Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Esbjerg i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Kenneth Hagelskjær er tredje direktør, der svarer på spørgsmålene i serien '9 hurtige til direktøren'. Pressefoto

EMS-chef: Det bedste ved mit arbejde er kollegerne

Hvilke beslutninger ser du mindst frem til at skulle træffe? Hvor meget arbejder du? Og hvad er det bedste ved dit arbejde?

Det er tre af ni spørgsmål, vi har bedt Kenneth Hagelskjær, CEO i Esbjerg Maritime Service, om at svare på i dagens nyhedsbrev. Han har siden 2009 været manden i spidsen for 'Esbjergs bedste hold', som han selv kalder det.

I efteråret blev han kåret som årets ejerleder af PwC, og derfor er han den tredje direktør, der tager del i Erhvervsliv Esbjergs serie '9 hurtige til direktøren'. Vi håber, serien og Kenneth Hagelkjærs svar kan bidrage til nye samarbejdsmuligheder og forbindelser.

I dagens nyhedsbrev giver CEO i Energy Cluster Denmark, Glenda Napier, hendes bud på, hvorfor det kommende sydjyske erhvervsfyrtårn kommer til at spille en stor rolle for de lokale virksomheder - heriblandt de esbjergensiske virksomheder, der kommer til at tage del i udviklingen af nye løsninger til fremtidens energisystemer.

Du er som altid meget velkommen til at dele nyhedsbrevet med dit netværk, og er du ny læser, kan du tilmelde dig her.

God læselyst - og tak fordi du læser med!

Billede af Ditte Irene Knudsen
Billede af skribentens underskrift Ditte Irene Knudsen Erhvervsjournalist
EMS’ direktør Kenneth Hagelskjær er ikke en mand, der sidder stille. Selv er han ret sikker på, at han arbejder 365 dage om året. Foto: Tue Sørensen

9 hurtige til Kenneth Hagelskjær: - Vær tro mod dine værdier

Kenneth Hagelskjær har stået i spidsen for Esbjerg Maritime Service siden 2009. For ham er det bedste ved at være direktør, at han kan være med til at finde det bedste hold og samtidig gøre en forskel i deres hverdag.

Derfor har de sværeste beslutninger i Kenneth Hagelkjærs arbejdsliv også været at afskedige folk, når det har været nødvendigt i forhold til ordrebogen.

I denne artikel giver Erhvervsliv Esbjerg dig indsigt i EMS-chefens arbejdsliv, værdier og ambitioner, når Kenneths Hagelskjær som tredje leder svarer på spørgsmålene i serien '9 hurtige til direktøren'.

Hvem er din vigtigste sparringspartner? Hvad er det bedste ved dit job? Og hvad er det næste mål for EMS? Sådan lyder tre af de ni spørgsmål, vi har bedt CEO i Esbjerg Maritime Service, Kenneth Hagelskjær, om at besvare.

LEDELSE: Esbjerg Maritime Service er en virksomhed, der er inde i en rivende udvikling, og  under corona-pandemien fandt EMS frem til en ny strategi, der blandt andet indebar en større udvidelse.

Udvidelsen skulle udover at give mere plads og bedre forhold til de allerede eksisterende kompetencer også give plads til, at virksomheden også kunne agere som rådgivende part. Det har Erhvervsliv Esbjerg tidligere skrevet om.

I spidsen for EMS sidder Kenneth Hagelskjær, der på trods af at være blevet kåret som årets ejerleder i Sydjylland af PwC i 2021 mener, at virksomhedens succes skyldes hans dygtige hold af medarbejdere.

De samme medarbejdere er for ham det bedste ved hans job. Det fortæller han nedenfor, hvor han svarer på ni spørgsmål som led i vores serie '9 hurtige til direktøren'.

