gør virksomhed og direktør bedre
Logitrans fra Farup, Ribe, er gået i arv i familien siden starten i 1940. Men bestyrelsen er ikke blot sammensat af familie og venner. Tværtimod er den sammensat af fire eksterne medlemmer og tre interne - de to søstre, Gitte Kirkegaard og Dorte Pedersen, der ejer virksomheden, og deres far Erling Pedersen, der er tidligere ejer.
Det har for de to søstre været en prioritet at sammensætte en professionel bestyrelse, så der er udefrakommende til at kigge på beslutningerne og sparre med. Ligesom der er dygtige folk til at stille de kritiske spørgsmål til virksomhedens direktør, Gitte Kirkegaard.
For direktøren er der ingen tvivl om, at det har været det rette at prioritere en professionel bestyrelse. Med de fire eksterne medlemmer kan de på bestyrelsesmøderne diskutere konkrete cases i virksomheden - såsom digitalisering eller drift i Kina.
Med denne artikel får du en dybere indsigt i, hvorfor en mellemstor familieejet virksomhed som Logitrans har en professionel bestyrelse, samt hvorfor den består af de mennesker, den gør.
BESTYRELSE: I 2003 skete der et skift i Logitrans' bestyrelse, da virksomheden tog det første skridt mod at skabe en professionel bestyrelse.
For seks år siden skete der endnu et skift i virksomheden. Dengang overtog Gitte Kirkegaard og Dorte Pedersen ejerskabet af virksomheden efter deres far Erling Pedersen. Virksomheden er gået i arv i familien, siden den blev startet i 1940.
Det er i dag Gitte Kirkegaard, der direktør i virksomheden, og sammen med sin søster Dorte Pedersen vægter hun den professionelle bestyrelse højt.
- Vi har en professionel bestyrelse af mange grunde. Vi sidder som ejere selv i den daglige ledelse, og så kommer man som regel til at være der i rigtig mange år. Derfor synes vi, det er rigtig vigtigt at få nogle input udefra, så vi ikke bare ender med at gøre, det, vi selv synes, er rigtigt, siger Gitte Kirkegaard og tilføjer:
- Med en professionel bestyrelse har vi nogle at diskutere og sparre med, og nogle vi kan vende vores idéer med. Og så er det nogle, der også sidder i andre virksomheder - enten i bestyrelsen eller ledelsen. På den måde kan vi høre, hvad man gør andre steder, og hvordan vi kan udvikle os i den rigtige retning. Og der er det rigtig vigtigt at have andre øjne på end kun vores egne. Det er for at skabe bedre virksomhed i bund og grund og sikre udviklingen i den rigtige retning.
Tre interne og fire eksterne
I dag består bestyrelsen af de to søstre og deres far samt fire eksterne medlemmer. Det ene medlem er Ole Jørgensen, der er tidligere ejer af Ribe Maskinfabrik og bestyrelsesmedlem i andre virksomhed. Ole Jørgensen er medlem, fordi han har et stort netværk og har kendskab til at drive virksomhed i Kina, hvor Logitrans også er til stede.
Et andet medlem er Jens Birn, der indtil for nylig var administrerende direktør i den familieejede virksomhed Vald. Birn A/S i Holstebro. Hans kendskab til produktion, indkøb og lager er uvurderlig sparring for de to søstre.
Kort om Logitrans
Gitte Kirkegaard og Dorthe Pedersen overtog Logitrans efter deres far, Erling Pedersen, for seks år siden.
Virksomheden, der er startet Gitte og Dorthes farfar, har eksisteret siden 1940.
Virksomheden har mere end 140 ansatte og egen produktion i både Danmark og Kina.
De har ligeledes repræsentationskontor i Tyskland samt et datterselskab i USA og eksporterer til mere end 55 lande.
Gitte Kirkegaard, der er direktør, kan kontaktes på telefon 76 88 16 16 eller mail.
