Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Esbjerg i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Thomas Nyholm er halinspektør i Sportspark Blaavandshuk. Her ses han med centerleder Helle Dahl (tv.) og Karina Damgård Rindal, der forpagter caféen i Sportspark Blaavandshuks idrætsanlæg i Oksbøl. Foto: Morten Nielsen

Mangler din markedsføring et nyt perspektiv?

Hvornår har du sidst fået nye øjne på din virksomheds markedsføringsstrategi? Og har du nogensinde overvejet, om det måske er Esbjergs studerendes øjne, du skal bruge?

I dagens nyhedsbrev introducerer vi dig for et særligt marketing-fag på Syddansk Universitet Esbjergs Erhvervsøkonomi, HA. Det er underviser og forsker Yingkui Yang, der står i spidsen for det, og han samarbejder hvert år med lokale virksomheder i faget.

I år er en af dem Sportspark Blaavandshuk, så selvom de er placeret i Oksbøl, har vi i dagens anledning taget dem med i nyhedsbrevet for at give dig den bedst mulige indsigt i, hvorfor det kan være relevant for din virksomhed.

Vi har også samlet en liste med erhvervspersonerne fra JydskeVestkystens liste over de mest magtfulde personer i Esbjerg for at give dig et overblik. Er din kollega, samarbejdspartner eller konkurrent mon med på listen?

Del meget gerne nyhedsbrevet her med dem, det kunne være relevant for, og har du lyst, kan du følge med på Linkedin.

God fornøjelse med læsningen!

Billede af Ditte Irene Knudsen
Billede af skribentens underskrift Ditte Irene Knudsen Erhvervsjournalist
For Thomas Nyholm er det også personligt motiveret, at Sportspark Blaavandshuk samarbejder med Syddansk Universitet. Han har selv læst en kandidat på universitetet og husker selv, hvor vigtigt og spændende det er at være i praktik og arbejde med virkelige cases. Her ses han med centerleder Helle Dahl. Foto: Morten Nielsen

Få de studerendes bud: SDU hjælper lokale virksomheder med markedsføring

Der er mange måder, hvorpå man kan komme i kontakt med den kommende arbejdskraft. Der er også mange måder, hvorpå den kommende arbejdskraft kan hjælpe de lokale virksomheder.

De studerende kan nemlig bidrage med et nyt perspektiv og anderledes løsninger på (gamle) problemstillinger. Det giver samtidig noget tilbage til de studerende, der får fingrene i jorden og brugt teorien i praksis.

Derfor inviterer underviser og forsker på Syddansk Universitet, Yingkui Yang, hvert år lokale virksomheder ind i auditoriet i sit marketing-fag på Erhvervsøkonomi, HA.

Virksomhederne præsenterer sig selv og de problemstillinger, de søger hjælp til, og efterfølgende kan de studerende vælge, hvilken virksomhed/case de vil arbejde med.

En af virksomhederne, der medvirker i år, er Sportspark Blaavandshuk. Derfor bevæger vi os en smule uden for kommunegrænsen i dagens anledning for at give det bedst mulige indblik i, hvilken gavn man som virksomhed kan have af at deltage i samarbejdet.

Erhvervsliv Esbjerg giver dig her indsigt i, hvad det giver de studerende samt lokale virksomheder, at underviser ved Syddansk Universitet, Yingkui Yang, hvert år inviterer virksomheder ind i sit marketing-fag på Erhvervsøkonomi, HA.

CASE: Syddansk Universitet udbyder et bredt udvalg af uddannelser fordelt over landet. Flere af dem finder man i Esbjerg - heriblandt Erhvervsøkonomi, HA. Og hvorfor er netop denne uddannelse særligt relevant for det lokale erhvervsliv?

Det er den, fordi underviser og forsker Yingkui Yang har gjort det til en del af undervisningen at invitere virksomheder fra Esbjerg og nærliggende byer ind i auditoriet til gavn for både studerende og virksomheder.

På semesteret i år er det blandt andet virksomheden Sportspark Blaavandshuk, som er placeret i Oksbøl, der deltager i samarbejdet. Det har de ifølge halinspektør Thomas Nyholm gjort i omkring tre år.

- Vi har været et traditionelt idrætscenter, men hele den her branche udvikler sig hele tiden og især her i Vestjylland, hvor tilskuddene falder, og der bliver stillet større krav til, at vi tjener egne penge. Det betyder, at vi er nødt til at blive mere kommercielle, så vi har i løbet af de omkring otte år været på den her rejse fra traditionelt idrætscenter til en kommerciel aktør, forklarer han om deres begrundelse for at deltage i samarbejdet og uddyber:

- Det betyder, at vi lige pludselig har brug for nogle kompetencer, som vi ikke selv har. Vi er stadigvæk ikke så store, at vi kan ansætte en markedsføringskonsulent eller fuldtidsmedarbejder på det her område. Derfor er samarbejdet med Syddansk Universitet en rigtig god hjælp for os i forhold til nogle af de største problemstillinger, vi har, så vi kan få nogle gode løsninger fra de studerende.