Om EMS

 • EMS er specialiseret i design og fremstilling af rør, tanke, stålkonstruktioner og mekaniske løsninger med særligt fokus på energi og den maritime sektor.
 • Virksomheden har base i Esbjerg og beskæftiger cirka 60 medarbejdere. Læs mere på https://www.ems.as
 • EMS vil i fremtiden satse på at tage del i den tidlige proces hos kunderne som rådgivningspartner.
 • Kenneth Hagelskjær har stået i spidsen for virksomheden siden 2009.
 • Kenneth Hagelskjær, direktør i EMS, kan kontaktes på +45 24 96 05 65 eller mail.
 • Erhvervsliv Esbjerg har tidligere skrevet om EMS' nye strategi. Det kan du læse mere om her.
 • Ligesom vi tidligere har skrevet om hans nominering og kåring som årets ejerleder i Sydjylland.

1. Hvad er den aktuelle status for din virksomhed?

- Høj aktivitet, stor ekspansion, nye forretningsområder og en positiv tro på fremtiden. Vi er traditionelt set et ingeniør- og smedehus, men vi har investeret i maskineri. Nu har vi fået egen maskinpark og laver dreje- og fræsearbejde for os selv og for kunder. Der ser vi et voldsomt stigende aktivitetsniveau.

2. Hvem er din vigtigste sparringspartner?

- Det er min ledergruppe. Det er de dygtigste mennesker, jeg kender, og det er nogle, jeg har tillid til – og så tør de sige mig imod, hvis det er nødvendigt.

3. Hvad er det bedste ved at være direktør?

- Det er at arbejde med mennesker. Og lave ledelse. Det er det, jeg synes, der er fedt. Det at være med til at sætte et hold, som vinder. At være med til at gøre en forskel for deres hverdag. Det kan jeg godt lide.

4. Hvad har været en afgørende ledelsesbeslutning for dig?

- Der har både været svære beslutninger og entreprenante beslutninger på den korte bane. Noget af det sværeste har været at være nødt til at lave en organisationsændring og desværre være nødt til at sige nogen op.

- Samtidig med det har vi arbejdet med indkøb af nogle flere maskiner og udvider driften sideløbende på andre forretningsområder end der, hvor vi har været nødt til at skære ned. Det har været give and take og nogle kæmpe store beslutninger, vi har taget hen over julen.

5. Hvor meget arbejder du?

- Jeg tror nok, jeg arbejder cirka 365 dage om året med forskelligt arbejdstryk alt efter dagen. Det er en hobby for mig, så nogle dage har jeg mange timer, og nogle dage har jeg knap så mange.

- Det betyder også, at jeg nogle gange arbejder om aftenen og i weekenderne. Men jeg gør det altid, så det passer ind i den hverdag, jeg godt kunne tænke mig at have. Men helt fri holder jeg sjældent.

6. Hvad er det bedste ved dit job?

- Det er mine kolleger. Det er det, jeg nyder. Det er det, der gør mig glad hver dag. Jeg møder ind til nogle, der trives, der gerne vil være her. Jeg elsker at arbejde sammen med dem. Det er det, der gør mig glad.

7. Hvad har været det sværeste i dit arbejdsliv?

- Det er, når man skal tilpasse sin organisation og sin medarbejderkreds. Vi er jo en ordreproducerende virksomhed, så vi er underlagt, at vores kunder har travlt og har et behov. Og vi kan ikke altid styre vores arbejdsbyrde. Og det er rigtig fedt, når man får mere arbejde, og man skal ansætte nogle.

- Men det går også nogle gange den anden vej, og så er vi nødt til at tilpasse organisationen, og det er uden sammenligning den sværeste øvelse. Det er ikke ensbetydende med, at jeg ikke får det gjort, men det gør ondt, og det er hårdt og opslidende.

8. Hvad er dit bedste karriereråd?

- Det er at være tro mod dit koncept og dine værdier. Man vil opleve gennem sin karriere, at det svinger lidt, og man har lyst til at stikke i en ny kurs. Måske konkurrenten opfinder noget, som fungerer godt for dem, og så har man lyst til at gøre det samme. Men man skal passe på, at man ikke bliver forblændet af andres lykke og uheld.

- Man skal holde fast i de værdier, der betyder noget for en. Det er også dem, der skal bære dig, når du kommer fremad. Du kan ikke skifte dine værdier og dit koncept undervejs. Du er nødt til at holde fast. Det er i hvert fald det, jeg har lært undervejs, og det må man gerne tage som et godt råd, for det er lidt hårdt at skulle prøve det.

