Webudvikleren Jakob er mentor for at holde fingeren på byens udviklingspuls
For den 32-årige webudvikler Jakob Hübschmann Pettit gav Esbjerg den luft, han manglede for at finde sin plads i verden. Det har betydet, at han i dag gerne vil give noget tilbage til byens udvikling, men hvordan gør man det?
Svaret har han fundet i Education Esbjergs mentorprogram. Til daglig arbejder han som webudvikler ved NiceHair og har været der i halvandet år, og siden november har han brugt en del af sin arbejdstid sammen med Daniel, der studerer webudvikling på Erhvervsakademi SydVest.
Mentorforløbet har ifølge Jakob Hübschmann Pettit ikke kun gavnet hans mentee - men også ham selv.
- Jeg får vendt tingene på hovedet og set det i et nyt relief. Når Daniel har stillet nogle spørgsmål, jeg ikke lige kan svare på, så udfordrer det jo også mig til at udvikle min viden. Men på mange måder må der også være noget fedt i at have en ansat, som også engagerer sig på denne måde med at give lidt tilbage, siger han.
Læs med i denne artikel, hvor vi dykker dybere ned i, hvorfor Jakob Hübschmann Pettit føler, at han med dette mentorforløb kan give noget tilbage til Esbjerg, samt hvordan også han lærer noget af forløbet.
MENTOR: Det er knap 3,5 år siden, at den nu 32-årige Jakob Hübschmann Pettit kunne kalde sig færdiguddannet webudvikler fra Erhvervsakademi SydVest. I to år arbejdede han som softwareudvikler, men det seneste 1,5 år har han været webudvikler ved NiceHair.
Han er en mand, der har været vidt omkring, men i Esbjerg fandt han sin rette hylde. Han kommer oprindeligt fra New Zealand, men i mange år boede han på Fanø, inden han tog en tur til Sydfyn, tilbage til New Zealand, en smuttur til København for til sidst at lande på Erhvervsakademi SydVest i Esbjerg.
Esbjerg gav ham den luft, han havde brug for, så han kunne finde sin vej i livet, og nu er han klar til at give tilbage. Derfor har han siden november sidste år været mentor gennem Education Esbjergs mentorprogram for Daniel, der studerer webudvikling på Erhvervsakademi SydVest.
- Jeg har flakket rundt lidt forskellige steder, men da jeg kom tilbage herovre, hvor der er luft, fandt jeg ud af, hvad jeg skulle med mit liv. Byen har udviklet mig, og derfor vil jeg gerne være med til at udvikle den. Og jeg synes, det er fedt at være med til den udvikling, byen er i gang med, siger han.
Den hjælp han selv savnede
Jakob Hübschmann Pettit havde ikke selv hørt om mentorprogrammet, før en af hans tidligere undervisere rakte ud til ham og anbefalede ham til rollen.
- Jeg havde selv valgt at gøre det, hvis jeg vidste, det var der, men det gjorde jeg ikke. Jeg kan godt lide at møde nye mennesker, og jeg synes, det er fedt at give lidt tilbage. Min primære motivation var, at jeg savnede noget lignende, da jeg gik på uddannelsen. Noget viden om hvordan fremtiden ser ud, karriereudsigter, hvordan man finder arbejde, praktikplads og lignende.
- Det var et ret hurtigt ja at sende afsted. Jeg savnede det, så det er fedt, at jeg kan bidrage med den service eller støtte til andre. Jeg har også allerede takket ja til at fortsætte som mentor i næste runde.
Om Education Esbjergs mentorprogram
I Education Esbjerg har man under initiativet Student In Business (SIBU) tiltaget Student in Business Mentorprogram, hvor de matcher studerende, der mangler 6 - 24 måneder af deres videregående uddannelse med mentorer fra erhvervslivet med 2 - 8 års erhvervserfaring.
Gennem netværksmøder, samtaler, sparring og erfaringsudveksling skal mentorprogrammet sikre en bedre overgang fra studieliv til arbejdsliv for den studerende.
Mentorprogrammet giver mentoren mulighed for at prøve kræfter med 1 – 1 sparring, at udvide sit netværk blandt andre mentorer og at hjælpe en studerende godt på vej i vedkommendes kommende karriere.
Dette bidrager til at gøre Esbjerg til en mere attraktiv uddannelsesby og til at sikre kvalificeret arbejdskraft til arbejdsmarkedet i Sydvestjylland.
Som mentor for Daniel er der mange ting, han kan og har hjulpet med. Det er både helt lavpraktisk i form af hjælp til at skrive cv, gennemgå de koder Daniel har skrevet til opgaver, hjælp til hvordan man bedst præsenterer sig til en jobsamtale og lignende.
Men forholdet mellem mentee og mentor er meget mere end det.
