Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Esbjerg i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

- Vi havde et stort behov for at flytte i fleksible rammer inden corona, og det, tænker jeg måske, har noget med generationsskiftet at gøre. De unge kan sidde på en café og arbejde. De får energi og inspiration af, at omgivelserne ændres, og derfor skal de ikke sidde de samme steder hver dag, siger Morten Østergaard Koch om beslutningen om at flytte i nye lokaler og afprøve en ny indretningsstil. Foto: Ditte Irene Knudsen

Tilbage på kontoret - men i hvilke rammer?

De fleste af os har i løbet af det seneste halvandet år skullet igennem en tilvænningsproces på arbejdet. Corona sendte mange af os på hjemmekontoret ved spisebordet - skrivebordet hvis man har været så heldig - for derefter at hive os ud af de trygge rammer og tilbage på kontoret.

Lige indtil vi igen skulle pakke arbejdskontoret ud derhjemme for derefter at vende retur til kontoret endnu engang.

For mange har det betydet, at man har fået et nyt forhold til sin kontorplads. Flere virksomheder har implementeret fleksible møderammer, så man kan arbejde hjemme, hvis man har lyst til det.

Andre er vendt retur til kontoret på fuldtid. Måske sidder man ligesom mig på et kontor, der er indrettet efter den klassiske 90'er stil. Eller måske er man vendt retur til en arbejdsplads, der har smidt den indretning ud af vinduet og tilpasset kontoret efter den nye arbejdskultur.

Det har de hos EY i Esbjerg, hvor man allerede før corona besluttede, at det skulle være nok med en- og tomandskontorer. For den indretningsstil blev forældet i forhold til deres arbejdskultur for mange år siden.

Derfor har de tilpasset deres nye lokaler til den nye generation, som Morten Østergaard Koch, der er afdelingsleder i Esbjerg, mener bliver inspireret og får energi af omgivelser i forandring.

I dagens nyhedsbrev kan du også blive inspireret til, hvordan du på nye måder kan være med til at forme den fremtidige arbejdskraft, mens de er under uddannelse.

Hos Quantity Digital har de siden november haft en medarbejder tilknyttet Education Esbjergs mentorprogram. Det har ikke kun udviklet den valgte medarbejder. Det har også givet partner og Design Director, Torben Jørgensen, følelsen af, at de har klædt de studerende bedre på til at træde ud på arbejdsmarkedet.

Du ervelkommen til at dele indholdet i dit netværk, så vi får endnu flere med om bord. Og har du endnu ikke tilmeldt dig vores nyhedsbreve, kan du gøre det lige her.

Men først vil jeg anbefale dig at læse nyhedsbrevet her til ende, så du kan blive inspireret til at tænke indretning og rekruttering på nye måder.

God læselyst - og tak fordi du læser med.

Billede af Ditte Irene Knudsen
Billede af skribentens underskrift Ditte Irene Knudsen Erhvervsjournalist
Midt i EY's nye lokaler binder dette område kontoret og medarbejderne sammen. Her er plads til hygge og seriøse morgenmøder med hele personalet - også dem der arbejder hjemmefra via skærmen. Eller der er plads til fødselsdagssmåkager og et puslespil i fællesskab. Foto: Ditte Irene Knudsen

EY vinkede farvel til den klassiske 90'er indretning på kontoret: Forandring i omgivelserne kan give energi og inspiration

Vores måde at arbejde på har forandret sig. Nye generationer kommer til, og deres krav til arbejdsforholdene adskiller sig fra de tidligere.

Hos EY i Esbjerg har man taget konsekvensen af, at deres arbejdskultur har forandret sig. Under coronapandemien flyttede de derfor i nye lokaler for at give slip på den klassiske 90'er kontorindretning.

Selvom en intern opgørelse viser, at de aldrig er alle mand på arbejde, er der i deres nye lokaler plads til alle.

