Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Esbjerg i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Der er god grund til, at det giver mening for tech-giganter at placere datacentre i Esbjerg. Arkivfoto: Michael Bager

It er fremtiden - også i Esbjerg

Kære læser. Jeg håber, du har haft nogle forrygende juledage og er kommet godt og sikkert ind i 2023.

Her på Erhvervsliv Esbjerg skyder vi det nye år i gang med et nyhedsbrev, der har fokus på fremtiden.

Vi kan næppe komme uden om, at it og digitalisering både er nutiden, men i høj grad også er med til at tegne fremtiden. I Esbjerg vil flere gerne være med på bølgen, og derfor bliver der nu gjort noget for den sag.

I efteråret blev et nyt investeringsselskab nemlig stiftet. Det hedder Vestpol Invest, og de fem investorer og forretningsmænd bag har intentioner om at investere i netop it og digitalisering - og ikke mindst at gøre det i lokale Esbjerg-virksomheder.

Selvom it-miljøet ikke er kæmpestort i byen endnu, kan det være, at det bliver det. Forudsætningerne er der i hvert fald. For Esbjerg kan noget, som ikke så mange andre byer kan.

Vores by har nemlig en helt unik digital infrastruktur, som gør, at det giver endnu bedre mening at etablere et it- og digitaliseringscentrum i byen, fortæller Mikael Kirk Simonsen fra Business Esbjerg.

Bliv klogere på, hvad Vestpol Invest helt nøjagtigt har tænkt sig og selskabets drømme for byen i et interview med selskabets formand Per Bank Lauridsen og på, hvorfor Esbjerg faktisk er et smart sted at gå op i ny teknologi i dagens nyhedsbrev.

Rigtig god læselyst!

Billede af Sarah Bech
Billede af skribentens underskrift Sarah Bech Journalist
I efteråret blev et nyt investeringsselskab, Vestpol Invest, stiftet i Esbjerg. Her er investorerne bag. Fra venstre: Peter Jørgensen, Marco MacArtney, Per Bank Lauridsen, Thomas Helt og Jakob Lose. Pressefoto.

Nyt investeringsselskab vil satse på esbjergensiske it-startups: - For os handler det i høj grad om at investere i Esbjergs udvikling

Esbjerg skal være en del af fremtiden, og det skal ske ved, at flere virksomheder, der arbejder med it og digitalisering, skal etablere sig i byen.

Derfor har fem esbjergensiske investorer nu stiftet investeringsselskabet Vestpol Invest, der målrettet vil investere i it-iværksætteri og digitalisering lokalt i Esbjerg.

- Hele grundtanken er, at vi har en meget stærk tro på iværksætteri, og at det er en understøttende faktor i forhold til udviklingen i Esbjerg. Kan der skabes spændende virksomheder og spændende arbejdspladser i byen med vores hjælp, så er det også noget, der forhåbentlig tiltrækker dygtige mennesker - nogle, der både vil arbejde og bo i byen, siger Per Bank Lauridsen, der er bestyrelsesformand i Vestpol Invest.

Vestpol Invest A/S, et spritnyt, lokalt investeringsselskab, har set dagens lys dette efterår. Målet er at hjælpe byen godt ind i fremtiden med større fokus på digitalisering og it. Drømmene er mange, men selskabet er endnu i sin spæde begyndelse.

INVESTERING: Et nyt investeringsselskab er blevet stiftet i Esbjerg dette efterår. Det er et selskab med en mission. En mission om at være en del af den bevægelse, der er ved at opstå omkring digitalisering og teknologi i byen - noget, som skal være med til at føre byen og dens erhvervsliv trygt og stærkt ind i fremtiden.

Bag Vestpol Invest A/S står fem esbjergensiske investorer - det familieejede E. Bank Lauridsen Holding A/S, hvorfra Per Bank Lauridsen står i spidsen som bestyrelsesformand og desuden Jakob Lose (Jakob Lose Holding ApS), Marco MacArtney (C8 Holding ApS), Thomas Helt (Familien Helt Invest ApS) og Peter Jørgensen (IN Vest ApS).