De studerendes valg

Samarbejdet fungerer for Sportspark Blaavandshuk ved, at Thomas Nyholm bliver inviteret ind til en af undervisningstimerne. Her starter han med at holde et oplæg om virksomheden, samt de udfordringer de står overfor som branche.

Til sidst præsenterer han en eller to problemstillinger, som virksomheden har brug for hjælp med. Hvert semester er der andre virksomheder med, der gør det samme. Når alle virksomhederne har fremlagt, kan de studerende vælge, hvilken case de vil arbejde med.

Samarbejde med SDU om marketing

  • Syddansk Universitets underviser og forsker Yingkui Yang inviterer hvert semester lokale virksomheder ind i sine fag.
  • I sit Marketing-fag på Erhvervsøkonomi, HA præsenterer virksomhederne for eksempel en case, som de studerende skal arbejde med gennem semesteret.
  • Det bliver i sidste ende til en konkret handlingsplan, som virksomhederne kan tage med sig hjem.
  • Har du lyst til at høre mere om samarbejdet, kan du kontakte Yingkui Yang på yya@sam.sdu.dk eller +45 6550 1527.

Man kan som virksomhed derfor ikke vide sig sikker på, om de studerende vælger ens case, men til gengæld er man garanteret engagement fra de studerende, der vælger ens virksomhed.

Som Thomas Nyholm siger, har det endnu ikke været et problem for dem at finde interessante problemstillinger for de studerende. Derfor har de allerede i år flere grupper i gang med at finde løsninger til virksomheden.

- De har allerede kontaktet os, og min kollega har stillet op til interview med dem. Vi er i løbende kontakt og dialog med dem. Vi stiller os gerne til rådighed, så de har de bedste muligheder, så vi vil gerne bruge noget tid på det.

En indgang til den kommende arbejdskraft

Det resulterer altså i en konkret handlingsplan, som virksomhederne kan tage med hjem og bruge, som de har lyst.

- Årsagen til, at vi nyder så godt af samarbejdet, er, at det virkelig giver os noget brugbart. Vi kan selvfølgelig ikke bruge alt, hvad de kommer med, men vi bruger de løsninger, vi kan.

Derudover understreger Thomas Nyholm, at det ikke kun er virksomhederne, der får gavn af samarbejdet. Det gavner også den kommende arbejdskraft i form af de studerende.

- Det har resulteret i nogle spændende besvarelser og løsninger på nogle af de problemer, vi har stillet, men det har også resulteret i, at vi i to af de tre år har haft en praktikant fra faget efterfølgende. En af dem har vi ansat som studentermedhjælper bagefter. Han var her, til han var færdig med uddannelsen og skulle videre.

- Det var også lidt det, jeg havde håbet på, at man kunne hjælpe de studerende med relevant studiejob og samtidig få fat i nogle studerende, der er dygtige. Og dem vi har haft i praktik er super dygtige. Så på den måde har det givet noget ekstra til både os og dem.

Derfor er det også Thomas Nyholms klare opfordring, at man som virksomhed bør deltage i samarbejdet med Yingkui Yang og Syddansk Universitet.

- Det er min anbefaling at være med i sådan et forløb her. Man skal som virksomhed huske, at der er ingen forpligtelser. Det koster ikke andet end en medarbejder, der kan foretage præsentationen en gang om året og så svare på nogle mails og spørgsmål fra de studerende. Ellers er der ingen forpligtelser. Du er hverken forpligtet til at ansætte nogle i praktik eller som studentermedhjælper eller bruge de løsninger, de studerende kommer frem til.

- For os er det noget ekstra, fordi vi kan se, det giver mening. Men vi har for eksempel også sagt nej til nogle, der gerne ville i praktik. Det er det, jeg tænker, der kan skræmme andre væk, men det her set up fungerer rigtig godt. Og uanset hvad får man nogle nye perspektiver på tingene, og det kan være rart med et par friske øjne, når man har gået i den samme trummerum.

Hvilke erhvervspersoner er med på JydskeVestkystens magtliste fra Esbjerg? Vi har samlet navnene her. Collage: JydskeVestkysten

Hvilke erhvervspersoner har mest magt i Esbjerg?

Har du læst med i JydskeVestkysten i løbet af de seneste par uger, for så er du nok faldet over listen over Esbjergs 50 mest magtfulde personer.