Efter omkring 30 år i de samme lokaler fik EY i Esbjerg nok af at arbejde i låste rammer. Derfor tog de under corona skridtet til at flytte ind i et nyt fleksibelt kontormiljø.

INDRETNING: Før coronapandemien ramte Danmark, fandt man i knap 30 år EY's lokale kontor i Havnegade i Esbjerg. Medarbejderne mødte dengang ind til faste pladser, hvor skrivebordene var placeret i klassisk 90'er stil i en- eller tomands-kontorer.

Allerede inden den første coronanedlukning i marts sidste år, blev de hos EY enige om, at kontorindretningen ikke passede med deres arbejdskultur - og det havde den ikke gjort længe.

Derfor gik de på jagt efter nye lokaler, der gav dem frihed til at indrette sig på en måde, der understøttede deres arbejdskultur i virksomheden. De lokaler fandt de på Bavnehøjvej, hvor der var højt til loftet på det kreative indretningsbarometer.

- Vi skaber nogle rammer her, hvor man kan mødes, men der er fleksibilitet i, hvordan de arbejder. Der er altid nogen, der møder ind, og de skal også have en god arbejdsdag, som de nye lokaler skal understøtte, siger Morten Østergaard Koch. Foto: Ditte Irene Knudsen

Under corona-nedlukningerne rykkede EY derfor teltpælene i Havnegade op og gjorde klar til at byde medarbejderne velkommen i nye rammer.

- Rammerne her er fleksible. Der er ingen faste pladser, men der er pladser nok til alle de ansatte. Der er forskellige muligheder, men bordene er sat i klynger, fordi vi arbejder i teams. Det skifter fra uge til uge, så man sætter sig med dem, man arbejder med, siger Morten Østergaard Koch, der er afdelingsleder i Esbjerg, og forklarer, at de ansatte derfor flytter skrivebord ofte.

Et fleksibelt miljø

Coronapandemien har dog også afsløret et nyt arbejdsmønster i form af hjemmearbejde. Og det tager den nye indretning hensyn til.

Hos EY arbejder de meget med konceptet "on the job training", hvilket i deres tidligere lokaler har betydet, at medarbejderne ikke har kunnet arbejde hjemme i samme grad.

EY

  • EY, tidligere Ernst & Young, er en revisions- og konsulentvirksomhed. De har i dag 700 kontorer i over 150 lande.
  • EY arbejder med mere end 200.000 kunder i 150 lande - fra startups til multinationale virksomheder på tværs af alle sektorer, og hjælper dem med at imødekomme deres mest presserende udfordringer.
  • Du kan læse mere om EY her.

Før blev de nyansatte og trainees nemlig placeret med en mere erfaren medarbejder på tomands-kontorerne. Det stillede krav til, at de erfarne medarbejdere mødte ind på kontoret hver dag, men med den nye indretning har alle nem adgang til sparring uanset, om flere af kontorets ansatte arbejder hjemme - eller sågar arbejder fra et andet EY kontor.

- Det nye kontor gør det nemmere at arbejde hjemme. Medarbejderne, der møder ind på kontoret, sætter sig jo bare sammen på tværs af erfaringsniveau. Jeg tror ikke, at dem, der gerne vil arbejde hjemme, ville tage så mange arbejdsdage hjemme, hvis vi stadig sad i de gamle kontorer, siger Morten Østergaard Koch.

- De ansatte skal være vant til at arbejde med mennesker, de ikke sidder i sammen med. Vi har for eksempel en hub i Indien, hvor man kan få tilknyttet en medarbejder fra. Ligesom vi har kontorer flere steder bare i Danmark, hvor man også kan samarbejde med en kollega om en kunde, siger Morten Østergaard Koch og forklarer samtidig, at der derfor er videokonference og skærme i alle mødelokaler, så man kan holde møder med alle i sit team. Foto: Ditte Irene Knudsen

For at understrege det fleksible arbejdsmiljø er alle klyngerne indrettet på samme måde. Det vil sige, at de alle har hæve-sænkeborde, samme type kontorstol og ens computerskærme.