Ejerskabet er ligeligt delt mellem de fem med 20 procent til hver, og tilsammen råder folkene bag Vestpol Invest A/S over mere end en milliard kroner.

Planen er at investere i it-iværksætteri lokalt i Esbjerg. It, digitalisering og forskellige former for teknologi er fremtiden - og den fremtid skal Esbjerg være en del af, er drømmen.

Vi kunne godt tænke os at få skabt et elitehus på sigt, hvor virksomhederne kan bo sammen og sparre med hinanden. På den måde er det heller ikke kun interessant for pengenes skyld, når man også kan få meget andet med i pakken, hvis vi investerer i en virksomhed.

Per Bank Lauridsen, formand, Vestpol Invest

- Vi tror på, at der er rigtig mange unge mennesker her, som kan nogle ting med it, digitalisering og teknologi, men som lige nu må søge ud af byen efter endt uddannelse. Vi vil gerne være med til at understøtte it i byen, og vores supermål er at være med til at skabe nogle spændende virksomheder, som er interessante for sådan nogle mennesker at være en del af, siger formand Per Bank Lauridsen.

I fremtiden skal Esbjerg derfor ikke kun være kendt som energimetropol, men også som centrum for it-udvikling.

En investering i Esbjerg

Alle fem investorer bag det nye selskab er inkarnerede esbjergensere. Det er her, de har store dele af deres netværk og derfor også her, de ønsker at hjælpe iværksættere videre.

Men at bidrage til byens udvikling og hjælpe Esbjerg ind i fremtiden og gøre byen mere attraktiv for dygtige, ambitiøse unge mennesker, er i høj grad også en del af motivationen for, hvorfor Vestpol Invest i udgangspunktet kun skal investere i lokale iværksættere.

- Vores navn refererer til, at vores verden drejer sig om vestpolen Esbjerg. For os handler det i høj grad om at investere i Esbjergs udvikling, siger formanden.

- Hele grundtanken er, at vi har en meget stærk tro på iværksætteri, og at det er en understøttende faktor i forhold til udviklingen i Esbjerg. Kan der skabes spændende virksomheder og spændende arbejdspladser i byen med vores hjælp, så er det også noget, der forhåbentlig tiltrækker dygtige mennesker - nogle, der både vil arbejde og bo i byen.

Elitehus proppet med kompetencer

Indtil videre har Vestpol Invest investeret i tre forskellige selskaber, og samlet løber investeringerne for de tre op i cirka 20 millioner kroner. Alle tre er virksomheder, der er i god drift, og som skal til at tage de næste store skridt, fortæller Per Bank Lauridsen.

Det er dog ikke kun pengene, selskabet skal kunne bidrage med. Eksempelvis fortæller formanden, at man også gerne vil kunne tilbyde assistance inden for eksempelvis administration og bogføring, så de unge virksomheder også kan hjælpes videre i deres udvikling.

Men drømmen stopper ikke her.

De står bag Vestpol Invest

  • Per Bank Lauridsen, E. Bank Lauridsen: Repræsentant for det familieejede ejendoms- og investeringsselskab, der driver en større ejendomsportefølje og investerer i virksomheder på tværs af brancher og industrier over hele landet.
  • Jakob Lose, Jakob Lose Holding: Byrådspolitiker for Venstre, iværksætter og stifter af flere software-virksomheder med et mangeårigt virke i den lokale it-industri.
  • Marco MacArtney, C8 Holding: Serieiværksætter og blandt andet medejer af den esbjergensiske undervandsteknologi-virksomhed MacArtney.
  • Thomas Helt, Familien Helt Invest: Iværksætter inden for sundhedssektoren, hvor han har opbygget og solgt flere virksomheder over de seneste 15 år.
  • Peter Jørgensen, In Vest: Har blandt andet opbygget og drevet den lokale it-virksomhed Workpoint, som tidligere i år blev solgt til en norsk kapitalfond.