9. Hvad er det næste mål for dig?

- På den korte bane er målet for EMS, at vi lykkes med den kæmpe store fabriks- og kontorudvidelse, vi er i gang med. Mit mål er, at vi kommer godt på plads i kontorbygningen til sommer og på værkstederne, der er færdige i næste uge. Jeg tror, det er noget, der kan være med til at bære virksomheden fremad.

- På den lidt længere bane er mit mål yderligere udvidelser af forretningen med opkøb af en anden virksomhed.

Et nationalt center for grøn energi og sektorkobling skal være Sydjyllands mest markante bidrag til, at Danmark får en grønnere og mere bæredygtig energisektor og når sit klimamål i 2030. Sådan lyder planerne fra konsortiet bag det sydjyske erhvervsfyrtårn, som Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse nu støtter med 105,3 mio. kr. fra REACT-EU. Foto: Christer Holte/Business Esbjerg

Sydjyllands erhvervsfyrtårn skal gøre virksomhederne mere konkurrencedygtige

Danmark er i gang med at udvikle otte lokale erhvervsfyrtårne, der bygger på lokale styrker og potentialer. I Sydjylland skal fyrtårnet derfor gøre landsdelen til en international grøn energimetropol.

- Det kommer til at sætte baren for, hvordan Danmark og resten af verden kommer til at udvikle sig på området. Det kommer til at sætte landsdelen på verdenskortet, lyder det fra Glenda Napier, CEO i Energy Cluster Denmark.

Med denne artikel søger Erhvervsliv Esbjerg en forklaring på, hvordan projektet kan komme til at have en positiv effekt på virksomhederne, der skal teste og lave demonstrationscases af de teknologiske løsninger, som skal få fremtidens energisystemer til at lykkes.

Erhvervsliv Esbjerg giver dig med denne artikel indsigt i, hvilken betydning Sydjyllands fyrtårnsprojekt får for landsdelen og ikke mindst de involverede virksomheder.

FYRTÅRNE: Sydjylland skal være en international grøn energimetropol, men hvad betyder det for landsdelen og ikke mindst virksomhederne?

Det er et stort offentlig-privat konsortium, der står bag det ambitiøse fyrtårnsprojekt, der skal brande landsdelen som førnævnte. Det indebærer tre områder: Et nationalt center på tværs af landsdelens universiteter, der skal danne rammerne om vidensudvikling, opkvalificering af arbejdskraft samt tests og demonstrationscases af de teknologiske løsninger, der skal få fremtidens energisystemer til at lykkes.

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse støtter nu projektet med 105,3 mio. kroner fra React-EU.

Men for at det kan lykkes, bliver vi der brug for sektorkobling. Fremtidens energisystem skal kunne håndtere store udsving i produktionen af vedvarende energi. For at gennemføre omstillingen omkostningseffektivt kræver det en udnyttelse af synergierne imellem forsyningssektorerne (el, varme, gas og vand) og imellem forsyninger og kunder.

Om erhvervsfyrtårnene

 • I foråret 2021 kom de regionale vækstteams med anbefalinger til regeringen om, hvordan man med udgangspunkt i lokale styrker og potentialer kan udvikle otte lokale erhvervsfyrtårne, der fremtidssikrer danske styrkepositioner, skaber vækst og sikrer arbejdspladser.
 • I september 2021 indgik Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse en aftale med erhvervsministeren om at følge op på anbefalingerne fra de regionale vækstteams og udmønte midlerne fra REACT-EU til de lokale erhvervsfyrtårne.
 • Med aftalen af 6. december 2020 om Stimuli og grøn genopretning er der afsat 500 mio. kroner fra REACT-EU til opfølgning på anbefalingerne fra de regionale vækstteams. Endvidere har Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse afsat 95 mio. kroner til udvikling af de otte lokale erhvervsfyrtårne. Disse midler blev 1. oktober 2021 udbudt i åben konkurrence på tværs af landsdele med et overordnet krav om geografisk balance i fordelingen af midler.
 • Du kan læse mere her.

Med sektorkobling kan vi flytte energi imellem sektorer, og vi kan fremskynde eller udskyde forbrug. Det betyder, at vi skal finde løsninger på, hvordan vi kan omdanne grøn energi til effektivt forbrug såsom at genanvende overskudsvarme.

