Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Esbjerg i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Business Esbjergs Nytårskur blev for første gang afholdt i Musikhuset Esbjergs Store Sal, hvor årets taler blev holdt og priser uddelt. Herefter var der mad, drikke og networking i Musikhusets foyer. Foto: Christer Holte/Business Esbjerg

Så blev spændingen udløst!

Torsdag afholdt Business Esbjerg sin årlige nytårskur i Musikhuset Esbjerg.

Omkring 1000 erhvervsfolk var mødt op, og her blev reflekteret over året, der er gået og året, der netop er gået i gang.

For første gang nogensinde foregik taler og prisoverrækkelser i Musikhusets Store Sal, hvor sæderne var fyldt op af glade og netværksparate erhvervsfolk. Efterfølgende var der mad, drikke og networking i Musikhusets foyer.

Du kan i dagens nyhedsbrev læse om temaerne, der blev fremhævet på aftenen og finde ud af, hvem der løb med årets priser.

Gik du glip af det virksomhedsportræt, Erhvervsliv Esbjerg lavede med vinderen af Årets Nye Erhvervsnavn, inden de vandt prisen, kan du også finde det her i nyhedsbrevet.

Rigtig god læselyst!

Billede af Sarah Bech
Billede af skribentens underskrift Sarah Bech Journalist
Vinderen af Årets Nye Erhvervsnavn 2022 blev Woodupp. Foto: Christer Holte/Business Esbjerg

Esbjergs erhvervsliv blev hyldet til nytårskur: Træmænd og sko-entusiaster løb med årets priser

Omkring 1000 af Esbjergs erhvervsfolk var mødt op til nytårskur i Musikhuset Esbjerg. Her blev byens erhvervsliv hyldet, og der blev set tilbage på et udfordrende og givende 2022.

NYTÅRSKUR: Det var en stopfyldt Store Sal i Musikhuset Esbjerg, der torsdag eftermiddag hyldede erhvervslivet i byen til Business Esbjergs årlige nytårskur.

Omkring 1000 af byens erhvervsfolk var mødt op, og stemningen var i top fra start.

Flemming Enevoldsen, bestyrelsesformand for Business Esbjerg, lagde ud med at kalde 2022 for "et turbulent år" og mindede om, at kriser skaber både vindere og tabere - og at der heldigvis også er det store flertal, som klarer sig godt og fornuftigt igennem de svære tider.

Også byens borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) ønskede godt nytår til erhvervslivet. Han mindede om noget af alt det gode, der er sket i og for Esbjerg gennem året, der er gået, og dvælede især længe ved The North Sea Summit, der fandt sted 18. maj, hvor Esbjerg-erklæringen blev underskrevet.

2022 var desuden året, hvor Nato viste hele verden, at Esbjerg er et rigtigt sted at investere i Nato-landenes samarbejde og sikkerhed.

Kultur skal lokke tilflyttere til Esbjerg

Mellem alle de positive ord om byen og erhvervslivet blev tiltrækning af arbejdskraft også et omdrejningspunkt. Borgmesteren fortalte, at oplevelser og kultur derfor vil blive et større fokus de kommende år for at gøre Esbjerg mere attraktiv for tilflyttere.

- Det kommer der både store og små tiltag omkring, og det, håber jeg, at I også vil bakke op om som erhvervsliv, for det er ikke mindst for jeres skyld, så I har lettere ved at sikre og rekruttere de medarbejdere, der skal tiltrækkes og få fastholdt medarbejdere i stedet for, at de pendler ind, lød det fra borgmesteren på scenen.

- Det kan både være økonomisk og moralsk, der kan være brug for opbakning til små og store ting, og det håber jeg, I er med på.

Uddeling af priser

Nytårskuren var dog ikke ren talestrøm fra store navne i byen - ikke mindst skulle der nemlig uddeles to priser: Årets Nye Erhvervsnavn, hvor publikum undervejs stemte på den virksomhed, de mente, skulle vinde, og Business Esbjergs Erhvervspris.

De nominerede til Årets Nye Erhvervsnavn var Frikke Dental, Plast Solutions og Woodupp. Det endte med at være den ripensiske interiørvirksomhed Woodupp, der løb med sejren.

Erhvervsprisen blev traditionen tro uddelt til "en person, en virksomhed eller en institution, som gennem sit virke har ydet en særlig indsats for at fremme vækst og udvikling i Esbjerg Kommune".

Her var parret bag Sports Connection - Marianne og Peter Jørgensen - der er nordisk distributør bag de populære Skechers-sko, der kunne tage prisen med hjem.