Blandt dem er med god grund en masse dygtige og indflydelsesrige erhvervspersoner. Derfor har vi her samlet en oversigt med de 23 erhvervspersoner, der pryder JydskeVestkystens liste.

I toppen rangerer navne som Peter Kirk Larsen og Søren N. Thomsen, mens man også finder navne som Poul Jensen og Villemoes-familien på listen.

Erhvervsliv Esbjerg har samlet de mest magtfulde erhvervspersoner i Esbjerg fra JydskeVestkystens magtliste, der er blevet offentliggjort i etaper siden slutningen af april.

ERHVERVSPERSONER: JydskeVeskysten påbegyndte i slutningen af april en liste over de mest magtfulde personer i Esbjerg. Listen dækker over 50 personer og rummer alt fra provste og politikere til bestyrelsesformænd og direktører.

Derfor har vi her samlet de personer fra listen, der stammer fra det lokale erhvervsliv for at give dig et overblik over, hvem af dine kolleger, samarbejdspartnere eller konkurrenter, der er på listen.

Under hvert billede finder du en kort gengivelse af JydskeVestkystens begrundelse for placeringen, og udfor hvert navn står et tal. Det er placeringen på den samlede magtliste. Du kan finde nummer 50-41, 40-31, 30-21, 20-11 og 10-1 her.

3. Peter Kirk Larsen, advokat og ejer, Kirk Larsen & Ascanius

Hvorfor: Meget få i Esbjerg kan løfte telefonen og få de helt store ting til at ske som Peter Kirk Larsen. Blandt andet danner Peter Kirk Larsen en særdeles magtfuld trio omkring Education Esbjerg sammen med de to topchefer for Viking og Blue Water, Henrik Uhd Christensen og Søren Nørgaard Thomsen. Men den mest betydningsfulde del af den storstilede uddannelsessatsning, Fyrtårnet på Esbjerg Strands havneø, er Peter Kirk Larsen hovedarkitekten bag samt ansvarlig for, og han har lagt bunkevis af frivilligt arbejde i dette projekt – på byens vegne. Foto: Niels Husted

4. Dennis Jul Pedersen, direktør, Esbjerg Havn

Hvorfor: Dennis Jul Pedersen, der for godt to år siden tiltrådte som den tredje direktør for Esbjerg Havn siden kommunen overtog havnen fra staten tilbage i 1999, er på en vigtig mission – han skal forsøge at skaffe havnen og byen en luns af de mange job og aktiviteter, der knytter sig til den grønne omstilling og de kommende års massive udbygning med havvindmøller i Nordsøen. Som den vækstmotor, havnen er for hele byen, landsdelen og nationen, sidder Dennis Jul Pedersen i en nøgleposition, og han er selvskrevet på listens top ti. Foto: André Thorup

7. Henrik Uhd Christensen, administrerende direktør, Viking Life-Saving Equipment

Hvorfor: Henrik Uhd Christensen var bare 22 år, da han som trainee for næsten 30 år siden satte sig bag et skrivebord hos Viking. I dag er han administrerende direktør for den verdensførende virksomhed i Sædding med globalt omkring 3.000 ansatte. Henrik Uhd Christensen har i adskillige år styret Viking fra det ene rekordresultat til det andet, og der står kæmpe respekt om hans evner og arbejdsflid.Han satte sig selv som bestyrelsesformand i spidsen for en lille udvalgt gruppe af personer i et af de måske vigtigste arbejdsprojekter i Esbjergs historie. Education Esbjerg hedder projektet, som hvis det lykkes, kan blive en historisk "gamechanger" for byen på vej ind i en ny epoke med den grønne omstilling som omdrejningspunkt. Pressefoto

9. Søren Nørgaard Thomsen, administrerende direktør, Blue Water Shipping

Hvorfor: Få "udenbys"-erhvervsfolk har så hurtigt fået Esbjerg under huden samtidig med at respekten omkring hans person og arbejde for byen og virksomheden, som han repræsenterer, er kolossal stor. Den 55-årige topchef i Blue Water Shipping, nordjyden Søren Nørgaard Thomsen, kom for cirka ti år siden til byen som skolet A.P. Møller-Mærsk-mand og blev indsat som administrerende direktør i en anden ærke-esbjergensisk virksomhed, rederiet Esvagt.For næsten fem år siden gjorde Blue Water-stifter Kurt Skov et godt ”scoop” med ansættelsen af Nørgard Thomsen som ny topchef. Det har givet ro omkring toplederposten i den store logistik- og transportkoncern, og under Nørgaard Thomsens ledelse har Blue Water med sine omkring 1.800 medarbejdere globalt haft nogle at sine mest profitable år i virksomhedens snart 50-årige historie. Pressefoto