- Arbejdet kommer til at ske og vokse ud fra Sydjylland, fordi det er det, virksomhederne i det sydjyske er særligt gode til. Det, fyrtårnet skal, er at få nogle konkrete tests og demonstrationscases, der er verdensførende ud blandt de sydjyske virksomheder. Det kommer til at sætte baren for, hvordan Danmark og resten af verden kommer til at udvikle sig på området, siger CEO i Energy Cluster Denmark, Glenda Napier, og tilføjer:

- Det, at vi har fået tilsagn på de her millioner (105 millioner kroner red.) muliggør, at satsningen kommer ud i konkrete projekter ude i konkrete virksomheder, der kan realisere ambitionerne. Vi skal have brugt pengene inden juli 2023, så inden for halvandet år kommer vi til at udføre tests og demonstrationscases i Fredericia, Esbjerg, Sønderborg og lidt forskellige andre steder. Det kommer til at sætte landsdelen på verdenskortet.

Fyrtårnet gavner virksomhederne

Det er dog ikke kun landsdelen, der kommer til at få gavn af projektet. Det kommer også til at mærkes på virksomhedsniveau.

- Der er stadig nogle detaljer, der skal pudses af, men projektet betyder, at virksomhederne med de offentlige midler får accelereret deres investeringer i tests og demonstrationscases. De kommer et hestehoved foran konkurrenter i andre lande. Så de får øget deres konkurrenceevne gennem projektet, siger Glenda Napier.

Om Sydjyllands erhvervsfyrtårn

 • Det nye konsortium bag det sydjyske fyrtårn for grøn energi- og sektorkobling er et offentlig-privat partnerskab, der er sammensat af en lang række offentlige aktører, private virksomheder, organisationer og videninstitutioner. Energiklyngen Energy Cluster Denmark og organisationen work-live-stay er ansøgere til bevillingen.
 • I foråret anbefalede det regionale vækstteam for Sydjylland regeringen at udvikle centret, der bygger på landsdelens styrkeposition inden for grøn energi. Nu går et bredt konsortium med offentlige aktører, virksomheder og videninstitutioner i gang med arbejdet. Dermed skabes fysiske rammer for udvikling, test og demonstration af fremtidens grønne teknologier, herunder i relation til Power2X og integrerede energisystemer.
 • Læs mere her.

Derudover vil det gavne virksomhederne, at projektet har fokus på at opkvalificere arbejdskraften til at kunne arbejde indenfor morgendagens energisystem.

Ligesom det får stor betydning for virksomhederne, at Syddansk Universitet og Aalborg Universitet kommer til at samle og udvikle viden inden for grøn energi og sektorkobling sammen. Den viden vil dryppe ned i virksomhederne, lyder det.

- Jeg synes, at virksomhederne med fyrtårnet får bedre muligheder for at lave investeringer, de ellers ikke ville, eller kunne have lavet, de får opkvalificeret deres arbejdskraft, og de får ny og uvurderlig viden, afslutter Glenda Napier.

I forbindelse med processen, der skal føre til en ny brandingstrategi for Esbjerg by, arbejdes der nu videre med at gøre byen til en kulturel oplevelsesby. Blandt ideerne har været at genbruge en gammel olierig, og som flere foreslår placeret ved Dokken. Foto: JydskeVestkysten

Seneste nyt fra Esbjergs Erhvervsliv

Norske Quantafuel har indgået kontrakt med tyske Eggersmann i forbindelse med levering af affaldsbehandlingsanlæg til den 750 millioner kroner dyre fabrik, der kommer til Veldbæk.

Esbjergs tidligere mangeårige havnedirektør, er en af personerne bag tænketanken Fair Maritime, der vil skabe 'en modvægt til rederiernes lobbyvirksomhed i interesseorganisation Danske Rederier'.

Esbjerg oplever stor mangel på lærlinge, mens landets fire største byer mangler pladser til deres mange lærlinge.

Esbjerg som kultur- og oplevelsesby kan komme til at omfatte genbrug af en olierig til hotel, restaurant og events.

Her får du fire udvalgte historier fra byens virksomheder.