Sports Connection, der står bag de populære Skechers-sko, løb med Business Esbjergs Erhvervspris ved nytårskuren. Foto: Christer Holte/Business Esbjerg
Woodupp blev stiftet i 2015 af Mads Vesterby Hansen (tv.). I 2019 kom først Troels Johannson (th.) med i virksomheden som partner, og siden også Mikkel Bang Knudsen (ikke på billedet). Foto: Sarah Bech

Det startede som et selvopfundet behov i en praktikperiode: Nu har Woodupp 50 ansatte i Ribe - og afdelinger i flere lande

Siden 2019 er Woodupp vokset fra at være tre partnere til i dag at have cirka 50 medarbejdere i Ribe plus et par håndfulde i udlandet. At omdrejningspunktet skulle være akustikpanelser, var lidt af et tilfælde. Til gengæld er det langt fra et tilfælde, at succesen er blevet så stor, og en hel del af det skyldes markedsføring på sociale medier.

IVÆRKSÆTTERI: Det var ikke noget tilfælde, at 31-årige Mads Vesterby Hansen fra Ribe skulle ende som ejerleder i en forretning, han selv havde bygget op. Det er livet som selvstændig erhvervsdrivende, han kender allerbedst og er opvokset i med to forældre, der sammen ejede og drev en træproduktionsvirksomhed i de lokaler, hvor han nu selv får produceret akustikpaneler til virksomheden Woodupp.

Ripensiske Woodupp udvikler, producerer og sælger akustikpaneler i træ. Virksomheden blev stiftet i 2015, da Mads Vesterby Hansen som en del af sin uddannelse til markedsføringsøkonom, hvor han gik på innovationslinje, skulle i praktik. På netop hans linje var der mulighed for at være i praktik i egen virksomhed.

- Så skyndte jeg mig at stifte en virksomhed, og det var så det, der blev til Woodupp. Hovedidéen var at lave en webshop, hvor man kunne lave et simpelt produkt til slutforbrugeren, som vi kunne producere på det, der dengang var mine forældres fabrik her i Ribe, siger Mads Vesterby Hansen, der i dag er direktør i virksomheden.

Egentlig var det lidt ved et tilfælde, at virksomheden skulle centrere sig om akustikpaneler.

- Jeg solgte ikke akustikpaneler, fordi jeg kunne se et behov for produktet. Jeg har altid vidst, at jeg ville være selvstændig og have min egen virksomhed. Så skulle jeg bare finde ud af, hvad min virksomhed skulle lave, og jeg har hele tiden gået og ledt efter en god idé - altid med afsæt i, hvad jeg kunne bruge fabrikken her i Ribe til. Derfor blev det mere til et behov, jeg opfandt, end et, jeg kunne se, der eksisterede, siger direktøren.

Billeder til Facebook og webshop

De første år var det ham alene, der arbejdede i forretningen. Den var lille og mest af alt et hobbyprojekt, man ikke kunne leve af - i hvert fald ikke nævneværdigt, som han selv siger. Men i 2019 skete der noget.

En nyere version af akustikpanelet blev udviklet, og Mads Vesterby Hansen tog billeder af det og lagde det på Facebook, Instagram og på webshoppen. Hurtigt viste det sig, at her var tale om et godt produkt med stor efterspørgsel - og ikke mindst et produkt, der talte ind i en megatrend i boligindretning. Pludselig rullede bolden, og han kunne ikke længere trække hele læsset selv.

I marts 2019 kom Troels Johansson derfor ind i virksomheden som partner. Indtil da havde han rådgivet stifteren i online markedsføring gennem sin ansættelse i marketingbureauet Asento. Men nu fik han buddet om selv at være med helt inde i kernen og være ansvarlig for markedsføring i virksomheden. Han takkede ja, og fire måneders tid senere kom endnu en partner, Mikkel Bang Knudsen til, som i dag er vicedirektør - og på barsel.

Woodupp sælger akustikpaneler i forskellige materialer og farver. Her ses et lille udsnit. Foto: Sarah Bech

Siden dengang i 2019 er der sket meget.

På små fire år er de tre partnere blevet til godt 50 ansatte i Ribe - og dertil kommer de, der arbejder for Woodupp i datterselskaber i andre lande.

700.000 følgere

En del af succesen findes selvfølgelig i den megatrend, som virksomhedens produkt tappede ind i. Men markedsføring på sociale medier er i høj grad en stor del af forklaringen på, at virksomheden har oplevet så stor vækst på få år.

Faktisk annoncerer Woodupp slet ikke andre steder end på sociale medier. Og de gør det godt.