14. Jørn Jepsen, partner, statsaut. revisor, Deloitte

Hvorfor: Jørn Jepsen. Det er det navn, man finder i revisionspåtegningen på årsrapporterne fra nogle af Esbjergs allerstørste og mest hæderkronede selskaber og erhvervsvirksomheder.Den i brede kredse anerkendte statsautoriserede revisor, partner og medlem af koncernledelsen i revisionsvirksomheden Deloitte i Danmark er blandt de allermest efterspurgte i sit fag, og uanset hvor man spørger i det lokale og regionale erhvervsliv, får Jørn Jepsen spandevis af positive og rosende ord med på vejen. Foto: JydskeVestkysten

15. Steen Brødbæk, administrerende direktør Semco Maritime

Hvorfor: Steen Brødbæk har været administrerende direktør hos Semco Maritime i mere end 15 år. Virksomheden er med sine op imod 2.000 ansatte globalt en af Esbjergs helt store privatejede arbejdspladser. Brødbæk har oplevet både opture og nedture med virksomheden, som har en afgørende rolle i byens transition fra sorte oliearbejdspladser til grønne jobs indenfor den vedvarende energi.På den store scene er den 58-årige Steen Brødbæk udpeget som formand for regeringens vækstteam i Sydjylland. Han har derfor også en markant rolle i forhold til hele regionens grønne erhvervspotentiale – et potentiale, som ikke mindst forventes at blive forløst i Esbjerg. Foto: JydskeVestkysten

18. Peter Orry, ansvarshavende chefredaktør, Jysk Fynske Medier (JFM)

Hvorfor: Øverste ansvarlig for den samlede journalistik i JFM, der tæller 15 dagblade, 63 ugeaviser, flere radiostationer samt en lang række nyhedssites og digitale brands. Derudover direktionsmedlem i JFM og ansvarlig for det redaktionelle budget i koncernen.Man kan diskutere, hvor meget de traditionelle medier styrer samtalen sammenlignet med tidligere, men der er fortsat mange personer og virksomheder, der tillægger det en stor betydning at blive omtalt i avisen. Derfor sidder Peter Orry på en magtfuld position, som den øverste ansvarlige for Esbjergs største lokalmedie, men i dagligdagen er det redaktionschef Mette Cramon, der svinger den journalistiske taktstok for Esbjerg-udgaven af JydskeVestkysten. Foto: Jacob Schultz

22. Frank Bondorph, områdedirektør i Sydbank

Hvorfor: I 2017 blev den 57-årige randrusianer Frank Bondorph ansat som områdedirektør i Sydbank, hvor han tog over efter Brian Knudsen, der nu er formand for Esbjerg-fonden. Bondorph kom til Esbjerg efter en markant karriere hos blandt andre Nordea, og det er med en ballast på i alt 36 års erfaring fra den finansielle sektor i flere forskellige dele af landet, at han nu svinger taktstokken i en af de vigtigste banker i lokalområdet.Med Esbjergs positionering som erhvervsby frem for alt, så betyder det, at Frank Bondorph og Sydbank er i tæt kontakt med adskillige af byens absolut tungeste businessbosser. Og det giver i sagens natur en vis form for indflydelse. Pressefoto

23. Karsten Andresen, regionsdirektør for Danske Bank

Hvorfor: Sidste år tog den 56-årige Karsten Andresen endnu et skridt op af karrierestigen i Danske Bank, da han fik titlen som regionsdirektør i Finanscentret i Strandbygade. Dermed satte han sig også i spidsen for en af de væsentligste spillere på Esbjergs finansmarked, og groft sagt betyder det, at Karsten Andresen sidder med magten til at nikke ja eller nej til, hvem der kan låne penge i banken.Men Karsten Andresen har også magt via sit netværk, hvor han blandt andet sidder i en af Esbjergs indflydelsesrige VL-grupper. Pressefoto

24. Kim Nikolajsen, Områdedirektør Erhverv, Nordea Syd- og Vestjylland

Hvorfor: 57-årige Kim Nikolajsen har siden 1984 haft sin arbejdsplads hos Nordea, langt størstedelen af dem i Esbjerg og i chef- samt direktørstillinger.Esbjerg er en by med mange facetter, men det er hævet over enhver tvivl, at Esbjerg først og fremmest er en erhvervsby. Derfor har Kim Nikolajsen som Områdedirektør for Erhverv hos Nordea Syd- og Vestjylland i mange år haft kontakt til og med nogle af de allertungeste erhvervsfolk i Esbjerg, hvilket giver indflydelse mange steder.Får Kim Nikolajsen ikke indflydelsen qua sit arbejde, så får han det givetvis gennem sit netværk. Bankmanden er blandt de allerstørste netværkere i Esbjerg, og det er ikke forkert at skrive, at han stort set kender gud og hver esbjergenser. Foto: Tue Sørensen

30. Familien Villemoes, Villemoes-holding

Hvorfor: Villemoes-holding, der tegnes af Peter Villemoes samt tvillingesønnerne Frederik og Christian og datteren Sofia, tjener primært penge på investeringer i ejendomme, og aktuelt ejes der ejendomme for cirka 1,1 mia. kroner.