Ny samarbejdspartner i opførelsen af 750 mio. kroner fabrik

Den tyske koncern Eggersmann nord for Bielefeld, som er en førende leverandør af affaldsbehandlingsanlæg, har indgået en kontrakt med norske Quantafuel, som vil bygge sin 750 millioner kroner dyre fabrik med et af de største plastaffaldssorteringsanlæg i Europa ved Veldbæk syd for Esbjerg.

I en pressemeddelelse oplyser Quantafuel, at udviklingen af fabrikken ved Esbjerg skrider planmæssigt frem, og at kontrakten med Eggersmann også omfatter ingeniørarbejde, ligesom aftalen sikrer Quantafuels tidsplan.

Oprindeligt skulle byggeriet af den store fabrik været påbegyndt i efteråret, men projektdirektør Erik Rynning oplyser, at byggestart bliver til sommer, mens fabrikken, der bliver et stort danske knudepunkt for plastaffaldssortering med markant bidrag til EU's og Danmark genanvendelsesmål, vil kunne tages i drift i andet halvår af 2023. Du kan læse mere her.

Tidligere havnedirektør med i kritisk tænketank

Ole Ingrisch, Esbjergs tidligere mangeårige havnedirektør, er en af personerne bag en ny tænketank, som går i kødet på den magtfulde organisation Danske Rederier, herunder A.P. Møller-Mærsk. Det skriver JydskeVestkysten.

Tænketanken Fair Maritim oplyser i en pressemeddelelse, at den vil skabe en modvægt til rederiernes lobbyvirksomhed i interesseorganisationen Danske Rederier. Fair Maritim oplyser desuden, at den vil arbejde for at påpege de reelle forhold igennem analyser, udbredelse af resultaterne ved informationsmøder, igennem medier, via en aktiv hjemmeside og politisk lobbyvirksomhed.

Foruden Ole Ingrisch er stifterne bag Fair Maritim Henrik Berlau – forhenværende formand for Sømændenes Forbund, Kurt Rye Damkjær, forhenværende rektor for den maritime uddannelsesinstitution SIMAC, og Niels Tolstrup, tidligere General Manager, Blue Water Shipping.

Esbjerg mangler lærlinge, mens de større byer har for få pladser

VVS-branchen, elektrikerne og de mange store stål- og smedevirksomheder i Esbjerg-området mangler kvalificerede lærlinge. Helt modsat er det i de fire største byer i Danmark. Her er der mangel på lærepladser til de unge, der vil uddanne sig til håndværkere.

Manglen på lærlinge i Esbjerg kan ifølge organisationen SMVDanmark skyldes flere ting: Afstanden kan afskrække unge uden læreplads i de fire største byer fra at søge en af de ledige lærepladser i Esbjerg. Og de unge vælger måske uddannelser, hvor der ikke er så mange ledige lærepladser - og jobs senere. Det skriver JydskeVestkysten.

- Generelt er der for få unge, der vælger en erhvervsuddannelse. Det vil medføre mangel på faglærte i fremtiden, siger Kasper Munk Rasmussen, uddannelsesansvarlig ved SMVDanmark.

Skrottet olierig som kulturcenter, hotel og restaurant

Esbjerg skal i fremtiden fokusere på oplevelser og kultur, baseret på byens DNA som havneby og bæredygtig by. I processen mod at finde byens DNA har adskillige kreative og spændende forslag været på bordet, hvor særligt et er opsigtvækkende.

En gennemgang af referater og plancher fra de mange grupper, som har været med i processen, viser, at der har været udpræget fokus på at få skabt forbindelse mellem by og havn og dernæst Esbjerg Strand. Det skriver JydskeVestkysten.

En idé til at lykkes med den opgave lyder på at genbruge en olierig til forskellige formål (hotel, restaurant, events, museum, experimentarium). I placeringen af riggen er der fortrinsvis blevet peget på Dokhavnen og Dokken, hvor der også tænkes aktiviteter indenfor kultur og socialt liv samt broforbindelse til Fanø-færgen og mulighed for koncerter på en scene i havnebassinet.

Den endelige og nye brandingstrategi for Esbjerg by ventes at være klar i slutningen af april.