Men for samtidig at give de ansatte de bedst mulige arbejdsbetingelser, har EY valgt ikke at have et fast tastatur og mus ved hvert bord. I stedet har hver medarbejder fået et skab, der er tilknyttet deres medarbejderkort, hvor de hver dag kan låse tastatur og mus ind, så de har deres eget.

For som Morten Østergaard Koch siger, så kan der være stor forskel på, hvilket type tastatur man foretrækker, og det er en vigtig del af de ansattes arbejdsglæde, at deres arbejdsforhold er i orden.

Rammer til ugens opgaver

Den nye indretning består ikke kun af de åbne kontorrum med skrivebord placeret i teams. Tværtimod er der tænkt meget over, hvad de ansattes arbejdsdag består af.

- Vi har forsøgt at skabe et miljø, der passer til de mange opgaver, der kan opstå i deres arbejdsdag. Kontoret skal være et sted, hvor det giver mening at udføre sine opgaver, siger Morten Østergaard Koch.

I EY's nye lokaler har de placeret en telefonboks, der giver de ansatte mulighed for at foretage opkald, uden de andre kan høre det. Foto: Ditte Irene Knuden

Derfor er der udover indretningen af skrivebordene også tænkt i andre behov. For eksempel er der forskellige mødelokaler, hvor der i nogle kan være mange deltagere, mens andre er tiltænkt møder i de teams, de arbejder i den uge.

Der skal dog også være plads til, at man til tider kan få brug for at lukke døren for at få rolige rammer til at kunne koncentrere sig. Derfor er der også flere små lokaler, hvor der er opsat et enkelt skrivebord, så man kan flytte sig fra det åbne kontorrum.

Samtalelokalet her findes der flere af i de nye lokaler. De skal skabe afslappede rammer om alle former for samtaler, der ikke kræver en computer. Foto: Ditte Irene Knudsen

Der er også samtalerum, som består af komfortable lænestole, der kan give afslappede rammer til en samtale - uanset om det er feedback eller privat. Og midt i lokalet finder man de ansattes fælles puslespil, der kan give de ansatte adspredelse og et smil på læben.

Rundt om puslespillet finder man sofaer og højborde, der danner rammerne om alt fra fredagsøl og fødselsdagskage til de store fællesmøder. På væggen hænger nemlig skærme, der giver de ansatte på hjemmekontoret mulighed for at deltage i møderne.

Der er derfor stor begejstring for de nye rammer blandt Morten Østergaard Koch og hans medarbejdere.

Et åbent kontor kan skabe højlydte rammer, og til tider kan man have brug for at trække sig. Enten for roens eller arbejdets skyld. Derfor har EY også prioriteret flere kontorer, der understøtter de behov. Foto: Ditte Irene Knudsen
Det er Anne Sofie Skou Jessen, der er ansvarlig for Education Esbjergs mentorprogram, der kan have stor betydning for både din virksomhed og din udvalgte medarbejder. Foto: Education Esbjerg

Mentorprogram udvikler både medarbejdere og den kommende arbejdskraft: Jo bedre de færdiguddannede er klædt på, jo bedre står vi selv

Vil du være med til at forme den fremtidige arbejdskraft og samtidig udvikle dine yngre medarbejdere?

Education Esbjergs mentorprogram har gjort begge dele for Quantity Digital, hvor Torben Jørgensen er partner.

Hos Education Esbjerg lyder tilbagemeldingen fra virksomhederne også, at deres medarbejdere tager mere ansvar og blomstrer som aldrig før.

Som ung medarbejder kan det være svært at turde tage ansvar på arbejdspladsen. Men Education Esbjergs mentorprogram, der er til for at hjælpe studerende bedre ud på arbejdsmarkedet, får også medarbejdere i virksomhederne til at blomstre.

REKRUTTERING: Hvordan kan du som virksomhed være med til at forme byens kommende arbejdskraft?