Porteføljen tæller mange ejendomme på særdeles attraktive adresser i blandt andet Esbjerg, Varde, Ribe og København, mens lejemålene udgøres af cirka 70 boliger og omkring 100 erhvervslejemål. Herudover råder koncernen over projektejendomme samt attraktiv erhvervsjord, og familien har således stor indflydelse på Esbjergs byudvikling, ligesom den taler med stor vægt i både forretningsmæssige og politiske kredse.

Villemoes-familien er blandt sine lejere kendt for at være særdeles samarbejdsvillige og imødekommende, ligesom familien flere gange har hjulpet, hvor den har fundet det nødvendigt. Det gælder blandt i form af huslejefritagelse under coronakrisen samt en udstrakt hånd i forbindelse med etableringen af Mandecentret i Kongengade 39. Familien er ikke kendt for at få taget billeder, hvorfor de ikke er repræsenteret med billede her.

31. Bank Lauridsen-familien, E. Bank Lauridsen Holding A/S

Hvorfor: Familien Bank Lauridsen – personificeret i ægteparret Erik Bank Lauridsen og hustruen Dorte og deres tre voksne børn Per, Sara og Anne Julie – har ikke mindst i de seneste år været med til at præge bybilledet i Esbjerg med ejendomsudvikling via familieselskabet E. Bank Lauridsen Holding A/S.Mens Erik Bank Lauridsen gradvist har trukket sig mere i baggrunden, er det børnene, som med kyndig og professionel rådgivning viderefører familiens forretninger, og ikke mindst sønnen Per Bank Lauridsen har gennem årene opbygget et stærkt forretningsnetværk, ligesom han sideløbende med byggeprojekterne har skaffet vigtige kontakter og fået indsigt i væsentlige processer. Foto: RedStar

33. Familien Droob, KD-Selskaberne

Hvorfor: En af Esbjergs rigeste og mest succesfulde erhvervsfamilier, Droob-familien med Keld Droob som familieoverhoved, opererer som investeringsselskab indenfor blandt andet ejendomme, handel og finans, hvorved man i mange år præget byudviklingen i Esbjerg.KD-Selskaberne består blandt andet af Brandts Klædefabrik, møbelhusene Ingvard Christensen, restaurantkæden Sunset Boulevard og Breinholtgaard Golfklub, mens man også besidder ejendomme i København, Lyngby, Odense, Vejle, Horsens, Køge og naturligvis Esbjerg. Foto: John Randeris

34. Bjarne Pedersen, direktør for Pedersen Gruppen

Hvorfor: Pedersen Gruppen arbejder med udvikling af ejendomsprojekter, især indenfor detailhandel, oplevelsescentre og domicilbyggerier. Bjarne Pedersen er desuden medejer af Team Esbjerg, hvorigennem han også har skabt et stort netværk.Pedersen Gruppen har igennem en lang årrække også været hovedsponsor i Team Esbjerg, som i dag er blandt Europas bedste kvindelige håndboldhold. Bjarne Pedersen har i over 15 år været bestyrelsesformand for klubben, ligesom han sammen med Kurt Skov (Blue Water) og Peter Jørgensen (Skechers) ejer klubben. Pressefoto

35. Eric Delattre, administrerende direktør for TotalEnergies EP Danmark

Hvorfor: Eric Dèsirè Delattre bor privat i Hjerting og fra sit kontor på Britanniavej på Esbjerg Havn styrer han som den øverste operationelle ansvarlige det franske olie- og energiselskab TotalEnergies olie- og gasaktiviteterne, herunder det nye Tyra II, i den danske del af Nordsøen.Ligesom det har været tilfældet for hans forgængere i samme position – helt tilbage til for mere end 50 år siden, hvor operatøren oprindeligt hed Mærsk Olie & Gas - giver det en vis indflydelse i en by som Esbjerg.Som den toptrimmede og professionelle, globale organisation TotalEnergies er, har man også ved flere lejligheder underrettet borgmesteren og hans folk forud for væsentlige beslutninger med betydning for byen. Foto: Albertus

36. Marc Becker, direktør, Siemens Gamesa Renewable Energy

Hvorfor: Tusindvis af arbejdspladser og en stor del af byens velstand hænger i Esbjerg som bekendt sammen med byens havn, og en af de helt store vækstdrivere på havnen, som giver massevis af arbejde til de lokale underleverandører – både direkte og afledt – er Siemens Gamesa Renewable Energy.Den tysk-spanske vindmølleproducent med nacelle- og vingeproduktion i Brande og Aalborg har i mange år været tilstede med "pre-assembly (for-samling) og udskibning af møller på Esbjerg Havn, og hvis udviklingen skal fortsætte og vokse i takt med den grønne omstilling er især én mand vigtig, Marc Becker. Pressefoto