Vestpol Invest håber at få etableret et så stærkt miljø i Esbjerg, at man kan oprette et elitehus. Et sted, hvor man har en aktionsstyrke, man kan sætte ind med og hjælpe nogle startups på projektbasis. Et sted proppet med kompetencer inden for blandt andet it og digitalisering, strategi og virksomhedsudvikling.

- Vi kunne godt tænke os at få skabt et elitehus på sigt, hvor virksomhederne kan bo sammen og sparre med hinanden. På den måde er det heller ikke kun interessant for pengenes skyld, når man også kan få meget andet med i pakken, hvis vi investerer i en virksomhed. Vi har et overordnet ønske om at skabe et spændende miljø for iværksætterne og også skabe et miljø, som er interessant for investorer, siger formanden.

Intet er dog fastlagt endnu. Investeringsselskabet er stadig i sin spæde begyndelse, men drømmene for fremtiden - for Esbjerg og for byens it-iværksætteri - er mange.

At gøre en forskel

For forretningsmændene og investorerne i Vestpol Invest er det vigtigste altså at gøre en forskel for byen.

- Vi vil gerne være med til at så nogle frø og støtte op om iværksætteri. Får vi hjulpet en virksomhed med fem arbejdspladser på vej, så er det også en succes, og så har vi også gjort en lille forskel, siger Per Bank Lauridsen.

For ham er der da heller ingen tvivl om, hvorfor det netop er så spændende at investere og være en del af spæde begyndelser og få nye virksomheder til at vokse:

- Det er skidespændende, når der kommer nogle dygtige mennesker, som har en idé og et drive, og som gerne vil være med til at gøre en forskel. Det giver supermeget energi at være sammen med sådan nogle mennesker, som kan og vil noget, og som er skarpe. Og bare det at være en del af noget og være fælles om at tro på en idé og et produkt, at være med til at præge, hvordan man planter idéen og ser den vokse derudfra - det er nok den primære driver for os, siger han.

Det giver god mening at placere eksempelvis datacentre i Esbjerg, fordi byen har en helt unik digital infrastruktur og derfor lynhurtigt kan sende data fra ét sted til et andet. Og med de infrastrukturelle fordele giver det derfor også mening at fokusere på og investere mere i it og digitalisering i byen i det hele taget, mener Mikael Kirk Simonsen, erhvervskonsulent i Business Esbjerg. Arkivfoto: Michael Bager

Derfor giver det mening at fokusere på digitalisering i Esbjerg: - Byen har en unik digital infrastruktur

Engang var Esbjerg kendt som fiskerby. I dag som energimetropol med fokus på offshore vindindustri. Men i fremtiden skal byen også kunne noget andet og meget mere.

It og digitalisering er fremtiden. Derfor er det vigtigt at fokusere på og investere i. Men særligt i Esbjerg giver det god mening at gå op i.

Byen har nemlig en helt særlig og unik infrastruktur, der forbinder Esbjerg til resten af verden, og på den måde kan data lynhurtigt transporteres fra ét sted til et andet. Det gør byen særligt egnet til at blive et nyt centrum for moderne virksomheder, der vil arbejde med og udvikle it og digitalisering.

Over hele verden giver det mening at gå op i it og digitalisering, fordi det ganske enkelt er fremtiden. I Esbjerg giver det dog særligt god mening at investere i, fordi byen har en helt unik digital infrastruktur, der forbinder byen godt til resten af verden.

DIGITALISERING: Det er ikke til at komme uden om: It og digitalisering er nutiden, men i endnu højere grad fremtiden.