Hos Education Esbjerg har de et bud på svaret. De har startet et mentorprogram, der 2. november løber af stablen for anden gang.

I programmet bliver en studerende koblet sammen med en mentor, der har to-otte års erhvervserfaring og nogenlunde samme uddannelsesbaggrund. Formålet er blandt andet at sikre en bedre overgang fra studieliv til arbejdsliv for den studerende gennem netværksmøder, samtaler, sparring og erfaringsudveksling.

Men mentorprogrammet kan have gavn for både virksomhed og den medarbejder, der skal være mentor. Sådan lyder vurderingen i hvert fald fra Anne Sofie Skou Jessen, der er HR Partner i Education Esbjerg og ansvarlig for mentorprogrammet.

Rekruttering som sideeffekt

- Det giver virksomhederne mulighed for at få noget kontakt direkte til de studerende og en relation til uddannelsesinstitutionerne. Der er flere af de medvirkende virksomheder, der har ansat deres mentee i studiejob. Det er ikke noget, vi har lagt op til, men det er det, der nogle gange sker, når man mødes på den måde, siger hun og fortsætter:

-  Det er jo en sideeffekt af det. Man kan jo også som virksomhed se det som en rekrutteringsvej, uden det er noget, vi går ud og slår det op på. Men det er endnu en glædelig sideeffekt af det.

Mentorprogrammet

  • Mentorprogrammet er en del af Education Esbjergs tiltag Student In Business (SIBU).
  • En mentor skal have to-otte års erhvervserfaring og vil blive matchet med en mentee, der har samme uddannelse som mentoren eller tæt på.
  • Vil du vide mere, kan du kontakte Anne Sofie Skou Jessen på mail eller tlf.: 23 36 76 02.
  • Vil du høre mere fra Torben Jørgensen fra Quantity Digital om deres beslutning om at deltage, kan du kontakte ham på mail eller tlf.: 50 51 09 73.

For virksomheden er det eneste, de investerer i projektet, tid. Den udvalgte medarbejder kommer til at bruge tid på både at opkvalificere sig, men også tid på at guide og hjælpe sin mentee. Til gengæld kan mentoren - medarbejderen - også have stor gavn af projektet.

- Som virksomhed vil man opleve en personlig udvikling hos den medarbejder, man smider i puljen. For mange er det deres første møde med det at sparre på den måde og lede et andet menneske. De får prøvet kræfter med at stille mål og delmål til en anden, og de gør sig nogle erfaringer i forhold til at motivere et andet menneske og hjælpe en anden med at drive en udvikling, siger Anne Sofie Skou Jessen.

Den personlige udvikling

Hos Education Esbjerg har de fået mange positive tilbagemeldinger fra virksomheder og mentorer. Blandt andet henvendte en direktør sig til Anne Sofie Skou Jessen for at fortælle, at den medarbejder, de havde brugt som mentor, var vokset helt vildt med rollen.

Medarbejderen var pludselig blomstret op og var begyndt at tage mere ansvar, gå forrest og generelt være mere synlig i virksomheden.

Torben Jørgensen fra Quantity Digital har haft en mentor med i første mentorforløb. Det har de været så glade for, at de i det nye forløb har meldt to mentorer til. Foto: Education Esbjerg

Den udviklingen har de også oplevet hos Quantity Digital, hvor Torben Jørgensen er partner.

- Medarbejderne har fået en del ud af det. Der har været en masse gode arrangementer for dem, hvor de har lært noget omkring det at agere rollen som mentor for nogen. Det har også gavnet os, når vi har fået nye medarbejdere. Vi bruger selv interne mentorer, og der har det klædt de yngre medarbejdere bedre på, fortæller han.

Det er den ene grund til, at han har valgt at tilmelde to medarbejdere som mentorer til det nye forløb med opstart i november. Den anden er, at det giver dem mulighed for at få en smule indflydelse på at udvikle de unge, der kommer ud i deres branche.