38. Mads Kirkegaard, administrerende direktør hos Polytech A/S i Bramming

Hvorfor: Siden Mads Kirkegaard i 2012 satte sig i direktørstolen, er det kun gået en vej for en af verdens førende underleverandører til vindmølleindustrien.35 medarbejdere var i 2020 vokset til 800 på lokationer i flere verdensdele, og samme år tog Mads Kirkegaard imod erhvervsprisen Den Gyldne Ambolt efter blandt andet at have fremvist et overskud på 170 mio. kr.Senest er den 48-årige direktør blevet valgt til Esbjerg Havns bestyrelse, han sidder i advisory board i Business Esbjerg og har formået at bringe Polytech ud i den bredere offentlighed ved hjælp af sponsorater i både EFB og Ribe Esbjerg HH. Foto: Christer Holte

39. Flemming Just, direktør for Sydvestjyske Museer

Hvorfor: Siden 2011 har Flemming Just stået i spidsen for Sydvestjyske Museer, og før det havde han en lang karriere i universitetsverdenen, som bl.a. leder, dr.phil. og professor. Derudover sidder han - og har siddet - i en lang række bestyrelser med stor indflydelse til følge.Flemming Justs magt og indflydelse stammer også fra det utal af bestyrelser, han enten har været med i eller formand for. Her kan blandt andet nævnes den nuværende formandspost for Organisationen Danske Museer (ODM), forhenværende formand for Esbjerg Gymnasium, tidligere medlem af Esbjerg Havns bestyrelse og Esbjerg Erhvervsudvikling. Pressefoto

43. Olaf Rye, administrerende direktør for Rybners og medlem af regeringens vækstteam

Hvorfor: Som administrerende direktør og absolut frontfigur hos byens med afstand største uddannelsesinstitution, Rybners, der dækker over både erhvervs- og gymnasieuddannelser, er Olaf Rye i høj grad med til at tegne fremtiden for byens unge mennesker.Det er flere gange slået fast, at Esbjerg i fremtiden med de mange aktiviteter på havnen bliver særdeles afhængige af blandt andet faglært arbejdskraft, og her spiller Rybners en stor rolle.Det er netop herfra byens smede, tømrere og murere skal komme, og dermed står den gigantiske uddannelsesinstitution med et stort ansvar for byens og kommunens fremtid. Pressefoto

45. Anna-Marie Bloch Münster, lægelig direktør på Sydvestjysk Sygehus

Hvorfor: Et enigt ansættelsesudvalg pegede i 2018 på Anna-Marie Bloch Münster som ny lægelig direktør på Sydvestjysk Sygehus, der omfatter sygehusene i Esbjerg og Grindsted og veneklinikken i Brørup.Sammen med administrerende sygehusdirektør Per Busk og sygeplejefaglig direktør Charlotte Mose Hansen udgør hun direktionen på Sydvestjysk Sygehus. Anna-Marie Bloch Münster er som uddannet læge den person, der tegner den lægefaglige del af Sydvestjysk Sygehus, hvorved hun har en stor indflydelse på den behandling, man som patient får på SVS. En behandling, hvor tilfredsheden i øvrigt stiger år for år.Anna-Marie Bloch Münster sidder desuden med i flere vigtige råd og grupper. Foto: Jacob Schultz

46. Niels Bækgård, direktør for Sport & Event Park Esbjerg (SEPE)

Hvorfor: Siden 2007 har 59-årige Niels Bækgård stået i spidsen for SEPE, der blandt andet driver Svømmestadion Danmark, Esbjerg Spa & Wellness, Bramming Kultur- og Fritidscenter, Esbjerg Idrætspark / Gl. Vardevej, Guldager Idrætscenter og Veldtofte Idrætspark.SEPE er en selvejende og stærk institution under Esbjerg Kommune med godt 100 medarbejdere, hvor en syv mand stor bestyrelse er øverste myndighed. Niels Bækgård er dog selv en indflydelsesrig mand, der qua sin direktørstilling står i spidsen for de mange tilbud, der bl.a. omfatter offentlig skøjtning, flexfodbold, padel, mountainbike, vinterferie-aktiviteter og meget andet.Derudover har SEPE og Bækgård stået i spidsen for både at skabe samt tiltrække flere store events til Esbjerg. Pressefoto