Det tredje medlem er Laura Vilsbæk fra Nyibestyrelsen.dk. Hun blev medlem af Logitrans' bestyrelse, fordi hun har stor viden om digitalisering. Det var Laura Vilbæks første bestyrelsespost.
Bestyrelsesformanden er Peter Duch-Svenson, der er direktør i Linak, som er en teknisk funderet virksomhed som Logitrans, og der er derfor god sparring at hente for de to søstre. Samtidig har han stor viden om salg og strategi, som de kan trække på.
- Det har været et bevidst valg, at vi har en ekstern formand for vores bestyrelse. Jeg tænker ikke, jeg ville flytte mig ret meget, hvis det var min far, der sad som formand, som det ofte ender med at være i familieejede virksomheder. Og så har vi generelt forsøgt at afdække de vigtigste strategiske områder med eksterne bestyrelsesmedlemmer, så vi har nogle, der kan kigge på de områder udefra, siger Gitte Kirkegaard.
Mere respekt og ballast
Logitrans' bestyrelse rummer derfor mange forskellige kompetencer. Og blandt andet derfor har Gitte Kirkegaard og Dorte Pedersen valgt at bruge deres bestyrelse på en lidt anderledes måde end mange andre virksomheder.
- Vi sender alle tal og alt materiale ud på forhånd, og så bruger vi den første time på, at bestyrelsen kan stille spørgsmål til det materiale, og det der er sket siden sidst. Men resten af tiden bruger vi på at snakke cases. Det kunne for eksempel være om digitalisering, hvordan vi kommer i gang i Polen, eller nye temaer og trends vi skal rette os ind efter. Det kan også være nogle huller i strategien, hvor vi bruger bestyrelsen til at idé-udvikle på, hvordan vi kan komme i gang med de områder, vi mangler, siger Gitte Kirkegaard.
Den professionelle bestyrelse og den måde, Logitrans bruger deres bestyrelse på, har haft en positiv effekt på ikke kun virksomheden men også Gitte Kirkegaards evner som leder.
- Jeg synes, at man som en virksomhed på vores størrelse fremstår mere professionel, når man har en professionel bestyrelse. Uden det skal være en generalisering, så kan nogle godt opfatte en familieejet virksomhed, som en virksomhed hvor man bare gør, hvad man selv synes. Men når man prioriterer en professionel bestyrelse, der kan guide en, så bliver der set rigtig positivt på det - både internt og eksternt, siger Gitte Kirkegaard og uddyber:
- Det er ikke sikkert, vores beslutninger havde været anderledes uden den bestyrelse, vi har i dag, men vi er mere sikre på, at det er de rigtige beslutninger. Det er ikke noget, min søster og jeg har besluttet, det er noget, bestyrelsen bakker op om. Og det giver noget pondus både internt og eksternt. At man kan forklare, hvorfor de beslutninger er blevet taget med baggrund i bestyrelsens begrundelse. Når man har en større gruppe af mennesker, der også kommer fra en anden verden, så giver det en anden respekt og en anden ballast, at de står bag beslutningerne.
Fingeren på pulsen
Da Logitrans ikke er en kapitalejet virksomhed, er der i princippet ikke nogen, der stiller spørgsmålstegn eller krav til Gitte Kirkegaard. Hvis det ikke var, fordi de havde en professionel bestyrelse. Bestyrelsen er derfor også med til at gøre hende bedre som direktør.
- Der er flere øjne, der kigger på mig og stiller de kritiske spørgsmål. Det gør, at jeg bliver skarpere på, hvad jeg vil, og jeg bliver dygtigere af det som leder. Bestyrelsen har en finger på pulsen og kan guide mig i, hvornår vi skal tage chancen og satse, eller hvornår vi skal holde igen og se, hvad der sker, siger Gitte Kirkegaard og afslutter:
- De der markedstrends kan være rigtig svære at navigere i alene, og der er det rigtig dejligt at have nogle, der kan bakke op om, at vi tager en mulighed, eller vi springer over.