3 punkter, der gør Esbjerg erhvervsvenlig, og 2 områder kommunen skal arbejde på
Begejstringen på rådhuset er stor over den nye landsdækkende erhvervsmåling fra Dansk Industri, der sender Esbjerg Kommune klart i top blandt landets største kommuner.
Men hvad er skyld i, at det lokale erhvervsliv mener, Esbjerg Kommune er blevet en mere erhvervsvenlig kommune? Og hvordan har kommunen arbejdet for at fremme erhvervsvenligheden?
Esbjerg Kommune halter dog også efter på flere områder. Specielt antallet af elever på erhvervsuddannelserne, folkeskolernes kvalitet og brugen af private leverandører er de adspurgte virksomheder utilfredse med.
Læs med her, hvor borgmester Jesper Frost Rasmussen fortæller, hvordan kommunen vil arbejde målrettet med at fremme de områder.
Erhvervsvenlighed: Vi er endnu engang nået til den tid på året, hvor Dansk Industri afslører, hvor erhvervsvenlige de danske kommuner er.
Undersøgelsen 'Lokal Erhvervsvenlighed 2022' er en landsdækkende undersøgelse, der evaluerer og sammenligner erhvervsvenligheden i landets kommuner på baggrund af 10 kategorier.
I Esbjerg kommune har 185 virksomheder svaret på undersøgelsen. Besvarelserne repræsenterer minimum 7502 private arbejdspladser i kommunen, hvilket svarer til 18 procent af den private beskæftigelse.
Hvordan måles det samlede resultat?
Der er ti kategorier i undersøgelsen.
Alle kategorier vægter 1/10. I undersøgelsen indgår to typer af indikatorer: Virksomhedssvar og statistiske indikatorer.
I hver kategori vægter de statistiske indikatorer og virksomhedssvar som udgangspunkt 50 pct. hver.
Begge typer af indikatorer er dog ikke med i alle kategorier. Eksempelvis indeholder kategorien Information og dialog kun virksomhedssvar. Her vægter virksomhedssvar 100 pct.
For alle de statistiske indikatorer samt i virksomhedssvar rangeres kommunerne fra nummer 1 til 93.
Læs om undersøgelsen her.
I år har Esbjerg Kommune ifølge undersøgelsen landet sin bedste score siden 2015. Kommunen er nemlig blevet placeret som nummer 15 ud af 93. Det er en fremgang på tre pladser siden sidste år, og det glæder Esbjerg Kommunes borgmester.
- Jeg er rigtig godt tilfreds med, at vi nu opnår den bedste placering i næsten 10 år. Og vi ligger klart bedst blandt de store kommuner. Det er dejligt, at virksomhederne kvitterer for det store fokus, vi har på at sikre en erhvervsvenlig kommune, siger Jesper Frost Rasmussen (V) og tilføjer:
- Det betyder ikke, at vi skal hvile på laurbærrene. Vi skal stadig forsøge at gøre det en smule bedre til næste år. Det vil vi blandt andet gøre ved at kigge på de områder, vi ikke scorede så højt på i år.
Esbjerg Kommune har nemlig oplevet fremgang på seks af de ti kategorier, mens de på tre er gået tilbage. Her får du tre ting, der gør Esbjerg erhvervsvenlig, og to områder kommunen skal arbejde på til næste år.
Esbjerg Kommunes placering i 2021 og 2022
Her får du Esbjerg Kommunes resultater for 2022 (2021).
Samlet placering: 15 (18)
Overordnet erhvervsvenlighed: 9 (17)
Infrastruktur og transport: 2 (3)
Arbejdskraft: 23 (39)
Uddannelse: 47 (23)
Sagsbehandling: 16 (29)
Grøn udvikling: 11 (10)
Brug af private leverandører: 54 (39)
Digitale rammer: 18 (38)
Skatter, gebyrer og erhvervsarealer: 29 (29)
Information og dialog: 23 (35)
1. Esbjerg Kommune følger med den grønne udvikling
- Erhvervslivet fremstiller og udvikler nødvendige løsninger til den grønne omstilling. Derfor er det helt centralt, at indsatsen for den grønne omstilling går hånd i hånd med bestræbelserne om at skabe vækst og arbejdspladser blandt andet gennem dialog og partnerskaber samt kommunens arbejde med den grønne omstilling.
Sådan beskriver Dansk Industri kategorien 'grøn udvikling'. Og her er det lokale erhvervsliv meget tilfredse med Esbjerg Kommune.
De adspurgte virksomheders svar placerer nemlig Esbjerg Kommune på en 11. plads. Det er et lille skridt ned fra sidste år, hvor kommunen lige sneg sig ind i top 10 med en 10. plads.
Det er særligt kommunens prioritering af bæredygtige og grønne indkøb, som erhvervslivet er tilfredse med. Et område som borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) også mener, at kommunen har arbejdet på:
- Det er jo en forlængelse af, at vi har besluttet at gå efter at være CO2-neutral i 2030, og det kommer jo også til udtryk ved en lang række implementeringer. Det er blandt andet i hele vores arbejde med partnerskabsaftaler med lokale virksomhed for at sikre, at vi bevæger os samlet i den retning. Men det er også i forhold til et øget fokus på bæredygtige og grønne indkøb.