På den internationale Woodupp-profil følger flere end 700.000 brugere på det sociale medie med, men også på Tiktok oplever man succes. De videoer på Woodupps Tiktok-profil, der klarer sig bedst, har flere millioner visninger.

Det har både været en stor styrke kun at have det her ene produkt, men det bliver selvfølgelig også en svaghed på sigt. Derfor kigger vi meget ind i, hvordan vi forbliver aktuelle, og vi har også en masse spændende produkter i pipeline.

Mads Vesterby Hansen, direktør og stifter af Woodupp

- Det er jo også en af hjørnestenene i vores brand, at alt vores markedsføring foregår på sociale medier. Det er kun gennem Instagram, Facebook, Tiktok og Pinterest, vi markedsfører os, og det er den vej, vi altid har gjort. Og det er også et sted, vi har en fordel i forhold til nogle af vores konkollegaer. Der er vi foran, siger Mads Vesterby Hansen.

- Da vi kunne se, at vi kunne sælge produktet på webshoppen, og vi kunne se, at hver gang vi brugte penge på markedsføring, fik vi endnu mere tilbage i omsætning - da vi begyndte at se det, lavede vi en plan for, at vi løbende ville skrue op for vores markedsføringsbudget, siger marketingchef og partner Troels Johansson.

- Vi har bare brugt alle de muligheder, der er inden for online marketing til at vækste så hurtigt som muligt.

Personlige videoer til kunderne

Faktisk har Woodupp så stor succes på sociale medier, at Troels Johansson ind i mellem bliver spurgt af folk fra andre virksomheder, hvordan han arbejder med markedsføring.

- Der er jeg jo ikke bleg for at hjælpe dem. Det er ikke noget, jeg har sat i system, men hvis nogle spørger, så hjælper jeg gerne. Man kan godt fornemme, at mange kan se, at vi har fat i noget, siger han.

Noget andet, der skaffer mange kunder til butikken, er det gode ry, Woodupp har.

Årets Nye Erhvervsnavn

Woodupp er blandt de tre finalister til Årets Nye Erhvervsnavn, som uddeles til Business Esbjergs nytårskur torsdag den 19. januar.

Prisen uddeles til en talentfuld leder, iværksætter eller virksomhed, som har udvist potentiale udover det sædvanlige, og som har mulighed for at føre det vidt. Modtageren af prisen har samtidig ydet en særlig indsats, der har gjort en forskel for medarbejdere, virksomhed eller omverden.

De øvrige finalister til prisen er Plast Solutions og Frikke Dental. Til nytårskuren stemmer publikum om, hvem af de tre virksomheder, der skal vinde prisen.

Business Esbjerg

Når man som kunde bestiller et produkt på webshoppen, modtager man en personlig hilsen fra en medarbejder i kundeservice-afdelingen, hvor medarbejderen takker for bestillingen og fortæller, hvordan Woodupp kan hjælpe kunden, hvis vedkommende har spørgsmål.

- Det er folk slet ikke vant til, så de er jo megaoverraskede over det. Det er også noget af det, der gør, at vi har så mange kunder, der anbefaler os, fordi vi virkelig gør os umage med at give dem en god oplevelse. Det får vi god feedback på - også når vi kigger på vores webshop. Jeg tror, at næsten 25-30 procent af vores kunder kommer til os, fordi de er blevet anbefalet det her produkt af deres bekendte. De kunder kommer ikke på grund af vores massive markedsføring. Det er netop derfor, det godt kan betale sig at lave sådan en god oplevelse for kunderne, siger Troels Johansson.

- Alle kan ikke bestemme lige meget

I Woodupp har de tre partnere Mads Vesterby Hansen, Troels Johansson og Mikkel Bang Knudsen fra starten haft ganske klare linjer for, hvem der skulle træffe hvilke beslutninger. Og det har været en hjælp for virksomheden, der for godt et år siden også fik Brygge Partners og investor Torben Skov Villadsen med i ejerkredsen, da direktørens egne forældre samtidig blev købt ud.

- Vi har jo aftalt fra starten, at Mads er direktør og stifter, og Mikkel og jeg er medejere og partnere. Og så har vi uddelegeret ansvaret, så vi hver især har ansvar for hvert vores område, siger Troels Johansson.

- Vi snakker jo bare om tingene sammen. Heldigvis har vi jo været meget enige indtil videre. Mikkels og min rolle, som vi ser det, er, at vi kommer med vores input og vores holdninger og idéer til, hvad vi kan gøre. Men vi har 100 procent været afklaret med fra starten, at det er Mads, der er direktør og som tager den endelige beslutning. Det har gjort, at vi aldrig nogensinde er blevet uvenner over noget, fordi vores rolle er at give Mads det bedst mulige beslutningsgrundlag.