49. Peter Jørgensen, stifter og hovedaktionær, Sport Connection Holding ApS

Hvorfor: Peter Jørgensen har gennem de seneste mange år cementeret sig på en position som en af Esbjergs absolut mest succesfulde erhvervsfolk.Den 57-årige uddannede erhvervsøkonom havde i flere årtier gjort det i skotøjsbranchen – på et tidspunkt med egen fabrik i Gørding – da han med flid og stor forretningssans ramte en guldåre med nordisk salgsagentur af det fremadstormende amerikanske brand Skechers.I april offentliggjorde Peter Jørgensen & Co. et overskud på 108 mio. kr. for regnskabsåret 2021, mens omsætningen nærmer sig en halv milliard. Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen

50. Poul Jensen, advokat og partner hos Dahl Advokatpartnerselskab

Hvorfor: Poul Jensen er, siden han flyttede til Esbjerg fra Viborg i 1995, blevet et kendt ansigt i byens erhvervskredse, ikke mindst på grund af sin rolle som mangeårig bestyrelsesformand for Esbjerg City, der repræsenterer midtbyens butikker.Cityforeningen arbejder for at markedsføre og videreudvikle bykernen som et attraktivt handelscentrum til gavn for hele Esbjerg. Pressefoto
Den internationale Pollet Pool Group overtager Welldana fra Esbjerg, som er en af Skandinaviens største grossister inden for pool, spa og sauna. Pressefoto

Fire andre erhvervshistorier, du også skal kende

Welldana, der er en af Skandinaviens største grossister inden for pool, spa og sauna, bliver en del af belgiske Pollet Pool Group.

To lokale familievirksomheder i Esbjergs stålindustri bliver til én, når M. I. Montage overtager aktiviteterne og medarbejderne fra Wikka. Udviklende for begge parter, mener ejerne.

Diana Mose Olsen er ny bestyrelsesformand for UC SYD, hvor hun afløser Stephanie Lose. Som næstformand får hun Poul Flack-Jensen, som har siddet i UC SYDs bestyrelse siden 2010.

Et af Esbjergs største entreprenørfirmaer er gået konkurs. Chr. Brink & Søn har tabt et tocifret millionbeløb på et enkelt stort projekt, og i sidste uge lukkede banken for pengekassen, og så var der ingen løn til de ansatte.

Her er fire udvalgte historier fra Esbjergs virksomheder.

Esbjerg-firma solgt til belgisk gigant

Virksomheden Welldana, der fra sin adresse på Randersvej, driver en af Skandinaviens største grossistforretning indenfor pool, spa og sauna, bliver en del af den internationale Pollet Pool Group. Det fremgår af en pressemeddelelse.

Pollet Pool Group omfatter otte distributionsselskaber og to producenter, og med overtagelsen af Welldana får Pollet Pool Group fodfæste i Skandinavien og forstærker sin europæiske distributionsplatform.

Pollet Pool Group er en del af Pollet Group, lokaliseret i Waregem i Belgien og ledet af Jacques Pollet og Sofie Pollet. Koncernen har nu kontorer i 17 lande og er aktiv på tre markeder med 28 forskellige virksomheder indenfor vandbehandling, pool-markedet og medicinindustrien.

Desuden driver Pollet Group ni supermarkeder i regi af den franske lavprisvarehuskæde Carrefour, der med flere end 2000 lavprisvarehuse er blandt verdens største.

Welldana har eksisteret siden 1987, og fra at være en traditionel grossist har virksomheden udviklet sig til en af de største fuldservicepartner for poolinstallatører i Skandinavien, der tilbyder support på flere niveauer.

To lokale firmaer i stålindustrien bliver til én

Indehaver af M. I. Montage, Kenneth Muf Sørensen, har købt smedevirksomheden Wikka af ægteparret Lars og Pernille Nielsen. Foto: Ole Joern

To af Esbjergs familieejede smedevirksomheder bliver til én, når M. I. Montage på Limfjordsvej køber aktiviteterne i Wikka på Håndværkervej. Det skriver JydskeVestkysten.

- Vi har samarbejdet gennem længere tid på flere typer opgaver. Nu gør vi det permanent over hele linjen, siger Kenneth Muf Sørensen, der er anden generation og indehaver af M. I. Montage, og tilføjer:

- Wikka passer rigtig godt ind i vores setup. Vi får både adgang til en ny type kunder, som vi ser frem til at udvikle på, og vi får ikke mindst nye, dygtige kolleger ind, hvilket er svært at skaffe i øjeblikket. Det var nemt at slå til.

Netop udviklingen af kunderne var en af årsagerne til, at ægteparret Pernille og Lars Nielsen har ledt efter en partner til Wikka. De tidligere ejer forklarer, at de er gået glip af opgaver, fordi de havde kapacitetsbegrænsninger. Men det problem bliver løst ved at blive en del af en større virksomhed.