Nogle byer i verden har allerede markeret sig på bestemte områder. Hvor Silicon Valley i Californien, USA er kendt som globalt centrum for ny teknologi og innovation - her ligger blandt andet hovedkontorerne for Alphabet (Google) og Meta (Facebook) - har eksempelvis Odense markeret sig som Danmarks centrum for robotteknologi, og ambitionerne i den fynske storby er endnu større.

Nu skal Esbjerg også til at markere sig. Som en by, det er oplagt at tage til, hvis man gerne vil arbejde med it og digitalisering. Det er i hvert fald drømmen for flere esbjergensere.

Det er meget unikt, at vi har den infrastruktur. Det er også derfor, at eksempelvis datacentre giver mening at placere i Esbjerg, og man gerne vil investere i it-infrastruktur her. Man får adgang til en helt unik infrastruktur ved at placere den slags investeringer i Esbjerg.

Mikael Kirk Simonsen, Business Esbjerg

En gruppe investorer har dette efterår stiftet investeringsselskabet Vestpol Invest, som skal investere i netop it-iværksætteri i Esbjerg. Og det er slet ikke nogen dum idé at lægge sine kræfter lige dér - tværtimod, mener Mikael Kirk Simonsen, der er erhvervskonsulent med fokus på it og digitalisering i Business Esbjerg.

- Esbjerg står over for en spændende udvikling både inden for energiområdet og inden for it-, data- og strukturområdet. Derfor giver det supergod mening at investere i it og digitalisering i Esbjerg, siger han.

- Vi har nogle virksomheder i byen, der efterspørger digitalisering, og som er klar til at investere i det, og som virkelig kan drage fordel og se nye forretningsområder inden for it og digitalisering.

Unik infrastruktur i Esbjerg

Én ting er, at der er efterspørgsel i byen. I princippet kunne de lokale virksomheder blot finde ekspertise udenbys. Men der er også andre årsager til, at det giver mening at arbejde med it og digitalisering i lige præcis Esbjerg.

Byen har nemlig en af Nordeuropas allerbedste fiberforbindelser, som forbinder byen til store dele af verden - til både andre dele af Europa og til USA.

- Det er meget unikt, at vi har den infrastruktur. Det er også derfor, at eksempelvis datacentre giver mening at placere i Esbjerg og man gerne vil investere i it-infrastruktur her. Man får adgang til en helt unik infrastruktur ved at placere den slags investeringer i Esbjerg, forklarer Mikael Kirk Simonsen.

- Den helt unikke fiberforbindelse, vi har herfra ud til verden, gør, at man kan bringe sine data fra et sted til et andet superhurtigt. Vi er forbundet med USA, med Amsterdam og London og alle de store hubs inden for it. Vi er indgangen til Nordeuropa, og det er dét, vi skal udnytte rigtig godt.

Det skal starte et sted

Måden at udnytte infrastrukturen på er netop at få gang i it-iværksætteriet i byen. Men det hele skal starte et sted - og hvordan gør man lige det?

Ofte er det miljøerne omkring et universitet og forskellige videregående uddannelser, der er med til at drive den form for udvikling. I Esbjerg er ikke en masse af de mest oplagte uddannelser til det formål lige nu, og ifølge Mikael Kirk Simonsen fra Business Esbjerg kunne der med fordel være langt større fokus på mere "it-hardcore" uddannelser i byen.

At stifte et investeringsselskab, der vil investere specifikt i it og digitalisering og ikke mindst gøre det lokalt, ser erhvervskonsulenten dog også som en måde at begynde at få skabt et miljø i byen.

- Jeg synes, det er et fremragende initiativ. Det er sådan nogle initiativer, der er med til at drive og starte en udvikling, siger han.

- Det er jo ofte mennesker, der mødes, som skaber den nye udvikling. Ved eksempelvis at etablere et elitehus (som Vestpol Invest gerne vil på sigt, red.) bringer man mennesker sammen med kompetencer, som kan udvikle nye virksomheder til gavn for hele området. Vi er i Business Esbjerg 100 procent klar til at støtte op med det, vi kan bidrage med. It og digitalisering er et vigtigt område og et fokusområde for hele Esbjerg Kommune.

