Corona fangede Fablewoods juleproduktion i Vietnam: Stifterne genopfandt sig selv og brandet midt i udfordringen
For omkring syv uger siden blev dele af Vietnam ramt af lokale nedlukninger på grund af corona. Det påvirkede blandt andet fabrikker, hvoraf Fablewoods producenter var iblandt.
Nedlukningen betød, at Fablewoods juleproduktion ikke nåede at blive færdig i ordentlig tid. Producenten har nu åbnet fabrikken med 30 procent bemanding, og derfor forventer Fablewoods stiftere, Kristian Sidelmann og Rasmus Fiil Svarrer, at produktionen lander i Danmark i midt-december.
Den sene levering betyder dog, at de må sige nej til store ordrer, og det hæmmer deres vækst. Til gengæld har nedlukningen og den sene leverance åbnet op for nye tankegange og produkter, der kan være et skridt i deres brandingproces samtidig med, at de kan sikre en omsætning.
PRODUKTION: Kalenderen skriver november, og det betyder, at julen nærmer sig. Men for mange virksomheder har julen været i fokus i flere måneder i forbindelse med årets juleproduktion.
Hos Fablewood, der sælger magnetiske trædyr, skulle juleproduktionen være færdiggjort for omkring syv uger siden. De samarbejder med en dansk-vietnamesisk legetøjsproducent, der er placeret i Vietnam.
Producenten har de valgt, fordi deres faciliteter og arbejdsmiljø lever op til danske standarder, samt indfører løbende initiativer for at reducere det miljømæssige aftryk. Men på grund af coronapandemien er Fablewoods juleproduktion blevet fanget i en lokal nedlukning i Vietnam.
- De er nu vendt tilbage med en 30 procent bemanding efter en 7-8 ugers nedlukning, men inden nedlukningen var vi cirka en uge fra en færdig juleproduktion. Det betyder, at vores juleproduktion forhåbentligt kommer på et skib inden for de næste par uger, og så når den lige at komme hjem i midten af december, siger Kristian Sidelmann, der er den ene af Fablewoods to stiftere.
Men selvom de altså med stor sandsynlighed kan nå at få juleproduktionen leveret, er det ikke i god nok tid til, at de kan nå at få deres produkter ud på butikshylderne.
- Vi har allerede nu været nødt til at sige nej til en række større ordre, fordi vi ikke har lager til det. Der var forleden en virksomhed, der gerne ville have 600 af en bestemt vare til julegaver, men det har vi ikke nok til, og vi kan ikke nå at få dem leveret. Som virksomhed er det ellers sådan noget som firmagaver, der virkelig kan få det til at løbe rundt. Det gør super ondt at sige nej, siger Kristian Sidelmann og tilføjer:
- Firmagaver er en stor ting, og noget vi har arbejdet meget på det sidste år uden at vide, at vi kom til at stå med de her udfordringer. Når arbejdet så bærer frugt, gør det rigtig ondt at sige 'nej, men vi kan levere en gang i januar'.
En hæmsko for vækst
Nedlukningen af fabrikken i Vietnam har sat Fablewood en til to måneder tilbage. Men de to stiftere, Kristian Sidelmann og Rasmus Fiil Svarrer, henter en smule trøst i, at det ikke kun er deres juleproduktion, der er ramt af coronapandemien.
- Vi er endelig ved at være der, hvor folk begynder at kende os. Det her er så tæt på målstregen et eller andet sted, at det gør rigtig ondt. Vi vil rigtig gerne kunne tage imod de her store bestillinger, men den sidste mil er bare svær at krydse. Men vi holder dialogen, og folk er forstående. De er godt klar over, hvordan situationen er, siger Kristian Sidelmann og tilføjer:
- Det er noget af det værste som iværksætter, når man bare gerne vil have tingene til at ske og rykke, men der er den her ene mur, man bare ikke kan komme udenom. Men vi trøster os med, at mange står i situationen, selvom det jo heller ikke er fedt for nogen.
For at Fablewoods vækst ikke blev begrænset for meget af den lokale nedlukning i Vietnam, har de to stiftere været på udkig efter andre producenter/fabrikker. Men mange steder er prisen sat op, da producenterne i forvejen har travlt. Derfor greb Kristian Sidelmann og Rasmus Fiil Svarrer i stedet til de ting, de har indflydelse på og kan kontrollere: branding og produktudvikling.
Om Fablewood
- Fablewood sælger træfigurer med indbyggede magneter og aftagelige kropsdele, så man eksempelvis kan sætte et gorillahoved og papegøjevinger på en krokodillekrop. På den måde blandes dansk design med leg og kreativitet.
- Fablewood har lager og kontor i Odense, mens Kristian Sidelmann arbejder fra et kontor på Fanø, hvor han også bor.
- Kristian Sidelmann og Rasmus Friis Svarrer er stiftere. De har i dag to ansatte.
- Du kan kontakt Kristian Sidelmann på mail eller læse mere om Fablewood her.
Den forsinkede juleproduktion har derfor ikke kun været en negativ oplevelse for de to iværksættere. Tværtimod har det været incitamentet til at tænke vækst på nye måder.
- Det har presset os til, at jeg for eksempel sidder her og produktudvikler. Jeg har kastet mig over nye udviklingsmuligheder, og der er noget virkelig lovende på vej, så et eller andet sted kan det også godt ses som en ny mulighed. Det er også sjovt, så vi bliver rystet lidt til at undersøge, hvad der ellers er af muligheder. Det er også i de pressede situationer, man genopfinder sig selv på en eller anden måde, og de sjove ting opstår, siger Kristian Sidelmann.
Nye muligheder i mørket
Kristian Sidelmann, der er ansvarlig for design i Fablewood, har altså brugt de sidste par uger til at tegne en masse nye produkter og udvikle prototyper derhjemme. Normalt har han en løbende kontakt med producenten, der hjælper med at udvikle produktet og laver prototyper, hvorefter de hos Fablewood kan vurdere, om produktet er gangbart.
I denne tid har Kristian Sidelmann dog måtte klare sig selv. Derfor har de nu en lang række produkter, der kan blive lanceret det næste års tid, såfremt de vurderer, at det er gangbart, når producenten igen har bemanding til produktudvikling.
- Vi er ved at udvikle et spændende produktkatalog, som vi glæder os til at vise verden. Men det er kun nødvendige opgaver, der bliver prioriteret hos producenten, fordi de kun er på 30 procent bemanding. I stedet har vi så undersøgt, om vi kan få lavet noget andet materiale rundt omkring, forklarer Kristian Sidelmann og uddyber:
- Vi kan lave såkaldte støtteprodukter, så vi har fået lavet sjove postkort i 3D, så billederne kan bevæge sig. Og så har vi lavet muleposer, vi kan bruge til at brande os og fortælle vores historie. Det er sjovt at sidde og udvikle sådan noget og kaste sig ud i nye ting. Og det er noget, vi kan sælge og få noget omsætning, når vi er udfordret på selve træfigurerne.
Begge dele er helt nye produkter, men idéen til dem opstod for omkring et år siden. Det er dog først nu, de har haft tiden til at udvikle på dem. Det ser Kristian Sidelmann som en positiv sideeffekt af den forsinkede juleproduktion.
Derfor forsøger de to stiftere at holde fokus på, hvordan denne udfordring har udviklet dem og Fablewood positivt og givet dem nye muligheder for vækst.