- Hele kernen i, at vi deltager, er netop, at vi utroligt gerne vil bidrage, og vi mangler arbejdskraft. Så alt det vi kan gøre for, at de færdiguddannede er bedre klædt på, jo bedre står vi jo også selv som virksomhed. Alt vi kan gøre i den sammenhæng, vil vi hellere end gerne gøre, siger Torben Jørgensen.

Vil du bidrage med mentorer til programmet, kan du stadig nå at tilmelde din virksomhed her. Ansøgningsfristen er mandag 30. september klokken 23.59.

TotalEnergies og partnerne i Dansk Undergrunds Consortium (DUC) er gået sammen med Ørsted og DTU om CO2-transport og lagring i DUC’s Harald-felt. Foto: Ken Mathiesen/JydskeVestkysten

Det er også værd at vide om Esbjergs erhvervsliv

Nyt samarbejde mellem TotalEnergies, partnerne i Dansk Undergrunds Consortium, Ørsted og DTU.

Business Esbjergs bæredygtighedsprojekt er netop afsluttet.

DFDS har fået endelig godkendelse til milliardhandel, der omfatter N&K Spedition.

Endnu et godt regnskabsår for svejse- og stålspecialisten Esbjerg Maritime Service.

Her er fire udvalgte erhvervsnyheder fra ugen i byens virksomheder.

RUNDT I ESBJERG: Vi starter ugens overblik hos TotalEnergies og partnerne i Dansk Undergrunds Consortium (DUC), der er gået sammen med Ørsted og DTU om det såkaldte Projekt Bifrost, som vedrører CO2-transport og lagring i DUC’s Harald-felt.

Projektet sigter mod at genbruge eksisterende infrastruktur i Nordsøen og demonstrere CO2-lagring i et udtømt offshore-gasfelt, og de forventer en lagringskapacitet på tre millioner tons CO2 årligt.

Det kræver midler, og derfor har det nye partnerskab søgt om finansiering ved Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP). Du kan læse mere om partnerskabet i JydskeVestkysten.

Bæredygtighed er for alvor blevet et af tidens største temaer på ledelsesgange og i bestyrelseslokalerne. For nylig blev projektet under navnet "Bæredygtig forretningsudvikling" derfor afsluttet ved et arrangement, hvor de otte deltagende virksomheder delte erfaringerne med hinanden og den ene af projektets to eksterne konsulenter fra rådgivningsvirksomheden Promentum.

Det er Business Esbjerg, der har startet projektet, der har haft til formål at fremtidssikre forretningerne og ruste dem til den grønne dagsorden. Det kan du læse mere om her.

En milliard-handel, der blandt andet omfatter Esbjerg-firmaet N&K Spedition, er netop blevet godkendt af EU-Kommissionen. Det skriver JydskeVestkysten.

Det er DFDS, der har fået den endelige godkendelse til at købe det hollandske HSF Logistics Group, der altså også omfatter N&K Spedition. Esbjerg-firmaet fusionerede med hollænderne for nogle år siden, og har altså siden da været en del af HSF Logistics Group.

EU-Kommissionens godkendelse betyder, at DFDS nu forventer, at transaktionen gennemføres 14. september, hvor DFDS vil informere yderligere om integrationen og de forventede økonomiske konsekvenser og synergier.

I det seneste år er overskuddet blevet større i Esbjerg Maritime Service ApS i Esbjerg N. Det fremgår af det aktuelle regnskab for 2020/21, som virksomheden netop har publiceret hos Erhvervsstyrelsen.

I det seneste regnskabsår er overskuddet vokset fra 3,5 millioner til 5,6 millioner kroner før skat. Selskabet, som direktør Kenneth Sandal Hagelskjær står i spidsen for, er specialiseret i design og fremstilling af stålkonstruktioner, mekaniske løsninger og rørløsninger med særligt fokus på energi og den maritime sektor.