For Pernille Nielsen, hvis forældre stiftede Wikka i 1978, handler salget også om fremtidssikring af medarbejdere:

- Vi har en alder, hvor vi gennem et par år har overvejet, hvad næste skridt skulle være. Ingen af vores børn ønsker at være tredje generation af virksomheden, og investeringsbehovet i virksomheden matchede ikke rigtigt perspektiverne i vores arbejdsliv. Derfor er denne løsning optimal for at sikre en god fremtid for Wikkas dygtige medarbejdere, siger hun.

Markant politiker bliver UC Syds nye bestyrelsesformand

UC SYDs nye bestyrelse består af (fra venstre): Mie Vode Moll, regionsformand i Dansk Socialrådgiverforening, Ole Skøtt, dekan, Sund, SDU, Ulla Tørnæs, folketingsmedlem for Venstre, Benjamin Brixley, studerende ved UC SYD, næstformand for studenterrådet ved UC SYD, Anders Simonsen, lektor ved UC SYD, Anita Hansen, studerende ved UC SYD, Helle Juel Johansen, lektor ved UC SYD, Poul Flack-Jensen, næstformand og faglig sekretær ved Socialpædagogerne Sydjylland, Mads Skau, borgmester, Haderslev Kommune, medlem af regionsrådet i Region Syddanmark, Diana Mose Olsen, forstander på Mandecenteret, formand for Børn & Skoleudvalget, Esbjerg Kommune, Peder J. Madsen, adm. direktør på Koldingfjord A/S, Jens Torkild Bak, domprovst over Ribes Stift, Mette Linnet Bossen, formand for Psykiatri- og Socialudvalget i Region Syddanmark samt medlem af Forretningsudvalget, Helle Kruse Hansen, kredsformand i Dansk Sygeplejeråd, Kreds Syddanmark. Pressefoto

Diana Mose Olsen, der til dagligt er forstander for Mandecentret i Esbjerg og medlem af byrådet i Esbjerg på 16. år for SF, er ny formand for UC Syds bestyrelse efter en konstituering 11. maj. Det oplyser UC Syd i en pressemeddelelse.

Den nye bestyrelse har mange fokusområder, hvoraf nogle af de største er rekruttering af nok studerende til velfærdsuddannelserne samt grøn omstilling.

- Rekrutteringsudfordringen ligger den nye bestyrelse meget på sinde. Vi har en kæmpe opgave i at sikre, at vi både kan tiltrække og fastholde studerende til vores velfærdsuddannelser, som vores samfund er så afhængig af, udtaler Diana Mose Olsen i pressemeddelelsen.

Diana Mose Olsen mener blandt andet, at UC Syd fremadrettet skal have et tættere samarbejde med ungdomsuddannelserne.

- Som formand for Børn & Skoleudvalget kan jeg se, at der er stor konkurrence om elevernes opmærksomhed allerede i folkeskolen. Der skal vi som professionshøjskole også være til stede, så de unge mennesker i udskolingen kan se de mange muligheder, der åbner sig ved at tage en velfærdsuddannelse hos os, forklarer Diana Mose Olsen, mens hun i forhold til den grønne omstilling peger på, at UC Syd skal definere, hvad grøn omstilling betyder for uddannelsesinstitutionen.

Et af Esbjergs største entreprenørfirmaer er gået konkurs

Thomas Thomsen overtog styringen hos det store entreprenørfirma Chr. Brinck & Søn tilbage i 2010. Nu er selskabet erklæret konkurs. Foto: JydskeVestkysten

En af Esbjergs og landsdelens helt store entreprenørfirmaer Chr. Brinck & Søn er taget under konkursbehandling ved Skifteretten i Esbjerg.

Det sker efter, at fagforeningen 3F Esbjerg har indgivet en konkursbegæring på vegne af ansatte i entreprenørfirmaet, som ikke havde fået udbetalt løn – løn, som de dog nu får dækket i Lønmodtagernes Garantifond.

Det skriver JydskeVestkysten.

Konkursen i Chr. Brinck & Søn, der har eksisteret siden 1965, har konsekvenser for omkring 70 ansatte, der alle skal finde sig en anden arbejdsplads.

Chr. Brinck & Søn har i de seneste år haft svært ved at tjene penge, og mens omsætning er faldet ganske meget, har selskabet i de seneste tre år haft røde tal på bundlinjen, mens der er blevet tæret på egenkapitalen.

Ifølge den nu forhenværende ejer og administrerende direktør Thomas Thomsen begyndte lavinen for alvor af rulle i uge 18, da bankforbindelsen, Andelskassen, lukkede selskabets konto. Herefter kunne Chr. Brinck & Søn ikke længere betale sine medarbejdere løn.