Ejendomsmatador overrasker sig selv, kampagner for lokal handel på vej, rekordår for sol og vind, og forretningsmand dømt for voldtægt

Her får du en håndfuld udvalgte nyheder fra Esbjergs erhvervsliv.

Ejendomsmatador overrasket over eget overskud

Det familieejede selskab Villemoes Holding ApS har for andet år i træk leveret et trecifret millionoverskud i sin ejendomsforretning. Med et driftsresultat på 148 millioner kroner står der efter regnskabsåret 115 millioner kroner på bundlinjen. Det skriver JydskeVestkysten.

Forrige år indleverede selskabet et rekordoverskud med et driftsresultat på 184 millioner kroner før skat, og når det seneste resultat er lagt til, nærmer Villemoes Holding sig en formue på en milliard kroner. Med aflæggelsen af det nye regnskab er selskabets egenkapital nemlig på 920 millioner kroner.

Faktisk har årets resultat været overraskende godt, kan det forstås. I regnskabets ledelsesberetning står der:

- Årets resultat i koncernen har været bedre end forventet grundet den positive udvikling i selskabets ejendomsportefølje.

"Køb lokalt"-kampagner på vej

Der var store forventninger til det lokale handelsliv i 2022 efter et par år med coronanedlukninger og stram økonomi. Men sådan skulle det ikke blive, dikterede en krig, energikrise og tårnhøj inflation.

Den uforløste handelsfest gør også, at forventningerne for det nye år er mere beskedne, når man spørger centerchef i Broen Shopping Janni Baslund Dam og citychef Brigitta Christensen.

I shoppingcentret Broen har besøgstallene været fine, men kunderne har ikke købt så meget, som de plejer. Derudover står butikkerne i Esbjerg med store elregninger og huslejestigninger. Derfor er der brug for tiltag, der kan hjælpe butikkerne gennem endnu en økonomisk svær periode.

- Vi håber og tror på, at esbjergenserne bliver ved med at shoppe med hjertet og handle lokalt, så pengene ikke havner hos udenlandske webshops. Det kommer vores kampagner også til at bære præg af i det nye år, siger citychef Brigitta Christensen til JydskeVestkysten.

- Hvis ikke du bruger butikkerne i dag, så er de her måske ikke i morgen, siger Janni Baslund Dam til avisen.

Rekordår for sol og vind - og Esbjerg blandt topscorerne

2022 satte ny rekord for el-produktion gennem vindmøller og solceller. Blandt de største grønne bidragydere er Esbjerg Kommune. Det skriver Energinet i en pressemeddelelse.

Esbjerg producerede sidste år mere end 200 procent af kommunens eget elforbrug - udelukkende ved hjælp af sol- og vindenergi. Vindmøller og solceller stod for 59,3 procent af hele Danmarks samlede elforbrug, som i øvrigt er en kraftig stigning fra året forinden.

Udover Esbjerg er også kommunerne Lolland, Lemvig og Norddjurs dem, der klarer sig bedst i forhold til produktionen af den grønne strøm.

Lokal forretningsmand dømt for voldtægt

Tirsdag faldt der dom i sagen mod den 38-årige forretningsmand Marc Lauge Christensen fra Esbjerg, der var tiltalt for at have udsat en kvinde for vold og voldtægt gennem syv timer på et hotel i København.

I Københavns Byret blev han idømt tre år og seks måneders ubetinget fængsel.

Gennem hele retssagen har Marc Lauge Christensen nægtet sig skyldig, ligesom han ankede dommen på stedet. Han har i retten forklaret, at der var tale om en aftalt sexleg.

I dommen blev der lagt vægt på, at kvinden flere gange havde sagt tydeligt fra - noget, der blandet andet kunne ses på ni videoer, som den esbjergensiske forretningsmand havde optaget på hotellet.

Læs mere om sagen her.