Polytechs nye indiske fabrik skal være en nemmere, bedre og grønnere løsning
Hvordan bliver man en global partner på vindenergimarkedet? Spørger du Mads Kirkegaard, CEO i Polytech, kræver det for en virksomhed som deres først og fremmest, at man er til stede i de "regioner", der er de store spillere i forhold til produktionen af vindmøllekomponenter.
Polytech, der har specialiseret sig i løsninger, der forbedrer ydeevnen og beskyttelsen af vindmøllevinger til nybyggeri og eftermontering, er derfor i dag at finde i Mexico, Kina, Tyskland og selvfølgelig Danmark.
Men nu vil de indtage det indiske marked, fordi alle markedsanalyser peger på, at vindmøllekomponenter i stadigt højere grad vil komme fra fabrikker i Indien.
Derfor skal Polytech være til stede, så de kan levere de gode løsninger til en konkurrencedygtige priser samtidig med, at den nye fabrik skal medvirke til at reducere deres kunders CO2-aftryk.
- Man kan selvfølgelig ikke have en fabrik på hvert lille gadehjørne, men det er jo klart, at vi skal være til stede i de regioner, der er udset til at være vigtige i den her industri, siger Mads Kirkegaard.
UDVIDELSE: Det er en klar ambition for Polytech at blive en global partner på vindenergimarkedet. Det har det altid været, og derfor er det ikke nogen overraskelse, at de endnu engang udvider med en ny fabrik. Denne gang i den indiske by Bangalore.
Bangalore er hovedby i delstaten Karnataka i det sydlige Indien, som er centrum for Indiens højteknologiske industri. Ligesom der også er placeret flere universiteter i delstaten, der uddanner kandidater til de omkringliggende virksomheder.
Det er derfor en velovervejet beslutning, at Polytechs næste fabrik skal være placeret i dette område. Indien er nemlig ved at vinde indhug på vindenergimarkedet. Vækstraterne på det indiske vindenergimarked er de tredjestørste i verden - ifølge analysefirmaet Wood Mackenzie forventes Indien at opføre cirka 60 GW ny vindkapacitet frem mod 2030.
Derudover peger alle markedsanalyser på, at Indien for fremtiden kommer til at spille en stor rolle i forhold til eksporten af vindmøllekomponenter. Analyser viser, at disse i stadigt højere grad vil komme fra fabrikker i netop Indien, hvorfor Polytech har set det som et naturligt skridt at åbne en ny fabrik i landet.
- Indien har et stykke tid været tilset en større rolle i den globale grønne omstilling. Både på eget marked men også som produktionsland. Derudover er det en klar fordele, at så mange som muligt af vores produkter er der, hvor møllekomponenterne produceres, så vi er en nem løsning, forklarer Polytechs CEO, Mads Kirkegaard.
Reduceret CO2-aftryk, risiko og omkostninger
Fabrikkens placering kommer til at tale ind i Polytechs grønne ambitioner ved at mindske afstanden til kunderne.
- Hvis produkterne grundlæggende bliver produceret tættere på, hvor de skal bruges, så er det smart i forhold til vores og deres CO2-aftryk. Man kan selvfølgelig ikke have en fabrik på hvert lille gadehjørne, men det er jo klart, at vi skal være tilstede i de regioner, der er udset til at være vigtige i den her industri. Det er ikke klog forretning at sende alle komponenter fra en adresse medmindre, der er tale om mikrochips, som ikke bliver toldbelagt, siger Mads Kirkegaard og tilføjer:
- Vi vil gerne udvikle vores forretning ved at skabe værdi for vores kunder – og gøre det bæredygtigt. Når vi er geografisk tæt på vores kunder, nyder de ikke alene godt af kortere leadtime – det bliver også muligt for dem at reducere deres risiko, deres omkostninger og deres klimaaftryk.
Om PolyTech
- PolyTech udvikler og producerer produkter og systemer til OEM'er og ejere i vindindustrien.
- PolyTech har specialiseret sig i løsninger, der forbedrer ydeevnen og beskyttelsen af vindmøllevinger til nybyggeri og eftermontering for at reducere den samlede Levelized Cost of Energy (LCOE). Produkterne inkluderer lynbeskyttelsessystemer, forkantbeskyttelse, blade add-ons og transportløsninger.
- Produktudvikling hos PolyTech er baseret på en holistisk tilgang. Virksomheden har en DANAK-akkrediteret testfacilitet i Bramming og en DANAK-akkrediteret lyn testfacilitet i verdensklasse i Herning.
- PolyTech vokser hurtigt, og siden 2013 er antallet af ansatte gået fra 35 til 700 ansatte i Danmark, Kina, Mexico og USA. Fra primo fjerde kvartal tilføjer de en fabrik i Indien til porteføljen.
- I maj 2020 kårede Deloitte PolyTech til at være blandt Danmarks 10 mest veldrevne virksomheder i den internationale erhvervspris Best Managed Companies.
- Siden 2016 har PolyTech været ejet af Verdane Capital.
Netop reduceringen af kundernes risiko og omkostninger spiller også en stor rolle i det geografiske valg.
Der har de seneste to år været mange risici forbundet med først corona-pandemien og sidenhen krigen i Ukraine, som også Polytechs kunder har mærket.
Med produktionen i Indien, der starter op primo fjerde kvartal i år, bliver Polytechs produktion endnu mere fleksibel i forhold til geografiske forhold, og det er eftertragtet hos kunderne. Polytechs kunder er vindmølle- og vingefabrikker spredt over store dele af verden, og de drømmer derfor om en mindre sårbar forsyningskæde.
- Corona-pandemien og flaskehalsene i de globale forsyningsveje har udfordret virksomheder over hele verden, også i vindindustrien. Det er bare en kæmpestor udfordring at skaffe råvarer, sende produkter ud i verden og levere på de projekter, man har i bogen, og med krigen i Ukraine er det hele blevet endnu mere ustabilt. Vi vil rigtig gerne fortsætte med at være en stabil, global partner for vores kunder, og fabrikken i Indien er en meget vigtig brik i den sammenhæng, siger Mads Kirkegaard.
En global partner
Polytech har lige nu fabrikker i Tyskland, Kina, Mexico og selvfølgelig Danmark, men stort set samtlige af Polytechs kunder har selv fabrikker i Indien. Lovgivning i Indien - samt den sårbare forsyningskæde - har indtil nu gjort det svært for Polytech at være en spiller på det indiske vindenergimarked. Det skal den nye fabrik lave om på.
- Det bliver bare nemmere at handle med Polytech, når vi er der, hvor tingene bliver lavet. Indien har også forskellige samhandelsudfordringer, hvis man ikke har en fabrik i landet. De varer, vi måtte producere i Danmark, bliver dyrere at få adgang til i Indien, end hvis de for eksempel skulle bruges i Tyskland, siger Mads Kirkegaard og forklarer:
- Inden varerne lander i Indien, vil de typisk være blevet dyrere af importtold og andet. I Indien opererer de med en told, der varierer efter hvilket materiale, produktet er lavet af. Det gør, at vi ikke er konkurrencedygtige på det indiske marked. Men når de er en dominerende producent af vindmøllekomponenter i fremtiden, kan vi ikke have, at komponenter fra Polytech ikke kan bruges, fordi de bliver for dyre, inden de lander.
Derved taler den kommende fabrik ind i Polytechs vision om at blive en global partner på vindenergimarkedet og ikke blot en lille dansk spiller.