- Jeg tror, det er rart at have en at læne sig op ad, der har været det samme igennem i forhold til uddannelse og karriere. Min personlige erfaring er, at det er en meget usikker tid. Det er det samme felt, man selv har navigeret i.
- Daniel har også spurgt ind til, hvad jeg ville ønske, jeg havde lært mere om på uddannelsen, så han selv kan dykke ned i det. Mentorforløbet giver en ret rig mulighed for selvforbedring på den måde. Hvor dybt, man så dykker ned i det, er op til en selv, men det er en kæmpe fordel. Jeg kan hjælpe med alt det, jeg selv ville ønske, jeg havde vidst.
Et plus personligt, fagligt og for virksomheden
Jakob Hübschmann Pettits rolle som mentor gavner udover Daniel også ham selv og NiceHair. Som den 32-årige mentor påpeger, så mener han, at mentorforløbet bekræfter udtrykket, at man først er dygtig til noget, når man kan lære det fra sig, og på den måde er det en smule selvbekræftende for ham at medvirke i programmet.
- Jeg får vendt tingene på hovedet og set det i et nyt relief. Når Daniel har stillet nogle spørgsmål, jeg ikke lige kan svare på, så udfordrer det jo også mig til at udvikle min viden. En dag er spildt, hvis man ikke har undersøgt et eller andet, man ikke kendte til på forhånd. Så jeg betragter det mest som en læremulighed og synes, det er fedt at blive udfordret på måder, som man måske ikke gør i sin dagligdag. Og så får man mulighed for at netværke med de andre mentorer.
Du eller din ansatte kan også blive mentor
Education Esbjerg søger lige nu virksomheder og mentorer til at være med næste omgang, der starter til november 2022.
Tilmeldingsperioden for at være mentor løber frem til den 1. juli. 2022. Og man kan tilmelde sig lige her.
Har man spørgsmål kan man henvende sig til HR-Partner Anne Sofie Skou Jessen, aj@educationesbjerg.com eller kommunikations- og marketingsleder Camilla Hansen, ch@educationesbjerg.com
Du kan læse mere om mentorprogrammet her.
Det kommer ligeledes NiceHair til gode på forskellige måder. Både at Jakob Hübschmann Pettits faglighed bliver udfordret og udviklet men også hans engagement i lokallivet.
Udover at være mentor holder han også af og til foredrag på Erhvervsakademi SydVest. Begge dele spreder budskabet om NiceHair som arbejdsplads, og det ser han som et unikt og spændende rekrutteringsværktøj.
- Man har fingeren på pulsen i forhold til de dygtige folk i branchen. Og som mentor kommer man lidt tættere på livet af en enkelt studerende. For vores vedkommende har det også gavnet både mig og NiceHair, at Daniel og jeg har talt om nye teknologier eller tilgange, vi måske ikke lige havde fanget. Vi er gode til at opsøge nye muligheder, men man kan ikke være med på det hele i tech, så det er fedt, at jeg kan undersøge nogle af de teknologier, Daniel snakker om, og eventuelt pitche dem til teamet.
- Men på mange måder må der også være noget fedt i at have en ansat, som også engagerer sig på denne måde med at give lidt tilbage. Der er ingen tvivl om, at det også gavner NiceHair. Jeg tror nemlig også, det er et spørgsmål om at videreudvikle sig som ansat ved, at man er ude at engagere sig på den her måde i lokalmiljøet.
At have fingeren på pulsen
For Jakob Hübschmann Pettit er det at være mentor lig med netop at engagere sig i lokalområdet. Og lige nu sker der store forandringer i Esbjerg - særligt i forhold til uddannelses- og karrieremuligheder. Derfor mener han, det er endnu vigtigere at deltage i mentorforløbet.
- Esbjerg er jo ved at udvikle sig til en ret fed karriere- og studieby, og det skal vi bare støtte op om. At være mentor er en fantastisk måde at gøre Esbjerg mere imødekommende over for både studerende fra udlandet og personer, der ikke har Esbjerg som deres første valg.
- Det er på mange måder en rigtig fed måde at have fingeren på pulsen med byens udvikling. Og det kan man lynhurtigt gå glip af, når man ikke går på en skole med 2000 mennesker, men man sidder på en arbejdsplads med andre, der laver det samme. Ens perspektiv bliver måske ikke udfordret på samme måde.
Udover selv at have skrevet sig op som mentor til næste runde, har han anbefalet til sit netværk - og anbefaler det her til alle andre. Flere af hans bekendte går i dag og overvejer, om de skal følge trop, for som den 32-årige mentor siger:
- Vi lærer jo alle sammen noget af det. Det bliver stillet op i paradigmerne med mentee og mentor, men det er i virkeligheden en tovejs-ting, og jeg synes, det ville være en skam at takke nej til noget så spændende.