Woodupp har datterselskaber i Sverige, Holland og Frankrig. Derudover har virksomheden samarbejdspartnere i andre lande, som står for kundeservice, mens der bliver solgt varer fra Woodupps egen internationale hjemmeside. Kortet viser, hvor Woodupp i dag er aktive. Foto: Sarah Bech

- Hvis alle ville bestemme lige meget, tror jeg slet ikke, at det ville fungere. Det kan man ikke.

Nye produkter på vej

I Woodupps ledelse deler man også ambitionerne og drømmene for fremtiden. Virksomheden er allerede vækstet meget - fra at føle det som en kæmpe succes at kunne producere og sælge 50 akustikpaneler om dagen, til i dag at kunne producere flere tusinde på en dag og have i alt omkring 60 ansatte inklusiv datterselskaberne i udlandet.

I takt med at virksomheden vækster mere, fortsætter drømmene nemlig også med at vokse.

Lige nu arbejdes der eksempelvis på at åbne en afdeling i USA. Men der er også flere nye produkter på vej, som efter planen bliver lanceret i indeværende år.

- Det har både været en stor styrke kun at have det her ene produkt, men det bliver selvfølgelig også en svaghed på sigt. Derfor kigger vi meget ind i, hvordan vi forbliver aktuelle, og vi har også en masse spændende produkter i pipeline, siger Mads Vesterby Hansen.

Han er ikke i tvivl om, at akustik-delen er kommet for at blive - særligt på grund af måden, man bygger på i dag.

- Spørgsmålet er bare, hvordan panelerne skal se ud i fremtiden. For der er ingen tvivl om, at akustikken skal være her - og så kan det godt være, at løsningerne ser lidt anderledes ud om 10 år.

Esbjerg udpeget som Europas vækstmotor, internationalt havnesamarbejde i gang og ny fabrik på vej til Esbjerg

Herunder finder du et udvalg af de seneste nyheder fra erhvervslivet i Esbjerg.

Esbjerg-rederi indgår milliardaftale i USA

Esvagt har lavet mangeårig milliardaftale med Siemens Gamesa. Arkivfoto: Annett Bruhn

Det esbjergensiske offshore-rederi Esvagt har indgået en milliardkontrakt med vindmølleproducenten Siemens Gamesa om serviceringen af den største havvindmøllepark i Nordamerika. Det skriver JydskeVestkysten.

Ifølge Esvagt har rederiet med kontrakten fået en 15-årige aftale, hvor Esvagt med et nybygget Service Operation Vessel (SOV) skal servicere Nordamerikas største havvindmøllepark, Coastal Virginia Offshore Wind, beliggende ud for kysten af Virginia. 

Kæmpe erhvervsgrund solgt til lokalt selskab

Grunden på 100.000 kvadratmeter er blevet erhvervet ved at købe selskabet, som har ejet grunden. Foto: Google Streetview

Familien Steffensen, der i tredje generation ejer og driver Esbjergs store trælastvirksomhed Steff-Byg, har afhændet en 100.000 kvadratmeter stor erhvervsgrund til byens nok største ejendomsbesidder, familien Villemoes.

Frederik Villemoes oplyser til JydskeVestkysten, at der p.t. ikke er et konkret projekt på grunden, men at man ser mange muligheder, og at grunden efter familiens opfattelse er en af Esbjergs bedst beliggende industrigrunde med direkte adgang til motorvej, by og havn.

The Economist peger Esbjerg på Europas vækstmotor

Fra venstre ses Belgiens premierminister Alexander De Croo, statsminister Mette Frederiksen og Hollands premierminister Mark Rutte ved underskriftsceremonien i maj sidste år på havnen i Esbjerg. Med Esbjerg-erklæringen skal kapaciteten for havvind i Nordsøen tidobles. Foto: Esbjerg Kommune

Det internationalt anerkendte finansmedie The Economist har været på besøg i Esbjerg, og det er der kommet en både længere artikel og en podcast ud af.

Havnebyen Esbjerg og dens havvindmøller er godt i gang med at få sat Danmark på verdenskortet. Og i The Economist spås Esbjerg sammen med Nordsøen at blive Europas nye økonomiske kraftcentrum.

Ifølge The Economist kan Esbjerg lægge grundlag for det, der i artiklen bliver kaldt for en ”ny Nordsø-økonomi.”

Læs mere her.

