4 gode råd til at komme i gang med den grønne omstilling
- Jeg tror, det er ekstremt vigtigt, når man har draget en strategisk overvejelse, at prøve at sætte sig ned og tænke bredt i forhold til, hvor er det egentlig den grønne omstilling påvirker os som virksomhed.
Det er et af de gode råd, Daniel Skovsbo Erichsen, direktør for marked og udvikling i N1, kommer med i første afsnit af podcasten Ditte og erhvervsklubben.
Han har siddet i panel med Henrik Helsinghof, CEO i Bramidan, og Simon Pedersen, Head of Esbjerg Energy Section på Aalborg Universitet i Esbjerg, og dykket ned i temaerne: Grøn omstilling og digitalisering.
Her i artiklen får du fire af deres bedste råd til at komme i gang:
1) Start med at forholde dig til den grønne omstilling.
2) Overvej at indgå i partnerskaber.
3) Partnerskaber kan være andet end virksomheder på tværs.
4) Tænk ud af boksen: Løsningen er ikke altid lige for.
Gode råd: Grøn omstilling og digitalisering. Vi har alle hørt, hvordan de to ting er fremtiden for erhvervslivet, men hvad er det egentlig? Hvordan kommer man i gang med det? Og hvem har den gode erfaring, som man kan lade sig inspirere af?
På Erhvervsliv Esbjerg vil vi gerne hjælpe med at konkretisere de to begreber og samtidig hjælpe jer godt i gang med begge dele. Derfor er vi gået sammen med Business Esbjerg om at producere en podcast, der skal inspirere det lokale erhvervsliv i form af konkrete eksempler og gode råd indenfor forskellige relevante temaer.
Podcasten, der har fået navnet Ditte og erhvervsklubben, ligger i dag på diverse platforme, og første afsnit dykker netop ned i de to temaer under navnet: Grønne produkter gør ikke virksomheden grøn.
Her har vi spurgt Henrik Helsinghof, CEO i Bramidan, Daniel Skovsbo Erichsen, direktør for Marked og udvikling i N1 og Simon Pedersen, Head of Esbjerg Energy Section på Aalborg Universitet i Esbjerg, om, hvad grøn omstilling og digitalisering er for dem, og hvordan de arbejder med det.
Vi har ligeledes bedt dem komme med gode råd til at komme i gang med den grønne omstilling, som du kan læse i denne artikel.
Du finder podcasten på din foretrukne platform gennem dette link. Husk at abonnere på den, så du får en reminder, når vi udkommer med næste afsnit.
1. Start med at forholde dig til den grønne omstilling
- Mange virksomheder skal starte med at forholde sig til den grønne omstilling. Det er noget, der allerede er her, og det er noget, der kommer i højere grad. Det drysser ned fra forbrugerne, der stiller nogle krav til dem, de handler med, som stiller nogle krav til leverandørerne. På den måde spreder det sig ned gennem forbruger- og produktionskæden. De krav vil blive større, så man er nødt til at forholde sig til, hvad ens plads er i det her som virksomhed, siger Henrik Helsinghof og fortsætter:
- Jeg tror, mange virksomheder godt kan se sig selv i, at man har en plads i den grønne omstilling eller i hvert fald forholder sig til, hvordan man indgår i den grønne omstilling. Laver vi ydelser, som nogen bruger til den grønne omstilling, eller hvor er vi egentlig henne? Og laver man grønne ydelser, er det vigtigt, at man har fejet for egen dør først.
- Det betyder ikke, at alles forretningsmodel nu skal være grøn som sådan, men jeg tror bare, man er nødt til på et helt strategisk niveau i ledelse og bestyrelse at spørge sig selv om, hvordan man passer ind i den grønne omstilling.
2. Overvej at indgå i partnerskaber
- Når det kommer til den grønne omstilling, tror jeg, man skal tænke i det små, medmindre man allerede har en masse udvikling i gang, så skal man selvfølgelig bare fortsætte derudaf. Man skal huske på, at der er mange, der har det samme mål som en selv, siger Simon Pedersen og fortsætter:
- Der er rigtig mange, der gerne vil ind i den grønne omstilling, som godt ved, det er fremtiden. Så hvis man gerne vil se sin virksomhed om 20 år, så ved de fleste godt, at det er en god idé at kigge ind i den grønne omstilling. Derfor er der også mange andre, der er interesseret i et samarbejde og større partnerskaber.
Alle tre paneldeltagere i podcasten - Henrik Helsinghof, Daniel Skovsbo Erichsen og Simon Pedersen - er fortalere for partnerskaber. Her henviser de til, at det kan være på tværs af virksomheder, men også sammen med andre institutioner, såsom Aalborg Universitet.
3. Partnerskaber kan være andet end virksomheder på tværs
- Fra min stol er det en rigtig god idé at overveje at indtænke praktik som en del af løsningen på den grønne omstilling. Studerende elsker at have nogle rigtige problemer at arbejde med og komme ud at få fingrene i.
- Universiteterne er ligeledes interesserede, fordi vi gerne vil uddanne de bedst kvalificerede, og virksomhederne kan både lære noget af, at der kommer nogle med en ny tankegang, og samtidig kan de prøve en mulig kommende medarbejder af, siger Simon Pedersen og tilføjer:
- Udover praktik er der også de her semesterprojekter, der foregår hvert halve år på Aalborg Universitet. De er væsentligt kortere end både forskningsprojekter og praktik, men her kan virksomhederne komme med et problem, og så er der potentielt nogle studerende, der arbejder med det og finder på løsninger. Det er et rigtig godt sted at starte i stedet for at lægge ud med et kæmpe stort forskningsprojekt. Det kan godt være, det er det, det ender med, men man skal starte i det små for, at det bliver rigtig godt i sidste ende.
- Vær modig og tag nogle ind, der ikke ligner dig selv. Sådan et halvt års praktikforløb er der ikke nogen, der taber på, det vinder vi faktisk alle sammen af, supplerer Daniel Skovsbo Erichsen.
4. Tænk ud af boksen: Løsningen er ikke altid lige for
- Jeg tror, det er ekstremt vigtigt, når man har draget en strategisk overvejelse, at prøve at sætte sig ned og tænke bredt i forhold til, hvor er det egentlig den grønne omstilling påvirker os som virksomhed. For det kan være i både store og små ting, siger Daniel Skovsbo Erichsen og uddyber:
- Hvis jeg prøver at tage et eksempel fra vores egen butik, som man ikke ser ved første øjekast, så har vi haft brug for at nytænke den måde, vi driver og vedligeholder vores el-net. Vi har brug for at sætte nye værktøjer i spil, der frigør kapital - menneskelige ressourcer - som vi skal bruge til at lave de udbygninger af el-nettet, der er nødvendige.
- Det er ikke det første, man ser, men der er mange greb ind i den grønne omstilling. Så hvis man ikke lige kan se den direkte ved første øjekast, så prøv at sætte dig ned og tænk over, hvordan er det, vi spiller ind i det her på daglig basis. For det er ikke altid på den store klinge, og jeg tror på, det er de små ting, der ender med at adde op til, at vi sammen lykkes med den grønne omstilling, og Danmark bliver frontrunner på det. Vi skal jo gerne sammen vise resten af verden, hvordan det skal gøres.