Få de studerendes bud: SDU hjælper lokale virksomheder med markedsføring
Der er mange måder, hvorpå man kan komme i kontakt med den kommende arbejdskraft. Der er også mange måder, hvorpå den kommende arbejdskraft kan hjælpe de lokale virksomheder.
De studerende kan nemlig bidrage med et nyt perspektiv og anderledes løsninger på (gamle) problemstillinger. Det giver samtidig noget tilbage til de studerende, der får fingrene i jorden og brugt teorien i praksis.
Derfor inviterer underviser og forsker på Syddansk Universitet, Yingkui Yang, hvert år lokale virksomheder ind i auditoriet i sit marketing-fag på Erhvervsøkonomi, HA.
Virksomhederne præsenterer sig selv og de problemstillinger, de søger hjælp til, og efterfølgende kan de studerende vælge, hvilken virksomhed/case de vil arbejde med.
En af virksomhederne, der medvirker i år, er Sportspark Blaavandshuk. Derfor bevæger vi os en smule uden for kommunegrænsen i dagens anledning for at give det bedst mulige indblik i, hvilken gavn man som virksomhed kan have af at deltage i samarbejdet.
CASE: Syddansk Universitet udbyder et bredt udvalg af uddannelser fordelt over landet. Flere af dem finder man i Esbjerg - heriblandt Erhvervsøkonomi, HA. Og hvorfor er netop denne uddannelse særligt relevant for det lokale erhvervsliv?
Det er den, fordi underviser og forsker Yingkui Yang har gjort det til en del af undervisningen at invitere virksomheder fra Esbjerg og nærliggende byer ind i auditoriet til gavn for både studerende og virksomheder.
På semesteret i år er det blandt andet virksomheden Sportspark Blaavandshuk, som er placeret i Oksbøl, der deltager i samarbejdet. Det har de ifølge halinspektør Thomas Nyholm gjort i omkring tre år.
- Vi har været et traditionelt idrætscenter, men hele den her branche udvikler sig hele tiden og især her i Vestjylland, hvor tilskuddene falder, og der bliver stillet større krav til, at vi tjener egne penge. Det betyder, at vi er nødt til at blive mere kommercielle, så vi har i løbet af de omkring otte år været på den her rejse fra traditionelt idrætscenter til en kommerciel aktør, forklarer han om deres begrundelse for at deltage i samarbejdet og uddyber:
- Det betyder, at vi lige pludselig har brug for nogle kompetencer, som vi ikke selv har. Vi er stadigvæk ikke så store, at vi kan ansætte en markedsføringskonsulent eller fuldtidsmedarbejder på det her område. Derfor er samarbejdet med Syddansk Universitet en rigtig god hjælp for os i forhold til nogle af de største problemstillinger, vi har, så vi kan få nogle gode løsninger fra de studerende.
De studerendes valg
Samarbejdet fungerer for Sportspark Blaavandshuk ved, at Thomas Nyholm bliver inviteret ind til en af undervisningstimerne. Her starter han med at holde et oplæg om virksomheden, samt de udfordringer de står overfor som branche.
Til sidst præsenterer han en eller to problemstillinger, som virksomheden har brug for hjælp med. Hvert semester er der andre virksomheder med, der gør det samme. Når alle virksomhederne har fremlagt, kan de studerende vælge, hvilken case de vil arbejde med.
Samarbejde med SDU om marketing
- Syddansk Universitets underviser og forsker Yingkui Yang inviterer hvert semester lokale virksomheder ind i sine fag.
- I sit Marketing-fag på Erhvervsøkonomi, HA præsenterer virksomhederne for eksempel en case, som de studerende skal arbejde med gennem semesteret.
- Det bliver i sidste ende til en konkret handlingsplan, som virksomhederne kan tage med sig hjem.
- Har du lyst til at høre mere om samarbejdet, kan du kontakte Yingkui Yang på yya@sam.sdu.dk eller +45 6550 1527.
Man kan som virksomhed derfor ikke vide sig sikker på, om de studerende vælger ens case, men til gengæld er man garanteret engagement fra de studerende, der vælger ens virksomhed.
Som Thomas Nyholm siger, har det endnu ikke været et problem for dem at finde interessante problemstillinger for de studerende. Derfor har de allerede i år flere grupper i gang med at finde løsninger til virksomheden.
- De har allerede kontaktet os, og min kollega har stillet op til interview med dem. Vi er i løbende kontakt og dialog med dem. Vi stiller os gerne til rådighed, så de har de bedste muligheder, så vi vil gerne bruge noget tid på det.
En indgang til den kommende arbejdskraft
Det resulterer altså i en konkret handlingsplan, som virksomhederne kan tage med hjem og bruge, som de har lyst.
- Årsagen til, at vi nyder så godt af samarbejdet, er, at det virkelig giver os noget brugbart. Vi kan selvfølgelig ikke bruge alt, hvad de kommer med, men vi bruger de løsninger, vi kan.
Derudover understreger Thomas Nyholm, at det ikke kun er virksomhederne, der får gavn af samarbejdet. Det gavner også den kommende arbejdskraft i form af de studerende.
- Det har resulteret i nogle spændende besvarelser og løsninger på nogle af de problemer, vi har stillet, men det har også resulteret i, at vi i to af de tre år har haft en praktikant fra faget efterfølgende. En af dem har vi ansat som studentermedhjælper bagefter. Han var her, til han var færdig med uddannelsen og skulle videre.
- Det var også lidt det, jeg havde håbet på, at man kunne hjælpe de studerende med relevant studiejob og samtidig få fat i nogle studerende, der er dygtige. Og dem vi har haft i praktik er super dygtige. Så på den måde har det givet noget ekstra til både os og dem.
Derfor er det også Thomas Nyholms klare opfordring, at man som virksomhed bør deltage i samarbejdet med Yingkui Yang og Syddansk Universitet.
- Det er min anbefaling at være med i sådan et forløb her. Man skal som virksomhed huske, at der er ingen forpligtelser. Det koster ikke andet end en medarbejder, der kan foretage præsentationen en gang om året og så svare på nogle mails og spørgsmål fra de studerende. Ellers er der ingen forpligtelser. Du er hverken forpligtet til at ansætte nogle i praktik eller som studentermedhjælper eller bruge de løsninger, de studerende kommer frem til.
- For os er det noget ekstra, fordi vi kan se, det giver mening. Men vi har for eksempel også sagt nej til nogle, der gerne ville i praktik. Det er det, jeg tænker, der kan skræmme andre væk, men det her set up fungerer rigtig godt. Og uanset hvad får man nogle nye perspektiver på tingene, og det kan være rart med et par friske øjne, når man har gået i den samme trummerum.