Fanø Sparekasse er snart ikke selvstændig længere

Fanø Sparekasse er snart ikke længere selvstændig. Arkivfoto: JydskeVestkysten

Bestyrelserne i henholdsvis Fanø Sparekasse og Middelfart Sparekasse har indgået en sammenlægningsaftale, som de to sparekassers repræsentantskaber skal forholde sig til på ekstraordinære repræsentantskabsmøder torsdag 9. februar.

Med aftalen vil Fanø Sparekasse ophøre som selvstændig sparekasse efter mere end 150 år på Fanø.

Læs mere her.

Siemens Gamesa er ny partner i Verdensmålshuset

Siemens Gamesa er blandt verdens mest bæredygtige virksomheder, viser en ny opgørelse. Foto: VINCENT WEST/Ritzau Scanpix

Siemens Gamesa bliver ny partner i Verdensmålshuset Genin. Det skriver Verdensmålshuset på LinkedIn.

Den nye partner rangerer allerede på top 10 over verdens mest bæredygtige virksomheder ifølge Corporate Knights 2023 opgørelse.

- Vi glæder os til at dele vores viden og erfaringer med de unge i Verdensmålshuset. Hvis vi vil sikre en mere grøn fremtid, er vi nødt til at finde løsninger i fællesskab, unge som ældre, så vi sammen skaber den nødvendige forandring, siger Anders Midskov fra Siemens Gamesa.

Vindmøllevinger skal genbruges på ny fabrik

Den danske virksomhed Continuum vil opføre seks industrielle fabrikker til genanvendelse af vindmøllevinger i hele Europa – den første fabrik skal være i drift i Esbjerg allerede i 2024. Foto: Esbjerg Kommune

Den danske virksomhed Continuum planlægger at gøre alle vindmøllevinger fuldt genanvendelige og stoppe deponering med seks industrielle genbrugsfabrikker i hele Europa. Det skriver JydskeVestkysten.

Den første fabrik til godt 600 millioner kroner skal være i drift med 65 nye arbejdspladser i Esbjerg allerede i 2024.

Havnesamarbejde om hurtigere grøn omstilling

De seks havne i samarbejdet er Port Oostende i Belgien, Groningen Seaports/Eemshaven i Holland, Niedersachsen Ports/Cuxhaven i Tyskland, Nantes-Saint Nazaire Port i Frankrig, Humber i England og Esbjerg Havn i Danmark. Aktørerne mødtes onsdag på Esbjerg Havn. Foto: Esbjerg Havn

Onsdag gik et samarbejde i gang på Esbjerg Havn mellem de seks største vindhavne i Europa. De vil fremover samarbejde om at øge tempoet i den grønne omstilling, så Europas ambitiøse mål om opsætning af havvind kan nås. Havnene mangler kapacitet.

Samarbejdet blev forseglet onsdag, hvor en erklæring blev underskrevet, og målet er at samarbejde på operationelt og praktisk plan.

De seks havne i samarbejdet er Port Oostende i Belgien, Groningen Seaports/Eemshaven i Holland, Niedersachsen Ports/Cuxhaven i Tyskland, Nantes-Saint Nazaire Port i Frankrig, Humber i England og Esbjerg Havn i Danmark.

Læs mere her.

Vores anbefalinger til dig 💡

Den seneste uges rundtur i Erhvervsliv-manegen kaster disse fem anbefalelsesværdige historier af sig til dig.

Odense er kendt som Danmarks robotby nummer 1, men at robotter også kan indgå i wellness-behandlinger er ikke hvermands-viden. Ikke desto mindre har iværksætteren Julian Jørgensen sammen med sin bror sat sig for at udvikle en massage-robot, og nu er prototypen klar.

Byggefirmaet Jensen & Nielsen Gruppen med kontor i Kolding trodser krisen og konkurs-tendensen i branchen ved at gå offensivt til værks. For som salgs- og udviklingsdirektør Henrik Nielsen udtrykker det, så forstår et rigtig godt firma altså at levere varen - også selv om der er lidt modvind.

I Randers er Hanne Østergaard efterspurgt blandt virksomhederne for evnen til at kombinere en skarp viden om kundetyper med en solid viden om søgemaskine-optimering (SEO). Hun deler blandt andet tre gode råd til at nå kunderne her.

Woodupp i Ribe er på få år gået fra et hobby-projekt til en arbejdsplads for 50 ansatte. Akustikpanel-virksomheden lever højt på markedsføringen via sociale medier og har flere end 700.000 følgere alene på Instagram.

Endelig arbejder Headstart Career i Aarhus med både at tiltrække og fastholde international arbejdskraft til hele regionen, og project manager Helle Bastrup påpeger, at succesen også ligger fritidslivet, og det er virksomhedens ansvar, selv om aktiviteterne måtte være uden for arbejdstiden.