Derudover scorer Esbjerg Kommune højt på initiativer, der bidrager til, at virksomhederne kan drive deres forretning mere bæredygtigt. Ifølge Dansk Industri er det for eksempel samarbejder, vejledning, testområder, foregangskommune og klimavenlig varme samt el.
2. Erhvervslivet er langt mere tilfredse med sagsbehandlingstiden
- Når virksomheden henvender sig til kommunen og skal have behandlet en sag, er det vigtigt med en hurtig, effektiv og kompetent sagsbehandling.
Det skriver Dansk Industri i kategorien 'sagsbehandling'. Det er dog ingen hemmelighed, at det i en lang periode har været et problemfyldt område i Esbjerg Kommune, hvor erhvervslivet har udvist stor utilfredshed over den ofte lange sagsbehandlingstid.
I 2020 tog det ifølge JydskeVestkysten i gennemsnit 34,4 dage at få sagsbehandlet en byggesag, mens det i 2019 tog 24,5 dage. I 2017 og i 2018 tog det imidlertid noget længere tid, nemlig i gennemsnit henholdsvis 60 og 40 dage.
Men hvor Esbjerg Kommune i 2021 landede på en 29. plads i kategorien 'sagsbehandlingstider' i Dansk Industris undersøgelse af erhvervsvenlighed, kan kommunen i år bryste sig af at score en 16. plads.
Det glæder Jesper Frost Rasmussen, der fortæller, at netop sagsbehandlingstiden har været et vigtigt emne på den politiske dagsorden.
- Det har været en systematisk og målrettet indsats for at få ryddet op i de sagsbunker, der har været, med sager, der har ligget alt for lang tid, som vi med rette fik kritik for sidste år. Men nu har vi faktisk så lav en sagsbehandlingstid, at den ligger langt under vores egen mållinje, og det er glædeligt, at erhvervslivet også kvitterer for det, siger Jesper Frost Rasmussen.
3. Erhvervslivet værdsætter samarbejdet med jobcentrene
- Adgangen til kvalificeret arbejdskraft er afgørende for virksomhedernes muligheder for vækst og udvikling, skriver Dansk Industri.
Derfor er 'arbejdskraft' også en kategori i deres undersøgelse af kommunernes erhvervsvenlighed. I Esbjerg Kommune har erhvervslivet ytret en højere tilfredshed med kommunens indsats og jobcentrenes samarbejde med virksomhederne end sidste år.
Det betyder, at Esbjerg Kommune i år scorer en 23. plads mod en 39. plads sidste år.
Det er dog særligt jobcentrenes samarbejde med virksomhederne, som det lokale erhvervsliv er mere tilfreds med i år modsat sidste år. Alene på det område lå Esbjerg Kommune sidste år på en 43. plads. I år har virksomhedernes svar placeret området på en 26. plads.
4. For få tager erhvervsuddannelser, og folkeskolens niveau er for ringe
Selvom erhvervslivet roser samarbejdet med jobcentrene, og Esbjerg Kommune har scoret en højere karakter i kategorien 'arbejdskraft', får kommunen kritik for manglende indsatser på uddannelsesområdet. Her er Esbjerg Kommune nemlig placeret som nummer 47.
- Virksomhederne synes, at kommunen kan gøre mere for, at de unge tager en erhvervsuddannelse, samt at kvaliteten af de kommunale folkeskoler kan være højere, har formand for DI Sydvestjylland, Jesper Toft Mathiasen, Regional Vice President, Lineage Logistics i Esbjerg, udtalt til JydskeVestkysten.
En kritik som Jesper Frost Rasmussen allerede arbejder for at finde en løsning på.
- Jeg har allerede taget initiativ til, at vi får taget dialogmøder med de relevante parter. Jeg er helt sikker på, at den esbjergensiske folkeskole er bedre, end de rygter erhvervslivet vurderer ud fra i undersøgelsen. Men er der nogle ting, vi kan forbedre, så skal vi selvfølgelig gøre det. Jeg tror dog, det er bedst, at vi finder de gode løsninger ved at sætte os sammen og drøfte det i samlet flok, siger borgmesteren.
5. Et ønske om flere private leverandører
Esbjerg Kommune får i Dansk Industris undersøgelse samtidig kritik for ikke at bruge private leverandører nok. Kommunen er faldet fra en plads som nummer 39 sidste år til nummer 54 i år.
Det er særligt i forhold til konkurrenceudsættelse af undervisning, kultur, administration, IT, sundhed og sociale opgaver, som erhvervslivet mener, at Esbjerg Kommune er dårlige til.
Esbjerg Kommunes borgmester har lyttet til kritikken, men mener samtidig, at det er naturligt, at mange andre kommuner scorer højere qua Esbjerg Kommunes størrelse.
- Nogle gange går man jo tilbage, fordi andre områder går frem. Det er man nødt til at dykke lidt ned i. Men lige præcis på det her området, er der mange mindre kommuner, der har en per definition højere andel af private leverandører, fordi de typisk er så små, at de ikke kan løse alle opgaver selv, forklarer Jesper Frost Rasmussen og tilføjer:
- Men vi er selvfølgelig meget opmærksomme på at bruge private leverandører i forhold til, hvad der er bedst for kommunen.